Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 юни 2008, 08:58 ч.

Проблем с парите, които се събират в блока

 • 1 351
 • 22
 •   1
Отговори
Здравейте, живея в блок, който е от големите длъжници на Софийска вода и имам конкретно питане - има ли начин хората, които не са се издължавали на време и заради тях се трупат лихви на целият блок да си плащат дължимите суми с лихви и ако има в кой закон го пише и каква точно е лихвата? Днес трябва да разпределим дълга, защото следва спиране на водата и вашите отговори биха ни помогнали.
Благодаря предварително.

# 1
Оставам с вапчатлението , че само в нашият блок сумите са несъбираеми . Никой ли не е имал същият проблем?  Cry

# 2
 • Мнения: 4 669
Имах такива познати , потърпевши от такъв проблем  Confused В Младост беше блока ...
Доколкото знам , за да избегнете спирането на водата , което е голям ужас , може да платите и една малка вноска от дълга - примерно 10 % .
Също така , ако имате тетрадка при домоуправителя , където има точни суми за плащане , тя можеше да послужи пред Соф. вода , като документ кой колко дължи и съответно и кои са хората , които трябва да платят лихвите ...
Това , което знам е , че трябва да направиш всичко възможно да си изчистиш сметките с тях и да си сложиш водомер , а останалите да си берат грижата .

# 3
 • Мнения: 6 095
Защо при домоуправителя newsm78 Не си ли контактува с ВИК всяко домакинство поотделно!? А ВИК си има начини да се разправя с нередовни платци. Или очакват съседите да започнат война помежду си и да им свършат работата.
Ако става въпрос за общи разходи, тогава - да. Събирате се и решавате.

# 4
В момента сме на 2 водорема - целият блок, за да се открият индивидуални партиди трябва да се раздели дългат на всички живущи, след което следва слагане на водомери и откриване на индивидуални партиди.
 Една част от харота, които не са плащали вече не живеят в блока, но има и такива които живеят, но не плащат - за тези вторите ми беше въпросът - като не са плащали на време, би трябвало да има и лихва на парите, които дължат , защото Софийска вода си ние начислила лихвите..но как ние да си вземем парите от длъжниците в блока с лихви и какви да бъдат те?

# 5
 • Мнения: 6 095
Трудна работа. ВИК надали ще помогнат. Нямате ли някой счетоводител съсед!? Или проследете по старите сметки, ако се пазят някъде, какви са били сумите, кой какво е дължал и какво е плащал. Останалото значи е на хитреците - и сметките и лихвите.

Честно казано не виждам как ще им вземете парите. Те досега са злоупотребявали, та сега ли ще платят - наведнъж и много. Пригответе се за сериозни скандали и че пак ще е от вашия джоб. Но ако това е единствената възможност да се отделите и да плащате само своето си потребление, си заслужава.
Имай предвид обаче, че и тогава пак ще има общи разходи!
 
Май не ти бях особено от помощ newsm78 Но срещу калпави съседи, никой не може да помогне.
Не знаех, че още има такива блокове с общ водомер в София.

Успех Peace

Последна редакция: вт, 24 юни 2008, 15:13 от птица

# 6
Ох има..още такива блокове, да не говорим ,че вътре живее цяло едно многолюдно село.
Скандалите са започнали вече - неизбежно е.Мен ме интерусеваше по-скоро правната страна на въпроса. Звънях в Соф.вода - лихвата за неплатени суми е 12 пункта над осн.лихвен процент  Rolling Eyes. Дано да решим по-бързо преблема защото  1 - оставаме без вода, 2- трупаме все повече и повече задължения.
Благодаря на всички, които се включиха.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 685
Да не те отчайвам. В нашия блок има все още няколко семейства с дългове към всички други от 2003 год. Просто събрахме наличните пари в касата на блока, кой каквото има да плаща и техните разходи си ги поделихме, но сме 130 сем. Уж имаше уговорка да ги внесат после в касата на блока, но не стана. Единият ми е съсед, като му спомене някой казва - ще имате да вземате, чакайте. Важното е, че се разделихме и сега всеки да се оправя сам, ако искат да си плащат. Но миналата есен Соф. вода спря водата на блока за 24 ч. защото имало няколко семейства, неплатили и ние да ги накараме по този начин. Е, хем си плащаме, хем сами да се оправяме...

# 8
При нас става въпрос за много пари - над 100 000 лв. дължим на Соф. вода. Ами да я спрат и да се оправи положението - вече съм съгласна на всичко само и само да се реши проблема веднъж за винаги.
Аз пуснах темата с идеята ако сте имали подобен проблем да споделите по какъв начин е решен - как е направено разпределението на сумите м/у живущите и т.н.
Аз въпраки ,че съм си плащала всичко до сега съм наясно, че ще се наложи да поема и чужд дълг - най-малкото на тази които вече не живеят в блока, а дължат пари и съм съгласна, но да има някакво разумно разпределение на този дълг. Приемам съвети всякакви. Довечера ще се решава проблима, ако не се - от утре сме без вода за незнайно колко дълго.  Sad

# 9
 • Мнения: 6 095
... Ами да я спрат и да се оправи положението - вече съм съгласна на всичко само и само да се реши проблема веднъж за винаги.

Как точно ще се оправи положението, като ви спрат водата? Не разбирам newsm78 мислиш, че длъжниците ще се втурнат да плащат!?

Опитайте да дадете гласност на проблема. Все пак заплашен е цял блок, и то от големите, доколкото разбирам. Мисля, че преди време се разшумя за подобен случай в Дружба (май) и го решиха по някакъв начин. Сигурно са отсрочили изплащането на дълга. Ако успеете да постигнете това и да си сложите индивидуален водомер... Макар че старите задължения пак си остават.
Адвокати и да потърсите, не знам дали ще ви бъдат от полза във вашия случай.

# 10
Докато не се разпредели наличният дълг и  не се платят 30% от него вода няма да има. Гласност има - то това е проблем от много години, имаме пани 10-ина продупраждения от Соф. вода за спиране на водата, н отози път мисля ,че ще го направят наистина - мин. сдимица даваха  по новините блок в Люлин със спряна вода. Ще видим днес до къде ще я докараме на поредното събрание на блока. Проблемът е решим, ако хората са хора...а то едни викове, крясъци, обиди, докато пушат , люпят семки и пият бира....това на събранието на блока ох...

# 11
Извинявам се за всички правописни грешки - не чета какво пиша.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 458
Ако може да попитам, колко време не сте си плащали водата и колко апартамента сте? При нас за 3 години се натрупват около 100 лева (входът е 27 апартамента). Съответно сумата от 100 000 лева би се натрупвала в продължение на над 3 хиляди години  newsm78

Според мен нещо не ви е наред с общия водомер, и може би имате теч на тръбите.

# 13
Ние имаме 2 водомера за целият блок - 150 апартамента. Парите за водата и консумативите в блока се събират от етажните касиери, но никой не може да накара никого на сила да си плати сметките и така година след година плюс лихвите, плюс това ,че всики който е решил да си продаде апартамента и реши да не си плаща докато се махне.... Проблемът със сигурност не е във водомерите.

# 14
 • Мнения: 6 095
Колкото и теч да е имало, проблемът е в неплащането. Вероятно не е плащано от десетина години поне, ако не и от 20. И ако блокът е голям, многовходов и многоетажен...

Затова е хубаво къщичка на село, но там пък други неудобства има.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт