Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 2 379
Карибска АНАНАСОВА торта

Това е първото нещо, което сготвих от този форум. На мен ми хареса особеното съчетание на блата от кокосово брашно с ананаса. Околомен много хора харесаха тази торта и изразявайки благодарността си към Mma Ramotswe (тук е линка към нейната тема) публикувам рецептата в любимите си рецепти, за да не ми се губи от погледа.
Искам да благодаря и на Лабрекс, която беше така добра да ми каже как да си кача смотаните снимки от телефона, тъй като тогава и фотоапарат нямах под ръка.

Ето и рецептата:

КАРИБСКА АНАНАСОВА ТОРТА

http://www.recepten.se/recept/tahititaarta.html

Блат:
    * 100 масло
    * 2 яйца
    * 150 мл захар
    * ½ чл бакпулвер
    * 400 мл кокосови стърготини (аз слагам към 300гр кокос и 100 гр брашно иначе е още по ронлива)
    * 50мл брашно

крем:
    * 300 мл бита сметана
    * 1консерва ананас на парчета- 225 g
    * 1 консерва ананас на шайби -  200 g
Аз ползвам 1 кофичка заквасена сметана на Данон, и една голяма консерва – мисля че е към 800 гр цялата със сока, и часто от шайбите ги слагам отстрани, тези които ми останат си ги нарязвам и ги слагам средата, за да не купувам 1 консерва на шайби, пък 1 на парчета, като че ли не мога да си ги нарежа  Laughing)
разтопете маслото
разбийте яйцата със захарта, кокосовите стърготини и брашното с бакпулвер. Добавете маслото

Изсипете сместа във форма, диаметър около 24см, предварително намаслена и посипана с кокосови стърготини и печете в долната част на фурната около 35 мин при 175град.
Оставете блатът да изстине във формата преди да го извадите и сложите директно на чинията за сервиране. Надупчете го с вилица, полейте обилно със сока от консервите ананас. Оставете да престои така поне 1 час.
разбийте добре сметаната и разпределете като венец по външния край на тортата, отвътре по средата сложете парченцата ананас.
украсете с шайбите ананас

ВНИМАНИЕ: блатът е хрупкав и чуплив, затова може да правите тортата директно във формата или ако го местите, то това да стане много внимателно.
сложете повече сок, ако обичате по-сочни сладкиши, иначе става доста сух


Това е оригиналната рецепта (с малко коментари), и горе от линка може да видите от къде е преведена.

А, тук по-долу са моите снимки, за улеснение.
Стъпка по стъпка:


Това е изпечения блат.

.
предпоследен етап
и готовата торта


Цитирай


Мнения: 2 379
ПИЛЕ С КОКОС и още нещо....

Иска ми се да споделя с вас една рецепта, която зная от моята леля. Бях ученичка и тя я сготви на вилата, като млада домакиня да се представя пред свекърва и роднини и аз тогава бях много, много впечатлена. За първи път през живота си видях и чух за подправки, за чието съществуване не съм предполагала и беше като някаква магия за мен.  babydust7Вадеше ги от някакви тайни малки пликчета, бъркаше и смесваше аромати, ухаеше невероятно в кухнята и направо беше приказно. А вкуса...... никога не бях се докосвала до нещо толкова интересно за мен и от тогава се зарибих по подправките и разбрах колко са важни те. Освен това, научих и за подправката любов hearts, която и до сега е най-важната за мен. Когато попаднах за първи път тук, се очаровах от всички бг-мами, които я използват и представяте чудесни неща, от които се уча и усъвършенствам и аз. Благодаря на всички Ви.

Ето и рецептата:

1 кг. пиле (бутчета).
200 гр. лук (може и повече по желание) се изпържват до златисто с 30 гр масло. Изваждат се. Добавят се още 100 гр. масло, в което се изпържва пилешкото месо, леко осолено. Като стане златисто, към него се прибавят:
2 с.л. кокосово брашно;
фино счукани по ¼-1/2 ч.л.
счукан кимион
куркума
черен пипер
канела
джинджифил на прах
чесън 2 скилидки (счукани или ситно нарязани)

Разбърква се и се изсипва в йенски съд. Прибавят се лукът и 4 с.л. кисело мляко. Да поври на тих огън да омекне месото и остане само на масло.
Поднася се с ориз (приготвен с малко лук на ситно задушен в масло+ориза+индийско орехче+ядки – орехчета на ситно или филетирани бадеми), или каквото си измислите вие.


Преди да смеся продуктите


И ето готовото ястие:

Просто няма такъв вкус.

п.с. Да благодаря на Лабрекс за идеята за кошнички, която беше дадена за сервиране на нещо сладко и ръбчетата бяха посипани с пудра захар, но аз я харесах и преди изпичане намазах ръбчетата с подправки и малко сол, за да ги използвам за ориза. Едно време сервирах същия ориз, като използвах 2 фигурки от тези пластмасовите, които децата имат за пясъчни формички. Та след като някой им подари поредните такива, аз си прибрах 2 - едно за октоподче и една пеперудка и ги натъпквах с ориза плътно, обръщах в чинийката и слагах пипер зрънца за очички на октопода и точки за пеперудката. Също беше идейно, но сега реших да ползвам кошничките. Благодаря Hug

Цитирай


Мнения: 2 379
Рулца от тиквички и пушено филе
(рецептата на evak)

Продукти:
-тиквички
-сирене
-кашкавал
-зелени маслини
-пушено филе, на тънки филийки
-яйца
-зехтин
-аз слагам чесън, защото тиквички без чесън не ми вървят

Тиквичките се нарязват на тънки ленти и се поставят в тавичка, посоляват се и се запичат до омекване във фурната/за около 10 мин./.
Прави се плънка от яйца, сирене, настърган кашкала, нарязани на ситно зелени маслини и зелени подправки - копър, чесън.
Слага се в края на всяка лента от тиквичките и се навива на руца. По същия начин се навиват руца и от пушеното филе.
Редят се в намазана с мазнина тава, последователно. поливат се със зехтин и се запичат на 250 градуса за около 30мин. Добавт се парченца кашкавал и се запича отново до златисто.
Евак го беше направила в правоъгълна форма, прилича на тези за кекс, но моята е малка и нямаше да ми стигне, та аз я направих в кръглата форма. Също стана чудесно:

Преди печене, навитите тиквички:

И вече готовия резултат:




Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.