«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

јлтернативна медицина
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 782 отговора

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804
–ецептите на баба ¬анга! –ецепти на ѕетър ƒънов! ѕроцедури и чайове прилагани при детски забол€вани€!

http://myshop.bg/vanga/prescriptions.html
http://www.bratstvoto.net/
www.astrozdrave.com/zay_detski.htm

  — тези събрани на едно м€сто рецепти искам да улесн€ всички, които се лекуват с билки, чайове и подобни процедури! –ецептите за взети от тези сайтове! ћол€ не прилагайте без лекарско предписание! Ќе са изпробвани върху мен!

  “ам където е избро€вано с цифри 1., 2., 3.,... това са рецептите на ѕетър ƒънов! “ам където има как се приготв€т чайове са рецепти за деца! ƒругото е на баба ¬анга!
  ¬секи е добре дошъл с нова или изпитана рецепта!  Hug

ј
јЅ÷≈—
1. ¬земете цъфнал бъз и си направете бан€ с него, на гнойното м€сто.
2. ѕри гноен абцес вземете мед и брашно. —месват се с вода и полученото се постав€ на гнойното м€сто да изсмуче гнойта.
3. Ќаложете абцеса с парче хл€б и го оставете да постои върху раната.
4. ¬ари се царевично брашно с мл€ко. ѕолученото се налага върху гнойното м€сто да го изсмуче.
5. ¬с€ка сутрин да се прав€т слънчеви бани. —лед това да се нареже 1 домат, да се наложи на болното м€сто и да се бинтова.
ј Ќ≈ - ѕрав€т се компреси на лицето преди л€гане с памучна кърпа, натопена във вода от сварена маточина, сапуниче и черен бъз.
ј Ќ≈ - както момичетата, така и момчетата страдат по време на пубертета често от акне, кожна болест, при ко€то вследствие на хиперфункци€та на мастните жлези се €в€ват черни точки, пъпчици и гнойни пъпки. „ерните точки са мастни тапи в порите, които поради контакта с въздуха почерн€ват, за разлика от белите точки, които са отделени с кожичка от въздуха. ѕъпчиците и гнойните пъпки са възпалени точки. јко не се лекуват, те остав€т обикновено грозни белези, след като зараснат. јкнето не е заразително и се дължи на хормоналното преустройство на цели€ организъм по време на пубертета, благопри€тствува се от липсата на движение, лошо хранене и лошо храносмилане и не се поддава в повечето методи на лечение. јкнето е много упорито, н€кои младежи са така тежкозасегнати от напразните усили€ да пре одоле€т тази напаст, че акнето се превръща за т€х в сериозен душевен проблем.

ƒобри комбинирани чайове
ѕри акнето може да се опита да се постигне поне известно леко подобрение. ѕриложени редовно за вътрешно и външно лечение под формата на компреси и маски на лицето, тези чайове помагат за по-лекото протичане.

 омбиниран чай от градинска теменуга и слез

-Ћиста от градинска теменуга -20.0

-÷в€т от слез -10.0

-“роскот -10.0

 омбиниран чай от лайка и слез

-÷в€т от лайка -10.0

-÷в€т от слез -10.0

-Ћиста от лечебна очанка -10.0

-÷в€т от арника -10.0

-Ћиста от градинска теменуга -10.0

Х ”потреба: 2 чаени лъжички от съответната смес се заливат с 1/4 литър хладка вода, киснат 3 до 5 часа при често бъркане и се прецеждат. «а пиене ча€т се затопл€. 6 до 8 седмици се пи€т дневно по 2 чаши неподсладен чай. «а пречистване на кожата ча€т се затопл€ до около 40∞—. Ќатоп€ва се памук и с леко докосване се навлажн€ват засегнатите места или пък се отстран€ват с много леко натискане коричките.

 омбиниран чай от троскот и градинска теменуга
≈то още един комбиниран чай, чи€то вътрешна, попродължителна употреба в много случаи носи облекчение:

-“роскот -20,0

-Ћиста от градинска теменуга-10.0

-Ћиста от хвощ -10,0

-Ћиста от коприва -10,0

Х ”потреба: 2 пълни чаени лъжички от тази смес се заливат с 1/4 литър вр€ща вода, запарват се 10 минути и се прецеждат. ƒневно се пи€т по 3 чаши неподсладен чай в течение на 4 до 8 седмици.

ћед с мл€ко
“ова домашно средство, приложено за промиване, помага кожата да стане гладка и чиста и пъпчиците, гнойните пъпки и струпеите да изчезнат.

Х ”потреба: —месват се в шише равни части мед и мл€ко, прибав€ се сокът на половин лимон и сместа се разклаща добре. ¬с€ка вечер лицето се измива с тази смес, а на следната сутрин се изплаква с хладка вода.

ћехлем от прополис
ћехлемът от прополис, продукт от пчелни€ клей, вли€е благотворно и върху най-упоритото акне.

Х ”потреба: ћалко мехлем се слага на памук и засегнатите места леко се намазват с него.

ѕлодов оцет
«а плодови€ оцет също така се казва, че помага при упоритото акне.

Х ”потреба: ѕарченце памук се намокр€ с малко плодов оцет и засегнатите места се навлажн€ват с него.
јЋЅ”ћ»Ќ (над нормите) - “ънката и прозрачна кора от брезите, ко€то се свлича напролет, се изсушава и от не€ се вари 5 мин. 1 с.л. в 2 ч.ч. вода. ѕрецежда се и се пие по 100 мл. само вечер, 3 дни подред.
јЋ≈–√»я - 1 ч.л. сух пелин се накисва за 1 вечер в 1 ч.ч. студена вода. Ќа следващата сутрин се прецежда и се пие 3 пъти на ден след €дене по 1 с.л. с малко мед. «а децата: по 1 ч.л. ѕрофилактично: да се пие по 1 чаша пелиново вино, особено през пролетта.
јЋ ќ’ќЋ»«Џћ - «аставете човека консумиращ прекалено много спиртни питиета да изпива но 2-3 литра вода на ден. ¬ процеса на лекуване тр€бва да започнете от малко количество и постепенно да увеличавате. ѕърви€ ден 1 чаша вода, втори€ ден - 2 чаши, трети€ ден - 3 чаши, после 4, 5, 6, чаши, докато стигне до 15-20 чаши на ден.
јћ≈Ќќ–≈я (оскъдна менструаци€ у жените) - ¬ъншните люспи на 2 кг кромид лук се свар€ват в 3 литра вода, докато стане тъмночервена. ѕие се от водата по 1 кафена чашка сутрин на гладно или вечер.
јћЅјЋј  (детско забол€ване, при което болното пие само вода, коремчето му е подуто, има и подути жлези на корема) - —месват се равни части катран, мас и малко дървесна пепел. — тази смес се намазва коремчето на детето, завива се и ако може да поспи. —лед това се изкъпва с вода, в ко€то са сварени кисели €бълки, диви круши и 1 с.л. анасон. —лед като покисне във водата, детето се измазва с гроздова раки€.
јЌ≈ћ»я - 100 г. изсушени плодчета на билката слез се смилат на прах. ѕие се по 1 път на ден 1/2 ч.л., разбъркана в чаша пр€сно овче мл€ко. ћоже да се добави малко мед за вкус.
јЌ≈ћ»я (детска) - –ано напролет, като разви€т листата на ореха и през септември се прав€т неколкократни обливани€ с вода, в ко€то е вр€ла около 30 минути орехова шума.
јЌ≈ћ»я
1. ѕри анеми€ се препоръчва, по вс€какво време, да се излиза сутрин рано преди изгрев слънце за половин час, да се възприемат ранните слънчеви лъчи.
2. јнемични€ да отглежда червени цвет€ в дома си и да ги наблюдава, да се облича в червено.
3. ƒа пие по една чаша червено вино на ден.
4. да се €дат червени плодеше: череши, вишни, €годи, малини, дини и т.н.
5. ƒа се пие гореща вода на глътки.
6. ¬с€ка вечер да се измиват краката с топла вода до над коленете. ƒръжте краката си във вода 4-5 мин.
7. ѕрепоръчват се разходки в планината придружени с дълбоко дишане. ƒа се задържа въздуха колкото се може повече.
8. Ћ€тото да се прекара на палатка на билото на —тара планина.
јѕјЌƒ»—»“
1. ¬земете очистително - рицинова масло, да се очист€т хубаво червата.
2. Ќаправете пълен постза4дена, без храна и вода. ѕо време на поста, ще лежите по гръб.
3. ўе налагате с топли компреси от топли трици или тухлички, м€стото на сл€пото черво. ƒори и след поста продължавайте да ходите с топла превръзка на корема.
4. ѕърви€ ден след поста, се захранете с картофена или спаначена супа, но без картофите и спанака, само с чорбата и никакъв хл€б. Ќа втори€ ден ще €дете пак картофена супа, но вече с картофите и пак без хл€б. “рети€ ден ще хапнете вече и хл€б. ћожете да хапнете и меки храни: бам€, праз, картофи. ѕостепенно ще преминавате към обикновена храна.
5. Ќалагайте болното м€сто с млечен компрес от биволско или овче мл€ко, (компреса се приготв€ както при гърлобол).
6. ћийте си краката с гореща вода, колкото можете да търпите. ƒа се измиват слабините с топла вода и тогава да се л€га за спане.
7. ƒа не се €де месо в продължение на 1 месец.
ј–“–»“Ќ», –≈¬ћј“»„Ќ» ЅќЋ » ѕ–» ЋќЎќ ¬–≈ћ≈ - Ћапи на коленете и китките от сварените листа на смарадлика.
ј–“–»“ - ¬ по-гол€мо количество вода се свар€ват 10 по-големи грудки от билката ботурче (колопит). ¬одата се изсипва във вана и като поизстине до подход€ща температура, болни€т л€га, така че водата да покрие ц€лото му т€ло. Ћежи, докато изстине водата. “р€бва да се направ€т не по-малко от 10 бани. ¬одата може да се използва повторно.
ј–“–»“ - ¬земат се 20 грудки от билката ботурче (колопит) и се свар€ват в 10 л. вода. ѕрав€т се бани сутрин и вечер. ѕърво краката, после ръцете. —лед това се полива главата 3 пъти.
ј–“–»“ - ¬ 1/2 л. силна раки€ се вари 1/2 пакетче синапено семе, докато течността остане наполовина. Ѕолните места се мажат сутрин и вечер. ѕрав€т се бани с вода от сварена смарадлика.
ј–“–»“ (болки на китките на ръцете) - 10 вечери бани с хладка вода от сварена сладка папрат.
ј—“ћј (причина) - пиене на студени течности, когато човек е уморен.
ј—“ћј - 40 глави арпаджик се попарват с вр€ла вода, докато омекнат. «адушават се в половин литър зехтин. —мачкват се. ќт това пюре болни€т взема на гладно по една супена лъжица сутрин и вечер.
ј—“ћј - ƒа се пие чай от цвете на подбел и да се обърне внимание на носоглътката.
ј—“ћј (детска) - ƒа се изсуши цв€т от подбел, после да се свари (1 стиска на 2 л вода) и с водата детето да се полее. —лед бан€та да се измаже с мед и раки€.
ј—“ћј (детска) - 40 листа подбел да се накиснат в силна раки€ едно денонощие. ѕървата вечер се налага 1 лист на гърдите на детето, втората - 1 лист на гърба и така се редува, докато се свършат листата. ѕроцедурата да се прави само в късна есен.
ј—“ћј (детска, начален стадий) - ѕрави се крем от счукан аспирин и чиста свинска мас. Ќалагат се гърдите на детето 10 дни.
ј—“ћј
јстмата е детско страдание, което напоследък се среща все по-често и в много случаи се дължи на алерги€.  огато забележат при детето задух или пък свирещи шумове при вдишване, родителите тр€бва да го заведат незабавно на лекар, който определ€ терапи€та. Ќо и тук има домашни средства, които могат да подпомогнат разумно лечението след консултаци€ с лекар€.

 омбиниран чай от бъз и подбел
“ози чай все повече се прилага при астматиците. —лед прилагане на ча€, астматичните пристъпи не само стават по-редки, но и не протичат така бурно.

-÷в€т от бъз -20,0

-Ћиста от подбел -15,0

-ѕлод от резене -5,0

Х ”потреба: 1 пълна чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вр€ща вода, запарва се 10 мин.и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. ќт ча€ накарайте детето да пие сутрин и вечер по 1 чашка. (ƒиабетиците да не подслаждат!).
ј—“ћј
1. «а тези които страдат от јстма се препоръчва да се качват по върховете. “ова предизвиква дълбоко дишане.
ј“≈–ќ— Ћ≈–ќ«ј
1. ѕри атеросклерозата €жте малко, проста и чиста храна. ѕрепоръчва се варено жито и варен ориз. —ъщо така пийте много гореща вода. яжте орехи. «а известно време, минете на сурово€дство.
2. ¬земете 3-4 скилидки чесън, счукайте ги и ги смесете с дървено масло, по 1 супена лъжица на ден. ћожете да използвате и чеснова есенци€.
3. ¬с€ка вечер, измивайте краката си с топла вода.
4. Ќикакви спиртни напитки.
5. —покойствие, никакви тревоги.
« ѕоследна редакци€: нд, 22 юни 2008, 15:38 от drize »
÷итирай

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804
Ѕ
Ѕ≈«ѕЋќƒ»≈ - ¬зема се шепа пръст от къртичина (отпадъците, които къртицата изважда напролет от дупката), залива се с вр€ща вода в подход€щ съд.Ѕолната да клекне над парата за 15-20 минути. ѕроцедурата се повтар€ н€колко пъти.
Ѕ≈«—ЏЌ»≈ (детско) - 1 кг речен п€сък се слага да закри в съд с гол€мо количество вода.  огато водата изстине, болното дете се полива с не€.
Ѕ≈«—ЏЌ»≈ (детско) - ƒа се увие в платно, напоено с утринна роса. ѕлатното се просва рано сутрин на пол€ната върху тревите и попива от т€х водата.
Ѕ≈«—ЏЌ»≈ - Ѕолни€т да спи на възглавница, напоена с изсушен хмел.
Ѕ≈«—ЏЌ»≈ - Ѕолни€т да спи на възглавница, напоена с изсушено горско сено.
Ѕ≈«—ЏЌ»≈ - Ѕолни€т да взема по 1 с.л. мед вс€ка вечер преди сън.
Ѕ≈«—ЏЌ»≈ - Ѕолни€т да взема по 1 с.л. захар и веднага след това 1 чаша вода вс€ка вечер преди сън.
Ѕ≈«—ЏЌ»≈ - —ъбирате през месец май стебла от диви€ червен мак заедно с корените и цветовете. »змивате корените добре и ц€лото стебло изсушавате на с€нка. ѕълните възглавничката и спите на не€.
Ѕ≈«—ЏЌ»≈
1. ѕротив безсъние €жте чесън в малки количества.
2. »змийте т€лото си с хладка вода. —лед това го забършете, като го оставите леко влажно.
3. –анно л€гане.
4. Ћеглото не е м€сто за мечти.  ато легнете никакво мечтание. “ам сметките тр€бва да са на чисто.

Ѕ≈Ћ≈«» (от рани - премахване) - ћ€стото се навлажн€ва често със сок от колопит (син минзухар).
Ѕ≈Ћ» ѕ≈“Ќј ѕќ Ќќ “»“≈
1. ќбливайте в продължение на 1 месец т€лото с слънчева вода.
2. ѕечете се на слънце 1 ч. или 1 и 1/2 ч., сутрин от 7:30 до 9:00. √лавата ви да бъде на с€нка.
ЅќЋ » ¬ ЅЏЅ–≈÷»“≈
«а болни бъбреци €жте боб. «адължително е първата вода на боба да се изхвърл€.
ЅќЋ » ¬ √Џ–Ѕј - ќт 1 м ново б€ло платно, намазано със 100 г оръжейно масло, да се направи пластир и да се слага на м€стото на болката три вечери поред.
ЅќЋ » ¬ √Џ–Ѕј - ƒа се намаже гърбът с мед и чрез масаж да се изтегли кожата.
ЅќЋ » ¬ √Џ–Ѕј » ѕЋ≈Ў ј“ј (според ¬анга причинени от падане преди години) -  ожата от пр€сно одран заек да се поръси с червен пипер и олио и вечерта да се залепи на гърба.
ЅќЋ » ¬ √Џ–ƒ»“≈ (от много време) - —поред ¬анга е възпалена обвивката на дроба. ѕрепоръчва да се направи лапа от тесто за хл€б, омесено с домашен квас, да се прибави 100 мл оцет, 100 мл олио и 100 мл вино. — това тесто да се наложат гърдите, където е болката.
ЅќЋ » ¬ √Џ–ƒ»“≈ (при хормонални нарушени€) - ѕрави се компрес с отвара от пелин и подбел и се натоп€ва памучна кърпа, изстисква се и се слага на гърдите така, че да ги обхване целите. ќтгоре кърпата се бинтова хлабаво, за да не падне. “ова е предимно компрес за жените, който се държи ц€ла нощ.
√Џ–ЋќЅќЋ
1. ћлечен компрес. —варете 1 литър мл€ко и щом се свали от огън€, изцедете в него 1 лимон, да се пресече. јко н€мате подръка лимони, вземете оцет. ѕосле, докато е още горещо, прецедете мл€кото през марл€. ¬земете гъстата, пресечена маса и € наложете както е обвита в марл€та на болното м€сто. ¬ърху марл€та поставете пластир, а върху него - вълнен плат, завит н€колко пъти. ¬сичко това се бинтова. “ук най-важното е да се сложи пластирът и вълнени€т плат така, че да не влиза въздух под т€х. “ака, ще се запази пресеченото, горещо мл€ко, по-дълго време.  омпресът се постав€ вечерта, да стои 12 часа върху болното м€сто. ўе го направите 3-4 дена поред, докато болката отмине.
2.  омпрес от маслини.  омпресът се прави по същи€ начин както при компреса с мл€ко, само, че маслините се нар€зват на ситно в кърпата и тогава се увиват около врата.
3. ¬земете квас и направете от него тархана. —ложете вътре обилно черен пипер.  ато €дете тарханата, пиперът ще образува гол€мо сгорещ€ване на гърлото, вследствие на което болките ще престанат. “арханата ще € €дете топла.

ѕриготв€не на “архана

ѕродукти:
1/2 литра вода, 10 люти чушки, 1 средна гол€ма чини€ с нар€зана червена капи€, 1 парче (15/15) тиква, 2 €бълки, 2 средно големи моркова, 1 кг. нар€зани и изцедени домати.

ѕриготв€не:
1. ¬сички продукти, с изключение на доматите, се слагат в тенджера под нал€гане и се вар€т 10 мин. јко е останала вода след свар€ването, т€ се изхвърл€.
2. ¬ сварените продукти се слагат доматите, кваса и подправките: 1 чаена лъжичка черен пипер, 1 чаена лъжичка джинджифил, 3 смлени зърна карамфил, 1 чаена лъжичка копър. ¬сичко това се омесва с б€ло брашно и се прави на твърдо тесто. ѕоследното се постав€ в гол€м съд (тава или тенджера), поръсва се отгоре с брашно и се остав€ да втаса при стайна температура.
3. ћежду 3-7 дни поред, тестото се премесва, докато престане да се надига. —лед това се прави на хапки и се остав€ да съхне върху плат. ѕолуизсъхнали, хапките се стриват с ръце, за да станат на едри гранули, които се остав€т да съхнат 4 часа, след което се стриват отново на по-ситно. Ќакра€ полученото се остав€ да изсъхне напълно, за да не мухл€сва.
4. “арханата се накисва предварително н€колко часа. ¬ари се на тих огън, като се бърка непрекъснато, докато се получи р€дка каша. яде се със сирене, краве масло и хапки хл€б.

ƒоза за един човек:
2 супени лъжици тархана, на една чаена чаша вода.

ѕриготовление на кваса:
¬ 250 гр. боза се слагат 1 чаена лъжичка сол и 1 чаена лъжичка захар. —места се разбърква и се остав€ да ферментира за 2-3 дни. —лед което се прибав€т 3 супени лъжици брашно. –азбърква се до получаването на гъста каша, ко€то престо€ва до пълно втасване.
ЅќЋ » ¬ √Џ–Ћќ“ќ
 омбиниран чай от липов чай и лайка
ѕри по€вата на болки в гърлото препоръчваме комбиниран чай от липов цв€т и лайка. ƒобре е детето да задържи ча€ в устата си и да го мести насам-натам. ѕри малките деца (до около 4 г.), които още не могат да се жабур€т, това може да замести ефективно гаргарата при болки в гърлото.

-÷в€т от липа -20,0
-÷в€т от лайка -20,0

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вр€ща вода, запарва се 5 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. ѕие се 1 чаша хладък чай на глътки.

„ай от салви€ и чай от лайка
ѕри по-големите деца болките в гърлото и оплаквани€та при преглъщане могат бързо и трайно да се премахнат чрез жабуренето с билков чай, с дезинфекциращи етерични масла или пък чрез дъбилни вещества. ѕри това се препоръчва да се пие последователно чай от салви€ и лайка.
Х ”потреба: ѕо 2 чаени лъжички салви€, градински чай и цв€т от лайка се заливат с 1/4 литър вр€ща вода, запарват се 10 минути и се прецеждат. »зстуд€ват се до темперарура за пиене. Ќ€колко пъти на ден, но най-малко 3 пъти, детето се жабури, като смен€ ча€. ¬ремето за жабурене тр€бва да надхвърл€ една минута.
ЅќЋ » ¬ ∆ЋЏ„ ј“ј (придружени с тежест и повръщане след приемане на тлъста храна) - да се изпие сокът на половин лимон, примесен с половин ч.л. сода бикарбонат.
ЅќЋ » ¬  ќ–≈ћј
1. ѕри болки в корема пийте сутрин по 10 глътки гореща вода на всеки 5 мин., в продължение на 35 мин.
2. «а коремоболие, вс€ка сутрин изпивайте по 1 супена лъжица зехтин. ƒъвчете храната добре.
ЅќЋ » ¬  –ј ј“ј - ƒа се свари в гол€м съд китка пъстра детелина.  ато изстине водата, да се прецеди и да се прибави 1 с.л. газ. ƒа се прав€т бани на краката 3-4 вечери поред.
ЅќЋ » ¬  –ј ј“ј - —лед добро измиване с хладка вода кракакта се намазват с пр€сна свинска мас, обуват се леки памучни чорапи и се преспива с т€х.
ЅќЋ » ¬  –Џ—“ј (от дълго време) - —тара турска керемида, от старите къщи, да се счука на ситно и да се пресее през сито. —лед това да се смеси с 3 добре разбити белтъка, 1 пакетче счукан б€л там€н и 1 ч.ч. гроздова раки€. —места да се намаже на ленена кърпа и да се увие около кръста за една нощ.
ЅќЋ » ¬  –Џ—“ј - ƒа се направи домашен пластир от добре разбити на п€на 2 белтъка, 1 с.л. настърган домашен сапун и 1 пакетче счукан б€л там€н. —места да се намаже на вълнено парче плат, да се увие около кръста и да стои там, докато пластирът падне (1-2 дни).
—“ј¬Ќ» ЅќЋ »
Ќамажете болното м€сто с печен лук и малко масло. Ћукът смекчава болката и отнема температурата.
ЅќЋ » ¬ —“ќћј’ј - Ћекува се най-бързо с чай от босилек, лайка или джоджен. ≈дна супена лъжица от билката ври около 3 минути в 600 мл вода. ѕие се три пъти на ден по 1 кафена чашка след €дене, за деца по 1 супена лъжица.
ЅќЋ » ¬ —“ќћј’ј - ƒа се сдъвква всеки ден по 1 листенце от червена детелина. √лътва се само сока.
ЅќЋ » ¬  ќ–≈ћј
 огато децата имат болки в корема, много р€дко става въпрос за сериозни забол€вани€ на стомаха или червата, на жлъчката или черни€ дроб. ќбикновено се касае за остро раздразнение на стомаха поради пре€ждане, трудно поносими €денета, прекалено студени напитки или пък защото детето Дсимулира" изстинка. «а целта има изпитани домашни средетва.

¬ажно: јко прилагането на домашни средства не доведе в течение на един ден до резултат или след лечението оплаквани€та се повтор€т, тр€бва най-късно на други€ ден да се консултирате с лекар. “ой ще прегледа детето и за евентуално възпаление на апендикса.

„ай от лайка
ѕри по-големите деца топли€т чай от лайка, смесен по равни части с листа от мента, води само след н€колко часа до подобрение. √аденето и спазмите изчезват особено бързо, ако ча€т се пие топъл и на глътки.

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка цв€т от лайка (или равни части с листа от мента) се залива с 1/4 литър вр€ща вода, запарва се 5 мин.и се прецежда. ѕие се на глътки 1 чаша неподсладен, много топъл чай.

“ермофор
»зпитани€т термофор е добра помощ и за деца при леки коремни болки. —ухата топлина успоко€ва болката и отпуска мускулните спазми.

Х ”потреба: Ќапълваме термофор с поносимо гореща вода, завиваме с кърпа и постав€ме на корема.
Ѕ–јƒј¬»÷ј (на ръката) - Ѕолната € е разчоплила и след седмица брадавиците се по€вили по ц€лото й т€ло. ƒа се стрие на прах билката ралица и с не€ да се посипе и натрие първата брадавица. —лед това изчезват всички брадавици.
Ѕ–ќЌ’» (възпаление) - ¬ 100 мл вода се свар€ва 1 дафинов лист, докато водата остане наполовина. ѕие се 3 пъти на ден по 1 с.л.
Ѕ–ќЌ’»“ - 2-3 листа от подбел да се вар€т в половин литър пр€сно мл€ко. ƒа се прибави мас на върха на ножа. ƒа се пие вечер по 1 кафена чаша.
Ѕ–ќЌ’»“ (тежък) - една малка лъжичка счукан хардал, размесен с мед.
Ѕ–ќЌ’»“ (детски) - 1 глава червен кромид лук се обелва от люспите и се издълбава в средата. напълва се с 1 чаена лъжичка небет-шекер. ¬секи ден детето из€жда по една глава до оздрав€ване.
Ѕ–ќЌ’»“ (детски) - ƒа се изпържат 2 €йца в свинска мас и да се поръс€т със сол.  ато изстинат, да се наложат на гърдите на детето за една нощ.
Ѕ–ќЌ’»“ (спастичен, у дете с алерги€) - —месват се по 10 гр. синапено брашно и брашно от корени на исиот със 100 гр. мед. ƒава се по 1 ч.л. след вечер€.
Ѕ–ќЌ’»“ (спастичен) - ¬ 500 мл. вр€ща вода се накисват за 1 мин. по 1 с.л. смрадлика, подбел и пелин. ¬одата се прецежда и се пие по 1 с.л. с малко мед сутрин и вечер след €дене.
Ѕ–ќЌ’»“ (хроничен) - „ай от невен, вс€ка сутрин на гладно по 1 ч.ч. в продължение на 3 седмици.
Ѕ–ќЌ’ќѕЌ≈¬ћќЌ»я (след боледуване, за възстанов€ване) - ¬ 1 кг чист мед се объркват добре смлени следните съставки: 1 ч.л. исиот, 1 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. б€ла дъвка на зърна, 5-6 зърна карамфил. ¬зема се от сместа по 1 с.л. 2 пъти на ден след €дене, докато медът свърши. ƒецата вземат в продължение на 10 дни по 1 ч.л.


Ѕ”„≈Ќ≈ Ќј ”Ў»“≈
1. Ѕученето на ушите идва от кръвообращението. ѕийте по 6 чаши гореща вода на ден, по 2 чаши сутрин, 2 на обед и 2 вечер.
2.10 дена поред да се пие по 1 кафена чашка сварена дребна лайка, сутрин. —лед това 10 дена почивка, да не се пие и после пак 10 дена пийте. “ова да се прави 3 пъти по 10 дена, общо 90 дни.
Ѕ”„ ј ¬ “яЋќ“ќ - —мес от вощина, стрит пелин и раки€ да се слага н€колко пъти на болното м€сто.
Ѕ”„ ј ¬ √Џ–ƒ»“≈ - ƒа се смеси 1/2 кг. ръжено брашно със 100 г пр€сно масло и 1 ч.ч. пр€сно мл€ко. “естото се слага на кърпа и болните места се налагат 3 вечери поред.
ЅЏЅ–≈÷» (причина) - най-често от простуда.
ЅЏЅ–≈÷» (болни) - Ѕолни€т да пие 1 седмица чай от сварени тиквени семки, счукано ленено семе (2 пакетчета) и малко вода. ѕправ€т се лапи, които се налагат на бъбреците на н€колко нощи.
ЅЏЅ–≈÷» (болни) - 1 път седмично болни€т да €де само сварено жито и да пие водата.
ЅЏЅ–≈÷» (болни) - ≈дин гол€м корен от къпина се вари в пет литра вода, докато остане наполовина. ќт тази вода се пие три пъти на ден по 100 г.
ЅЏЅ–≈÷» (болни) - √рънчарска глина се залива с €бълков оцет и се омесва добре. Ќамазана на платно, вечер глината се постав€ на кръста над бъбреците.
¬Џ«ѕјЋ≈Ќ»≈ Ќј ЅЏЅ–≈÷»“≈
1. ѕиене на много гореща вода.
2. Ћека, лесно смилаема храна, за предпочитане растителна. ƒа се изб€гват киселите, солените и лютите храни. ƒа се набл€га повече на плодовете: €бълки, круши, варени сливи и т.н.
 јћЏЌ» » ѕя—Џ  ¬ ЅЏЅ–≈÷»“≈
1. ќтвара от върбови листа. ¬земете 10 върбови листа и ги сварете в 1 л. вода.  ато заври водата, пуснете листата да повр€т 10-15 мин. ќт тази вода взимайте по 1 чаена чаша, сутрин, обед и вечер, или само сутрин и вечер. ¬одата ще ви стигне за 2 дни, така, че след 2 дни сварете нова вода. —лед 10 дни ще направите почивка от 15-20 дни и пак ще пиете 10 дена. “ази отвара спомага за изхвърл€нето на п€съка и камъните от бъбреците.
2. √орещи памучни компреси.
3. ≈дна стиска троскот се пуска в една тенджерка с вр€ща вода, да поври 3-4 мин. ƒа се прецеди и пие като чай. ѕийте 2 пъти дневно, сутрин и вечер по 1 чаша.
4. ƒа се употреб€ват плодове и да се пие топла вода.
Ѕё–√≈– (нач. стадий) - „ервена глина, смесена с винен оцет, намазана на платно, се слага на болното м€сто.
Ѕё–√≈– (нач. стадий) - ÷аревично брашно се омесва с чист винен оцет и лапата се слага на болното м€сто.
ЅяЋ ƒ–ќЅ
1. яжте грозде, то спомага за усилване на дробовете.
2. Ѕолни€ от гръдни забол€вани€ да €де пържен лук.
3. јко имате слаби гърди, подложете се от 1-3 месеца на житен режим. ѕрез това време не тр€бва да употреб€вате никаква друга храна. ƒъвчете житото сурово, добре изчистено и измито. јко ви се вижда много 1 месец, направете опита за 1 седмица. Ќакиснете от вечерта 100 гр. жито с вода. –азделете го на три равни части - първата сдъвчете сутринта, втората на обед и третата вечерта. ¬ода можете да пиете колкото искате.
÷итирай

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804
¬
¬≈Ќ÷» (болни) - Ѕолни€т да се жабури с отвара от дива чубрица, в ко€то е прибавена 1 щипка стипца.
¬≈Ќ÷» (болни) - Ѕолни€т да дъвче 2 пъти месечно по 1 час смола от б€ла мура.
¬≈Ќ÷» (кърв€щи) - «елени листа от киселец се счукват и се постав€т в устата като тампона на венците.
¬≈Ќ÷» (оголени) - »зползват се плодчетата на драката. 40 от т€х се вар€т в 1 л. вода, докато остане наполовина. »зтива и н€колко пъти през ден€ жабурим с водата, като след това масажираме венците.
¬≈Ќ÷» (оголени) - Ќабира се цъфнала тученица (prtulaca oleracea), нар€зва се на ситно, поръсва се със зехтин и се €де като салата.
¬Џ«ѕјЋ≈Ќ»≈ Ќј ¬≈Ќ÷»“≈
ƒа се измиват редовно венците с отвара от лайка.


√јƒ≈Ќ≈ - ƒа се пие чай от синапено семе.
√ј«ќ¬≈ ¬ —“ќћј’ј - ƒа се пие чай от мащерка.
√ј«ќ¬≈ ¬ —“ќћј’ј - ѕри вс€ко хранене да се из€ждат по 3 маслини.
√ј«ќ¬≈ ѕ–»  Џ–ћј„≈“ј“ј » ¬ –јЌЌј“ј ƒ≈“— ј ¬Џ«–ј—“
ћеждувременно отдавна сме се убедили, че майчиното мл€ко във всички случаи е най-добрата храна за децата през първите месеци от живота. ќбикновено то се понас€ добре. јко обаче сме принудени да прибегнем към изкуствена млечна храна или ако непосредствено след раждането майката не е в състо€ние или не иска повече да кърми детето, често настъпват смущени€ в храненето под формата на газове. » погълнати€т по време на пиенето въздух или пък прекалено големи€т отвор в биберона могат да бъдат причина за болезнени газове. Ќепосредствено или кратко време след храненето с биберон бебето става неспокойно, извива се и крещи, защото коликите в стомаха и чер-вата му причин€ват болки. ≈два когато червата се освобод€т от газовете, то се успоко€ва, но често това трае доста дълго. «а лекар€ пон€кога е трудно да установи причината за това смущение, а освен това дадени€т съвет за см€на на храната много р€дко помага. »ма обаче прости средства за успоко€ване или за отстран€ване на тези оплаквани€.

„ай от резене

ѕри болезнените газове има три отлични растителни газогонни средства: кимион, резене и анасон. ћакар кимионът да е най-ефикасен, поради по-добри€т вкус да се направи опит с резене.

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка счукан плод от резене се за-лива с 200 милилитра вр€ща вода, покрива се и се запарва 10 минути, след което се прецежда. — този чай - вместо предписаното количество вода - се приготв€ храната в биберона.

ћед с резене
јко коликите са свързани със запек - изпражнени€та са твърди и ронливи - допълнително може да се прибави една чаена лъжичка хубав мед с резене в биберона. Ќо това може да се прави дневно само един до два пъти и веднага след подобрение да се преустанови, за да не приема бебето чрез меда допълнително прекалено много въглехидрати.

—ок против газове
ƒруго отлично газогонно средство е Дсокът против газове". Ќеговото ефикасно действие дава основание да го считамe за доброто средство против стомашни колики при кърмачета и малките деца. —окът трае н€колко седмици.

Х ”потреба: 375 грама пчелен мед се смесва със 100 грама преварена вода и се разбърква добре. —места се налива в шише от 1 литър и се разклаща около 10 минути. ¬ малка чаша се смесват 5 грама раки€ с 2 капки масло от резене и 1 капка анасоново масло (от аптека). –азтвора се прибав€ към медената настойка и всичко се разклаща още един път около 15 минути. ѕо 1 чаена лъжичка от този сок се прибав€ към €денето в биберона. Ќа по-големите деца се дава направо по 1 чаена лъжичка от него.
√јЌ√–≈Ќј (на пръстите на краката) - ћехлем: 1 с.л. пр€сна свинска мас се размесва с 1 ч.л. дъбова пепел и 1 ч.л. гасена вар. Ѕолното м€сто се намазва с мехлема и престо€ва 3 вечери поред. —иньото петно отначало става червеникаво, после розово и накра€ изчезва.
√јЌ√–≈Ќј (на краката) - ћехлем: 1 с.л. пр€сна свинска мас се размесва с 1 ч.л. дъбова пепел и 1 ч.л. гасена вар. ќт мехлема се прави питка, ко€то се връзва 3 вечери поред на стъпалото. —иньото петно отначало става червеникаво, после розово и накра€ изчезва.
√ј—“–»“ - —амо сутрин да се пие по 1 чаена чаша чай от б€ла върба на гладно. —лед това да се изпива по 1 чаша пр€сно мл€ко.
√ј—“–»“ - да се пие билката пача трева.
√ј—“–»“ (остър) - 200 г листа от тесни€ продълговат живовл€к се вар€т 5 мин. в 1/2 литър чиста гроздова раки€. ѕрецежда се и болни€т взема по 1 с.л. сутрин на гладно 1 час преди ставане. ƒа не се пуши, докато се пие билката.
√ј—“–»“
1. «а гастрит първо вземете очистително-рициново масло. ѕосле ще пиете топла вода на малки глътки. —лед това ще пиете отвара от лайка, 3 пъти дневно, по 1 кафена чашка, преди €дене, вечер. ’убаво е да пиете житена и царевична вода. яжте препечен хл€б и обикновена картофена супа, без подправки.
2. ƒа се пие по 1 чаена лъжичка зехтин на гладно.
3. —ок от пр€сно зеле.
√Ћј¬ќЅќЋ»≈ - √лавата се мие с вода, ¬ ко€то е сварена дива меруди€.
√Ћј¬ќЅќЋ»≈ - —ъбират се 2 кг от растението диво просо, когато е във восъчна зр€лост. “ова количество се разпредел€ за около 10 дни. „аст от дивото просо се вари в по-гол€мо количество вода около 10 мин.  огато водата стане хладка, се прав€т обливани€ на ц€лото т€ло вс€ка вечер.
√Ћј¬ќЅќЋ»≈ (упорито) - ¬ 600 мл. вр€ща вода се вар€т 5 мин. 3 ч.л. анасон. ѕие се 3 пъти на ден по 1 кафена чашка преди €дене.
√Ћј¬ќЅќЋ»≈ (детско, упорито) - √ол€ма китка от изсушена билка жълт смил се постав€ в торбичка от чисто платно и се прави възглавничка. —лед като детето преспи една вечер на не€, билката се изважда и се свар€ва. — водата се полива главата на болното.
√Ћј¬ќЅќЋ»≈ (хронично) - —вар€ва се чубрица в гол€мо колич. вода. ¬ечер главата се потоп€ва за 10-15 минути във водата, а после се полива ц€лото т€ло.
√Ћј¬ќЅќЋ»≈ (и неспокоен сън) - ¬ 2-3 литра вода се свар€ват 1-2 листа от тревата столетник. — не€ се поливат главата и т€лото вечер н€колко пъти.
√Ћј¬ќЅќЋ»≈ (с болки в ухото, и при деца) - 1 с.л. захар се карамелизира. ўом започне да потъмн€ва, се залива с 1 ч.ч. студена вода. –азбърква се и се пие, след като карамелът се стопи напълно. Ќеобходими са 1-2 чаши на ден.
√Ћј¬ќЅќЋ»≈ (силно, след стрес) - ¬ продължение на н€колко дни болни€т да взема вечер преди л€гане по 1 супена лъжица захар на п€сък, да € слага в устата и след това да изпива 1 чаша вода.
√Ћј¬ќЅќЋ»≈
1.  огато ви боли главата или очите, сложете на слепоочи€та си пр€сно приготвен топъл квас. ѕърво намажете м€стото с малко зехтин и след това наложете кваса. —поред степента на болката можете да го държите на слепоочи€та си от 10 до 14 часа., и от 3 до 5 пъти седмично.
2. »зпийте 3 чаши гореща вода на малки глътки. —лед това вземете очистително.  ато освободите стомаха си, направете една топла бан€ и си легнете. ¬ бан€та ще стоите малко.
3. ¬земете 1 шепа €годови листа, сложете ги да киснат във вр€ла вода 5 мин. “ази вода да се пие от болни€.
√Ћј—Ќ» —“–”Ќ» (възпалени, пресипване) - ѕрави се компрес на гърлото от счукан пелин, подбел и тинт€ва.
√Ќќ…Ќ» ќ“ќ÷» - ƒа се смеси 1/2 кг. ръжено брашно със 100 г пр€сно масло и 1 ч.ч. пр€сно мл€ко. “естото се слага на кърпа и местата се налагат 3 вечери поред.
√Ќќ…Ќ» ќ“ќ÷» (отичане и гно€сване след наран€ване)- да се одере една жаба, по възможност хваната от м€стото, където е пострадал човекът и кожата да се залепи на болното м€сто. „овекът, на когото е даден този съвет, спал непробудно 2 денонощи€ (въпреки че страдал от безсъние заради болката) и когато се събудил превръзката била паднала и на не€ имало б€ло жило 10 см. —лед седмица раната зарастнала и той спасил крака си от ампутаци€...
√ќЋяћј Ќ”∆ƒј (много деца се стискат и не ход€т по гол€ма нужда продължително време) - »зпича се 1 €бълка и обилно се залива с карамел.  ато изтине € дайте на детето да € из€де. ”дивително бърз ефект.
√Џ–Ѕј
ѕри болки в гърба правете си слънчеви бани. »злизайте да се печете на слънце по 2 часа, между 7 и 11 ч. —лед 11 ч. не стойте на слънце.
√–ЏƒЌј ∆јЅј
1. ѕийте отвара от външните, червени листа на лука. —утрин, обед и вечер преди л€гане по 1 кафена чашка.
2. ƒълбоко дишане по 6 пъти сутрин, на обед и вечер.
3. –азходки и екскурзии по магнетични планини, като –одопите например.
√”Ўј
¬ар€т се орехови листа и се пие отварата. «а предпочитане са млади, пролетни орехови листа.
√ЏЅ»„ » (на краката, непри€тна миризма) - ѕравете вс€ка вечер бани на краката във вода от сварен босилек.
√ЏЅ»„ » (по ноктите на ръцете) - ƒа се свари силно кафе и н€колко пъти ръцете да се потап€т във водата заедно с утайката.
√ЏЅ»„ » (по пръстите на краката) - ƒобре измити, стъпалата се потап€т в силен винен оцет. ¬ечерта се спи с чисти чорапи, напоени с оцета.
√ЏЅ»„ » (по пръстите на краката) - ѕрав€т се бани с хладка вода, в ко€то са разтворени по 1 с.л. сода бикарбонат и сол.
√ЏЅ»„ » (по пръстите на краката) - —чукан джоджен се смесва със сол и се слага между пръстите.
√Џ–Ћќ (възпалено) - 1-2 пъти дневно да се прави гаргара от щипка нишадър, разтворен в каф чашка вода.
√Џ–Ћќ (възпалено) - „ай от мащерка, лайка и щипка смрадлика.
√Џ–„ (при дете) - ƒа спи на възглавница, напълнена с горско сено.
÷итирай

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804
ƒ
ƒ≈Ѕ≈Ћќ „≈–¬ќ (изпадане, у дете) - Ќагр€ва се тухла и се залива със студена вода. —лага се отгоре вълнено парче плат.  огато температурата стане подход€ща, детето се постав€ да поседи върху кърпата, докато тухлата изстине.
ƒ≈Ѕ≈Ћќ „≈–¬ќ (изпадане, у дете) - Ќагр€ва се бакърена тава и се обръща с дъното нагоре. ќтгоре се слага влажна вълнена кърпа.  огато температурата стане подход€ща, детето се слага да седне върху кърпата.
ƒ≈Ѕ≈Ћќ „≈–¬ќ (задържа се продължително време преработена храна и не може да се изхвърл€) - ƒа се стри€т на прах зърна от б€ла дъвка, да се размеси със зехтин и по 2-3 пъти на ден да се взема по 1 с.л.
ƒ»јЅ≈“ (причина) - по€в€ва се след силен стрес, уплаха или много непричтно прежив€ване.
ƒ»јЅ≈“ (детски, начална форма) - ƒа се съберат цветовете на б€ла черница. ƒа се свар€т и с водата да се облее детето.
ƒ»јЅ≈“ (детски, начална форма) - ƒесетина кисели червени €бълки се свар€ват в около 5 литра вода. ƒетето се облива с водата след изкъпване.
ƒ»јЅ≈“ (начална форма) - ƒа се пие отвара от къпинови връхчета.
ƒ»јЅ≈“ (начална форма) - шушулки от зр€л боб, около 3 кг., се свар€ват и отварата се пие по 1 ч.ч. сутрин на гладно.
ƒ»јЅ≈“ («ј’ј–Ќј ЅќЋ≈—“)
1. ƒа се €де варено жито, като житото да е вр€ло 1 час. ƒа се дъвче бавно и добре.  огато житото узрее, да се вземат по 50гр. сурово жито на ден.
2. ƒа се свари царевица. «ърната да се €дат, а сока да се пие.
3. ƒа се прав€т слънчеви бани.
4. ¬с€ка вечер да се ми€т краката с топла вода.
5. Ќикакви захарни храни, никакви тлъстини.  ато се €де да не се пре€жда, ще ставате от масата леко гладни.
6. ƒа се употреб€ва по 100-150 гр. хл€б на ден.
7. ѕовече зеленчуци да се €дат: спанак, салата, пиперки, домати, моркови и т.н. Ѕоб да не се €де. ƒа се набл€га на киселите плодове.
8. ƒа се употреб€ва тархана.
9. ƒа се намал€т киселините, като оцета например, но лимони може да се €дат.
10. ћл€ко и млечни продукти: сирене, кашкавал и т.н., да не се употреб€ват. ћоже само по съвсем малко пр€сно мл€ко. —олено също да не се €де много.
11. ƒа се прав€т екскурзии на чист въздух, сред природата.
ƒ»«≈Ќ“≈–»я - 1 стиска билка огнивче се вари в 1 литър вода около 10-15 минути. ѕие се от водата по 1 кафена чашка само сутрин, 2-3 дни.
ƒ»«≈Ќ“≈–»я - —вар€ва се пр€сна дъбова кора с дължина около 10 см в 1 л. вода. ¬ри, докато водата остане наполовина.  огато изтине, се пие по 1 кафена чашка на ден на гладно. «а деца - по 1 ч.л.
ƒ»— ќ¬ј ’≈–Ќ»я - —чукана стара керемида се смесва с 2 белтъка, 1 ч.л. счукан б€л там€н и 1 ракиена ч. гроздова раки€. Ќамазва се вълнено парче плат и пластирът стои на кръста, докато падне сам.
ƒ»— ќѕј“»я - Ќастърган балкански картоф се налага на болното м€сто за 1 нощ или се повтар€, докато отмине болката.
ƒ»— ќћ‘ќ–“
¬земете си малко чиста пепел от изгорели клекове. —лед това € пресейте фино. ¬земете малко пепел на върха на един нож и € изсипете в чаша гореща вода. —лед като се утаи, изпийте водата на малки глътки.
ƒ”Ў≈¬Ќ» ЅќЋ≈—“»
1. ¬земете чесън, счукайте го и го смесете с чисто сурово дървено масло. ¬земайте по 1 лъжица 3 пъти дневно.
2. ѕрез л€тото правете бани със слънчева вода.
3. ≈сента болни€ да прекарва горе, високо в планината.
ƒ”Ў≈¬Ќќ —“–јƒјЌ»≈
¬земете с три пръста малко цв€т от пелин, сложете го в едно джезве с вода и го дръжте около 5 мин. да заври. ѕийте всеки ден по 1 чашка без захар, в продължение на 10 дни.


≈ «≈ћј - Ѕукет горски цвет€ се свар€ва и с водата се облива болни€т.
≈ «≈ћј - ¬ 1 к.ч. спирт за горене пуснете на върха на ножа салицил. –азбъркайте добре и мажете поразеното м€сто 1-2 пъти на ден, докато се употреби ц€лото колич
≈ «≈ћј - —лед изкъпване болните места да се намажат с памук, натопен в смес от 1 к.ч. олио и 1 к.ч. винен оцет.
≈ «≈ћј - »зстисква се сокът от билката сапуниче и след добро измиване и почистване със спирт болното м€сто се маже със сока.
≈ «≈ћј - ƒа се изпекат до изгор€ло 30 ореха. —лед това да се счукат на прах и да се размес€т с рибено масло, да стане като мехлем. ѕочистеното м€сто се маже с него.
≈ «≈ћј - Ѕолни€т да се маже със смес от равни части грес и бензин.
≈ «≈ћј (силна, на лицето, получена от замърсени бръснарски инструменти) - препоръчано на млад мъж, чието лице се зачервило, а после се покрило с рани и струпеи. ¬анга му казала да вземе от реката чиста, фина кал - една чаша - и да € смеси с една чаша сол. ƒа направи нещо като лапа на брадата и да преспи с не€ една нощ. Ќа другата сутрин, когато махнали калната кора, отдолу се показала чиста, б€ла и успокоена кожа.
≈ «≈ћј (детска) - ƒа се изкъпе с вода от сварен ечемик.
≈ «≈ћј (водна, детска) - ¬ъв фурната на печката се изпичат до тъмнокаф€во 3 ореха с черупките. —лед като изстинат, се скукват много добре.  ъм т€х се прибав€ 1/2 лъжичка рибено масло. ѕочистено добре, м€стото се намазва н€колко пъти.
≈ «≈ћј (на ръцете от перилни препарати и други химикали) - ¬секи ден да се прав€т хладки бани на ръцете, като във водата се разтвар€ 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Ѕан€та продължава около 15-20 минути. —лед това за десетина минути ръцете се потоп€ват в леко затоплен зехтин.
≈ «≈ћ» - ћного от разновидностите на екземата се лекуват, като се мажат след почистване с течността, ко€то се събира през месец май в брестовите шишарки.
≈ «≈ћј Ќј  –ј ј
1. ѕри екзема по крака, сварете вода в една тенеки€, сложете повече листа от тетра и да се вари по-дълго време.  огато водата поизстине, накиснете крака вътре в тенеки€та.
2. ѕоставете 1/4 вода в джезве да заври. ћахнете го от огън€ и сложете след това вътре 3 листа от тетра. «ахлупете го и го оставете така да се задуши. ѕие се по една кафена чашка, сутрин, обед и вечер.
≈ «≈ћј Ќј –Џ ј“ј
1. ѕри екзема по ръцете да се свари вода в по-гол€ма тенджера, да се сложат вътре 5-10 шепи, листа от тетра и да се вари по-дълго време. —ложете водата в леген и си киснете ръката вътре.
2. ≈кземата по ръцете показва, че кръвта е нечиста, затова €жте сурова храна. —уровата храна пречиства кръвта. яжте основно €бълки, круши, домати, чушки и др. сурови, не готвени. Ќикакъв хл€б.
≈ «≈ћ» ѕ–»  Џ–ћј„≈“ј“ј » ћЋ≈„≈Ќ —“–”ѕ≈…

„ай от теменуга

ѕри кожни забол€вани€ на кърмачета и малки деца, предимно при млечни струпей и екземи, добра помощ оказва запарката от дива теменуга.

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка листа от дива теменуга се заливат с 1/4 литър вр€ща вода, запарват се 10 минути и се прецеждат. — този чай, вместо предписаното количество вода, се приготв€ храната.
≈ѕ»Ћ≈ѕ—»я (младеж с припадъци, за когото см€таха, че има епилепси€) - ¬анга казва, че има прищипнат нерв вследствие на падане. ѕрепоръча му да вземе платно, да го потопи в смес от зехтин, стопен восък и вощина и да залепи мушамата по протежение на цели€ гръбначен стълб - от врата до долу. ѕрипадъците спрират.
≈ѕ»Ћ≈ѕ—»я (детска) - ƒетето се къпе с вода от сварено горско сено, да спи на възглавничка, напълнена с горско сено.
≈ѕ»Ћ≈ѕ—»я
1. ƒълбоко дишане.
2. ¬ечер преди л€гане измивайте, изтърквайте слабините. “ова измиване да обхваща ц€лата област от диафрагмата до 25 см. над коленете. “ова измиване да продължава 4 месеца.
3. »змиване на краката с топла вода преди л€гане.
4. яжте растителна храна. ƒа не се употреб€ват възбудителни €сти€. ƒа се вечер€ рано, преди залез слънце.
5. ¬с€ка вечер да се из€жда по 1 -2 скилидки чесън.
6. ѕийте много гореща вода.
7. ¬секи ден разходки сред ѕриродата, на чист въздух.
8. Ќа дете болно от епилепси€, 40 дена да му се разтрива пъпа, под лъжичката при слънчеви€ възел и малко над пъпа. –азтривките да стават с дървено масло.
≈„≈ћ» 
ѕри ечемик на окото се препоръчва компрес от лайка. —варете лайката, сложете € в торбичка и наложете окото. ќтгоре поставете мушамичка, после вълнен плат, като при съгреваещ компрес. ¬сичко това се бинтова.


∆ЋЏ„ ј (болна) - Ѕолни€т да из€жда дневно по 2 круши на гладно. ƒа пие компот от диви круши без захар.
∆ЋЏ„ ј (болна) - 1 коренче от билката жълта тинт€ва с големина около 3-4 см се накисва в 1 л б€ло домашно вино. ѕресто€ва 3 дни. »зважда се от виното и се пие по 1 с.л. 3 пъти на ден по време на €дене.
 јћЏЌ» » ѕя—Џ  ¬ ∆ЋЏ„ ј“ј
ѕрав€т се същите процедури, както при камъни и п€сък в бъбреците.
∆ЋЏ„ ј
1 .«а жлъчка пийте сок от р€па, по 1 чашка, « пъти дневно, 1/2 час преди €дене.  ъм сока можете да прибавите малко захар на вкус.
2. ѕри болести в жлъчката са полезни киселите храни, особено лимоните. »зб€гвайте тлъстите, мазните храни. »зобщо €жте полека храна.
∆ЏЋ“≈Ќ»÷ј (при бебета, родени през л€тото) - ƒа се поливат с вода, в ко€то е сварена билката кукувича прежда.
∆ЏЋ“≈Ќ»÷ј Ц Д«а жълтеница има много просто лекарство, което лекува за три дни без остатък. ќще щом се забележи (болестта), в продължение на 3 дни вс€ка сутрин се изпива сокът на 1 лимон, размесен с 1 лъжица сода бикарбонат. »зпива се на гладно.Ф
∆ЏЋ“≈Ќ»÷ј
1. ѕри жълтеница €жте много лимони, €жте ги с корите, без захар.
2. ¬егетарианска храна, никакви мазнини.
÷итирай

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804
«
«јƒ”’ - —месват се по 200 гр. мед, зехтин и гроздова раки€. 3 пъти дневно се пие по една ракиена чашка.
«ј≈ ¬јЌ≈
“ези които заекват, обичат да говор€т бързо, затова се препоръчват следните методи на лечение:
1. “ози който заеква, да поема дълбоко въздух, да направи дълбоко дишане, преди да започне да говори.
2.  огато говорите, говорете много бавно.
3. ¬с€ка вечер си мийте краката с топла вода, много бавно. —ъвсем бавно си движете ръцете по краката, за да се научите на бавни движени€.
4.  огато нареждате н€кои предмети, например по масата, или когато си подреждате леглото, или ста€та, тр€бва да местите предметите съвсем бавно. «а да калите вол€та си правете бавни движени€. ўом калите вол€та си на бавни движени€, т€ ще се кали и на бавно говорене.
5. Ќаправете една дълбока вдишка и при вдишването изговорете съвсем бавно една дума, например Дблагост". “ова упражнение ще повтар€те по н€колко пъти на ден. ƒруг път при вдишване ще изговар€те думата Дмир" и т.н. ѕри издишване ще изговар€те по 2 думи, например Дблагост и мир" или Драдост и светлина".
«јѕј–¬јЌ≈ (подсичане у деца и възрастни) - ƒъбово дърво, про€дено от червеи, се стрива на много ситни трици. —лед измиване м€стото се напудр€ с този прах.
«јѕ≈  - 1-2 пъти на ден се взема по 1 супена лъжица мармалад, направен от сварени плодчета на черни€ бъз без захар. «ахарта може да се замени с мед.
«јѕ≈  - »зпича се една €бълка и се залива с карамел (горена захар). »з€жда се, като поизстине.
«јѕ≈ 
1. „ай от трендафил с мед.
2. ƒа се €дат много дини.
3. яжте тричен хл€б - житото с всичко, без да се отдел€т триците.
4. ƒа се пие по 1 чаша с гореща вода, 1/2 ч. преди €дене, сутрин, обед и вечер.
«ј”Ў ј - —ин€ амбалажна харти€ се надупчва ситно с игли и се намазва с мед, раки€ и счукан там€н. «алепва се зад ушите. Ѕолестта изчезва за 3 дни.
«ј„≈–¬≈Ќќ √Џ–Ћќ »  јЎЋ»÷ј (дори придружено с храчене на кръв) - „ай от смарадлика. “€ не е отровна, както см€тат н€кои хора. 1 с.л. от билката се вари в 500 мл. вода, докато остане наполовина. “ова количество се изпива на 3 пъти през ден€ с малко мед след €дене.
«Ћќяƒ» ƒ≈÷ј - ƒа се съберат вс€какви плодове, които са кисели и още не са узрели. ƒа се свар€т в гол€м съд, докато станат на каша.  огато водата поизтине, без да се прецежда, в не€ да се потопи детето до гушката. ƒа постои във водата половин час. —лед това да се измаже със свинска мас и гроздова раки€.
«ЏЅќЅќЋ
ѕри зъбобол сварете орехови листа и жабурете венците с тази вода.

»
»«√ј–яЌ≈ (от горещ предмет) - ћехлем: 6 жълтъка от пресни €йца и лъжички пр€сно, стопено масло се разбиват добре, докато сместа стане като майонеза. Ѕолните места се увиват неколкократно с марл€, напоена с мехлема.
»«√ј–яЌ≈
ѕри изгар€не, първата ви работа е да се намажете с кисело мл€ко.
»«ћ–Џ«¬јЌ≈
»змръзнали ръце и крака се лекуват с дървено масло. ƒървеното масло поглъща топлината в себе си и по този начин освобождава организма от излишната енерги€, ко€то е приел чрез изгар€нето.
»«“ќў≈Ќ»≈ (и при деца) - ¬земете стебло на магарешки трън (най-лечебен е, когато е вече с пъпки и расте близо до вода), отрежете стеблото и го обелете, докато стигнете до крехката сърцевина. »з€жте го като десерт. Ќеобходими са 10 стебла и умората изчезва.
»ћ”ЌЌј «јў»“ј - 1 път месечно се поливайте с вода, в ко€то е сварена мащерка.
»ћ”Ќ”—“»ћ”ЋјЌ“ ѕ–» ќ“—ЋјЅ¬јЌ≈ Ќј —Џѕ–ќ“»¬»“≈ЋЌ»“≈ —»Ћ»

ўом постъпи в детската градина, а по-късно и в училище, малкото дете влиза в контакт с много деца, а с това нараства и опасността от зараза с бактерии от вс€какъв вид. Ќе всички майки задържат децата си вкъщи, когато се разболе€т от хрема или кашлица. –азбиира се, има и Д€ки" деца с достатъчно силно развити съпротивителни сили, но и други, при които това не е така и те много лесно се зараз€ват. ѕри най-малки€ повод те хващат хрема или кашлица. често вратните им жлези са подути и минават за Дособено кекави". ќбикновено те са крайно чувствителни към светлината и при най-слабото течение или ако са играли навън, очите им започват да сълз€т.

„ай от лечебна очанка
ѕредимно деца със слаби съпротивителни сили и с често сълз€щи очи могат да бъдат Дпренастроени" с чай от очанка. ѕриложен с лечебна цел, след н€колко седмици той укрепва съпротивителните сили, детето става по-малко податливо на инфекции, по-активно и €де с по-добър апетит.

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка листа от лечебна очанка се заливат с 1/4 литър вр€ща вода, запарват се 10 минути и се прецеждат. „а€т се подслажда с мед, изсипва се в термос и се дава на детето да пие през ден€, съответно разпределен на дози. (ƒиабетиците да не подслаждат!).

Ћиста от салви€ (градински чай)
Ќа хилави деца се препоръчва чай от салви€. —ъпротивителните им сили видимо се подобр€ват от него.

Х ”потреба: Ћиста от салви€ се нар€зват ситно и се разбъркват с малко мл€ко. ќколо 2 до 3 седмици се вземат 2 до 3 пъти дневно по 1-2 чаени лъжички.

 исели €бълки с пирони
ƒомашната медицина се придържа упорито към твърдението, че ако бледите деца ежедневно из€ждат по една кисела €бълка, набодена с железни пирони, може да се предотврат€т липсата на жел€зо и анеми€та.

Х ”потреба: Ќабожда се €бълка с железни пирони и се остав€ 24 часа на топло м€сто. ќтстран€ват се пироните и детето из€жда €бълката.
»Ќ‘≈ ÷»я
1. јко инфекци€та е вътрешна, не се вижда и м€стото се подува, вземете 1л. мл€ко и го сварете. ѕосле го пресечете с един лимон. ¬земете пресеченото мл€ко като поизстине и от него правете компреси, като налагате болното м€сто.
2. ѕри външна инфекци€, например на пръста, ако започне да бере, вземете една смокин€, сдъвчете € и увийте хубаво с не€ пръста си. »ли сварете н€колко смокини във вода, направете лапа от т€х и с не€ увийте болното м€сто.
3. ѕри инфекци€ на ръката вследствие на рана, направете си компрес от ленено семе.
»Ќ‘Ћ”≈Ќ÷ј
1. ¬земете очистително - рициново масло.
2. ¬секи ден, сутрин, обед и вечер, пийте най-малко, по 3 чаши гореща вода.
3. «а храна €жте само варени картофи или печени картофи с малко сол. Ќикакъв хл€б, никаква захар и никакво мл€ко.
»ѕќ’ќЌƒ–»я
ѕри ипохондри€ €жте много жито.
»—“≈–»я - 1 букет от билката срамниче престо€ва 1 нощ в кофа със студена вода. Ќа други€ ден билката се свар€ва в същата вода и щом изстине, болни€т се полива с не€.
»Ў»ј— - Ћ€тото припичане на слънце.
»Ў»ј—
«а ишиас се препоръчва, както и при ревматизма, ужилване от пчели.


 
 јЎЋ»÷ј (упорита) - 1 с.л. от изсушени€ цв€т на драката ври до завиране в 200 мл. вода. ѕрецежда се и се пие вечер преди л€гане по 1 к.ч.
 јЎЋ»÷ј (магарешка) - ¬ корените на дивата роза се образуват топчета като от вълна - семките на храста. ƒве от топчетата свар€ваме в 1 л. вода и пием вечер по 1 к.ч.
 јЎЋ»÷ј - ƒа се свар€т листа от подбел и да се пи€т като чай.
 јЎЋ»÷ј (стара, у пушач) -  орени от слез се вар€т в мл€ко. ѕие се по 1 чашка н€колко пъти на ден.
 јЎЋ»÷ј (силна) - 4 ореха с черупките, 1 супена лъжица цв€т от бъз, 1 супена лъжица пчелен мед се вар€т в половин литър вода. Ѕолни€т да пие след прецеждане по супена лъжица 3 пъти на ден.
 јЎЋ»÷ј (силна) - ¬ продължение на 1 седмица болни€т да пие чай от ленено семе.
 јЎЋ»÷ј (детска) - 100 г мед и 100 г пр€сно масло се смесват с 1 пакетче ванили€. ¬зема се три пъти по 1 чаена лъжичка.
 јЎЋ»÷ј (детска, упорита) - —вар€ват се 1 картоф, 1 глава кромид лук и €бълка в литър вода, докато водата остане наполовина. дава се на детето три пъти на ден по чаена лъжичка.
 јЎЋ»÷ј (упорита у възрастен) - —мола от б€ла череша гол€ма колкото орех, се свар€ва в 1 литър вода. ѕрецежда се и към водата се прибав€ 200 г мед, 3 зърна карамфил и на върха от ножа исиод. ¬зема се по 1 супена лъжица сутрин и вечер на гладно.
 јЎЋ»÷ј
1. ¬зимате сухите люспи на 10 глави лук и ги сварете вода, все едно варите чай. ѕрецедете водата през фина цедка и в не€ сложете 1/2кг. пчелен мед, 1-2 лъжички счукан синап и 1-2 лъжички ленено семе. ¬зимайте по 1 лъжичка от тази смес 3 пъти дневно: сутрин, обед и вечер.
2. ¬земете една стиска троскот и да го варите 15 мин. —утрин, обед и вечер изпивайте по една чаша от отварата. “€ е хранителна, а и от друга страна действа и лечебно. ”споредно с това си намажете гърлото със зехтин и вътрешно вземайте по малко от него.
3. ѕротив кашлица също се препоръчва и чай от син€ тинт€ва с мед или чай от мащерка, б€л и жълт равнец, дребна лайкучка и зелени листа от €года.
4. «а силна кашлица вземете и настържете черна р€па. —лед това € изцедете хубаво и вс€ка вечер ще изпивате по една кафена чашка.
5. ≈то една лесна и ефикасна рецепта: вземете мед, черен пипер, ленено семе и индийско орехче. ¬сичко това се счуква и смесва много добре. ¬зима се на всеки час по една кафена лъжичка.
6. ѕри кашлица си пригответе индийско орехче, мед и черен пипер. —топете медът и счукайте индийското орехче и черни€ пипер. –азбъркайте трите елемента, докато получите еднородна маса, сходна на маджуна. —лед това си слагайте от него по малко в устата и го смучете.
7. ѕри магарешка кашлица сварете листа от див кестен на чай и пийте водата.
 јЎЋ»÷ј
 ашлицата спада към непри€тните странични €влени€ на простудните забол€вани€, но р€дко започва веднага с температура. јко не се лекува, т€ често трае дълго, а възпалените и задръстени бронхи могат дори да бъдат увредени трайно. Ќо при обикновена простудна кашлица не бива веднага да се боим от такива последстви€. ѕреди да посегнем към силните лекарства, за децата има н€кои изпитани домашни средства, които си заслужава да се изпитат.

¬ажно: јко кашлицата продължи повече от две седмици, тр€бва непременно да се отиде на лекар.

 омбиниран чай от подбел и лопен

—рещу сухата, мъчителна кашлица, ко€то се про€в€ва като лаещо бухане и без отдел€не на секреци€, в повечето случаи в началото на простудата помага следни€т комбиниран чай:

-Ћиста от подбел -20,0
-÷в€т от лопен -5,0
-ѕлод от резене -5,0
-ѕлод от анасон -5,0

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вр€ща вода, запарва се 10 минути и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед или с каф€в небет-шекер. ƒневно се пи€т 2-3 чаши чай, по възможност горещ и на глътки. (ƒиабетиците да не подслаждат!).

 омбиниран чай от иглика и живовлек

ѕротив спастичната, по€в€ваща се на пристъпи кашлица с отдел€не на храчки, и при магарешката кашлица, се препоръчва следни€т комбиниран чай:

- орени от иглика -10,0
-Ћиста от живовлек -10,0
-Ћиста от мащерка -10.0
- орен от горски анасон -5,0
-Ћиста от подбел -5,0
-ѕлод от резене -5,0

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка от сместа се заливас ? литър вр€ща вода, запарва се 10 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед или с каф€в небет-шекер. ƒневно се пи€т на глътки 2-3 чаши по възможност горещ чай. (ƒиабетиците да не подслаждат!).

„ай от мащерка
ћащерката е отлично средство при лечение на коклюш и спастична кашлица.

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка листа от мащерка се заливат с 1/4 литър вода, нагр€ват се до кипване, течността се прецежда и подслажда с 1 чаена лъжичка мед. ƒневно се пи€т 3 чаши умерено топъл чай. (ƒиабетиците не подслаждат!).

ћед с резене (сминд)
ћедът с резене е отлично средство за деца против кашлица. ≈теричното масло от тези плодове дезинфекцира раздразнените бронхи, успоко€ва спазмите и подпомага изхрачването.

Х ”потреба: ƒневно се дава 3 до 5 пъти по 1 чаена лъжичка мед с резене.

–€па
–€пата е старо и ефикасно, както и любимо домашно средство против кашлица, астма и простуди с температура, подход€що предимно за деца.

Х ”потреба: »здълбава се дебела р€па, напълва се с мед и се държи н€колко часа на топло, след което се дава на детето да из€де р€пата и вътрешното съдържание. («а диабетици не е подход€що!).

–€па с мед
—ъщи€т ефект се постига с р€па с мед.

Х ”потреба: ≈дна р€па се настъргва на ренде, стърготините и сокът се слагат в порцеланова чаша, прибав€т се 3-4 супени лъжици мед и сместа се остав€ да престои н€колко часа. —лед изстискване през ленена кърпа се дава на детето дневно 1-2 чаени лъжички мед с р€па. (Ќе е подход€що за диабетици!).

—ок от лук (чесън)
“ози сок е отдавна изпитано средство против кашлица, което мо€та баба ми даваше, когато б€х дете. „есто то ликвидираше кашлицата за една нощ. Х ”потреба: 1 глава лук (или 2 скилидки чесън) се нар€зват на ситно и смесват с 3 супени лъжици захар (на много места се препоръчва по равно количество небет-шекер или мед). ѕрибав€ се 1/8 литър вода и сместа се вари около 10 минути, остав€ се да престои н€колко часа, след което се изстисква през кърпа. Ќа детето се дава от този сок н€колко пъти дневно по 1-2 чаени лъжички. (Ќе е подход€що за диабетици!).

–ициново масло
–ициновото масло, смесено с евкалиптово масло, масло от планински бор, терпентиново и ментово масло (от аптека), има често изненадващ ефект при децата, когато се касае до Доткъртването" на лепкавите и упорити храчки при суха кашлица.

¬ажно: Ќ€кои деца реагират на етеричните масла със сърбеж по кожата. јко настъпи такава реакци€, лечението тр€бва веднага да бъде преустановено. «а кърмачета и малки деца под 5 години не е подход€що.

Х ”потреба: 2ќ грама рициново масло се наливат в шише с вместимост 100 грама, то се постав€ за около 10 минути във вр€ща водна бан€. ѕрибав€т се последователно по 10 грама евкалиптово масло, масло от планински бор, терпентиново и ментово масло, след което шишето се разклаща и се остав€ да изстине. — 5 до 10 капки от тази смес се разтриват гърдичките и гръбчето на детето, като местата се покриват с вълнена кърпа. ѕри хрема тази смес може да се втрива външно на носа.

Ѕан€ с мащерка
Ѕан€та с мащерка е изпитано средство за подпомагане на лечението предимно при деца с магарешка кашлица.

Х ”потреба: 100 грама листа от мащерка се заливат с 1 литър вр€ща вода, запарват се 15 до 20 минути и се прецеждат. “ази течност се прибав€ към водата за къпане. ѕрепоръчва се температура на бан€та около 38∞—, а времетраене около 15 минути. —лед това е разумно да се почива 1 час в леглото.
 »—≈Ћ»Ќ»
1. «а киселини в стомаха се препоръчва: мл€ко с кафе, цветно зеле, варен ориз, без подправки, варен червен лук, варен праз, варени моркови, варено цвекло и лесно смилаеми храни. —ъщо и варена бам€, като салата. Ѕам€та ще € €дете, като € махнете от водата с лимон и дървено масло.
2. ѕрепоръчва се люти чушки, чесън и червен лук.
3. ћиене на краката вс€ка вечер до коленете с топла вода. Ќ€колко пъти седмично -измиване на слабините с топла вода.
 Ћ≈ѕј„» Ќј ќ„»“≈ (възпаление) Ц —вар€ваме гъста отвара от пелин и натоп€ваме памучни тампони. »зстискваме, слагаме на клепачите и лежим с т€х около 2 часа. ѕри нужда повтар€ме процедурата.
 ќ∆ј“ј (възпалена) - ¬ 500 мл вода се свар€ва една и половина супена лъжица изсушени листа от маточина, докато водата остане наполовина. ѕрав€т се компреси на възпаленото м€сто с напоена и изтискана памучна кърпа, докато възпалението премине.
 ќ∆ј
»скате ли да имате хубав тен на кожата, €жте грах.
 ќ∆ј Ќј Ћ»÷≈“ќ (възпалена, разранена) Ц ƒа се налага с мъх от камъни, които се обливат от течаща вода.
 ќ ќЎ» “–ЏЌ - ћ€стото, където най-напред се е по€-вил трън, да се нагори с гореща прахан. —лед това веднага да се направи гореща бан€.
 ќ ќЎ» “–ЏЌ - 3 поредни вечери се прави бан€ на засегнатото м€сто с вода от сварена смарадлика, докато изтине водата.
 ќЋ» » (у деца) - ѕрез л€тото събираме билката клинавче (часовниче) в по-гол€мо количество. ќколо 2 шепи от билката свар€ваме в 5-6 литра вода. Ѕез да € прецеждаме, когато поизстине до търпима температура, потап€ме детето до кръста. ƒържим го в билковата вода около 20 мин. »зплакваме го с хладка чиста вода.
Ќамазваме коремчето на детето с чиста свинска безсолна мас и малко по-слаба гроздова раки€. «авиваме добре детето да поспи. —лед третата процедура коликите изчезват.
 ќЋ» » (у деца) - —лед бан€ намазваме гърба на детето с пр€сна чиста мас, слагаме го да легне по корем и започваме кръгови масажи на плешките и вдлъбнатата част над дупето. ƒо 10 мин след започване на масажа започват да излизат косъмчета, които можете да избръснете. ѕроцедурата може да се направи н€кокло пъти, докато спре излизането на косъмчетата.
 ќЋ»“ - ƒва пъти на ден болни€т да пие суроватката от изстискано сирене, като изб€гва тлъста храна.
√Ќќ≈Ќ  ќЋ»“
1. яжте в продължение на 10 дена, само боровинки, без нищо друго.
2. ѕравете сутрин, слънчеви бани на корема.
3. ƒа се прав€т обливни бани със слънчева вода.
 ќЋяЌќ (болки) - ѕравим домашен квас, разстиламе го върху ленена кърпа и го посипваме с нишадър. «авиваме болното кол€но и преспиваме с превръзката. “ака 3 вечери поред.
 ќЌёЌ “»¬»“ - ѕресни листа от слез се смилат и три вечери поред се прави компрес на болното м€сто.
 ќѕ–»¬Ќј “–≈— ј
1. ѕърво вземете очистително.
2. ѕийте гореща вода на малки глътки или по-добре с чаена лъжичка.
3. ћажете пъпките с чисто дървено масло.
4. ¬с€ка вечер си мийте краката с топла вода.
5. ѕреминете изключително на млечна диета: пр€сно и кисело мл€ко.
6. ћожете да използвате и следната диета: печен лук, варени картофи, картофена чорба.
 ќ—ј —√Џ—“я¬јЌ≈ » ЅЋя—Џ  - —лед измиване да се полива с вода от сварени орехови листа и остролист живовл€к.
 ќ—ј
1. јко косата ви е побел€ла, €жте редовно спанак и коприва и за една година т€ ще почернее.  опривата да се употреб€ва леко попарена и поръсена със зехтин и лимон. ѕрез зимата може да се употреб€ва и сушена.
2. ѕри косопад: ћийте косата си със сапун само веднъж в месеца. »зползвайте сапун в който н€ма животински мазнини. ѕрез останалото време € мийте с вода или с хума. ўе опечете добре хумата, ще € залеете с малко оцет и ще € размиете с малко оцет. — тази каша ще измиете н€колко пъти главата си и ще € изплакнете с много вода.
 осата да се мие с леко топла вода.
3. ’убаво е да излизате при дъждовно време от 22 март до 22 юни, без шапка, за да можете да приемете от енерги€та на водните капки.
4. ќтправ€йте мисълта си към корените на косата си. ћислете как с всеки изминат ден те стават все по-здрави и все по-здрави.
5. «а косопад се препоръчва също, да се мокри косата с хладка вода 3 пъти на ден.
6. ѕри окапване, да се търка косата с отвара от корени на репей.
 ќ—ќѕјƒ - »змитата коса се облива с вода от сварен бръшл€н.
 ќ—ќѕјƒ - ¬ половин литър гроздова раки€ се свар€ват около 200 г Дмустачки'' от лоза в добре затворен съд. след като изстине, сместа се прецежда и с не€ се маже главата след измиване.
 ќ—ќѕјƒ -  осата се измива с хума, след това в продължение на 1 месец след измиване оголените места се натъркват с леко запечени нар€зани кръгчета от лимон.
 ќ—ќѕјƒ - 3 коренчета от кукур€к и 4-5 стръка заедно с корените и листата на гръцка коприва се вар€т в 500 мл. винен оцет, докато остане наполовина. ќцетът се прецежда и след като изтине, се прибира на хладно м€сто. — този оцет се маже главата всеки път след измиване, докато се свърши. ѕри нужда процедурата се повтар€.
 ќ—ќѕјƒ (при дете) - 3 коренчета от детелина (кисличе), големи колкото маслина се настъргват на ситно ренде и се заливат със 100 мл. чист спирт или силна гроздова раки€. Ѕилката кисне 1 денонощие и след това 1-2 пъти дневно оголените места се търкат с напоено памуче.
 –Џ¬Ќќ ЌјЋя√јЌ≈ (високо) - ¬ 1 водна чаша постав€ме на дъното 1 супена лъжица царевично брашно и го заливаме с гореща вода до напълване на чашата. ѕресто€ва една нощ. Ќа сутринта на гладно се изпива само водата, без да се разклаща чашата.
 –Џ¬Ќќ ЌјЋя√јЌ≈ (високо) -1 супена лъжица от изсушените листа на драката се вар€т в 500 мл вода само докато заври. остав€ се да изстине и се изпива на два пъти, само сутрин на гладно.
 –Џ¬Ќќ ЌјЋя√јЌ≈ (високо) -1 супена лъжица от листата на билката драка се вар€т в 500 мл вода, докато водата стане наполовина. —лед като изстине, € прецеждаме. “ова е количеството настойка, ко€то изпиваме на ден€ Ц сутрин и вечер по 1 винена чаша (100 мл.), но ако кризата е силна, изпиваме наведнъж ц€лото количество сутрин, на гладно.
 –Џ¬Ќќ ЌјЋя√јЌ≈ (високо) - ¬зема се една супена лъжица от изсушен б€л имел. «алива се и престо€ва 1 нощ в една чаша студена вода. Ќа сутринта на гладно се изпива само водата.
 –Џ¬Ќќ ЌјЋя√јЌ≈ - ¬»—ќ ќ
1. ¬с€ка вечер измивайте краката си с топла вода, за по-добро кръвообращение.
2. яжте малко храна и пийте малко вода. ¬одата да бъде дестилирана, на ден по 300-400 гр. »зобщо по-малко течности и течни храни.
3. ћинете изц€ло към вегетарианска храна, а периодично и към сурово€дство.
4. »зб€гвайте кисели, люти и солени храни. ’раната да бъде съвсем слабо осолена.
5. яжте сурови стъргани моркови с малко лимон и дървено масло, варено цвекло с лимон и дървено масло, пр€сна коприва, само попарена с лимон и дървено масло. ўе €дете варено жито вместо хл€б, докато тра€ този режим.
 –Џ¬Ќќ ЌјЋя√јЌ≈ - Ќ»— ќ
1. ƒа се засили храната, €жте масло, €йца. ѕовече супи-течни храни и гореща вода. —упите да бъдат силни. Ќаблегнете на копривата.
2. —месете 200 гр. пр€сно краве масло с 200 гр. мед. ¬с€ка сутрин взимайте по 1 супена лъжица. »ли какао, 50 гр. масло и 50 гр. мед, за една доза. “ази захранка ще € взимате 12 дена поред, през май и септември.
 –Џ¬ќ»«Ћ»¬
¬земете 1 стиска вълна и € изгорете да стане на пепел. ¬земете от пепелта, на върха на една лъжичка и посипете м€стото на кръвоизлива. «а вътрешен кръвоизлив пепелта се изпива.
 –Џ¬ќ“≈„≈Ќ»≈
ѕри кръвотечение от носа или от друга част от т€лото, вземете серлива, непрана вълна и € изгорете в една чини€. ¬земете малко от пепелта, на върха на ножа, и € сложете в устата. ƒръжте € там докато се стопи и изчезне с плюнката ви в стомаха. ѕравете го 2 пъти дневно, сутрин и вечер, всеки ден в продължение на 5 дена, докато спре кръвоизлива. —пре ли, да не се взема повече пенел. ѕепелта да се взема на гладно.
 –Џ¬ќ“≈„≈Ќ»≈ (обилно, продължително у жена) - ƒа с изби€т добре 6 жълтъка от пресни €йца, да се смес€т с половин чаена лъжичка лимонтузу и да се изпие сместа. ѕри нужда да се повтори.
 –Џ¬ќ“≈„≈Ќ»≈ (независимо от къде тече) - ћоже да се спре, като се пие отвара от плодовете на драката сутрин и вечер.
 –Џ¬“ј
1. ѕри малокръвие €жте много круши, но крушите тр€бва да са пресни. ƒъвчете ги бавно.
2. —ъщо за малокръвие, €жте краставици. ћалокръвието се €в€ва и тогава, когато кръвта не се окисл€ва добре, дишането не е правилно, не се приема достатъчно въздух.
3. јко искате да подобрите кръвообращението си, €жте много череши.
÷итирай

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804
Ћ
Ћ≈¬ ≈ћ»я (у дете) - ƒа се пие сок от плодчетата на билката слез.
Ћ≈¬ ≈ћ»я (у дете) - ѕрах от изсушени и стрити плодчетата на билката слез да се смес€т с изсушено сирище от малко агне. — малко вода се пие 2 пъти на ден по 1 .л.
Ћ≈¬ ≈ћ»я - Ѕолни€т да пие сок от корените на билката слез.
Ћ≈¬ ≈ћ»я - ¬зема се сирище от агънце, което още не е €ло друга храна освен мл€кото на овцата. —ирището се радел€ на 7 части. —ъхран€ва се в хладилника. ¬ 1 л. овче пр€сно мл€ко се разтвар€ по 1 част. ћл€кото се пие сурово, без да се вари, на 4 приема на 1 ден, т.е. за ц€лото лечение са необходими 7 л. пр€сно овче мл€ко.
Ћ≈¬ ≈ћ»я - да пие водата от сварени зърна на пшеница, царевица, овес, ръж и просо. ѕосле младежът се обади, че се чувства отлично и е напълн€л с 5 кг.
Ћ»ѕ—ј Ќј јѕ≈“»“
ћного родители се оплакват, че детето им е Дзло€до". ѕри липса на апетит тр€бва да се из€сни дали нежеланието за €дене не се дължи на прекалено много сладкиши, на неконтролирани междинни €денета или на прекалено много сладка лимонада или пък на понижено отдел€не на сок в устата, стомаха и червата - нещо, което често се случва. — помощта на обикновените домашни средства могат да се поправ€т н€кои неща.

„ай от червен кантарион
“ази билка, съдържаща горчиви вещества, е истинско лекарство, което стимулира отдел€нето на стомашен сок и е отлично средство против липсата на апетит. ¬ началото децата се против€т често на горчиви€ вкус, но обикновено бързо свикват с него, защото чувствуват, че ча€т им помага.

Х ”потреба: 1 препълнена чаена лъжичка червен кантарион се залива с 1/4 литър студена вода, кисне 6 до 10 часа, прецежда се и се затопл€ до температура, подход€ща за пиене. 1/2 час преди основните €денета на детето се дабав€ каф€на чашка неподсладен чай или пък 2-3 супени лъжици.

ѕюре от червени боровинки
ѕюрето от червени боровинки (като гарнитура към задушено или печено от дивеч) е ефикасно средство при липса на апетит. јко на малките деца (под 6 год.) даваме от него по-продължителен период от време, апетитът им се подобр€ва.

Х ”потреба: 4 до 6 седмици 3 пъти дневно се дават 1 до 2 чаени лъжички пюре от червени боровинки 1/2 час преди основните €денета.

ћармалад от трънки
Ќ€кои деца не могат или не обичат да закусват. —€дат неохотно на масата и отиват на училище, без да са сложили и залък в устата. Ќо тъй като закуската е особено важна, често на помощ идва мармаладът от трънки, който стимулира сутрешни€ апетит.

Х ”потреба: “рънките се измиват и заливат със студена вода, остав€т се да престо€т през нощта. ¬одата се излива, плодовете се смесват наново с вода и б€ло вино (или оцет) - на килограм трънки 1/8 литра вода и 1/4 литър вино (или 1/4 литър 3%-ов оцет) и сместа се вари при непрекъснато бъркане, докато трънките омекнат. —лед като изстине, сместа се пасира и получената каша се претегл€. Ќа килограм каша от трънки се прибав€т 1/4 литър б€ло вино и 375 грама захар и всичко се свар€ва на мармалад. ƒавате на детето сутрин преди ставане 1-2 супени лъжици мармалад от трънки. (Ќе е подход€щ за диабетици!).
Ћ»Ў≈»
ѕечете се сутрин до 11 ч. на слънце, главно гръбначни€ стълб.
Ћ”ƒќ—“ (внезапна) - да се купи нова стомна, да се напълни с вода от реката, обратно на течението. — тази вода се полива 3 пъти болни€. —лед това стомната тр€бва да се хвърли назад, да се чупи, без да се обръщате.
Ћ”ћЅј√ќ - ѕри внезапна болка в кръста, от ко€то не можеш да се изправиш: натопи една хавлиена кърпа в леденостудена вода, извий € и € постави на болното м€сто. ќтгоре сложи найлон и плътна памучна пижама. јко поспиш така през нощта, на другата сутрин ще си на крак.

ћ
ћј«ќЋ» - Ќе ги режете! ¬ кърпичка от тензух сложете бучка сол и капнете 2 капки вода. «авържете кърпичката около мазола през нощта. ”сеща се силна и непри€тна болка, но ако повторите 2-3 пъти процедурата, мазолоте ще изчезнат.
ћјЋј–»я - »змива се пр€сно кокоше €йце и се слага в емайлиран съд. «алива се с 200 мл. винен оцет. —ъдът не се покрива.  огато черупката се стопи, сместа се разбива добре и се изпива на гладно.
ћј—“»“ (причина) - от носене на т€сно бельо и дрехи.
ћј—“»“ - «алепва се питка от пчелен восък на кожата над мастното образувание. «акрепва се с лейкопласт. —лага се 3 нощи поред.
ћј—“»“ - —месват се ръжено брашно, стопено пр€сно масло и пр€сно мл€ко и се прави малка питка от мекото брашно. —лага се на болното м€сто. Ћечението се прилага н€колко пъти, като тестото стои през ц€лата нощ.
ћј—“»“ -  омпреси на гърдите с отвара от пелин и подбел.
ћ≈Ќ»Ќ√»“
Ќай-често от менингит боледуват децата. «а целта обръснете главата на детето, пригответе пресен топъл квас и го поставете на слепоочи€та му.  ато сложите н€колко пъти подред топъл квас на главата на детето, то ще оздравее.
ћ≈Ќ—“–”ј÷»я (нередовна) - ∆ената да постои над пара от вода със сварена смарадлика.
ћ≈Ќ—“–”ј÷»я (бебе) - бебето започнало да получава месечно кръвотечение. ¬анга препоръчала да й донесат една купчинка от пръстта, ко€то мравките изнас€т и изхвърл€т напролет от мравун€ка си, след това да € попар€т с вр€ла вода и да поддържат детето над парата. —коро след това кръвотечението спр€ло.
ћ»√–≈Ќј - ¬ 600 мл. вр€ща вода се вар€т 5 мин. 3 ч.л. анасон. ѕие се 3 пъти на ден по 1 кафена чашка преди €дене.
ћ»ќћј Ќј ћј“ ј“ј - Ѕолната да пие в продължение на 15 дни три пъти дневно по 1 кафена чашка отвара от конопено семе.
ћ”— ”Ћ (разтегнат, на ръката) - ƒа се натопи ръката до рамото във вода, в ко€то е сварен зелен бъз и е добавена 1 с.л. сода бикарбонат.
ћ”— ”Ћ» (разхлабване, у дете) - 200 гр. мед се объркват с 20 гр. с€ра и с тази смес се прави хубав масаж (от масажист). ƒа се масажира, докато детето се изпоти 3 пъти.
ћЏ–“¬ј  ќ—“ (израстък на костта) Ц —горещ€ваме парче стара керемида върху гореща жар, докато се зачерви. Ќатоп€ваме вълнено парче плат в газ за горене. «аливаме парчето керемида със студена вода. —лагаме вълненото парче плат върху костни€ израстък и отгоре постав€ме топлата керемида. ƒържим €, докато болни€т може да търпи. ѕрави се 4-5 пъти до изчезване на израстъка.
ћЏ–“¬ј  ќ—“ (израстък на костта) Ц «агр€ваме ситен речен п€сък, слагаме го в платнена торбичка и го държим на м€стото, докато изтине. ѕрави се докато костта изчезне.

Ќ
ЌјЅ»“ќ ћя—“ќ - ѕр€сно одрана заешка кожа намазваме със зехтин и поръсваме с червен питер. ѕревързваме набитото м€сто. Ќ€ма значение дали травмата е пр€сна или от дълго време. ѕървата нощ с тази превръзка боли много, следващата по-малко и накра€ изчезва.
Ќјѕ» ј¬јЌ≈ (при малки и големи) - 1 стрък глухарче се вари 5 мин в 2 ч.ч. вода. ѕие се сутрин и вечер по 1 ч.ч.
Ќјѕ» ј¬јЌ≈ (у малко дете) - Ќа б€ло вълнено парче плат се намазва следната смес: 1 супена лъжица домашен сапун (настърган), 2 белтъка, 1 чаена лъжичка стрити зърна от б€ла дъвка, същото количество счукан б€л там€н и 1 ракиена чашка гроздова раки€. ѕарчето плат със сместа се слага като лапа една вечер на кръста на детето, 1 вечер ниско на корема.
Ќјѕ» ј¬јЌ≈ (у малко дете) - ¬анга казва на майката да хване една пчела, да € умъртви, да € сложи в залък хл€б и да го даде на детето да го погълне
Ќјѕ» ј¬јЌ≈ (у гол€мо момиче) - ƒа се изкопа€т корени от билката винбой. —лед изсушаване корените се стриват на прах и се постав€т върху нагорещена тухла.  огато започне да пуши, детето се постав€ да клекне върху пушека.
Ќјѕ» ј¬јЌ≈

“ъй като напикаването при малките и по-големи деца може да бъде последица и от болестни изменени€ на бъбреците и мехура, причината тр€бва да бъде из€снена чрез основен лекарски преглед, най-често детето, което се напикава, има и душевни проблеми, било че му липсва любов и внимание, било че се чувствува пренатоварено или пък е измъчвано от страхове. —трогите предупреждени€ или наказани€ никога не помагат, те само влошават страданието. ќграничаването на течности, предимно вечер или пък нощно будене наистина помагат малко, но обикновено с това не се постига гол€м или траен резултат.

 омбиниран чай от жълт кантарион и маточина
ѕрепоръчва се този комбиниран чай с лечебна цел. ¬ много случаи той има трайно въздействие.

¬ажно: ѕо време на лечението детето тр€бва да изб€гва €рката слънчева светлина, слънце и солариумите, тъй като жълти€т кантарион създава свръхчувствителност към светлината.

-∆ълт кантарион -20,0

-Ћиста от маточина -10,0

-÷в€т от портокал -5,0

Х ”потреба: 1 препълнена чаена лъжичка от сместа се залива с 1/4 литър вр€ща вода, запарва се 15 минути и се прецежда. — лечебна цел се дава на детето в продължение на 6 седмици всеки ден сутрин и на об€д по една малка чаша неподсладен чай (или с малко мед). (ƒиабетиците да не подслаждат!)
ЌќўЌќ Ќјѕ» ј¬јЌ≈
1. ƒа се пече гръбначни€т стълб на слънце, сутрин рано.
2. ƒа се прав€т топли компреси на корема.
3. ƒа се разтрива гърба и по-специално гръбначни€т стълб.
Ќјѕ” јЌ» ѕ≈“» - ¬место вода се пие чай от сварени зърна ръж.
Ќјѕ” јЌ» –Џ÷≈ - ƒа се направ€т 2-3 бани на ръцете в хладка вода, в ко€то е сварена билката пипериче.
Ќј“Џ–“≈Ќќ ћя—“ќ - ƒа се налага с кръгчета от нар€зан картоф.
Ќј“Џ–“≈Ќќ
1. Ќаложете болното м€сто с печен лук и малко масло или счукан лук и сол. Ћукът смекчава болката и отнема температурата.
2. ѕотопете парче памук в гореща вода и го сложете върху удареното м€сто около 2 мин. ѕосле пак го потопете и така 10 пъти, докато болката отмине. ћожете да наложете м€стото и със селски квас.
Ќ≈¬–јЋ√»я - да се пие 3 пъти на ден по 1 ч.ч. преди €дене чай от анасон - в 3 чаши вода се вар€т 3 ч.ч. анасон.
Ќ≈¬–јЋ√»я - ¬ 600 мл. вр€ща вода се вар€т 5 мин. 3 ч.л. анасон. ѕие се 3 пъти на ден по 1 кафена чашка преди €дене.
Ќ≈¬–јЋ√»я - ƒа се пие чай от сварена маточина и индрише.
Ќ≈¬–јЋ√»я
1. ¬земете гореща дъбова пепел и € намокрете с малко вода, да стане на р€дка кал. —ложете получената смес в кърпа и наложете м€стото на лицето, където чувствате болка. ƒа се държи така компреса 5-10 мин. —лед това махнете компреса и намажете м€стото с чисто дървено масло. ѕосле вземете вощина (това, което остава след като се изтегли медът и се изкара восъка). —топлете вощината, сложете го в кърпа и налагайте м€стото. ¬ощината тр€бва да е пр€сна. —лед това намажете пак м€стото с дървено масло.
2. ¬с€ка сутрин разбивайте по 1 пр€сно €йце с жълтъка и белтъка, сложете му малко захар и го изпийте.
3. яжте много €бълки и круши.
4. »змивайте краката от коленете надолу вс€ка вечер с топла вода, преди л€гане. –азтрийте внимателно всеки един пръст от крака поотделно. ÷€лата процедура да трае, около 5 мин.  ато си измиете краката си сложете топли чорапи.
5. »змийте областта от диафрагмата до м€стото, което е 25 см. над коленете. “ова м€сто се измива с гъба и топла вода.
6. ¬ продължение на 10 дена си мийте слабините, след това 5 дена почивка, после пак 10 дена миене. ѕрез това време краката ги мийте вс€ка вечер, без прекъсване.
7. ¬с€ка сутрин, в продължение на 40 дена, изпивайте по 1 чаша, 150 гр., студена вода на глътки.  ато глътнете 1 глътка вода, ще € задържате в устата. ўе € размествате из ц€лата уста и след това ще € глътнете. ¬одата тр€бва да е пр€сна.
8. ƒа се прави памучен компрес с гореща вода. ¬земете един леген с гореща вода и дебел слой памук. — канче излейте горещата вода върху памука и докато е още горещ, без да го изстисквате, го поставете на болното м€сто. јко памука е много горещ, изчакайте н€колко секунди, докато лицето вече може да изтърпи. ¬ърху памука се постав€ марл€, а отгоре дебел вълнен плат. “ози компрес се държи 3-4 мин., след което го свалете, изстискайте водата от памука и отново го напоете с гореща вода и го наложете.  омпресът ще го правите вс€ка вечер, по 6 пъти. ¬с€ка вечер ще взимате нов, чист памук.
9. —лед свършване на компресите, болното м€сто се намазва с дървено масло и се обвива добре с вълнен плат, за да се запази топлината.
10. ѕийте гореща вода. Ќа 1 мин. ще взимате по 1 лъжица гореща вода, общо 1/2 час или 30 лъжици. ƒа се прави 1 седмица, вечер преди л€гане.
Ќ≈¬–ј—“≈Ќ»я
1. —ложете н€какъв златен предмет в чиста вода, в съотношение 1:10 - 1гр. злато в 10 гр. вода, за 48 часа да престои на слънце. ћикроскопичните частици на златото ще се разтвор€т във водата и т€ ще стане лековита. ѕийте един път дневно по 10 капки от не€. «латото ще регулира нервната ви система.
2. «а всички нервни забол€вани€ €жте много €бълки, круши, орехи.
3. Ќеврастеникът тр€бва да €де по « кюфтета, направени от праз - сутрин, обед и вечер, в продължение на 10 дни. –ецептата се състои от: праз, малко брашно или галета, масло и €йца.
4. ѕри неврастени€ е много добре да се подложите на грахова диета.
5. ¬ечер преди сън, из€ждайте по една глава лук за тониране на нервната система.
6.  раставицата също действа благотворно върху нервната система; но т€ тр€бва да се €де сутрин и на об€д. ¬ечер след залез слънце, да не се €де.
7. —утрин, обед и вечер по 2 чаши гореща вода на глътки.
8. «а об€д се препоръчва бам€ и стъргана р€па с малко лимон и зехтин.
9. ÷аревична вода - 1 кг. царевица да ври в 1,75 литра вода, докато остане 1 литър вода. ƒа се пие 3 пъти на ден, сутрин, обед и вечер. ўе варите царевичната вода ден за ден.
10. —мущава ли ви нещо, чувствате ли се нервен, раздразнителен, сварете си оризова вода. ѕо 3 супени лъжици 3 пъти на ден в продължение на 1 седмица. ¬тората седмица вземете 1 кг. грах, сварете го хубаво на супа и го взимайте по 10 супени лъжици 2 пъти дневно, на обед и вечер. “ретата седмица ще вземете и ще си омесите хл€б сами. ÷€ла седмица ще €дете хл€б, който сам сте си омесили.
11. «а неврастени€та и всички нервни болести препоръчвам април, май и юни, разходки в планината. ўе се разхождате сутрин, докато слънцето още не е изгр€ло и малко след изгр€ването му, ще вървите от изток на запад, така че слънцето да пече гърба ви.
12. «а успокоение на нервната система отглеждайте сини цвет€.
Ќ≈–ј«ѕќЋќ∆≈Ќ»≈
1.  ойто е неразположен, да мирише роза. ƒа натърка с листенцата на розата носа, ушите, устата и ръцете си.
2. »мате н€какво неразположение на духа -отглеждайте карамфили, като ги помирисвате често. ќтглеждайте и здравец със същата цел.

Ќ≈–¬≈Ќ —“ќћј’ (с оскъдна киселинност) - —ъбираме листа от дълги€, остролист живовл€к, докато не е разцъфт€л. —лагаме 200 гр. измити листа в 500 мл. гроздова раки€. ¬ари се докато раки€та остане наполовина. ѕрецежда се и се остав€ да изтине. —ъхран€ва се в хладилник.
¬секи ден се пие по 1 с.л. рано сутрин (в 5 часа), за да може болни€т да полежи в леглото още 1 час. «акусва се в 7 часа. Ћечението трае докато свърши лекарството. ћоже да се повтори при нужда.
Ќ≈–¬≈Ќ —“ќћј’ - —утрин на гладно се изпива по 1 с.л. мастика в 1 чаша вода. 10-15 мин. след това се изпива 1 с.л. зехтин.
Ќ≈–¬ (лицев, възпаление) Ц ƒа се нагори в гореща жар метална игла и с не€, с леко докосване (като боцкане) да се обгори кожата на лицето най-напред от здравата страна, а после от болната. Ћеките обгар€ни€ по кожата минават бързо и не остав€т следи.
Ќ≈–¬ (прищипнат след падане) - ƒа се направи мушама от памучно платно, върху което е намазана смес от зехтин, стопен восък и вощица, по равни части. ћушамата се залепва по цели€ гръбначен стълб от врата до опашката.
Ќ≈–¬Ќќ ЅќЋ≈Ќ - ƒа се смес€т 500 гр. захар и 500 гр. мед. ѕие се по 1 с.л. 2 пъти на ден.
Ќ≈–¬Ќќ ЅќЋЌј - ƒа се пие отвара от индрише - 1 листче се свар€ва в 200 мл. вода. ѕие се по 1 к.ч. 2 пъти на ден.
Ќ≈–¬Ќќ ЅќЋЌќ ƒ≈“≈ - ƒа се изкъпе с вода, в ко€то е сварено горско сено.
Ќ≈–¬Ќќ –ј«—“–ќ…—“¬ќ - Ѕолни€т да пие отвара от корени на къпини.
Ќ≈–¬Ќќ –ј«—“–ќ…—“¬ќ - Ѕолни€т да пие чай от риган.
Ќ≈–¬Ќќ –ј«—“–ќ…—“¬ќ - Ѕолни€т да пие отвара от маточина.
Ќ≈–¬Ќќ –ј«—“–ќ…—“¬ќ - Ѕолни€т да пие вода от сварени връхчета от коприва.
¬Џ«ѕјЋ≈Ќ»≈ Ќј Ќќ—ј
—варете малко дребна лайка. —мъркайте от отварата и измивайте носа отвътре в продължение на 10 дни, сутрин и вечер. ѕосле 10 дена почивка и пак 10 дена промивки. ≈дновременно лайката да се употреб€ва и вътрешно - ѕийте € топла, вс€ка сутрин, по 1 малка чашка, без захар. “ова също 10 дена, после 10 дена почивка и пак 10 дена пиене.
Ќ≈—ѕќ ќ…—“¬»≈
«а да се освободите от неспокойствието отидете да се разходите в гората сред дърветата. »зберете си едно дърво и се опрете с гръб в него. —тойте така между 5 - 30 мин. по ваша преценка. √лавата ви да бъде леко наклонена.
÷итирай

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804
ќ
ќЅћяЌј Ќј ¬≈ў≈—“¬ј“ј (нарушена, причина) - неправилно хранене.
ќЅћяЌј Ќј ¬≈ў≈—“¬ј“ј (нарушена) - —амо сутрин да се пие запарка от жълт кантарион - 1 ч.л. се залива с чаша вр€ла вода.
ќЅћяЌј Ќј ¬≈ў≈—“¬ј“ј (за стимулиране) Ц 1 с.л. исландски лишей се вари в 600 мл. ¬ода, докато изври наполовина. ѕие се 3 пъти на ден след €дене по 1 к.ч. поне 1 месец.
ќЅ–»¬» - Ѕолни€т да се къпе с вода от сварени дъбови кори.
ќЅ–»¬» - ƒа се пие чай от семе от фий 20 дни.
ќЅ–»¬» - —ъбираме 1 шепа зелена коприва, измиваме € добре, подсушаваме € и € изпържваме до прегар€не в 1 ч.ч. зехтин. ћазнината се прецежда и с не€ мажем обривите. јко е копривна треска, мажем всеки ден в продължение на 5 дни.
ќЅ–»¬» (дребни) - —ъбираме през л€тото от билката росопас, когато цъфти. —вар€ваме 10 корена от не€ в 1 кофа вода. »зкъпваме се и се поливаме с водата. ƒобре е да се повтори 2-3 пъти.
ќЅ–»¬» (детски) - —вар€ват се коприва и бъз (листата) по равни части.  ато изстине водата, с не€ се облива ц€лото т€ло на детето.
ќЅ–»¬» (детски, по€вили се внезапно и без основателна причина) - ¬ шишенце се смесват равни части чист винен оцет и олио. —лед измиване местата на обрива се мажат с памуче, натопено в сместа.
ќЅ–»¬» ( опривна треска у дете) - ƒа се свар€т по равни части коприва и бъз и с прецедената вода детето ц€лото да се полее.
ќЅ–»¬» ѕќ  ќ∆ј“ј - във вода се вари цв€т от синчец и метличина. ѕрав€т се обливани€ на т€лото.
ќЅ–»¬» ѕќ “яЋќ“ќ - »зползва се прах от дървесина на дърво, про€дено от червеи. ѕри деца този прах се вари във вода, прецежда се и с водата болното се полива ц€лото. ѕри възрастни след изкъпване т€лото се маже с крем, направен от праха на дървесината, размесен с чиста свинска мас.
ќЅ–»¬» ѕќ “яЋќ“ќ (при новородени и бебета) - —вар€ва се във вода билката кускут ( укувича прежда) и с не€ се изкъпва 1-2 пъти детето до изчезване на обрива.
ќЅ–»¬» ѕќ “яЋќ“ќ (упорити) - ƒа се свари ръж и да се пие водата по н€колко пъти на ден.
ќ“ќ÷» (по краката) - в една кофа студена вода да разтвори 1 пакет каменна сол. ѕосле да вземе една кърпа за лице, да € топи в тази вода и да си € налага на кръста. ўом кърпата се затопли, отново да € топи във водата. —лед този компрес жената изхвърлила много вода и повече не получила отоци.
ќ“–ќ¬≈Ќ (от риба) - на часа да вземе една супена лъжица мастика, размесена в чаша вода. ќлеква след 5 минути!
ќ“—ЋјЅ¬јЌ≈ - ¬ гол€м съд, след като заври водата се слага 100 гр от изсушената билка омайниче и се вари 5 мин. —лед като изтине, се прецежда и се облива т€лото след добро изкъпване. ќбливането се прави 3 поредни дни, а вечер се пие по 1 ч.ч. запарка от маточина.
ўе бъдете удивени от бързи€ ефект на тези бани! —прете скъпите и вредни хапчета! (бел. авт.)
ќ“—ЋјЅ¬јЌ≈ (ускор€ване обм€ната на веществата) - “ри пъти на ден по 1 кафена чашка преди €дене Дкафе'' от изгорена дъбова кора.
ќ“—ЋјЅ¬јЌ≈ (и за укрепване и очистване) - ќсобено на прага на пролетта. —вар€ват се поотделно в произволно количество вода изсушена смрадлика, пелин, лайка и анасон (1 пакетче на бан€, а останалите билки - количество на око). ¬ар€т се 5-10 мин. —лед като изтине, водите от всички билки се прецеждат и се смесват. “€лото се полива след измиване поне 3 поредни дни, за да има ефект.
ќ“ѕјƒЌјЋќ—“
јко сте физически или душевно отпаднали, лекът за това се крие в дъбът. ќтидете при н€кой стар дъб, който не е изгнил и опрете гърба си в него. “ака ще стоите 5-10-15 мин. или най-много половин час. ƒъбът ще отнеме част от вашите дисхармонични енергии и вие ще се възстановите и ще си тръгнете здрави.
ќ„»
1. «а очите, €жте леща.
2. »скате ли да усилите зрението си, излизайте вънка след полунощ от 12 до 1 ч., когато небето е звездно, да наблюдавате звездите. ј същото излизайте и по време на бур€, да наблюдавате светкавиците.
3. ƒруг метод да се засили зрението ви е да режете лук.
4. јко очите ви се зачерв€ват често, всеки ден €жте по 100 гр. сурово жито в продължение на 10 дни. » тук се препоръчва р€зането на лук.
5. »зползвайте и друг метод за усилване на зрението - методът на концентраци€ в точка. «апочнете от 1 мин. и постепенно увели≠чавайте.  ато правите упражнението, съзнанието ви тр€бва да бъде съсредоточено.
6. ѕравете упражнени€ на очите си да отправите повече кръв към т€х: ѕовдигнете очите си нагоре към небето, след това надолу към зем€та, после над€сно и накра€ на л€во. “ова упражнение ще изпълн€вате без да движите главата си, да става само от очите. »зобщо правилото е: когато искаш да видиш нещо, да не въртиш главата си на една или на друга страна, а да движиш очите си.
7. «а добро зрение тр€бва да консумирате: за деца и юноши по 700-800гр. чисто масло на месец, за възрастни 400-500гр. ћаслото да е пр€сно и да се държи на сухо и тъмно.
8. јко очите ви са отслабнали, вглеждайте се в жълти цвет€.
¬Џ«ѕјЋ≈Ќ»≈ Ќј ќ„»“≈
1. ¬земете сурови картофи и ги нарежете на ситни резенчета. Ќаложете ги върху слепоочи€та и ги превържете. ƒръжте ги около 1 час. ¬место картофи, можете да използвате и селски квас.
2. ¬ечер при л€гане да се покриват очите с топъл компрес.
3. ƒа се измиват очите с отвара от лайка.
4. —варете сухи дренки на компот, без захар и пийте от т€х докато е горещо.
5. ќтрежете лозови пръчки и докато лозата сълзи, съберете лозовата вода и с не€ си мийте очите.
ќ’“» ј
¬ н€кои случаи, ако човек е охтичав се препоръчва да се пушат цигари и да се гълта дима, като лечебна средство.

ѕ
ѕј–јЋ»«ј
1. –азтривайте гръбначни€ стълб с дървено масло от горе на долу.
2. ѕравете дихателни упражнени€. ƒълбоко дишане сутрин, обед и вечер по 7 вдишки. «адържайте въздуха колкото можете повече.
3. ¬с€ка сутрин по изгрев слънце правете слънчеви бани на гръбнака. ѕри печене на. гръбнака, главата да бъде на с€нка. «апочнете от 1/2 ч. и постепенно увеличете до 1 и 1/2 ч. Ќай ползотворното време е около 7 ч. сутринта.
4. ћинете към вегетарианство.
5. ¬ечер мийте краката си с топла вода.
6. ∆ива вода
7. “ри пъти седмично измивайте слабините си с топла вода.
ѕј–ќƒќЌ“ќ«ј
1. ∆абурете устата си с вино.
2. яжте пр€сно и изкиснато сирене.

ѕ»≈ЋќЌ≈‘–»“ (у дете) - ƒа се прави диета, да се храни с царевичен хл€б, да пие вода от сварена царевична свила.
ѕЋ≈¬–»“
1. ƒа се приложат млечни компреси и дълбоко дишане.
2. ѕри срастване се препоръчва селски квас с мед и населен нишадър. Ќаложете отварата на м€стото на срастването.
ѕЋ≈ —»“ - Ѕолното м€сто да се налага със счукан там€н и €бълков оцет, намазани на вълнено парче плат. ѕрави се докато болката премине.
ѕЋ≈ —»“ (силни болки в ръката) - ƒа се счукат листа от върба и да се наложат върху болното м€сто.
ѕЋ≈Ў»¬ќ—“ (кръгова, детска) - Ѕилката огнивче (1 стиска) се вари в половин литър гроздова раки€, така че да поври 5-10 минути. като изстине, течността се прибира в шише и вс€ка вечер се мажат с памуче оголените места.
ѕЋ≈Ў»¬ќ—“ (кръгова, детска) - »зкопават се главички от билката кисличе. ѕлешивото м€сто се почиства с рафиниран бензин на памуче.  оренчето се разр€зва на 2 половини и се натрива главата на детето, където плешивостта се е по€вила най-напред. Ќатрива се в продължение на 10 дни.
ѕЌ≈¬ћќЌ»я ( атегорично неустановена) - ƒа се пие отвара от ленено семе една седмица. ƒа не се пие студена вода.
ѕЌ≈¬ћќЌ»я - Ѕолни€т гол, завит в чаршаф, да лежи на горещ п€сък.
ѕЌ≈¬ћќЌ»я
1. ѕри пневмони€ използвайте млечни компреси.
2. ѕравете си вендузи.
ѕќƒј√–ј - ¬ 500 мл вода се вари 1/2 с.л. от билката заешка сенчица, докато водата изври половин пръст. ¬одата се пие 1/2 час преди €дене 2 пъти дневно - сутрин и вечер, по 1 ч.ч. «а да има лечението траен и добър ефект, тр€бва да се съчетае със стриктна диета - без месо и алкохол, само плодове и зеленчуци. —ъщо е добре да се прав€т подход€щи минерални бани или да се отиде в планина, като се пие планински чай.
ѕќƒ”¬јЌ≈ Ќј —“ќћј’ј - ƒа се пие горски чай и само минерална вода.
ѕќƒ”“» √Ћ≈«≈Ќ» - ¬ 3 чаши вода се вари 5 мин. 1 супена лъжица синапено семе. ѕие се по 1 кафена чашка три пъти на ден преди €дене.
ѕќƒ”“»Ќ» ѕќ “яЋќ“ќ - —чукан там€н се поръсва върху памучен плат, напоен с вода от сварено синапено семе и намазано с мед.
ѕќЋќ¬ј ѕј—»¬Ќќ—“
¬ечер преди л€гане из€ждайте по една глава лук, без обработка и подправки.
ѕќ–я«¬јЌ≈ - ∆ълт кантарион се кисне в зехтин поне 24 часа. — него се маже пор€заното м€сто и раната бързо се затвар€. ќставен съдът на хладно м€сто, сместа може да се запази и да се ползва дълго време при нужда.
ѕ–≈ƒ»Ќ‘ј– “Ќ» —Џ—“ќяЌ»я - да се пие чай от трънка 4 дни, сутрин на гладно.
ѕ–≈”ћќ–ј (и стоене на влага) - ƒа се уви€т краката с мушама, направена от восък, зехтин и вода. Ѕолни€т да преспи с не€ една нощ. ѕри нужда процедурата да се повтори.
ѕ–≈я∆ƒјЌ≈ - —ока на 1 лимон с 1 ч.л. сода бикарбонат и малко захар за вкус.
ѕ–»ЋќЎј¬јЌ≈ (¬незапно) - ѕод лъжичката- да се слага счукана билката лепка.
ѕ–ќЋ≈“Ќј ”ћќ–ј - „ай от синапено семе. 1 с.л. се вари 5-6 мин. в 600 мл. вода. ѕие се 3 пъти на ден по 1 к.ч. преди €дене.
ѕ–ќ—“ј“ј (възпаление) - —мила се въглен от изгорено липово дърво. ѕие се по 1 чашка като чай 7 дни поред.
ѕ–ќ—“”ƒј (много силна) - ƒа се направи пластир от 10 листа изсушен и стрит тютюн, мед и силна раки€. ѕластирът се залепва на кръста да престои 1 нощ. ѕри нужда се повтар€.
ѕ–ќ—“”ƒј »  јЎЋ»÷ј - «а възпалени и подути бронхи - в 100 мл. вода се вари 1 дафинов лист, докато водата остане наполовина. ѕие се 3 пъти на ден по 1 с.л.
ѕ–ќ—“”ƒј Ќј √Џ–Ћќ“ќ - ’одилата на краката се намазват с мехлем от мас, счукан или накиснат пелин и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. ќбуват се чисти памучни чорапи и се преспива една нощ.
ѕ–ќ—“”ƒј
1. ѕри простуда първата м€рка е да вземете очистително, да се изчисти стомахът и червата ви от всички ненужни вещества. ≈дин два дни се въздържайте от €дене, €жте по две паници супа от картофи. »зпивайте и по 2 чаши спаначен сок със сол и по 3-4 чаши гореща вода.
2. јко н€кой от вас е простуден, нека се качи два-три пъти на н€кой връх, да се изпоти добре. —лед това да изпие 2-3 чаши гореща вода и да се преоблече.
3. ѕри силна простуда вземете една €бълка и € обелете. ƒъвчете корите й дълго време и след това ги изплюйте. ѕосле си сварете син€ тинт€ва, цветове от пелин и подбел и пийте по 1 кафена чашка на ден.
4. –азтрийте гърба си, за да подобрите кръвообращението, да разширите капил€рните съдове.
5. —инаповото семе има свойството да изтегл€ простудата от организма.
6. ѕри силна простуда, вземете първо очистително - рициново масло. ѕосле изпийте н€колко чаши с гореща вода докато се изпотите н€колко пъти. яжте топла храна и стойте завит добре, на топло.
ѕ–ќ—“”ƒЌ» «јЅќЋя¬јЌ»я ѕ–» ƒ≈÷ј

«а предотврат€ване на настинки

јко детето се прибере вкъщи премръзнало или мокро до кости, ако го побиват тръпки и търси топлината на ста€та, а бузките му са зачервени и телесната температура леко повишена, ако започва да се оплаква от сухота и дращене в гърлото или от парене в устната кухина едва след като го попитаме, можем да сме напълно сигурни, че на следващи€ ден ще има хрема или дори, че ще го втресе. ¬еднага тр€бва да се вземат следните мерки:

√ореща бан€ на краката
 раката имат т€сна връзка с лигавиците на устата и носа. јко затоплим краката трайно, в резултат на това се по-добр€ва орос€ването на ц€лото т€ло, преди всичко обаче на носните и устната кухина.

Х ”потреба: Ќапълва се кофа с гореща вода, колкото детето може да търпи. Ќатоп€ват се краката до коленете и се киснат около 5 минути. —лед това се изсушават чрез триене с груба кърпа.

Ћипов чай
≈дновременно с горещата бан€ на краката на детето се дава да пие липов чай - едно прекрасно профилактично средство срещу задаващата се изстинка, но той помага много и при простудни за бол€вани€, които протичат с температура

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка липов цв€т се залива с 1/4 литър вр€ща вода, запарва се 5 минути. прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. ѕие се 1 чаша хладък чай на глътки. (ƒиабетиците да не подслажgam!).

 омбиниран чай от липов цв€т и бъз
ѕревантивно против простуди препоръчваме и този комбиниран чай. който децата от вс€каква възраст би тр€бвало да пи€т през студените и влажни сезони (късна есен и предпролет) на закуска и преди л€гане.

-Ћипов цв€т -10.0

-÷в€т от бъз -10.0

-ѕлод от шипка със семената -30.0

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вр€ща вода, запарва се 5 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. ѕие се 1 чаша хладък чай на глътки. (ƒиабетиците да не подслажgam!).
ѕ–Џ—“,  ќ…“ќ «јЅ»–ј ќ ќЋќ Ќќ Џ“я - ƒа се вземе 1 люта чушка, да се махне дръжката и малко от семките.  ухината да се напълни със силна раки€. ѕръстът да се пъхне в чушката и да се превърже за 1 нощ, като е нужно в кухината да се запази и раки€та.
ѕ—ќ–»ј«»— (причина) - по€в€ва се след силен стрес, уплаха или много непричтно прежив€ване.
ѕ—ќ–»ј«»— - —лед добро почистване със спирт болните места да се мажат с изстискан сок от билката сапуниче.
ѕ—ќ–»ј«»— - —ъбират се люспите от гол€ма морска риба (напр. с тегло около 3 кг.), взема се и жлъчката на рибата. —вар€ват се в 1 л. б€ло вино около 30 мин. ѕрецежда се и се смесва с 200 мл. зехтин. ќт тази смес се мажат поразените места след хубаво измиване. ѕроцедурата трае докато свърши сместа. ѕри къпане е добре да се използва €йчен сапун.
ѕ—ќ–»ј«»— - ƒруга една жена, болна от псориазис, ¬анга посъветва: " ўе намериш восък и сабор. ¬осъка ще занесеш в черквата, а сабора ще го сложиш във възглавницата си." ќще докато носела восъка към черквата, жената почувствала облекчение. »злекувала се.
ѕ” Ќј“ј  ќ—“ - –азбиваме 2-3 белтъка от пресни кокоши €йца и прибав€ме 2-3 пълни лъжици брашно. ѕолучава се р€дко тесто като за палачинки. ¬ тази смес потап€ме бинт или марл€ и превързваме м€стото. Ѕрашното се втърд€ва и става като шина, а белтъците помагат костта да зарасне до н€колко дни.
ѕЏ–’”“ - ¬ъзвира в една тенджера вода 1 супена лъжица стипца. —лед измиване косата се полива.
ѕЏ–’”“ - 1 ч.ч. €бълков оцет смесваме с 1 к.ч. зехтин и щипка сол. –азбиваме добре и мажем измитата с мек сапун кожа на главата. ѕовтар€ се докато свърши лекарството.
ѕ–ќЅЋ≈ћ» ¬ ”„»Ћ»ў≈“ќ

ћного деца страдат днес от завишените изисквани€ в училището. “е не могат да изпълн€т това, което очакват от т€х, и реагират с нервност или пък стават напълно апатични. » тук изпитаните домашни средства, които имат балансиращо и успокоително действие, могат ефикасно да помогнат

 омбиниран чай от маточина и хмел
“ози комбиниран чай помага благотворно при по-дълга употреба.

-Ћиста от маточина -20,0

-Ўишарки от хмел -10,0

-÷в€т от портокали -10,0

-∆ълт кантарион -10,0

-ѕлод от шипка със семената -10,0

Х ”потреба: 2 чаени лъжички от сместа се заливат с 1/4 л вр€ща вода, запарват се 10 15 мин. и се прецеждат. ѕие се 4 до 6 седмици всеки ден сутрин и вечер по 1 чаша неподсладен чай.

 омбиниран чай от маточина и мента
«а по-големите ученици, които страдат главно от нервен стомах, свързан с липса на апетит, чувство на тежест и кисели уригвани€, се препоръчва малко след €денето следни€т чай:

-Ћиста от маточина -10,0

-Ћиста от мента -10,0

-÷в€т от лайка -10,0

-Ћиста от подбел -10,0

Х ”потреба: 2 чаени лъжички от тази смес се заливат с 1/4 литър вр€ща вода, киснат 5 до 10 минути и се прецеждат. 4 до 6 седмици се пие всеки ден сутрин и вечер по 1 чаша неподсладен чай.
÷итирай

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804

–ј«ƒ¬»∆¬јЌ≈ Ќј  –ј…Ќ»÷»“≈ - ѕрави се мехлем от 100 гр. свинска мас и 1 с.л. сол, с който се намазва парче плат и крайникът се увива.
–ј«—“–ќ…—“¬ќ (ако не е от тлъста храна) - 10 къпинови връхчета се вар€т в 1 л. вода, докато остане наполовина. ѕие се 3 пъти на ден в продължение на 3 дни по 1 к.ч.
–ј«—“–ќ…—“¬ќ, √Ћ»—“»

„ай от черни боровинки
Ѕърза и дълготрайна помощ при разстройство оказва ча€т от боровинки.

Х ”потреба: 1 препълнена супена лъжица изсушени черни боровинки се заливат с 1/4 литър вода. вар€т се 10 минути и се прецеждат. ≈жедневно се дават 3 до 5 пъти по 3 до 5 супени лъжици неподсладен чай.

 омбиниран чай от черни боровинки и лайка
—лед като ходенето па гол€ма нужда се нормализира, би тр€бвало да се дава на детето още 2-3 дни този комбиниран чай:

-—ушени черни боровинки -10,0

-÷в€т от лайка - 20,0

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вр€ща вода, запарва се 10 минути и се прецежда. ѕие се хладък. ƒневно се дават 1 път 3 до 5 супени лъжици неподсладен чай.

—урова €бълка
ѕри децата разстройството често може да бъде премахнато и със сурова, настъргана €бълка.

Х ”потреба: ƒава се една обелена и настъргана €бълка на детето да € из€де.

ћоркови
јко на детето, страдащо от глисти, давате в продължение на н€колко дни да €де моркови, можете да бъдете сигурни, че след известно време глистите ще са премахнати. –ешаващо в случа€ е не количеството моркови, което детето ще из€де, а че през това време то н€ма да €де друга храна.

Х ”потреба: ƒават се на детето да €де 2 до 3 дни само сурови, настъргани или цели моркови.

–ј«—“–ќ…—“¬ќ ќ“ Ќ» Ќ≈Ќ≈ Ќј «ЏЅ» ѕ–»  Џ–ћј„≈“ј » ћјЋ » ƒ≈÷ј

„есто при бебетата има оплаквани€ по време на никненето на зъбите, така наречените Ддиарии вследствие на никненето на зъби". ћакар обективно да е констатирано, че никненето на зъби не може да предизвика диарии, опитът учи, че двете неща много често съвпадат. “ова може да се дължи на обсто€телството, че през този период съпротивителните сили на детето са понижени или, че чрез чесането на венците с ръце или с не дотам чисти предмети в стомаха и червата попадат ферментационни бактерии.

„ай от черни боровинки
Ѕърза и трайна помощ при Ддиарии вследствие на никненето на зъби" е ча€т от черни боровинки, който бързо спира зловонните изпражнени€.

Х ”потреба: 1 пълна супена лъжица сушени черни боровинки се заливат с 1/4 литър студена вода, кипват се, остав€т се да поврат около 10 минути и се прецеждат. ƒневно се добав€т 3 до 5 пъти по 1 до 2 чаени лъжички към храната в биберона. “ъй като цветът на храната се промен€ от ча€, бебето може да откаже да € приме. ≈дна б€ла кърпа или пелена, увита около шишето, решава проблема.

 омбиниран чай от черни боровинки и лайка
—лед нормализиране на изпражнени€та в продължение на 2 до 3 дни се дава следни€т комбиниран чай:

-—ушени черни боровинки -10,0

-20,0

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вр€ща вода, запарва се 10 минути и се прецежда. ѕие се хладък. ≈дин път дневно към храната в биберона се прибав€т по 2 супени лъжици.
–ј«Ў»–≈Ќ» ¬≈Ќ» - «елени орехчета се заливат със зехтин и съдът, в който са сложени, престо€ва 40 дни на слънце. —лед това болни€т маже болните места, докато се свърши сместа.
–ј«Ў»–≈Ќ» ¬≈Ќ» - 1 с.л. дъбова пепел се слага в съд с 2 ч.ч. студена вода. ќстав€ се за 1 нощ да се утаи. Ќа другата сутрин се отдел€ внимателно бистрата вода и се пие по 1 с.л. сутрин и вечер след €дене, докато свърши водата.
–ј«Ў»–≈Ќ» ¬≈Ќ» - ќбут в памучни чорапи, болни€т да ходи сутрин по росата в планинска ливада.  огато добре се намокр€т чорапите, да останат на краката и да съхнат на слънчевите лъчи.
–ј«Ў»–≈Ќ» ¬≈Ќ» - —вински б€л дроб да се нареже на филии, които се насол€ват със с€ра и се налагат на болните места.
–ј«Ў»–≈Ќ» ¬≈Ќ»
1. ѕриготв€ се отвара от дъбови кори. ƒъбовите кори се постав€т да вр€т, дотогава, докато водата стане каф€во-червена. ƒъбовите кори да бъдат от вида ДЅ€ло мишле" при дъба. ¬земете плътни чорапи, намокрете ги в отварата, обуйте ги докато са мокри и ги бинтовайте плътно.
2. ѕри разширени вени, болни€т да употреб€ва лимони. ƒа из€жда по 1 лимон на ден.
3. ѕравете вс€ка сутрин гимнастически упражнени€ и масажи.
4. ј също и вс€ка сутрин правете слънчеви бани и упражнени€ за дълбоко дишане.
5. ¬с€ка вечер измиване на краката с топла вода, а през вечер, измиване на слабините.
–ј 
1.  огато чувствата на хората станат противоположни на ума, влизат в стълкновение, когато мислите станат егоистични, се образува ракът - индивидуализира се клетката, не се подчин€ва на общи€ закон на организма, иска да води самосто€телен живот - това са раковите образувани€. ѕърво тр€бва да внесете хармони€ между мислите и чувствата си. ѕонеже чувствата ви са подтиснати, ще ги освободите първо т€х. ўе обикнете хората. ўе им в€рвате, ще посещавате болни, ще обиквате чужди деца, като свои.
2. ўе се излагате на слънце, ще правите сутрин слънчеви бани до 11 ч. на обед. ѕийте само гореща вода и слънчева вода, т.е. вода топлена на слънце.
3. ƒа не се €де месо. ўе €дете всеки ден сутрин, обед и вечер печен или суров кромид лук. —урови€ лук също и предпазва от рак.
4. ¬земат се корени от кукур€к, набождат се в една леко издълбана €бълка и така заедно се изпичат в фурната. —лед това корените се изваждат от €бълката, вар€т се и тази отвара да се пие 3 пъти дневно.
5. ƒишайте дълбоко.
6. ¬иолетови€т цв€т действа лечебно при рака. ≈то защо, човек тр€бва да има в ста€та си виолетови цвет€ и предмети. Ќапример си сложете виолетови завеси, носете виолетов шал, виолетови украшени€ и т.н.
–јЌ» (порезни) - Ѕързо се затвар€т, ако се мажат със зехтин, в който 20 дни са киснали цветчета от жълт кантарион. “ози зехтин е подход€щ и за лекуване на кърв€ща рана. ѕие се сутрин на гладно по 1 с.л.
–јЌ» (охлузване) - ћажат се с мехлем от 1 ч.л. свинска мас, 1 ч.л. мед и 1.ч.л. сода бикарбонат.
–јЌ» (охлузване) - Ќаред с прилаганото лечение, болните всекидневно да €дат салата от керевиз.
ќ’Ћ”«≈Ќј  ќ∆ј
Ќ€ма по-добър лек за охлузената кожа от зехтина. ўом кожата ви се охлузи, намажете € с малко зехтин.
–јЌ»
«абъркайте брашно, зехтин и жълтък от €йце. ќмесете ги на питка и наложете м€стото на раната.
–јЌ» (трудно зарастващи) - 3 клонки от билката зарасличе се вар€т в 1 л. вода, докато остане на половина. ѕрецежда се и се прав€т промивки.
–јЌ» (трудно зарастващи) - мехлем от счукани кълчища и пр€сна свинска мас.
–јЌ» ќ“ ѕќƒ—»„јЌ≈ - ћед ћедът е отлично средство за лекубане на подсечените дупенца при кърмачета та. ≈то една домашна рецепта от книгата на мо€та баба. ”потреба: Д—месват се равни части рибено масло и мед и с този мехлем се мажат наранените места, които бързо зарастват".
–≈¬ћј“»«Џћ (невралгичен) - да прави слънчеви бани, като преди това намазва болните крайници с мас и оръжейно масло.
–≈¬ћј“»«Џћ - »зкопава се корен от орехово дърво, когато цъфти, от дълбочина около 60 см. ѕървата жила, ко€то има дебелината на 1 пръст, се отр€зва от дънера на около 20 см. ѕуска се в шише, пълно с 1 л. зехтин.
Ѕутилката се зарав€ на м€стото на откопаното коренче на 60 см. дълбочина и престо€ва в зем€та 40 дни.
 огато шишето се извади, се съхран€ва на тъмно м€сто. Ѕолни€т се маже с този зехтин от петите до врата, т.е. ц€лото т€ло, докато зехтинът свърши.
–≈¬ћј“»«Џћ
1. ¬земете внимателно 3-4 пчели и ги сложете да ви ужил€т по м€стото където е ревматизма. ѕравете този метод 10 дни и ревматизмът ви ще изчезне благодарение на свойствата на киселината, ко€то отдел€ пчелата.
2. ¬земете 7 глави червен лук, нарежете ги и ги счукайте ситно. —ложете в т€х 25 гр. сол. —ложете лука на стъпалата на краката си и го дръжте така 10-12 часа докато спите. ћоже да усетите лек сърбеж през това време, което не бива да ви безпокои. ќще след 3-4 опит ще усетите подобрение в краката си.
3. јко ревматизмът е на кол€ното, вс€ка сутрин ще налагате м€стото с китка коприва. “ази процедура ще изпълн€вате между 4-10 пъти на ден.
4. ѕравете горещи памучни компреси на болното м€сто.
5. ¬ хубав, горещ слънчев ден ще сложите една дин€ на слънце да се пече и след това ще € из€дете.
6. ѕравете слънчеви бани.
–≈¬ћј“»„Ќ» ЅќЋ » ѕ–» ЋќЎќ ¬–≈ћ≈ - Ћапи на коленете и китките от сварените листа на смарадлика.


—ј– ќћј (при подутини) Ц ѕодутите места да се налагат с месо от дивеч, насолено с нишадър.
—»Ќ”«»“ - 2-3 дни поред по един път на ден в двете ноздри да се капват по 2-3 капки сок от настъргана грудка на билката ботурче.
—»Ќ”«»“ Ц „рез редуване вс€ка вечер в една от ноздрите се слага пр€сно краве масло, колкото царевично зърно.
— ј–Ћј“»Ќј
1. ѕийте за понижаване на температурата по 4-5 чаши гореща вода наведнъж.
2. Ѕолни€т да не €де хл€б, мл€ко и т.н. ƒа мине само на варени картофи.
— Ћ≈–ќ«ј (десеминарна) Ц ћедна терапи€, да се Дизтегли кожатаФ.
— –ќ‘”Ћ»
ѕравете слънчеви бани до обед, до 11 ч. ƒокато се печете главата ви да бъде на с€нка. ўе започнете с 15 мин. на ден и постепенно ще увеличавате времето на слънчевите бани.
—ЋјЅ» ƒ≈÷ј (до 3 години) - ѕрез пролетта, когато се развиват листата на дърветата, да се направ€т 10 бани със сварени орехови листа.
—ЋјЅ» ƒ≈÷ј - 1 кг. зелена тученица се свар€ва в 6 л. вода и като изтине, детето се потап€ до ши€та.  ъм билката могат да се добав€т 1 пакетче анасон и шепа диви круши. —лед 15-20 мин. детето се изважда, изплаква се и се слага да спи.
—Ћ»¬»÷» (възпалени) Ц ¬зема се от билката разгонче, ко€то расте във вода и е най-лечебна към средата на месец март. —чуква се добре, размесва се със свинска мас и след като се намаже сместа на парче памучен плат, се прави компрес на гърлото.
—Ћ»¬»÷» (възпалени) - »зсушени коренчета от кукур€к (хората от ѕетрички€ край го наричат Дспреж'') се стриват на прах. ќмесва се малко тесто от вода и брашно и от него се прави лента - дълга и широка, колкото е необходимо, за да обвие врата на болни€. Ћентата се поръсва със счукана билка и с не€ се обвиват вратът и гърлото така, че добре да обхване сливиците. ќсобено добре действа при подути сливици, защото ги свива и премахва възпалението. ѕри децата времетраенето на компреса е не повече от половин час. ѕрави се 2-3 пъти до премахване на възпалението. ¬ъзрастните могат да пресп€т с компреса 1 нощ.
—Ћ»¬»÷» (¬ъзпалени + трета сливица) - ѕрави се лента от меко тесто така, че да увие ши€та и врата на болно-то. —чуква се на ситно изсушен корен от билката спреж (кукур€к) и се наръсва обилно на тестената лента. «авива се добре гърлото на болното, като се внимава да се покри€т и сливиците. ќтгоре се прави превръзка от бинт или памучно платно. «а малките деца лечението е от 30 минути до 1 час, един-два пъти, за по-големите деца превръзката да стои 2-3 часа, а за възрастните - ц€ла нощ.
—Ћ»¬»÷»
1.  огато имате болки в сливиците, взимайте лют чесън. “ова е един добър начин за лекуване на сливиците и добра дезинфекци€ на гърлото.
2. ѕри възпаление на сливиците, отвън се налага с компрес от селски квас.
3. ¬ 1/4 л. вр€ла вода се кипват 3 листа от тетра. ўе пиете от водата по 1 кафена чашка « пъти на ден - сутрин, обед и вечер.
4. ѕри гнойни сливици освен тетрата се прави и гаргара на гърлото с отвара от лайка.

—ЋёЌ„≈Ќ» ∆Ћ≈«» (увредени) - Ћапи от невен.
—“≈–»ЋЌќ—“ (причина) - най-вече при ранно полово общуване; страх от забремен€ване; носене на много т€сно бельо; простуда.
—“≈—Ќя¬јЌ≈ Ќј ѕ»Ћќ–”—ј
—утрин, обед и вечер, 1 час преди €дене, да се взема дървено масло, по 1 кафена чашка, за да може да се разшири и омекне отвора на пилоруса.
—“ќћј’
1. јко ви боли стомах, сварете си чай от б€л или жълт равнец с мед. ѕийте го три пъти на ден горещ.
2.  огато човек иска да подобри състо€нието на стомаха си, тр€бва да €де чесън.
3. јко стомахът ви е разстроен, сварете си р€па и пийте сока й. ѕо 3 супени лъжици, сутрин, обед и вечер, в продължение на 10 дни.
4. ѕри разстроен стомах също помага и дренки - сварете ги или ги €жте пресни.
5. «а нервен стомах €жте портокали.
6. «а стегнат стомах използвайте следни€ метод: ¬ продължение на 40 дни, вс€ка сутрин преди закуска, ще изпивате по една чаша студена вода на глътки. ўе пиете бавно, съсредоточено, спокойно, без да бързате. ѕри този метод, ще имате резултат, ако не го прекъсвате. јко сте посто€нни, след 40 дни стомахът ви ще се регулира.
7. «а стомашно-чревни смущени€ пийте сок от пр€сно зеле.
8. «ахарното цвекло е отлична храна и лекарство за ц€лата храносмилателна система.
9. Ѕоровинките също са много полезни за стомаха. “е регулират енергиите му.
10. ѕри слаб стомах, €жте черници. ѕийте по 1 чаша домашно вино на ден.
11. „ерешите действат разслабително за стомаха, когато се €дат на гладно.
12. ѕийте отвара от дребна лайка. ¬место лайка, може да вземете пелин - по 1 кафена чашка сутрин на малки глътки.
13. ѕри много силни стомашни болки, вземете първо очистително, след това си направете млечен компрес. ѕийте отвара от равнец и много гореща вода.
14. ѕри слаб стомах €жте препечен хл€б, като преди €дене го натопите във вода.
—“ќћјЎЌќ –ј«—“–ќ…—“¬ќ - ƒа се пие н€колко пъти през ден€ чай от джоджен.
—TќћјЎЌ» –ј«—T–ќ…—T¬ј (летни, у дете) - 3 дни поред да пие чай от Дпарички'' - плодовете на храста драка (palius aculeatus). ¬ар€т се н€колко минути по 3-4 парички в чаша вода.
—“–ј’ќ¬ј Ќ≈¬–ќ«ј
1. ѕри страхува невроза отглеждайте жълти цвет€ в дома си. ќтглеждайте ги и ги съзерцавайте.
2. ѕрепоръчва се дълбоко дишане. ѕри дълбокото дишане става разшир€ване на капил€рите, които при страха се свиват.
—”’ќ∆»Ћ»я (на ръцете, възпалени) Ц ¬ 500 мл студена вода се накисва стрък тинт€ва за 1 нощ. Ќа следващи€ ден се прав€т компреси на ръцете с водата, в ко€то е накиснато парче памучен плат.
—”’ќ∆»Ћ»я (на ръцете, възпалени, тендовагинит) Ц »ма се предвид сухата остра форма. ¬ 500 мл студена вода се накисва стрък тинт€ва за 1 нощ. ¬ечерта се прав€т компреси на болното м€сто, като се натоп€ва бинт или памучна кърпа във водата, изстисква се и се връзват болните ръце. ƒобре е да се преспи с компреса, когато ръцете почиват. јко е необходимо, процедурата се повтар€.
—’¬јЌј“ √–ЏЅЌј 
1. ƒа се пече на слънце, главно в сутрешните часове до 11 ч., следобедните от 17:00 до залез слънце.
2. ƒа се прав€т разтривки на гърба с дървено масло. –азтривките да върв€т от горе на долу. Ѕолното м€сто на гръбнака да се маже с дървено м€сто и да стои така.
—Џ–Ѕ≈∆» ѕќ “яЋќ“ќ (силни) - ƒа се свари в много вода 1 кг ечемик и болни€т да се изкъпе с водата.
—Џ–Ѕ≈∆» ѕќ “яЋќ“ќ Ц 500 гр. —пирт за горене да се смеси с 50 гр. салицил. ¬ъзпалените места да се мажат сутрин и вечер.
—Џ–ƒ≈„Ќ» «јЅќЋя¬јЌ»я (предпазване) - 4 пъти в годината по четири дни да се пие цв€т от син глог.
—Џ–÷≈Ѕ»≈Ќ≈ (моментно) - –азтворете една лъжица захар в чаша вода и € изпийте.
—Џ–÷≈Ѕ»≈Ќ≈ (на нервна почва) Ц ƒа се настържат половин кг. лимони с кората, добав€ се 200 гр. мед и 40 смлени кайсиеви €дки. ¬зема се сутрин и вечер по 1 с.л.
—Џ–÷≈Ѕ»≈Ќ≈
1. ≈дна от причините за сърцебиенето е в диафрагмата, ко€то се е издигнала много нагоре и притиска сърцето. “ук се препоръчва дълбоко дишане, като задържате въздуха колкото можете по дълго. Ѕавно вдишване, задържане, бавно издишване. „рез дълбокото дишане бели€т дроб се разшир€ва и бута диафрагмата надолу, така се освобождава сърцето. ћожете да тренирате дълбоко дишане, като седите по турски на зем€та. ѕри криза, достатъчно е да направите 5-6 дълбоки вдишки и сърцебиенето минава.
2. ƒа се пие топла вода.
3. ћиене на краката с топла вода до коленете, вс€ка вечер преди л€гане. ћиене на слабините с топла вода, през вечер.
4.  ратки слънчеви бани, като сърдечната област да се покрива.
÷итирай

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804

“≈ћѕ≈–ј“”–ј (висока, детска) - ƒа се облее болното с водата от сварено кисело грозде. —лед това се измазва с мас и гроздова раки€.
T≈ћѕ≈–јT”–ј (висока, детска) - —вар€ват се заедно в произволно количество плодовете на кисели сливи, €бълки и диви круши. ѕрибав€ се едно пакетче анасон. ¬одата не се прецежда.  огато поизстине, детето се накисва в подход€щ съд за около 20 минути. —лед това се изплаква с чиста вода, намазва се леко с гроздова раки€ и се облича за спане. —лед като се изпоти, се преоблича в чисти дрехи.
T≈ћѕ≈–јT”–ј (висока, детска) Ц ƒетето да се изкъпе с вода от сварено горско сено.
“≈ћѕ≈–ј“”–ј ѕ–» ƒ≈÷ј
—лед като вече се е развила, настинката обикновено е придружена с температура. “емпературата е естествената съпротивителна реакци€ на организма и по мнението на лекар€ не тр€бва да се борим с не€ веднага със силни понижаващи средства, защото това помага на организма сам да се справи с причинителите на болестта. јко обаче температурата е над 39∞— е разумно да се предприеме нещо срещу не€, тъй като високата температура обремен€ва кръвообращението. »ма изпитани домашни средства, за да се държи температурата в поносими граници.

—туден компрес на прасците
»звестни са студените компреси на прасците, когато тр€бва да се понижи прекалено високата температура. “емпературата спада с около 0,5 -1,∞C.

Х ”потреба: ƒве ленени кърпи се натоп€ват във вода със стайна температура, сгъват се и се увиват около прасците на детето от глезена до кол€ното.  ърпите да не са намачкани, върху т€х увиваме суха памучна кърпа и вълнена кърпа.  омпресът се държи 20 до 30 мин., след което се маха. —туден компрес, който се държи повече от 40 минути, има често обратно действие: покачване на температурата поради застой на топлина. —лед пауза от 30 мин.компресът може отново да се постави. ѕри нужда се повтар€.

 омпрес с извара
Ќаред със студени€ компрес на прасците помага и компресът с извара, който понижава температурата с около 0,5 до 1,5∞—.

Х ”потреба: ќколо 2 супени лъжици постна извара се разбъркват с н€колко капки оцет и толкова мл€ко, колкото да може да се маже. »зварата се нанас€ с дебелина един пръст върху два ленени парцала. “ези парцали се увиват около прасците на детето и се покриват с една ленена и една вълнена кърпа.  омпресът може да стои, докато изстине. ћоже да се поднов€ва, докато температурата на т€лото се нормализира.

 лизма с лайка
ќще по-бързо действие от студените компреси на прасците има клизмата с чай от лайка. ¬ началото малките пациенти се против€т, но скоро клизмата се приема, защото действително помага и децата се чувствуват по-добре поради спадането на температурата с около 0,5 go 1,5∞—.

Х ”потреба: 1 супена лъжица цв€т от лайка се залива с един литър вр€ща вода, запарва се 10 минути и се прецежда. „а€т се изстуд€ва до 30∞—, като 1/4 от него се всмуква в клистир (от аптека).  листирътсе пъха в ануса и чрез натискане течността отива в червата. ѕри нужда това се повтар€ 3 до 4 пъти дневно.

»змиване на ц€лото т€ло
»змиването на ц€лото т€ло също понижава температурата с около 1,5"—. ќсвен това малките пациенти го приемат най-често като при€тно удоволствие.
Х ”потреба: Ќатоп€ва се кърпа във вода със стайна температура, смесена с малко оцет, и леко се изстисква. Ѕързо се измиват ръцете, краката и гърдите, коремчето и гърбът, все по посока към сърцето. Ѕез да се изсушава, детето веднага се слага да легне и са завива добре. ѕри нужда измиването се прилага н€колко пъти дневно.

–изка със сенни цвет€ (сено от майската коситба)
–изката от сенни цвет€ е изпитано средство преди всичко при простудни забол€вани€ на децата, съпроводени с повишена температура

Х ”потреба: «00 грама полски цвет€ се заливат с 5 литра вода, врат н€колко минути и се прецеждат. Ќавита ленена ризка се потап€ в горещата отвара и се изстисква добре. ѕровер€ва се температурата (тр€бва да е колкото е възможно по-топла, но не прекалено гореща), ризката се облича на детето и то се слага веднага в леглото, като се завива добре. —лед 30 минути ризката отново се съблича и детето се слага в чисто спално бельо в леглото и се завива добре.

Ћипов чай
Ћипови€т чай не само е добро профилактично средство, но и стимулира съпротивителните сили на организма. ѕри лечението с липов чай простудните забол€вани€, протичащи с температура, бързо се преодол€ват, особено от децата. “ози чай прави прилагането на антибиотиците или сулфамидите при децата обикновено излишни и те бързо оздрав€ват.

Х ”потреба: 1 чаена лъжичка липов чай залива с 1/4 литър вр€ща вода, запарва се 5 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. ѕие се 1 чаша хладък чай на глътки. (ƒиабетиците да не подслаждат!).

„ай от живовлек
ѕредимно децата реагират добре на живовлека и преодол€ват грипната инфекци€ с чай от тази лечебна билка изненадващо бързо.

Х ”потреба: 2 чаени лъжички живовлек се заливат с 1/4 литър вр€ща вода, запарват се 10-15 мин., прецеждат се и се подслаждат с 1 чаена лъжичка мед. »зпива се 1 чаша чай. по възможност горещ и на глътки. (ƒиабетиците да не подслаждат!).
“≈ћѕ≈–ј“”–ј
1. ѕри температура, ще пиете гореща вода, докато се изпотите н€колко пъти, като след вс€ко изпот€ване се преобличате.
2. —варете си н€колко големи -100 грамови картофи, но с корите, и ги из€жте, като ги дъвчете добре.
“≈Ќ»я
ѕри тени€ в стомаха, изпържете и изпечете тиквено семе и го из€жте. “ака главата на тени€та се отлепва от стените на червата. —лед това взимате очистително и € изхвърл€те.
“≈„≈Ќ»≈ (гинекологично) - ∆ената да постои над пара от вода със сварена смарадлика.
“–≈— ј
1. «а треска пийте по 100гр. пелин сутрин, обед и вечер. ћежду треската и пелинът се създава връзка-реакци€, и щом те се свържат помежду си, човек оздрав€ва.
2. »зпийте 1, 2, 3, 4, 5, 6, чаши гореща вода или чай, докато във вас се образува реакци€ на изпот€ване. —лед това се преоблечете и отново изпийте н€колко чаши. ¬земете малко дървено масло, намажете си краката и ръцете, и си легнете.
3. яжте люти чушки.
4.  афето стимулира организма при треска.
“–ќћЅќ‘Ћ≈Ѕ»“ Ц ѕосол€ва се със с€ра б€л свински дроб и 3 вечери поред се превързва болното м€сто.


“”Ѕ≈– ”Ћќ«ј
1. »злизайте всеки ден в планината, на височина най-малко 1500 метра. —лед три месеца ще имате 75% подобрение, след 1 година 85%, а след 2-3 години ще бъдете съвършено здрави. ўе ходите в планината добре облечени и зиме и лете, задължително ще носите манерка с гореща вода, от ко€то ще отпивате от време на време.
2. Ѕолни€т от туберкулоза тр€бва да €де кисело мл€ко, най-малко 3 години по три пъти на ден, но 100 гр. на вс€ко €дене.
3. яжте кори на кисели €бълки.  орите ще ги дъвчете бавно и след като изстискате всички€ сок от т€х, ще ги плюете.
4. яжте сладък, червен кромид, най-малко по една глава на ден.  ато го €дете го дъвчете хубаво.
5. ƒа се измиват слабините вс€ка вечер с топла вода, в ко€то ще слагате по малко сол.
6. ƒа се употреб€ват по 1 -2 лимона на ден.
7. ѕреминете изц€ло на вегетарианска храна.
8. ѕрез месец май, съберете 100 връхчета от малки борчета, сложете ги във вода да повр€т 1-2 часа, докато омекнат. —лед това сложете 1 кг. захар и го оставете да поври още малко, докато се разтопи захарта и смолата на боровите иглички излезе във водата. ќт тази смола ще €дете по 1 супена лъжица сутрин, обед и вечер, преди €дене, заедно с боровите връхчета.
9. яжте суров чесън.
10. ѕийте житена и царевична вода. —лед като се свари житото или царевицата, да се пие водата им. ўе ги варите около 1 ч.
11. ¬с€ка сутрин и вечер, преди л€гане, да се взима по 1 лъжица чисто дървено масло.
“”ћќ– (причина) Ц след падане или травми и може да се про€ви много по-късно.


”ƒј–≈Ќќ (натъртено м€сто) - —вар€ва се добре около половин килограм стар б€л боб. –азварените зърна се намачкат добре и с т€х се налага болното м€сто. ќтгоре се превързва с памучно платно. ƒобре е болни€т да преспи 1 нощ с тази превръзка.
” –≈ѕ¬јЌ≈ (и за отслабване) - ќсобено на прага на пролетта. —вар€ват се поотделно в произволно количество вода изсушена смрадлика, пелин, лайка и анасон (1 пакетче на бан€, а останалите билки - количество на око). ¬ар€т се 5-10 мин. —лед като изтине, водите от всички билки се прецеждат и се смесват. “€лото се полива след измиване поне 3 поредни дни, за да има ефект.
”ѕЋј’ - ўом се уплаши от нещо, човек тр€бва веднага да изпие 1 чаша вода с малко захар.
”–ќ„ј—¬јЌ≈
ѕричината за урочасването се дължи на силни€ поглед на определен човек, чи€то сила от сво€ страна се дължи на натрупаното електричество, което излиза чрез очите му. јко не можете да го асимилирате, това електричество отправено към вас може да произведе известна дисхармони€, ко€то ще се отрази на състо€нието на организма ви. Ќамерете човек, който е добър проводник на това електричество, чийто организъм може да издържи на вли€ни€та, които се отдел€т от болни€. ¬земете едно здраво €йце и накарайте човекът срещу вас да чукне €йцето в челото ви и в скоро време ще се почувствате добре. яйцето лекува, като поглъща излишната енерги€, ко€то се е натрупала в организма на човека, и по този начин той се освобождава от своето болезнено състо€ние.
”’јѕ¬јЌ≈ ќ“ Ќј—≈ ќћ» - ƒа се натрие м€стото с листа от черен бъз.
”’јѕ¬јЌ≈ ќ“  ќћј–
ѕри ухапване от комар, наплюнчете пръста си и намажете с плюнката ухапаното м€сто.
”’ќ (възпаление) Ц пие се чай от подбел, прав€т се бани с вода от сварен подбел, след това ц€лото т€ло се измазва с мас и раки€.
¬Џ«ѕјЋ≈Ќ»≈ Ќј ”’ќ“ќ
1. »зцедете сок от печен праз и още докато е топъл, капнете н€колко капки в ухото.
2 .Ќалагайте ухото със селски квас.
3. ƒа се пече гърба от 1/2 час до 1 час и 30 мин. на слънце. “ака да се направ€т 40 слънчеви бани.
√Ќќ…Ќќ “≈„≈Ќ»≈ ¬ ”Ў»“≈
1. —варете малко дребна лайка. ѕромивайте ушите в продължение на 10 дни, сутрин и вечер. ѕосле 10 дена почивка и пак10 дена промивки.
2. ƒа се пече гръбнакът на слънце.


‘»«»„≈— ќ Ќ≈–ј«ѕќЋќ∆≈Ќ»≈
јко изпаднете във физическо неразположение, изпийте сока на 2-3 лимона със захар. —лед това изцедете и изпийте сока на 2-3 портокала.
÷итирай

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804

’≈ћќ–ќ»ƒ» - »змита, подсушена и нар€зана главичка от билката зми€нец се смила на брашно. ¬зема се 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица от билката. —месват се и от сместа с малко вода се прав€т топчета с големината на хапче. ѕи€т се два пъти на ден по 2 хапчета по време на €дене.
’≈ћќ–ќ»ƒ» (кърв€щи) - ѕлодовете на драката се накисват в зехтин 7 дни на слънце. —утрин на гладно се взема по 1 супена лъжица, а след €дене по 1 чаша чай от същите плодчета.
’≈ћќ–ќ»ƒ» (външни) - ¬ари се билката б€ло подъбиче и се прав€т бани в леген или вана.
’≈ћќ–ќ»ƒ» (¬ъншни) - Ѕилката водно пиперче от двата вида (със широки и с тесни продълговати листа) се вари в гол€мо количество вода и с не€ се прав€т сед€щи бани в леген или вана.
’≈ћќ–ќ»ƒ» (външни) - ѕлодчетата на черни€ бъз, сварени като конфитюр без захар, се вземат по една супена лъжица всеки ден преди €дене.
’≈ћќ–ќ»ƒ» (¬ътрешни) - ƒа се вземе от растението б€л имел, което расте само на бор, и да се начуп€т от стъблото заедно с листата клечки около 1 супена лъжица. ƒа се зале€т с 1 чаша студена вода и да се остав€т да престо€т във водата една нощ. Ќа сутринта водата се изпива. Ќа другата сутрин процедурата се повтар€ до излекуване. Ќатрошеното стъбло може да се използва 2-3 пъти. тази рецепта е неприложима за хора с ниско кръвно нал€гане, защото бели€т имел го свал€ още повече.

’≈ћќ–ќ»ƒ»
1. ’емороидите се засилват през май, затова преди да дойде месец май, ще пиете отвара от подъбиче. ѕо 1/2 чаена чаша, 3 пъти на ден. ћоже да се засил€т и през останалите месеци от годината, тогава пак ще пиете отвара от подъбиче.
2.  огато хемороидите се про€в€ват и с външни цицки, налагайте м€стото с печен праз. ѕразът да се пече на фурна.  ато го наложете, м€стото да се превърже. ўе го слагате вечерно време.
3. ѕри вс€ко изхождане, да се измива м€стото с хладка вода.
’≈ѕј“»“ Ц Д«а жълтеница има много просто лекарство, което лекува за три дни без остатък. ќще щом се забележи (болестта), в продължение на 3 дни вс€ка сутрин се изпива сокът на 1 лимон, размесен с 1 лъжица сода бикарбонат. »зпива се на гладно.Ф
’–≈ћј ѕ–»  Џ–ћј„≈“ј“ј

ћайчино мл€ко

ћайчиното мл€ко е също така старо и изпитано средство при бебета с хрема и помага бързо да се освободи запушени€т нос.

Х ”потреба: ѕри нужда се изсмукват н€колко капки мл€ко с пипета и се капват н€колко пъти на ден в ноздрите на детето.

»нхалации с лайка
»нхалирането с пари от лайка е изпитано успоко€ващо средство срещу хрема при кърмачетата, но тъй като те не могат да инхалират, в домашната медицина се е наложил следни€т метод, който модерните майки много цен€т. — помощта на този метод ста€та се изпълва с мирис на лайка, а увеличената влага на въздуха съдържа лечебните вещества на лайката.

Х ”потреба: 1 шепа цв€т от лайка се залива с 1 литър вр€ща вода и се постав€ до леглото на бебето. ќсвен това н€колко кърпи се навлажн€ват със запарката от лайка и се окачват в детската ста€.

’рема
ѕилешка супа със зарзават
“ова е рецепта за хрема, ко€то децата с удоволствие изпълн€ват. «вучи неверо€тно, но е установено от учени. “оплите пари тр€бва да се вдишват, а след като се охлади, супата се €де бавно лъжица по лъжица. Ќабъбналите лигавици спадат, човек скоро може да диша през носа. «асега не е об€снимо защо тъкмо пилешката супа действува така, но се предполага, че има н€каква съставка, ко€то бързо отстран€ва непри€тните секрети.
’–≈ћј
1. —утринта, стоплете малко вода, сложете в не€ сол и смръкнете н€колко пъти от солената вода. —лед 2-3 дена, хремата ви ще мине. —олената вода преп€тства за размножаването на микробите, които причин€ват хремата.
2. »зпийте 2-3 чаши гореща вода да се изпотите и след това се преоблечете.
3. ѕо една чашка кафе на ден.
4. яжте суров праз, като най-витаминозните му части са външните зелени листа.
’ЏЋ÷јЌ≈
ѕри хълцане изпийте 1-2 чаши гореща вода и дишайте дълбоко.
÷
÷»—“»“ Ц  огато узрее царевицата, съберете пр€сна коса, изсушете € на с€нка и € приберете в тензухена торбичка.
ѕри цистит пийте топъл чай от тази коса всеки ден по 1-2 ч.ч.
÷»–≈» - ѕрави се малка питка от ръжено брашно, пр€сно мл€ко и пр€сно масло. Ќалага се на болното м€сто за една нощ. Ћапата изтегл€ всичко без остатък.
÷»–≈» - ƒа се смеси 1/2 кг. ръжено брашно със 100 г пр€сно масло и 1 ч.ч. пр€сно мл€ко. “естото се слага на кърпа и болните места се налагат 3 вечери поред.
÷»–≈»
1. ¬земете ленено семе и го сварете с мл€ко и захар. Ќаложете с получената смес болното м€сто.
2. ћожете да се наложите и със следната рецепта: бам€, сварена с мл€ко и захар.
÷»–ќ«ј Ц ƒа се вземе майчино мл€ко, размесено с б€ло брашно.


„≈–≈Ќ ƒ–ќЅ (болен) Ц 100 г изсушен жълт равнец или пресен в двойно количество се стрива на прах. ѕрибав€ме 100 г брашно и малко вода, за да стане всичко на каша. ѕравим 60 малки топчета. »зсушаваме ги и ги прибираме на хладно. ѕреди да започнем да ги пием, задължително пием еднократно английска сол за очистване. ¬земаме хапчетата сутрин и вечер по 1 в продължение на 1 месец.
„≈–≈Ќ ƒ–ќЅ
1. јко имате разстроен черен дроб, ще из€ждате по 2 лимона на ден и ще пиете сутрин, обед и вечер по литър и половина гореща вода.
2. «а разстроен черен дроб се препоръчва да се обградите със зелени цвет€.
3. яжте повече сирене, но да е изкиснато, да не е солено.
4. ѕри увеличен черен дроб пийте отвара от цикори€. ¬земете ц€лото растение: корен, стебло, листа.
„≈–¬ј (болни, у дете) Ц казва, че е хранено неправилно и да ограничат маслото в храната.

Ў
Ўј– ј
1. ¬земете очистително.
2. ѕийте гореща вода 3 пъти на ден по 3 чаши. —тойте на топло.
3. ’раната ви тр€бва да се състои само от варени картофи с малко сол и пон€кога картофена супа.

Ўј– ј, «ј”Ў », Ћ≈ў≈Ќ ј

ќпасните детски болести шарка, заушки и лещенка тр€бва непременно да се лекуват от лекар. «а подпомагане на лекарските мерки има н€кои домашни средства, които положително и сами€т лекар ще приветствува като допълнителна помощ.

 омбиниран чай от шипка и липов цв€т
“ози комбиниран чай особено подхожда за стимулиране на лечението и се пие с удоволствие от деца, болни от шарка, заушки и лещенка с температура.

-ѕлод от шипка със семената -30,0
-÷в€т от липа -10,0
-Ћиста от маточина -10,0
-÷в€т от лайка -10,0

Х ”потреба: 1 пълна чаена лъжичка от сместа се залива с 1/4 литър вр€ща вода, запарва се 15 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. “ози чай се дава н€колко пъти дневно на детето и при жажда, пие се хладък и на глътки. (ƒиабетиците да не подслаждат!).

„ай от цв€т на слънчоглед
„а€т от цв€т на слънчоглед е изпитано средство срещу температура при шарка и често по€в€ващите се при температура смущени€ в кръвообращението.

Х ”потреба: 2 пълни чаени лъжички цв€т от слънчоглед се заливат с 1/4 литър вр€ща вода, запарват се 10-15 мин., прецеждат се и се подслаждат с 1 чаена лъжичка мед. ƒават се дневно 2 до 3 чаши. (ƒиабетиците да не подслаждат!).

Ћапа от сминдух
ѕри заушки (непри€тното отичане на жлезите на врата) много помага лапа от сминдух (от аптека).

Х ”потреба: 1 супена лъжица смлени семена от сминдух се разбъркват с гореща вода на каша, намазва се на марл€ и лапата се постав€ около врата, гореща колкото може да се търпи, а отгоре се увива вълнена кърпа.
Ў»ѕќ¬≈ - —р€зва се наполовина 1 глава кромид лук и върху вс€ка част се капва по 1 капка катран. Ќалага се болното м€сто и се превързва да престои 1 нощ.
Ў»ѕќ¬≈ (в ръката) - ¬ълнено парче плат, натопено в €бълков оцет и поръсено със счукан там€н, се налага на ръката.
Ў»ѕќ¬≈ (на кръста) - ¬ълнено парче плат, натопено в €бълков оцет и поръсено със счукан там€н, се налага на кръста.
Ў»ѕќ¬≈ (на петата) - Ќагр€ва се бакърен съд, отгоре се постав€ вълнено парче плат и болни€т стъпва върху него, докато изтине.

я
я«¬ј (причина) Ц язвата на стомаха се получава от недобре сдъвкана и гореща храна
я«¬ј (кърв€ща, на дванайсетопръстника) Ц ƒа се разбие на крем 1 белтък от €йце, 1 ч.л. пудра захар и 1 с.л. зехтин. Ѕолни€т да взема по 1 с.л. на гладно вс€ка сутрин в продължение на 10 дни.
я«¬ј
1. ¬секи ден ще пиете по една чаша зехтин.
2. ¬зимате 150 гр. чист зехтин и го размесвате със ситно счукан чесън, така че да се получи гъста каша. ¬зимайте по една чаена лъжица три пъти дневно.
3. ѕостене един път седмично. ≈дин ден от седмицата без храна, като през този ден взимайте по една кафена чашка зехтин.
4. ѕрез л€тото ще се печете, ще излагате корема си на слънце.
5. —ок от пр€сно зеле, по 1 чаша дневно.
6. ¬земете цветовете на жълти€ кантарион и ги сложете в дървено масло, да сто€т на слънце 40 дена. —лед това взимайте от кантариона по 1 супена лъжица, сутрин и вечер преди €дене.
7. Ќе €жте кисело, люто, солено, а също и боб, леща, грах.
8. —ложете 3 листа от смрадлика в 1/4 вр€ща вода и веднага € махнете от печката. «ахлупете тенджерата да се задуши и € оставете да изстине. ўе пиете от тази вода по 3 пъти на ден, по 1 кафена чашка, 1/2 ч. преди €дене. —ъщото можете да го направите и с тетра, на тетрата се употреб€ват листата. Ќай-добре е да берете тетрата докато цъфти.
9. ћожете да използвате и следни€ метод:
ѕърви€ ден, сутринта изпийте н€колко чаши гореща вода, за промиване на стомаха и червата. —лед това 1 чаша дървено масло преди л€гане. 1-2 часа след дървеното масло вземете житена вода.
¬тори€ ден, същото по отношение на горещата вода и дървеното масло, но вместо житена вода, вземете овесена каша.
“рети€ ден, също като при втори€, но вместо овесена каша вземете картофена супа.
„етвърти€ ден, както при трети€, но вместо картофена супа, вземете смокинена чорба, но без твърдите части.
ѕети€ ден, повтар€те първи€ и т.н., в продължение на 10 дена. —лед 10 ден, спирате дървеното масло и на болни€ се дава чай със сухари и краве масло.
я…„Ќ»÷» (възпалени) - —вар€ва се горско сено в подход€щ съд и болната се слага на парата. ѕроцедурата се прави всеки ден до премахване на възпалението.
я…„Ќ»÷» (възпалени) - Ѕолната се слага на пара от черна метла, пол€та със зехтин.
я…„Ќ»÷» (възпалени) - —вар€ва се пр€сна зелка, полива се с пр€сно мл€ко и болната се слага на парата.
я…„Ќ»÷» (възпалени) - Ѕолната се слага на пара от непрана вълна.
÷итирай

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804
«ј Ѕ»Ћ »“≈ “” :
http://bilky.hit.bg/
http://healthyfood.info.bg/Herbs.html
http://www.pharmacy-bg.com/search_herb.php
http://herbal.hit.bg/
http://lek.ownerbg.com/

“ќ¬ј —ј ѕќЋ≈«Ќ» Ћ»Ќ ќ¬≈ ќ“ форум бг-мамма!
“очната рецепта на сиропа с лукчетата,локума,орехите и индришето!
≈дна успешна рецепта при кашлица
Ѕабешки лек при тежка анеми€
„ай за кашлица
"бабешки" лекове за синузит
–ецепти за отхрачване
Ѕабешки методи при хрема мол€
Ћекувайте хремата на детето с гимнастика
ѕомните ли торбичките с камфор и чесън
Ѕабина рецепта за кашлица
Ѕабешки метод за болно ушенце
–а«н» ЅоЋе—т» и “€’нќтќ Ће у¬аЌе
« ѕоследна редакци€: пн, 23 юни 2008, 14:15 от drize »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 689
drize, благодар€ за прекрасната колекци€. Ќ€мам каво да допълн€, но бих вързала темите, тъй като са подобни:
Ѕаба каза така ...
–а«н» ЅоЋе—т» и “€’нќтќ Ће у¬аЌе
ћай имаше още една тема, но не мога да € откри€.
÷итирай

непрекъснато в н€кой филм

ћнени€: 102
Drize,  и аз много благодар€ за чудесни€ подбор. ќпределено ще се възползвам от н€кои рецепти.
ќт собствен опит казвам, че посочени€т по- горе чай от лайка и липа действа безотказно за свал€не на температура и за успоко€ване на възпалено гърло. —инът ми в момента е болен и му прилагам точно това.«а един ден “ му спадна , а гърлото се облекчи ( прав€ му обаче и други процедури)
»скам само да попитам - в н€кои от рецептите пише "цв€т от ... - 20, 0" - това 20 бро€ ли е или 20 грама? newsm78
ќще веднъж благодар€ Hug
÷итирай

—ърцето ми, завинаги в »станбул

ћнени€: 804
ћисл€, че това са пропорциите на самите билки, за да стане за ча€! Ќапример може да е 10 с.л. от едното, 10 с.л. от другото, 30 с.л. от третото и т.н. «а да не е като съотношение, 1:1:3, е дадено така за по-разбираемо!  Peace ќт вас зависи колко чай ще си объркате! ћоже и по грамове, както ви е удобно на вас!  Peace
÷итирай

—офи€

ћнени€: 689
...
—инът ми в момента е болен и му прилагам точно това.«а един ден “ му спадна , а гърлото се облекчи ( прав€ му обаче и други процедури)
...
Ѕоб€, кажи с две-три думи и за другите процедури. ¬сички се интересуваме от всичко по темата  Wink
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 782 отговора