Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юни 2008, 14:11 ч.

Сдружение Шилер - какво е всъщност?

 • 147 689
 • 1 108
 •   1
Отговори
 • Мнения: 217
Мами на дечица учещи в сдружението.Моля дайте ми инфо за това,какво представлява и получават ли се дипломои за завършен курс и ниво.
Чувала съм само хубави работи за него,че децата излизат свободно говорещи немски,но имат ли документ за това ?
Ако някой ,чието дете учи там ,нека пише подробно за цени ,влизане,ходят ли по лагери ,и т.н всичко с две думи. Hug

# 1
 • София
 • Мнения: 4 266
Ще следя и аз с интерес

# 2
 • София
 • Мнения: 7 263
Здравейте, малкият ми син завърши подготвителната група към сдружение Шилер и сега е първокласник.
Не виждам много конкретни въпроси затова ще спомена това, което на мен ми се вижда важно.
Езика се изучава на ниво - все пак всеки ден има по два часа занимания по немски, което е солидна основа. Преминаването от клас в клас, става след като всяко дете държи изпит за ниво на знания по немски език - и трябва да получи оценка минимум 5, за да продължи като ученик по условията на обучение в сдружение Шилер. Издава се сертификат за владеене на езика, но по-важното е че децата научават наистина езика и биха могли да защитят всеки сертификат за възрастта им.
Таксата за тази учебна година беше 100 лв на месец\ за другата не зная още дали ще има повишение и колко ще е то\, заплаща се всеки месец има и входяща такса при записване, която е примерно 120 \ не помня точно\. Обучението се провежда в две училища - 55-то в Дръвеница и 145-то в Младост 1А. Целодневно е, имат осигурен транспорт. Храната се заплаща допълнително на седмица \ по около 2 лв на ден - включва закуска и обяд\, както и спортовете се заплащат всеки месец\ футбол и гимнастика\ има и плуване, което на практика е безплатно, внася се някаква такса спонсорство от около 10-20 лв на година \ и двете училища имат басейни\.
Имаха зимен ски лагер и сега в момента са на лагер на море. Условията са много добри и на двете места. Децата са доволни.
Относно записването имайте предвид, че записването за следващата година на практика стартира още в края на предходната, т.е не чакайте март - април, а още от септември се интересувайте за подаване на молбите, защото местата се запълват доста бързо.
Ето и  сайта им - за да се ориентирате за контакти. Ако имате и други конкретни въпроси ще отговоря с удоволствие Simple Smile

# 3
 • Мнения: 217
Благодаря ти за отговора,ние сме 40 номер,водим се резерва за 2009г става въпрос.Незнам дали имаме шанс да влезем.Колко бройки приемат,мисля,ече тази година ще има някакви промени. newsm78
А какъв сертификат получават децата,макар,че наистина те като знаят езика,биха си изкарали всякакъв сертификат.

# 4
 • София
 • Мнения: 7 263
В 145-то бяха две паралелки по 15 деца / това е предучилищната група/. После стават един първи клас. Не зная колко паралелки има в 55-то. Ние също бяхме в резервите, но понеже исках за 145-то училище успяхме да влезем. За тази година чух някакъв слух, че ще има повече подгответа, но не мога да гарантирам че е 100% истина. Дано ви приемат. Колкото до сертификата - не съм го разглеждала много детайлно, но си изглежда съвсем сериозен - подписи, печати и т.н.
За мен е важно, че определено учат езика на ниво - сертификати се изкарват, когато има знания. А и те са още малки, за да им трябват хартии.

# 5
 • Сф, Младост1
 • Мнения: 5 555
Привет,
Ами като гледам Lennyh доста подробно е казала всичко важно. Аз мога много малко да добавя към така вече разказаното.  Hug

Моят син завърши 1-ви клас сега към Сдружение Шилер в 55-то у-ще в Дървеница.
Таксата е същата.
Като гледах паралелките са май-до Д или Е клас Thinking. Моят син е 1А, пардон вече 2А. Laughing
Тази зима нямаха зимна ски ваканция, имаха летен лагер, който ние не записахме.
Учат всеки ден до 17 часа, което е много изморително за тях. Вечер в 8-8,30ч. е в леглото. Wink
Предиобяд е БГ програма, следобяд е немската.
С четенето е доста добре, гладко не мога да кажа, щото той и на БГ още не чете така гладко, но се справя доста добре с езика.
За сравнение с подготовката по немски с други училища не мога да правя сравнение, защото нямам база за такова, но смятам, че Шилер няма аналог за сега- поне не в Държавният сектор. Thinking

# 6
 • София
 • Мнения: 7 263
За сравнение с подготовката по немски с други училища не мога да правя сравнение, защото нямам база за такова, но смятам, че Шилер няма аналог за сега- поне не в Държавният сектор. Thinking

Изобщо не може да се прави сравнение. Големият ми син беше също в немска езикова паралелка от първи клас. Но в училището, в което учеше езикова паралелка се счита тази, в която обучението по език е 3 часа седмично. Това е крайно несериозно и според мен дава някаква представа за езика, но ако се разчита само на тази подготовка - надали би имал успеваемост. Именно затова аз заложих и на паралелно обучение по английски.
Определено малкия напредва доста по-бързо с немския и не би могло да е иначе при тази подготовка.
Копче много класове са при вас в 55-то. В 145-то не зная дали са два бившите първи класове или е само един. Не сам питала. Но доколкото схванах идеята е да има повече ученици вече в 145-то, така че може и да направят повече класове.

# 7
 • Сф, Младост1
 • Мнения: 5 555
Копче много класове са при вас в 55-то. В 145-то не зная дали са два бившите първи класове или е само един. Не сам питала. Но доколкото схванах идеята е да има повече ученици вече в 145-то, така че може и да направят повече класове.
Lennyh, пак ти казвам, че не съм сигурна дали всичките паралелки са изучващи немски език. Сега, като каза, че са много, взех да се замислям и аз.  Thinking
Защото, всичките тези класове са на първият етаж, на който е и канцеларията на сдружението "Шилер", та може и да не са всички към тях, просто така реших логически, иначе не съм се интересувала конкретно.  Wink
Защото има много класове в самата сграда, които пък, учат само английски.  Thinking

Иначе за немският език е така.
Подготовката е много стабилна и нивото е доста завишено.   Wink
Само за пример ще кажа, не знам как ще прозвучи, но синът ми в 1ви клас в един момент беше по-напред с немският, отколкото с българският.
Искам да кажа, че се беше получило така, че подготовката по немски език, изпреварваше тази по БГ Wink.
Сега, причината може би се коренеше и в стачките, които бяха само на учителите към 55-то, т.е. по БЕЛ програмата. "Шилер" не стачкуваха.
Та по немски имаха да съставят изричения от разбъркани думи, т.е. говорим за немски словоред, докато по БЕЛ примерно бяха на буквата Д още. Wink 
И то, словоред правеха по благозувиче, т.е. детето съставя изречения по една позната му схема-така, както гио е чувал, чел, повтарял и пр.

В един момент, когато започнаха по БЕЛ да правят съставяне на изричения по думи, той започна да следва немският словоред в подредбата на думите.  ooooh!
Беше малко притеснително, защото той започна да се обърква с родният си език, все пак, но с малко упражнения и обяснения в къщи нещата се подредиха. Peace

# 8
 • Мнения: 217
Момичета благодаря ви,аз мисля,че ще премахнат подгответо в 133 детска градина,за сметка на училищата.Ние също кандидатстваме за 145.
Lennyh ти големия ли си го записала на английски,че не разбрах. newsm78
Ако паралелките са 2 ,мисля ,че имаме някакъв шанс.А,ако ги увеличат още повече.
Държа и на английския ,но мисля,че него така или иначе ще им се наложи да го научат на днешно време.
Малко се притеснявам,че ние не говорим немски,но хубавото е ,че ще го учим с детето. Mr. Green

# 9
 • София
 • Мнения: 7 263
elyam дано имате шанс Peace
И двамата ходят на английски в школа - доволна съм от подготовката там. За немския вече казах, че подготовката на малкия в Шилер е несравнима с тази на батко му от нормална / уж/ езикова паралелка.

Малко се притеснявам,че ние не говорим немски,но хубавото е ,че ще го учим с детето. Mr. Green

Тези притеснения важат и за нас, но и в нашият клас има поне 4-5 деца, за които съм сигурна, че родителите не владеят немски. Децата обаче си напредват и поне това е едно от предимствата на Шилера - никой не ги гали с перце и не им прави евала. Натискат ги за езика и ги гонят....Така че като подготовка по езика мисля, че може би само някое от Частните училища може да им съперничи.
Ако ви приемат непременно драсни да се похвалиш, ако сте в 145-то ще ти дам инфо и за госпожите на предучилищната - добри са  Peace

# 10
 • Мнения: 217
Непременно ще ти пиша,има доста време до тогава ,но то лети бързо.
Дъщеря ми ходи на английски в детската/сама се записа/.
За догодина мисля да я пратя в някоя школа,че приемат след 5г.Пиши вие къде ходите,може и на лични. Hug

# 11
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Съвсем накратичко на въпросите - за изминалата учебна година първи клас с немски бяха 4 класа - 1 в 145 СОУ и 3 в 55 СОУ (в 55-то има и още едно сдружение, Послушковци, които имат един клас с английски и още 2 редови паралелки на държавното училище, затова първите класове са 6 на брой). За 2009-2010 планът е да има по 2 първи класа с немски във всяко от училищата на Шилер.
След 4-ти клас децата полагат изпити за ученически сертификати за владеене на езика (към австрийското посолство), но в следващите години се държат и изпити за следващите нива. Децата издържат изпитите обикновено с повече от много добър успех Laughing

# 12
 • София
 • Мнения: 7 263
hedra   bouquet  bouquet  bouquet
така се радвам да те срещна. Ти и Лекси сте главните виновнички малкия ми син да попадне в Шилер и ви дължа огромна благодарност за напътствията и информацията. Не знам дали си спомняш но преди две -три години сериозно те разпитвах \ тогава за баткото\ и се впечатлих от нещата, които ми каза.
Доволна съм - има някои дреболии, които не харесвам особено в Шилера, но като цяло съм впечатлена от начина им на работа и от резултатите.
elyam не мисля че е проблем много пъти съм споделяла, че ходим на английски в Оксиния - имат офиси в Младост - работят добре и с желание. Ако искаш повече подробности може и на лични - имат хубав сайт и от там можеш да черпиш информация Simple Smile

# 13
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
Lennyh - сега е момента да ме придърпаш и мен към каузата в 145-то.  Flutter
Сериозно съм се замислила.  Thinking
Но искам точно ти  Heart Eyes и точно за 145-то да ме информираш.
За 55-то знам доста. На брат ми децата са/бяха там. Той е доволен, а баща ми твърди, че нищо не знаят внуците му.  Crazy
Е, чакам, Леничка   bouquet

# 14
 • София
 • Мнения: 7 263
Шани убеждаването започва сега.....
Затвори очиииии - ти си домааааттт  hahaha Joy Joy
А сега сериозно.
Първо локацията на 145-то е супер удобна за нас. Това беше моя довод номер едно и именно затова и кандидатствах затам / а както се оказа и това е било решаващо, за да ни приемат/.
Второ 145-то има хубав басейн и спортна зала и децата имат пълноценни спортни занимания.
Трето - храната се осигурява допълнително и е винаги прясна и разнообразна.
Четвърто - децата на Шилер са в отделно крило и като цяло са самостоятелни и някак отделени от останалата част от училището.
Пето - Не зная дали тази екстра я има в 55-то, но в нашата предучилищна имаше дори предвидена стая за спане на малките поспаланковци с креватчета и т.н.
Шесто 145-то е малко училище, в смисъл с малко ученици и е спокойно, а както стана ясно на родителската среща в края на тази година - тепърва ще се засилва присъствието именно на "Шилерските паралелки" в него.
На последно място, но далеч не по важност и двете госпожи водещи предучилищните групи са много добри и научиха децата на наистина много неща за една година.
Ако се сетиш още нещо питай с удоволствие ще те упътя  Hug
Знаеш, че имам база за сравнение и именно затова ти казвам, че ако имах тази информация преди 5 години щяхме да си спестим много проблеми и неприятности с Боби, но .... по-добре късно отколкото никога  Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт