Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

In transit

Мнения: 1 668
Ето ви 2 от най-любимите ми торти Smile Дано да ви харесат.

ДЪЛБАНА ТОРТА

За блата: 6 яйца, 1ч.ч захар, 1ч.ч пресято брашно, 3 ванилии или кората на 1 лимон. Яйцата се разбиват със захарта до удвояване на обема им, прибавя се брашното и ароматите. Пече се в умерена фурна на 180С до придобиване на златист цвят. Изстиналия блат се издълбава в средата, като се оставя бордюр около 2-3 см и дъно 0,5 см. По желание може да се сиропира със сок от компот.
За плънката: 1ч.ч счукан крокант с орехи( в намазан съд с олио се слага около 1 ч.ч. орехи, поливат се с карамел приготвен от 5 с.л захар и 1/2 с.л. вода. След изстиване на сместта се начуква на ситно), 200 грама заквасена сметана, 1 с.л. какао, 2 с.л. пудра захар, 1 есенция ром (Д-р Йоткер) , 2-3 с.л. с предварително нарязани на ситно и леко сварени портокалови кори  и трохи от блата. Всичко се смесва добре и се пълни дупката на тортата.
Отгоре се украсява с 200 гр. заквасена сметана разбита с 3 с.л. захар (пудра). Може да се замени със сладка сметана или да се украси според фантазията на домакинята.

КАРАМЕЛОВА ТОРТА

Продукти: 1 пакет бишкоти (савоярди - от италианските), 6 яйца, 1 ч.ч захар, пресен твъд плод или компот по избор, 1 литър прясно мляко, 2-3 ванилии.
Разбиваме яйцата в дълбок съд докато удвоят обема си, слагаме захарта, ванилиите и млякото до получаване на хомогенна смес.
В тава с диаметър около 30 см. разтапяме 1/2 ч.ч захар на котлона до получаване на карамел. Разстиламе го равномерно по дъното на тавата. оставяме 5 мин. да стегне карамела и подреждаме някакъв плод (аз съм я правила с парченца праскови - пресни или изцедени от компот, кайсии, с ананас от компот). Върху плода нареждаме 2 реда бишкоти(те са едни порести, хрупкави леко заоблени и продълговати , като пръстчета). След като наредим бишкотите, изливаме сместта за крем карамела, тя поема в бишкотите. Слагаме тавата в друга малко по-голяма тава с малко вода и печем на водна баня тортата около 1 час или докато леко се позачервят бишкотите с карамела.
Оставя се да изстине (без да махате тавата с водата). След това леко загрявате тавата с тортата на горещ котлон за 1-2 мин, колколото да се отлепи лесно карамела и обръщате във поднос. Ако желаете може да окрасите ссъс сметана или ядки, но и без друга окраса тортата е достаъчно вкусна.

Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Ето ви 2 от най-любимите ми торти Smile Дано да ви харесат.

ДЪЛБАНА ТОРТА

Отгоре се украсява с 200 гр. заквасена сметана разбита с 3 с.л. захар (пудра).


Мила, как се разбива сметаната? Самос е разбърква с лъжицата или с миксера?
Питам , защото в една друга рецепта майките бяха споделили че заквасената сметана не се разбива добре с миксер.
Цитирай

СОФИЯ

Мнения: 876
...
Цитирай

In transit

Мнения: 1 668
Заквасената сметана я разбивам с вилица, никога с миксер.
Цитирай

СОФИЯ

Мнения: 876
naj-hubavia sladkish spored men e cheese cake s izvara
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
Бисквитена ягодова торта с шоколад
Продукти:
250 г ягоди
250 - 300 мл прясно мляко
200 мл заквасена сметана
1 пакет обикновени бисквити
100 г шоколад
1/2 ч.ч. пудра захар
1 с.л. кристална захар
1 пакетче ванилия
за шоколадовия сос:
100 г шоколад
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. нишесте
1 капка есенция ром
Начин на приготвяне:
1. Сметаната се разбива 2-3 минути с пудрата захар.
2. Ягодите се смилат с кристална захар, добавят се към сметаната. Разбърква се и се ароматизира с ванилия.
3. Бисквитите се натопяват за кратко в прясното мляко и след това се нареждат на повърхността на подходящ съд. Поръсват се с настърган шоколад. Нанася се един пласт от сметановия крем. Покрива се с бисквити и процедурата се повтаря. Най – отгоре остава пласт крем.
4. Трябва да отлежи, покрита 2-3 часа, в хладилник. При сервиране се декорира с настърган шоколад или с шоколадов сос, които се приготвя, като се разтопи шоколада.в прясното мляко и се ароматизира с есенция ром, които е уплатнен с разтворено в малковода нишесте. Гарнира се с ягоди.
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
Торта с шоколадов мус и лешникова коричка
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
50 г брашно
50 г какао
50 г разтопено масло
за лешниковата коричка:
50 г лешникови ядки
100 мл прясно мляко
1 шоколад с лешници
1 ч.ч. корн флейкс
олио за намазване
за муса:
200 - 250 г течен шоколад
250 мл течна сметана
50 - 60 мл вода
2 с.л. ликьор
Начин на приготвяне:
1. Яйцата се разбиват със захарта, докато стане пухкава смес. Добавя се разтопеното масло. Разбърква се. Постепенно се изсипват брашното и какаото, които предварително се пресяват. Сместа се изсипва в тава, която е покрита с хартия за печене. Пече се в загрята на 150-160С фурна, 30-40 минути.
2.Лешниковата коричка се приготвя, като лешниковите ядки и корн флексът се смилат. Шоколадът се разтапя и се налива прясното мляко. Разбърква се и се добавят лешниковите ядки и корн флейкса. Сместа се разпределя в кръгла форма, която предварително е покрита с алуминиево фолио и е намазнена. Оставя се да се охлади.
3. В малка тенджерка се кипва водата и се смесва с течния шоколад, налива се ликьорът, половината се добавя към разбитата сметана. А другата се запазва така.
4. Блатът се разрязва през средата, докато е топъл. Едната част се поставя върху лешниковата коричка, полива се с Ѕ от запазения шоколадовсос, върху него се нанася муса. Нанася се шоколад и върху другата основа. Тя се обръща върху първата. Покрива се с останалия шоколадов мус. Оставя се да сотлежи поне 6 цаса и се поръсва с какао.
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
Торта “Алмонд”Необходими продукти:

за блата:
8 яйца
170 г захар
140 г бадеми
140 г смлени бисквити
за млечния крем:
2 жълтъка
2 с.л. брашно
2 с.л. захар
2 с.л. прясно мляко

за масления крем:
100 г краве масло
4 с.л. пудра захар

за шоколадовия крем:
150 г натурален шоколад
50 мл “Бейлис” (ликьор или уиски със сметана)

за карамеления сироп:
карамелизирана захар
1 с.л. мед
200 мл вода

за гарниране:
30 г филиран бадем
50 г крокан

Начин на приготвяне:
1. Приготвя се млечният крем, като продуктите за него се смесят последователно в тенджера и се заграват на умерена тенпература, докато кремът се сгъсти. Готовият сос се отделя настрана, за да се охлади.
2. Приготвя се масленият крем, като се смесят маслото и пудрата захар и се разбият с помощта на миксер.
3. Шоколадовит крем се приготвя, като шоколадът се разтопява на водна баня при непрекъснато бъркане, за да не се получат бучки. Готовият крем също се отделя настрана, за да се охлади, след което се добавя ликьора. Накрая трите вида крем се смесват.
4. Приготвя се блатът, като белтъците се отделят от жълтъците. Захарта се разделя на две части, които се смесват по отделно с разбитите жълтъците и белтъците. Разбиват се с миксер, така че захарта напълно да се разтопи. Към сместа с жълтъци се прибавят смлените бисквити и бадеми, а накрая и белтъците. Като всичко това се разбъква, без миксер, за да не спаднат белтъците. Готовата смес се изсипва във форма за торта и се поставя в предварително загрята фурна при температура от 200 градуса без да се отварява врата. След 20 минути блатът се проверява с дървена клечк дали е готов. Когато клечката остане суха, блатът е готов и се оставя да се изстине.
5. Блатът се разделя на три еднакви по големина платки. Последователно всяка платка се сиропира с карамеления сироп и се намазват с крема, като се подреждат една върху друга.
6. Върху последния блат, след като се намаже с крема се украсява с филираният бадем и крокана
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
Бананова торта с ананасова глазура

Продукти:
2 - 3 банана
1 консерва ананас (400 г)
3 яйца
3 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 1/2 ч. ч. олио
1 1/2 ч.ч.орехови ядки
2 пакетчета ванилия на прах
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. канела

за глазурата:
50 г маргарин
2 ч.ч. пудра захар
5 - 6 с. л. сок от ананас


Начин на приготвяне:
1. В купа се смесват пресятото брашно, захарта, содата, канелата и ванилията.
2. В друга купа се смесват яйцата, олиото и бананите, смачкани на пюре. Всичко се разбива добре и се изсипва в купата с брашното.
3. Ореховите ядки се смилат на едро и се добавят в купата към останалите продукти. Прибавят се и парчетата ананас нарязани на дребно, като няколко парчета се отделят за глазурата на тортата
4. Сместта се разбърква добре и се изсипва в намаслена тава с диаметър 24-26 см.
5. Първите10 минути се пече в загрята фурна до 180 C, след това температурата се намалява на 150C и се пече още около 30 - 40 минути.
6. Блатът се проверява периодично с шишче (или клечка за зъби), когато не залепва тесто по него значи е добре изпечено.
7. Готовият блат се изважда от формата и се оставя да изстине.
за глазурата:
1. В купа се смесват пудрата захар, маргарина и сока от ананас.
2. Отделените шайби ананас се нарязват на дребни парченца и се прибавят в купата.
3. С получената глазура се намазва изстиналият блат, след което се оставя да престои 1 - 2 часа.
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
Лешникова торта с кафе

Продукти:

350 г пшенично брашно
350 г захар
200 г извара
200 г заквасена сметана
100 г лешници
350 мл царевично олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
4 с.л. пудра захар
2 с.л. инстантно кафе
1 с.л. бакпулвер
1 пакетче суха сметана
прясно мляко за разбиване на сметаната
шоколад за украса

Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява и се смесва в голяма купа със захарта и бакпулвера.
2. Отделят се белтъците от жълтъците, като жълтъците се поставят в друга купа, разбиват се и към тях се добавя царевичното олио, а след това и киселото мляко.
3. Кафето се разтваря в малко топла вода и след като изстине се смесва в купата със жълтъците.
4. Тази смес се изсипва в голямата купа при брашното и всичко се разбърква добре.
5. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят постепенно, на части, към тестото като се бърка внимателно само в една посока, за да не спаднат белтъците.
6. Половината от тестото се изсипва в намаслена и покрита с хартия за печене тава/30 см./ и се поставя да се пече в загрята до 160C фурна за около 25 мин.
7. По същия начин се пече и втория блат.
8. Изварата, пудрата захар и сметаната се разбиват добре с миксер. 3/4 от лешниците се смилат, а другата част от тях се оставят цели за украса на тортата.
9. Сметаната се разбива с прясното мляко.
10. Когато блатовете се изпекат и изстинат, единия се намазва с крема, другия се поставя върху него и най-отгоре се намазва със разбитата сметана, украсява се с целите лешници и със настърган шоколад.
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
Бисквитена торта с шоколад и сметана
Продукти:
400 г заквасена сметана
300 - 350 г течен шоколад
200 г бисквити
100 мл бяло вино “Мускат”
1/2 капсула ванилова есенция (2 пакетчета на прах)
за гарниране:
1 ябълка
20 г масло
2 - 3 щипки канела
1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Сметаната се разбива с ваниловата есенция, докато сметаната стане пухкава. Добавя се течния шоколад. Трябва добре да се хомогенизират. Нанася се един пласт в подходяща тавичка. Отгоре се нареждат напоени във виното бисквити. Покриват се с крем, отново бисквити и така се правят поне 3 пласта.
2. Трябва да постои поне 6 часа на хладно, покрито с фолио.
3. Ябълката се нарязва на ивички и се запържва за 1-2 минути в предварително загрятото масло, като се поръсват със захарта и канелата.
4. Сервира се, като върху всяко парче торта се поставя ивица карамелизирана ябълка.
Цитирай
Ama kak zakvasenata smetana shte stane puhkava   Embarassed??

***
400 г заквасена сметана
1. Сметаната се разбива с ваниловата есенция, докато сметаната стане пухкава.
***
Цитирай


Мнения: 1 629
Аз го пробвах туй с целият си акъл..заквасена сметана +течен шоколад и виното, стана ужасна гадория, кисело и мирише на джибри! Ама съм си виновна,като не мисля!
Много моля, пускайте по възможност проверени рецепти! Не е честно, а и разумно да се хабят така продукти!
Цитирай


Мнения: 140
Съжалявам, че така ти се е получило, аз лично бях заинтересована от тази рецепта  и бях решила да я направя, но сега  се колебая. По принцип кремът със заквасена сметана и течен шоколад ми е любим за торти, дори слагам и кисело мляко/от най- гъстото/ ,за да ми е по- лек крема, не разбирам, защо да е кисело, сложи ли пудра захар? Да не би виното, да се е вкиснало в тези горещини, може би с друг алкохол ще стане по- добре!Не се отчайвай, следващия път ще стане, ако не по- следващия Hug
Цитирай

In transit

Мнения: 1 668
Моите рецепти съм ги правила много пъти и гарантирам за тях, и аз се загледах в това което е писала Дезия, не съм правила такава смес но от опит знам, че заквасената сметана не подлежи на сложни обработки, защото става на вода. Тази комбинация заквасена сметана + ванилова есенция+ вино и шоколад?!?! (неможе ли само вино или само шоколад??) може да се получи единствено ако сложите разтопен желатин , които да желира тази смес, тогава би трябвало да се получи добре.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора