Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Карлово

Мнения: 314
Зная че най добре е първо да се захрани с нея.
Как я направихте ....имаше ли нещо друго към ориза като казвам нещо друго имам предвид мляко.
Цитирай

под някое тепе

Мнения: 690
купи си безмлечна безглутенова оризова каша на Хип или др.марка  Peace тя е подходяща за захранване  Peace елдата също е подходяща за захранване /Хип я имат в 2 варианта/ ... ако държиш да си направиш сама кашата - ето малко инфо от форума /забравих от коя мама го копнах/

Каша от елда:
За бебче на 6-7 месеца е по-подходяща каша от брашно от елда (готово или домашно).
Съотношението брашно-вода е горе-долу 1:2. Ако е с накисване – малко повече вода.
Вари се 6-10 мин.
Отдръпва се от котлона и още толкова се оставя под капак.
Смесва се с кърма, плод/плодово пюре или чиста, според етапа на захранване и предпочитанията на детенцето.


(мелене/брашно) --> (накисване) --> варене --> пасиране
За бебче на 6-7 месеца е по-подходяща каша от брашно от елда (готово или домашно).


Мелене
Ако е леко изсушена на фурна, елдата се смила по-фино.

Накисване
Накисването е препоръчително за пълнозърнестите продукти (зърна или брашно). Фитиновата киселина (която се съдържа в обвивката на зърната) се свързва в чревния тракт с калция, магнезия, желязото и най-вече цинка, образува неразтворими комплекси и не позволява тези вещества да бъдат усвоени. Разгражда се чрез накисване на зърната или чрез ферментация. Едва тогава полезните минерали могат да бъдат напълно усвоени.

Няма проблем зърната/пълнозърнестите брашна да се използват и без накисване – те си изпълняват функцията на "метла" на червата заради по-високото съдържание на целулоза. Но не се усвояват ефективно минералите и е възможен дефицит на калций, цинк и прочие.

Необходимо време за накисване:
- 7 часа минимум, за да се неутрализира голяма част от фитиновата киселина
- 12 часа е напълно достатъчно време
- 24 часа е най-добре, ако има възможност

Елдата, кафявият ориз и просото съдържат по-малко фитати (затова са и по-лесно смилаеми), така че времето за накисване е по-малко. Овесът и другите глутенови зърнени храни е добре да престоят 24 часа. Брашното също се накисва - когато е за каша. Иначе за приготвяне на хляб се предпочита технологията на ферментацията.
* Кафявият ориз, елдата и просото съдържат по-малко фитати (затова са и по-лесно смилаеми), така че времето за накисване е по-малко. Другият вариант за елиминиране на фитиновата киселина е да къкрят на много тих огън около 2 часа.
* Овесът и другите глутенови зърнени храни е добре да престоят 24 часа.
* Брашното също се накисва - когато е за каша. Иначе за приготвяне на хляб се предпочита технологията на ферментацията.

Вода:
Зърната се накисват във вода със стайна температура или леко затоплена. Може в леко подкиселена вода или кисело мляко. Съдът - на стайна температура.
Водата се изхвърля по принцип. Виждала съм тази препоръка на опаковките (не тук). С водата (особено от скълцани зърна или брашно) вероятно се изхвърлят и някои хранителни съставки, разтворими във вода.


Варене
Съотношението елда-вода е горе-долу 1:3. Ако е с накисване – по-малко вода.
Вари се около 8-10 мин. (брашно) или 10-15 мин. (зърна)
Оставя се под капак още 10 мин.

Пасиране
Сварената елда да не е много суха – иначе остава лепкава и трудно се пасира.
Пасира се лесно ако се добавят парченца пресен плод или плодово пюре.
Може да се добави и малко кърма - втечнява се.
Комбинира се добре и с варени зеленчуци.


/Елдата на зърна обикновено е кафеникава т.е. преминала е термична обработка и се предполага, че е загубила част от свойствата си.
Целта е да бъде по-трайна. Суровата елда е жълтеникаво-розова./

Каша от просо:
Единият вариант е от изпечено и смляно просо. Технологията е като при елдата.
Другият вариант е директно варене на зърната. Нужни са около 25-30 мин. После – пасиране.
Просо се препоръчва след 9 м.


Каша от кафяв ориз:
- изсушава се ориза във фурната за около 1.5 час (на 90-100 градуса)
- накисва се предварително брашното за 8-24 часа (ако е от кафяв ориз)
- съотношението вода-брашно е 3:1
- вари се 10 мин. (за да е максимално щадяща за стомахчето)
- оставя се под капак (5-10 мин.)

Каша от ръж:
Варианти:
* Ръженото брашно се накисва предварително, после се вари поне 15 мин. (проблемът е да се прецени кога е наистина готово)
* Ръженото брашно се препича, залива се със студена вода и се вари.
* Ръженото брашно се добавя към овесени или други ядки, накисват се заедно, варят се (сместа се вари по-продължително заради брашното)
* Ръжените ядки са най-лесният вариант (задължително се варят, за разлика от овесените например)

Ръжта е трудносмилаема: ръженото брашно, вкл. непълнозърнестото, има доста високо съдържание на влакнини.
Пълнозърнестото например може да съдържа над 20% фибри.

Ръжта има по-ниско съдържание на глутен (той е в по-неустойчива форма) – в сравнение с пшеницата.
Това е в общия случай, иначе хлебните и кулинарните брашна имат различно съдържание на протеини и глутен в зависимост от вида на зърното и коя част от него е използвана.

Цитирай


Мнения: 1 449


Домашни зърнени каши:

Бял ориз (за захранване)
Кафяв ориз
Елда
Просо
Ръж
Накисване на пълнозърнести продукти
« Последна редакция: ср, 18 юни 2008, 12:35 от Косе Босе »
Цитирай

на един океан разстояние

Мнения: 337
Аз ползвам готова оризова каша , и през ум не ми е минавало сама да я приготвям .Разтварям я с АМ и готово , но малката нещо не е във възторг от нея.
Цитирай

Карлово

Мнения: 314
за домашна питам
благодаря Ви за помоща мамита
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.