Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

Пловдив

Мнения: 3 680
Здравейте!Моля ви да споделите рецепти за леки летни гозби- предимно вегетариански, които се приготвят лесно и бързо.Може да са с гъби, тиквички, картофи, ориз, по изключение с чушки/защото ние с мъжа ми не обичаме да си хапваме чушки/.Прочетох темата за тиквичките, наистина там има много готини манджи, но са играчка.Аз искам просто да приготвя нещо за вечеря в рамките на 30-60 минути.Благодаря предварително.  bouquet
Цитирай


Мнения: 310
Ами например снощи направих една такава - ориз с броколи и тиквички. Запържих 1 скилида чесън заедно с ориза, после добавих нарязана тиквичка и броколи, вода 2:1 и малко чер пипер. Лесно, бързо и вкусно.

И отделно, мисля, че има подобна тема.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Ако има такава тема, дайте линк към нея моля.Ако ли няма пишете тук.
Цитирай

София

Мнения: 5 000
*Миш маш....
*Таратор
*Сирене по шопски
*Зелен боб яхния(точно а половин час е готово)
*Мързелив тиквички бюрек(нареждаш нарязани тилвички в наманена тава,поръсваш с копър и сол.Печеш докато омекнат(около15 мин.) после заливаш със сирене,кисело млако и яйца.
Цитирай


Мнения: 240
А как се прави зелен боб яхния? Точно вчера се сетихме с мъжа ми и ни се дояде, но не намерих рецепта. Благодаря предварително!
Цитирай


Мнения: 310
А как се прави зелен боб яхния? Точно вчера се сетихме с мъжа ми и ни се дояде, но не намерих рецепта. Благодаря предварително!

Аз я правя така: зеления боб го нарязвам на по-малки парчета и го запържвам заедно с 2 скилиди чесън. Прибавям 1 с л брашно и червен пипер и заливам със студена вода. Подправка - копър и джоджен. Понякога слагам и пресни картофчета заедно с боба.
Лесно, вкусно, бързо.

Ако искаш да е само задушен без сос, не слагаш брашно и по-малко вода
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
Картофена салата с гъби

Картофи /сварени нарязани/
Гъби
Печени пиперки
Лютеница или сос “Чили”
Кромид лук /или праз/
Гъбите се задушават предварително в мазнина с малко сол. Останалите продукти се нарязват и всичко се смесва. Слагат се подправки по личен вкус /червен и черен пипер, чубрица, индийско орехче и др./


СУПИ

Супа с карфиол

1 глава карфиол
4-5 по-големи картофа
1-2 моркова
1 глава лук /или праз/
сол, черен, червен пипер, чубрица, къри, индийско орехче
Карфиолът се накъсва на розички, картофите се нарязват на дребно и се слагат с вода и сол да врят. Когато омекнат, се добавят морковите, лукът и подправките. Към края се слагат 1-2 с. л. растителна мазнина. Може да се поръси с магданоз.


Супа от тиквички

1-2 тиквички
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч. ч. натрошено сирене
сол, черен пипер, чубрица, копър
Тиквичките се нарязват на дребно. Задушават се лукът и чесънът и се добавят тиквичките и подправките. Ври на тих огън. След като е готово, се слага натрошеното сирене.


Доматена супа

3-4 по-меки домата
1 глава лук
фиде
сол, червен пипер, чубрица, магданоз
1/2 ч. л. захар
Лукът се задушава в мазнина. Добавят се обелените и настъргани домати, подправките. Долива се вода. Към края на варенето се слага фидето. Когато супата е готова, се слага магданозът. Вкусна е както топла, така и студена.


ЯСТИЯ

Сърми с кисело зеле

1 средно голяма кисела зелка
3/4 ч. ч. кафяв ориз
1/2 ч. ч. булгур
100 г моркови
150 г праз; целина
чубрица, сол, кимион, куркума, черен и червен пипер
растителна мазнина
Задушават се зеленчуците и се добавят оризът, булгурът, подправките и 1 ч. ч. вода. Оставя се да ври около 10 мин. Готовата плънка се завива в листата от зелката. Сърмите се поставят в тенджера с вода, която леко да ги покрие. Варят се на слаб огън около 30-40 мин. Могат да се застроят със сос от 1 с. л. пълнозърнесто или типово брашно, 2 с. л. соево брашно и малко соев сос.


Ориз с боб

1 ч. ч. червен боб
1 и 1/2 ч. ч. ориз
2-3 червени пиперки /сурови, печени или мариновани/
1 глава лук
1-2 моркова
сол, чубрица, червен и черен пипер, ким
Бобът се сварява с малко вода. Може да се използва и готова консерва. Отделно се задушават зеленчуците. Добавят се оризът, подправките и 3 ч. ч. вода. Оставя се да ври на тих огън. Когато почти изври водата, се добавя отцеденият боб и се запича леко на фурна.

Ориз със зеленчуци

1 ч. ч. ориз
1-2 пиперки
1-2 моркова
1 глава лук
Ѕ ч. ч. сварен грах /или замразен/
1/2 ч. ч. сладка царевица
2-3 с. л. доматено пюре
сол, черен пипер, чубрица, мащерка, магданоз
1 ч. л. соев сос
Зеленчуците /без граха и царевицата/ се задушават в растителна мазнина. Добавят се оризът, подправките и 3 ч. ч. вода. Оставя се да ври на тих огън. Към края се добавят доматеното пюре, соевият сос, грахът и царевицата. След като е готово, ястието се поръсва с магданоз.


Картофи с гъби на фурна

500 г картофи
1 кг гъби
3-4 моркова
1 к. ч. доматено пюре /лютеница/
1/2 ч. ч. растителна мазнина
сол, череп пипер, червен пипер, чубрица, къри, индийско орехче
Картофите се обелват и нарязват. Гъбите се задушават в мазнина с малко сол до извиране на водата. В иенски съд или друга подходяща тава се слагат картофите, гъбите, зеленчуците, доматеното пюре и всички подправки. Освен мазнината от гъбите не се добавя друга. Налива се вода, която леко да покрие картофите. Слага се капак или фолио. Пече се в силна фурна. Към края се маха капакът и се оставя леко да се запече.


Тофу със зеленчуци

Зеленчуци, каквито имате и в предпочитаното от вас количество и съотношение: пипер, моркови, тиквички, патладжани, лук ( кромид или зелен ) и др.
1 ч. ч. нарязано на кубчета тофу
сол, черен, червен пипер, чубрица, къри
Всички подправки се смесват в чиния и в тях се овалват парченцата тофу.
В дълбок тиган се запържват в растителна мазнина нарязаните зеленчуци с малко сол на вкус. Когато почти са готови, се добавя тофуто. Може да се добави и 1 ч. ч. доматено пюре или лютеница.


Панирано тофу

1 парче тофу
1-2 яйца
брашно
чубрица, къри, индийско орехче
Тофуто се нарязва на по-дебели филии. Яйцата се разбиват и смесват с подправките. Всяко парче тофу се топва в яйцето, след това в брашното, отново в яйцето и се пържи в загрята мазнина.


Витабел с брюкселско зеле

Витабел на кубчета
Брюкселско зеле /прясно или замразено/
Около 1 ч. ч. доматено пюре
Сол, черен, червен пипер, чубрица, копър, индийско орехче
Витабелът се накисва в гореща вода за 20 мин. В иенски съд се налива мазнина. Слагат се соевите кубчета, брюкселското зеле, доматеното пюре, подправките и се добавя 1 ч. ч. вода. Слага се капак или фолио и се пече в силна фурна. Трябва да изври водата и да остане само на мазнина.


Тиквички на фурна по родопски

Тиквички
Брашно
Растителна мазнина
Червен пипер, сол, копър
Кисело мляко, 4-5 скилидки чесън
Тиквичките се нарязват на колелца, посоляват се и се овалват в брашно. Нареждат се в тава /обилно намазана с мазнина/, така че всяко колелце да се застъпва от следващото. Поръсва се с червен пипер и копър. С тънка струйка олио се поръсват всички тиквички. Пекат се в силна фурна. След 10 мин. Се намалява. Поднасят се с кисело мляко, разбъркано със счукан чесън и сол.


Зелен фасул на фурна

1 кг зелен фасул
настърган кашкавал
сол, черен и червен пипер, копър, чубрица
2-3 скилидки чесън
1 с. л. оцет
1 с. л. соев сос
3-4 с. л. растителна мазнина
Фасулът се сварява. Смесва се с останалите продукти и подправки /без кашкавала/. Изсипва се в иенски съд и се поръсва с настърган кашкавал. Пече се до зачервяване.


Кюфтенца от елда

1/2 кг елда
1-2 яйца
1 глава лук /може и зелен/
сол, червен, черен пипер, чубрица, копър, мащерка
Елдата се сварява с малко сол. Ако има вода, се отцежда. Добавят се яйцата, нарязаният ситно лук, подправките. Правят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат или пекат.


Лазаня с макарони

Продукти:
1 пакет макарони или юфка
зеленчуци по избор - пипер, моркови, грах, сладка царевица, тиквички, броколи, карфиол и др.
1 чаена чаша доматено пюре или лютеница
1 чаена чаша нарязано на кубчета тофу
подправки по избор - сол, червен пипер, къри, чубрица, черен пипер
зехтин или др. растителна мазнина
Приготовление:
Макароните се сваряват в подсолена вода. Отцеждат се.
Зеленчуците се нарязват ситно и се запържват леко в зехтина. Добавят се подправките и доматеното пюре.
След сваляне от огъня се объркват с тофуто.
Макароните се разделят на две. Едната част се разстила в йенска тава или друг подходящ съд. Отгоре се изсипва плънката от зеленчуци и се разстила втората половина от макароните. По желание може да се наръси настърган кашкавал.
Запича се в силна фурна до порозовяване. Поднасе се топла.  

  Карфиол с бял сос

Продукти:
3 - 4 глави карфиол
1/2 чаена чаша растителна мазнина
3 супени лъжици брашно
2 - 3 скилидки чесън
сол, черен или бял пипер, индийско орехче, чубрица  
Приготовление:
Карфиолът се накъсва на по-едри цветчета и се сварява в подсолена вода. Отцежда се и се сипва в чиния. От мазнината, брашното и отварата от карфиола се приготвя гъст сос, който се подправя със счукан чесън и другите подправки. Изсипва се върху карфиола и се поднася топъл.


Огретен от праз

Продукти:
6 стръка праз
50 г чисто масло
3 супени лъжици брашно
100 г настърган кашкавал
сол, черен пипер
Приготовление:
Празът се нарязва на парчета около 5 см и се сварява до омекване в подсолена вода. Отцежда се и се реди в намаслена тава.
Приготвя се сос от брашното, запържено в чистото масло. Разрежда се с отварата от праза и се подправя със сол и черен пипер.
Празът се залива със соса и се пече 15 мин. Поръсва се с настърган кашкавал и се допича до зачерв



Цитирай

София

Мнения: 5 000
А как се прави зелен боб яхния? Точно вчера се сетихме с мъжа ми и ни се дояде, но не намерих рецепта. Благодаря предварително!
Почистеният зелен боб(пресен) се задушава заедно с 1 глава лук(наситно) и 5-6 скилидки чесън и 1 морков наряан наситно.Като се задуши се прибавя 1 с.л. червен пипер,сол на вкус,2 настъргани домата и се долива гореща водичка колкото да покрие боба(може и картофки да се добавят по желание).Ври докато омекне,добавя се 1 връка копър.Ако искаш да сгъстиш ястието добавяш брашно размито във вода.
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Зелен боб с картофи
Картофени кюфтета
Кюфтета от тиквички
Миш маш
Прясно зеле с домати
Тиквички с домати на фурна
Пържени тиквички
Пържен патладжан
Пълнени тиквички с гъби и ориз
Пълнени домати - може с ориз и гъби, може и с яйце и сирене
Пълнени краставици - както доматите
Спанак с ориз
Домати с ориз

Цитирай

Неизживени спомени

Мнения: 461
 smile3501 Поздравления за темата   bouquetЧе мъжът ми като каже нещо лекичко и ме убива.Аз например правя доматен сос с печени чушки,миш маш,пълнени чушки със сирене,преобладават чушките при мен,защото ги харесвам !една лютика с печени чушки Embarassed ,сирене и чесън.правя я на око:7 опечени и обелени чушки се нарязват на лентички,запържват се в олио и към тях се добавят 1,2 счукани скилитки чесън когато се сбали от огъня,се добавя натрошеното -нарендено сирене Hug
« Последна редакция: пн, 23 юни 2008, 19:35 от Coco »
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
Написах тази рецепта в друга тема,но е подходяща и за тази.
Картофи *Фантазия*-много вкусни

Сварявате картофи(кой колкото желае).Нарязвате ги на парчета,колкото хапка,в съд удобен за сервиране,прибавяте мазнина на вкус и разбърквате.Обилно наръсвате със сирене,настъргано или натрошено-по желание и копър-ситно нарязан.Правите сос Бешамел,като накрая прибавяте няколко скилидки чесън-наситнен и заливате картофите.
Предполагам,че картофите могат да се изпекат,вместо да се сварят-кой както желае.
Цитирай


Мнения: 3 331
max-mama много интересно предложение.  Peace
Аз каквото и да предложа...то ще се повтори с по- горните.
Освен моята вкусотийка с домати...не се сещам нищо друго, което да не е кзано...
Можеш да я намериш в подписа ми с Мойте рецепти  Peace
Цитирай

резерват Северозапад

Мнения: 55
Стопяваш малко масалце в тиган,слагаш зелен боб от консерва/или пресни гъби/.Запържваш за 10мин.и слагаш накрая чесън и копър.Става много вкусно и бързо,не съм фен на зеления боб обаче така много ми харесва. Peace
Цитирай

София

Мнения: 4 257
Ето и моето лятно пpедложение:

"Шаpена манджа"
Пpодукти:3 глави лук /стаp/
4 зелени чушки
1 голяма тиквичка
2 сpедно големи домата
магданоз
чеpвен пипеp
сол

Пpиготовление: В студена мазнина с пpибавка на малко вода се задушава лукът, наpязан на филийки. След като омекне се пpибавят наpязаните на лентички чушки. След като и те поомекнат се добавя наpязаната на кубчета тиквичка, добавя се чеpвен пипеp, сол, водичка и се ваpи до готовност. Накpая се наpязват на дpебно доматите и ястието се ваpи още 5 мин. Пpеди сеpвиpане се поpъсва с магданоз.
Цитирай

Sofia

Мнения: 5 033
запис.
много ми харесват част от рецептите, ще се пробват Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора