Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 юни 2008, 15:04 ч.

Paula Begoun-слушате ли я?

 • 1 998
 • 30
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 161
Необходими ли са кремовете за около очи?

Повечето жени вярват че околоочните кремове са специално формулирани за тази зона. Въпреки че зоната около очите е по-предразположена към алергии и реакции и често там най-напред се появяват бръчки, факт е че кремовете за около очи не се различават по съдържание от кремовете за лице. Не съществува доказателство, изследване или документация поддържащи тезата че околоочните кремове имат състав който ги различава от другите овлажнители за лице. Изисква се само бърз поглед върху съставките на крем за лице и такъв за около очи, за да се види, че те се различават само по цената и малката опаковка на последния. Кремовете за около очи са номер на козметичната индустрия, целящ да предизвика продажбата на два продукта, като само един е необходим.
Единствено в случай че кожата около очите е различна от тази на лицето е може би необходимо да се ползва отделен продукт. Например, ако лицето е нормално към мазно и няма нужда от овлажняване с изключение на сухите части или около очите, тогава един подхранващ, добре формулиран овлажнител от какъвто и да е вид би свършил чудесна работа.
Каква ирония, че основния недостатък на много така наречени околоочни кремове е че те рядко съдържат UV-филтър. За през деня това прави повечето кремове сериозен проблем за здравето на кожата. Човек вярва че прави нещо специално за очите си, но всъщност ги излага на риск от слънцето и на образуване на бръчки, използвайки продукт без защита.
Това е още един пример как козметичния маркетинг и заблуждаваща информация могат да ви накарат да пилеете пари и да си повреждате кожата.
"Antiaging" - Против остаряване

Ах, само ако това беше вярно. Хиляди продукти за грижа за кожата дават обещания за премахването (заличаването) на бръчките или за предпазването на кожата от стареене. Те съдържат буламач от съставки и формули. Между тях обаче няма нито един принципно верен образец. Все още всички те претендират, че спират стареенето и все още никой не е спрял да се сдобива с бръчки или се е избавил от бръчки. Има чудесни продукти, които могат да направят така, че кожата да изглежда по-добре, но нито една от нас не се е избавила дори и от една бръчка благодарение на който и да е продукт за грижа за кожата."Soothing botanicals" - Успокояващи растения

Botanicals е просто друго наименование за растения, подобни на билки и цветя или растителни екстракти под формата на масла или есенции. Успокояващи ли са някои от тях? Определено има някои успокояващи растения като - зелен чай, екстракт от кола, върба, bisabolol, licorice root (glycyrrhetinic acid), корени от репей са имената на неколцина от тях. Но съществуват също така и много чудесни натурални съставки, от лимони до ягоди, лавандулово масло, жожоба, които могат да бъдат проблем за много от типовете кожа, или като дразнители или защото могат да запушат порите. Не мога да ви кажа броят на продуктите, които открих, че претендират за това, че са подходящи за чувствителна кожа, при все че съдържат множество от тези дразнещи съставки.


"Superficial lines" - Повърхностни линии (бръчки)

Бъдете нащрек за думата "повърхностни"; това е мощно средство използвано в козметичните реклами. "Повърхностни линии" всъщност се отнася до временните, краткотрайни линии причинени от изсушаване, а не от слънцето(бръчките причинени от слънцето едва ли могат да се нарекат повърхностни). Повечето продукти могат да претендират обстойно че изглаждат повърхностните бръчки, и няма да ви излъжат. Повърхностните бръчки изчезват когато сложите какъвто и да е овлажнител и това е чудесно. Но - повратям - повърхностните бръчки не са тези за които се тревожите. Перманетните бръчки като тези от смях, бръчките между очите и тези на челото, мимическите линии няма да се елиминират с овлажнител(крем), освен ако той не съдържа дразнители, които временно да карат кожата да подпухне. Думата "повърхностен" е заблуждаваща защото тя не се отнася наистина за линиите и бръчките, за които жените са най-загрижени."Deep cleansing" - Дълбоко почистване

Този термин винаги ме е озадачавал. Колко дълбоко е дълбоко? Звучи сякаш зъболекар почиства дупка в зъбите ви. Мога ясно да чуя звука от свредел (бормашина) опитващ се да влезе в порите ви. Ако продукта почиства дълбоко - имам предвид наистина дълбоко - вие ще кървите, но никой никога няма да има черни точки защото ще ги премахвате чрез "дълбоко почистване". В този случай, "дълбоко почистване" вероятно означава "основно почистване"; е, това е добре. Но козметичните компании затвърждават убеждението, че дълбокопочистващите продукти могат да влязат в пората и да извадят (изтискат) черната точка. Има начини веществото което е в черната точка да се разтвори, но "дълбокото почистване" не е в състояние да го направи.Типа кожа няма нищо общо с възрастта

По-зрялата кожа е различна от младата кожа - това е без съмнение. И все-пак е грешка да се купуват продукти като човек се основава на неясни възрастови категории. Третирането на зряла или млада кожа с продукти които се преполага че въздействат на оппределена възраст е нелогично защото не всеки със "по-зряла" или "по-млада" кожа се нуждае от едно и също. И все-пак това е капан за много жени (особено по-възрастни). Една жена в по-напреднала възраст може да има акне, черни точки, екзема, розацея, чувствителна или мазна кожа; докато един млад човек може да има суха, лющеща се, или очевидно повредена от слънцето кожа. Продуктите предназначени за по-зряла кожа са почти винаги прекалено подхранващи и задушаващи кожата, а тези предназначени за млада кожа са почти винаги прекалено изсушаващи. Определящия фактор за типа кожа трябва да бъде действителното и състояние, а не възрастта ви.
Всички жени, без значение от възрастта, имат нужда от защита от слънцето и антиоксиданти, и евентуално продукти за третиране на промени на пигмента (потенциални или съществуващи), за третиране на суха или мазна кожа, или пъпки. Може да изглежда че бръчките отделят младата от зрялата кожа, но грижата която полагате за кожата не е необходимо да се различава (по възраст). Не всички жени на 40 и повече имат еднакви нужди за грижа за кожата.
Всъщност е много лесно: Вие трябва да гледате какво се случва с вашата кожата, а то е различно за различните хора.

Откачените неща, които продавачите на козметика казват

Встрани от света на рекламните дрънканици има цяла област от ужасяващо неточна или направо съвсем грешна информация, която се разпространява ежедневно от продавачите на козметика из целият свят. Тези лъжливи търговски реклами са утрешните нови митове, набити в умовете на пленената публика. Тук са моите последни хитове, въпреки че те, признавам, са само върха на айсберга.

"За да постигнат продуктите забележителни резултати вие трябва да използвате всеки един от тях; кожата трябва да бъде правилно подготвена за да приеме всички продукти от серията така че всеки от продуктите да има ефект." - Това е едно от моите ненадминато любими твърдения, защото целта му е да ви убеди да купите всички продукти от една серия. Това е класическа техника на продажба. Всъщност това което се опитват да ви кажат е че крема за бръчки от дадена линия няма да подейства докато всички останали продукти от същата линия не са използвани преди него, така че не си правете труда да си го купувате при положение че няма да купите и останалите продукти. В годините в които преглеждам редовно продукти за грижа за кожата никога не съм виждала козметична серия с продукти толкова единствени по рода си, че да не могат да се заместят с дузина други, много от които и по-добри. Освен това всяка козметична серия има продукти които трябва да избягвате защото съдържат дразнещи съставки, не предлагат достатъчна защита от слънцето или са овлажнители които пренасищат кожата. Термина който е за отбелязване в случая е "забележителни резултати". Това което козметичните компании считат за "забележителни резултати", може да е забележително различно от това което вие наистина бихте искали да видите че правят продуктите - дори и да използвате цялата серия.
"Нашите съставки са с високо качество и затова са толкова скъпи"
Щеше да е хубаво ако това беше вярно, но аз не можах да получа доказателство за това от нито една козметична компания. Питах за имената на техните доставчици за да открия каква категория продукти продават и дали има долнокачествени такива, които отиват при някои компании, но не и при други. Това което успях да намеря сама след разговори с неколцина производители на козметични съставки е, че техните категории не варират толкова много и всеки купува козметични съставки които са с високо качество. За пример, DuPont е един от най-големите доставчици на glycolic acid в козметичната индустря (те снабдяват над 99% от индустрията, която използва тази съставка) и те доставят един и същ (glycolic acid) на всички."Ние използваме само естествени съставки; изкуствените съставки са вредни за вашата кожа, защото са фалшиви и се правят от бензин, като например неорганично масло и вазелин."
Аз ще трябва още да поживея за да видя козметика която е изцяло натурална. Някои изкуствени съставки са страхотни за вашата кожа и въпреки декларациите за обратното от козметичните компании, всеки козметичен продукт на света съдържа полагашата му се част от изкуствени съставки.

Изкуствените съставки произлизат от много източници, но всички те водят началото си от нещо натурално, защото всичко идва от средата около нас: нищо не не е сътворено чрез алхимия. Вазелина и минералното масло са всъщност вторични продукти на бензиновата индустрия, но какво е неестественото в това? Бензина, който е добит от суров петрол, е несъмнено естествен от само себе си тъй като идва от органичен материал като например миниатюрни водни растения и животни които са се запазили в земята милиони години. Вазелина и неорганичното масло са удивително добри съставки за грижа за кожата; те също така са признати от химици от целия свят, занимаващи се с козметика, за това, че са изключително подхранващи и абсолютно безвредни. Дори теорията че тези съставки запушват порите и следователно са вредни за кожата, не почива на никакви доказателства.

Защо неорганичното масло и вазелина продължават да получават лоши обвинения от така наречения свят на натуралната козметика е неизвестно. За сухата кожа би било далеч по-добре крема да съдържа вазелин или неорганично масло, отколкото повечето растителни екстракти.
Този крем е идеален за някой с мазна или комбинирана кожа, защото е без мазнини.

Не мога да ви кажа броя продукти примамващи с това твърдение, при положение че всъщност те си съдържат мазнини или съставки които се усещат мазни, или други съставки, които запушват порите. Те може да не са маслата които разпознавате, като растителни масла или неорганични масла, но те въпреки всичко са там с имена за които вие вероятно не сте чували. Въпреки всичко, чувайки че даден продукт е без мазнини вие все още нямате информация за това как той може или не може да въздейства на кожата. Това което е най-объркващо е че съставки, за които е известно, че причиняват раздразнения могат и да не оставят мазно усещане по кожата. Изненадващо една от най-мазните съставки - неорганичното масло, беще показано в изследване след изследване, че не причинява раздразнения, въпреки усещането за мазнота. Хайде де?? Колкото по-малко козметични продукти използват жените с мазна или склонна към раздразнения кожа, толкова по-добре ще се чувства тя.
# 1
 • Мнения: 574
Слушам я Laughing. Използвам си дневния крем с фактор и като околоочен и ми е ок.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 189
Да, отдавна я "слушам" и не ползвам отделен крем за около очи, слагам от крема си за лице, който съответно е с UV-филтър.

# 3
 • Мнения: 2 161
Доста пари щях да спестя от околоочен крем,ако бях я послушала.

# 4
 • на терасата
 • Мнения: 584
Потвърждение на някои от съветите и открих в тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=272196.20

# 5
 • Сф, Младост1
 • Мнения: 5 555
Пола Бигън е т.нар. козметична Библия.  Hug
Не само я слушам много (имаше наскоро онлайн семинар), ами я чета и се връщам често да си припомням разни неща от тук: http://www.cosmeticscop.com/learn/art.asp?ID=29Wink
Отворила ми е очите за много неща, особено касаещи слънце защитата.
Виждам, че си копнала вече преводните материали на divinora от дир-а.
Да, беше много полезно начинание тогава... Thinking

# 6
 • Мнения: 2 161
Да,точно от там ги копирах.Имаше и още интересни преводи,но аз отделих това,което най-много ми допадна.

# 7
 • Сф, Младост1
 • Мнения: 5 555
Оставам с надеждата, че повече хора ще я прочетат и ще се вслушат в съветите и.  Peace

# 8
 • Мнения: 2 386
 #Crazy Laughing  Цяла наука е това, връщам се да чета, отсега да съм подготвена..

Копче, би ли резюмирала изводите за слънцезащитата в едно изречение, че ме гложди?  Blush

# 9
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Слушам я, да. С отворена уста хем. (Не използвам специален крем за около очите вече няколко години, по гореописаните причини.  Wink)
П.П. И аз искам за слъцезащитата да разбера. Не използвам предпазни кремове и децата не мажа. Всички сме много бели (а децата ми са руси и синеоки, аз поне съм кестенява). Досега не сме изгаряли. Привърженик съм на твърдението, че тези уж предпазни средства са по-скоро вредни, отколкото полезни.

# 10
 • Sunshine State
 • Мнения: 289
Василиса , Пола е върл защитник на слънцезащитата. Неведнъж е казвала, че най-добрата противостарееща грижа за кожата е именно крем с SPF, а не разни уж чудодейни мазила. Ако се притесняваш от съставките на повечето слънцезащитни кремове, използвай такъв с физични, а не химични филтри. Такива са  тitanium dioxide и zinc oxide. Физичните филтри само отразяват слънчевата светлина, за разлика от химичните, които се абсорбитат от кожата. Да ме извинят професионалистите ако не съм го описала много научно.

# 11
 • Мнения: 2 388
С интерес прочетох написаното. Съвпада с моето мислене.
И да, слушам я. Simple Smile

# 12
 • Мнения: 33
От години съм й фен и много я уважавам.  Peace

# 13
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Василиса , Пола е върл защитник на слънцезащитата. Неведнъж е казвала, че най-добрата противостарееща грижа за кожата е именно крем с SPF, а не разни уж чудодейни мазила. Ако се притесняваш от съставките на повечето слънцезащитни кремове, използвай такъв с физични, а не химични филтри. Такива са  тitanium dioxide и zinc oxide. Физичните филтри само отразяват слънчевата светлина, за разлика от химичните, които се абсорбитат от кожата. Да ме извинят професионалистите ако не съм го описала много научно.
А марчица някаква да ми кажеш?  Blush

# 14
 • Мнения: 2 386
Явно двете ще си пригласяме тук.  Laughing И аз искам марчица да знам поне едничка, че много инфо ми се събра.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт