Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 27 юни 2008, 13:00 ч.

Много въпроси относно хормони, липса на овулация ....

  • 2 427
  • 23
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 3 772
Здравейте момичета Simple Smile
Първо да се извиня че почвам още 1 такава тема виждам, че още момичета са си пуснали но все пак проблемите са ни различни и затова реших че е по-добре да не им се намесвам  Embarassed
Много се надявам да получа полезни съвети от някои, които се е сблъсквал с подобни на моите проблеми доста рових и четох но не намерих нещо подобно Sad
Ще започна по от рано за да стане по-ясно Simple Smile
Така  Embarassed преди 6 години горе-доле почнаха проблемите Sad
(До тогава имах горе-долу редовен цикъл на 35 дни Simple Smile )
Тогава за първи път получих кръвоизлив отидох на лекар (в Студентска поликлиника) казаха ми: имаш киста пий тези противозачатъчни и ела след 1 год. не се замислих  много а я послушах (сега като се замисля не е било много разумно от моя старна но...) след 1 година спрях хапчетата всичко беше наред 6 месеца и пак същия филм - кръвоизлив отново хапчета като ги спра пак същото и така до миналата година, когато след като ги спрях след 6м. просто почна много да ми закъснява (цикъла ми стана на 45дни и повече).Отивам на лекар изследвания на 3 ден всичко им е ок но и следващия цикъл по същия начин ... изписаха ми дуфастон по схема. След това решихме, че искаме бебе и аз спрях дуфастона, след консултация с лекар.
Отидох при още 1 "специалист" за по-сигурно отново хормонални изследвания, резултата от които е:
на 5 ден хормоните са идеални, 7 дни след предполагаема овулация много нисък прогестерон и висок андростендион (3 пъти над реф. ст-ст), тестостерона и ДХЕА-С са добре. Изводът беше, че нямам по принцип овулация (на въпроса ми защо- отговорът: ми лоша комуникация между хипофиза и яйчници), имала съм възможност за 2 вида лечение: 1-противозачатъчни ако не искам дете (сякаш не са ме лекували така 5 год - ефект нямаше); 2- Клостилбегит, ако искам дете. При което аз реших да я попитам дали не може да се намери причината и така да се лекувам не да се мъчим да оправим последствията тя нищо не ми каза.
Реших да отида при още един специалист препоръчан от познат медицинско лице въпросния специалит ме увери че ми нямало нищо просто на някои жени не им едвало редовно можело и на 3 месеца да ми едва ама това не било проблем Sad
Реших да отида и на ендокринолог заради андростендиона, а и всичко останало. Той ми каза ми това ващо е ни рак ни риба .... също ми предложи клостил но поне след някакви предварителни изследвания (първо фоликуметрия за доказване на липсата на ову, изследване за инсулинова резистентност, изследвания на хормоните във всяка фаза и някакъв СС - тест не разбрах какво е това).
Та въпроса ми е някоя от вас дали е имала подобни проблеми какво е последвало и така къде е отишла какви изследвания абе всичко Embarassed
Надявам се поста ми да не е прекалено дълъг и неясен  Simple Smile
Благодаря ви предварително   bouquet Hug

Последна редакция: пт, 27 юни 2008, 17:23 от kata_kata

# 1
  • Мнения: 765
Миличка, до тук написаното от теб ме навява само на една мисъл - СПКЯ. Като си ходила на видеозон, видяха ли се кистозни яйчници? Какво ще каже идеални хормони - принципно ЛХ и ФСХ може да са в реф. граници, но съотношението м-у тях да не е добро. Напиши резултатите тук, за да ги видим всички. Тоя специалист, дето ти разправя, че е нормално да ти идва през три месеца, го забрави. Не е нормално. Аз съм със СПКЯ и мога да ти кажа, че моите закъснения и кръвоизливи съвсем не са нормално явление. Последния ендокринолог, при който си ходила, по принцип действа правилно, но в никакъв случай не приемай клостил, преди да сте направили тест за проходимост на тръбите, както и спермограма в специализирана клиника. Изобщо, първо трябва да проследите овулацията в няколко последователни цикъла, после хормони (вкл. пролактин и теза на щитовидната жлеза)  и тест за проходимост на тръбите, ИРИ с обременяване с глюкоза, и чак тогава да прибягваш до стимулация на овулацията. Ако всичко друго е наред  Peace
Виж закованата темичка за стерилитета, може да си изясниш доста неща от там. Най-вече трябва да си намериш добър гинеколог и ендокринолог. Оооо, и да не забравя - ако ти предложат лапароскопия, защото много лекари го правят, при диагноза СПКЯ, не бързай да се съгласяваш. Това не винаги решава проблема, в повечето случаи дори го прави още по-голям.
Дано да съм била полезна, ако има нещо, което да те тревожи, питай - насреща съм  Hug

# 2
  • София
  • Мнения: 3 772
Simple Smile
За жалост, или не - не е СПКЯ Sad . Имала съм киста-кистички, но не билко поликистоза в момента нямам цикъл отново, но кисти също нямам Simple Smile
Ще напиша сега и хормоните Simple Smile съотношението на ЛХ и ФСХ е обратно за СПКЯ в полза на ФСХ е Simple Smile мерси за препратките към темата за стерилитета аз доста изчетох от там и отговори нямаше Sad
Събирам и съвети и за лекари Simple Smile
А ето ги хормончетата само щитовидни не съм правила Simple Smile

на 5-ти ден
LH     7,04          mIU/ml       реф. ст-сти: жени: фол.фаза 1.0-18.0,овул.фаза 24-105,лут.фаза 0.4-20,менопауза 15-62,мъже 2-12


FSH    9,52        mIU/ml    реф. ст-сти:   жени: фол.фаза 4-13,овул.фаза 5-22,лут.фаза 2-13,менопауза 20-138,мъже 1-8


Prolactin    12,99        ng/ml     реф. ст-сти:  М 1.6-18.8 Ж 1.4-24.2

Estradiol    168        pg/ml     реф. ст-сти:  жени: фол.фаза 39-189,овул.фаза 94-508,лут.фаза 46-309,менопауза 20-40,мъже 20-77

на 25-ти ден изследвания (7 дни след предполагаема ову - теста за ову беше +)
Progesteron     0,41          nmol/l     реф. ст-сти:   жени: фол.ф. 0.27-2.61,лут.ф. 3.28-38.63,овул.ф. 5.25-38.63, менопауза 0.2-0.82; мъже: 0.2-3.37

Testosteron    2,3        nmol/l    реф. ст-сти:   мъже: 6.76-39.49, жени 0.17-2.53

DHEA-S    1,95        umol/l      реф. ст-сти: жени:15-19г.-1.77-9.99;20-24г.-4.02-11.0; 25-74г.-0.26-9.23;мъже:15-44г.-1.91-13.4;45-74г.-1.20-8.98

Androstendion    19,92        nmol/l    реф. ст-сти:  0.9-7.0

Това е Simple Smile  Аз не мисля че е СПКЯ, а и последните лекари, при които съм ходила не са ми казвали че е това Sad
Иначе съм минала и през няколко предложения за лапароскопия Simple Smile

Последна редакция: пт, 27 юни 2008, 14:45 от kata_kata

# 3
  • Мнения: 765
Ами в такъв случай, друго освен да си намериш лекар, на който да се довериш, просто не мога да те посъветвам. Няколко са спряганите имена на гинеколози и ендокринолози тук, и съм сигурна, че вече си ги намерила  Peace Всички описани от теб синдроми ми говореха за СПКЯ, но изглежда греша. Явно аз не мога да ти бъда от помощ и искрено се надявам някой друг да се включи. Успех  Hug

# 4
  • София
  • Мнения: 3 772
Sad Май не е, аи реакцията на всеки лекар е не приличаш на болна от СПКЯ Sad каквото е да значи това Sad Глупава работа почва да ме хваща яд вече  Confused Ако има някакво развитие ще пиша Simple Smile Мерси че поне ми отговори   bouquet  Hug
нещо никои не ми пише  Sad

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 356
здравей,kata_kata!

прочети това:www.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=3f685abf4cacb318588e90cc4c1f7b61&topic=10491.15 - 95k -
на пръв поглед:
Testosteron  2,3nmol/l    реф. ст-сти: мъже: 6.76-39.49, жени 0.17-2.53
е на горната граница
Androstendion    19,92nmol/l    реф. ст-сти:  0.9-7.0
е много завишен!
Simple Smile
Това е Simple Smile  Аз не мисля че е СПКЯ, а и последните лекари, при които съм ходила не са ми казвали че е това Sad
Иначе съм минала и през няколко предложения за лапароскопия Simple Smile
лапароскопията ще отговори на много твои и лекарски съмнения!бъди сигурна в това!
не съм наясно много с твоя проблем,но...бих те посъветвала да се обърнеш към специалист!
дано съм ти била полезна! Hug

Последна редакция: сб, 28 юни 2008, 09:58 от dar4e1

# 6
  • София
  • Мнения: 3 772
Мда това което си ми изпратила е едно от малкото неща които намерих написани за андростендиона Sad Знам че е много завишен и мен това ме притесни ПКЯ-то би обяснило по-лесно нещата ама според лекарите не е ПКЯ, ендокринолога даже заяви че бил склонен да мисли даже че андостендиона е лаб. грешка Sad
А лапаро скоро не са ми предлагали то беше по-скоро от "специалисти" които явно само това правят, последните 3-4 лекари не са го споменавали даже Simple Smile уж всичко ми изглежда перфектно на видеозона  Simple Smile дано поне това е наред Praynig

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 356
Реших да отида при още един специалист препоръчан от познат медицинско лице въпросния специалит ме увери че ми нямало нищо просто на някои жени не им едвало редовно можело и на 3 месеца да ми едва ама това не било проблем Sad

какъв е пък тоя специалист? Shocked
аз бих била притеснена в твоя случай!да ти казват,че няма проблеми ,а в същото време -проблемите да стоят и бебето да не идва!
това си е чиста причина да се задълбочиш в решението на проблема,лечението и дай боже да зърнеш  EFP

успех!

# 8
  • София
  • Мнения: 3 772
То аман от специалити Sad
Нямам думи Sad много е трудно явно да си лекар гинеколог и да знаеш защо 1 жена няма овулация с години, а хормоните в началото на цикъла и са наред. Мисля сега да отида и при д-р Катя Тодорова за 1 консултация и септември ще се ориентирам сигурно направо към някоя клиника  Sad Само пък да не ми се смеят там че не съм достатъчно сериозен случай за тях  Laughing
Много се надявах да има някое момиче с подобен на моя проблем ама.... късмет  Grinning

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 356
Само пък да не ми се смеят там че не съм достатъчно сериозен случай за тях  Laughing
Много се надявах да има някое момиче с подобен на моя проблем ама.... късмет  Grinning
според мен-няма такава фраза достатъчно сериозен случай
всеки случай си е важен,независимо дали е лесно решим или не !!! Simple Smile
добро решение си взела! Hug

# 10
  • София
  • Мнения: 3 772
Надявам се да се ориентирам най-накрая по въпроса с лекарите  Grinning Последните при които съм ходила уж са добри но просто не са явно за жени с по сериозни проблеми  Simple Smile Аз четох че ти си се ориентирала към клиника Щерев и аз мисля там да ходя Simple Smile

# 11
  • Мнения: 765
Ката, мила, първите три години и аз ги загубих в слушане на приказки от рода - никак не приличаш на жена със СПКЯ. Е сега вече приличам, но изминаха толкова години в слушане на простотии  Twisted Evil Д-р Тодорова е добър избор (надявам се)  Peace В момента аз също съм неин пациент. Намеренията ти да се ориентираш към спец. клиника са абсолютно правилни. Няма тежък, няма лек случай - всички заслужаваме помощ. Искрено се надявам да я получиш скоро  Hug
Един съвет - преди да отидеш при Тодорова, пусни си повечето изследвания, за които говорехме, за да може да ги види, и да не губиш излишно  време. Още веднъж ти пожелавам успех   bouquet Пиши как се развиват нещата при теб.

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 356
успех и бързо решение на проблема ти пожелавам от сърце!  bouquet
мисля,че ще останеш доволна от решението ти за клиниката и най-вече за професионално отношение към проблема/лесен или труден/!

ако има нещо с което да ти помогна-на драго сърце!

# 13
  • Варна
  • Мнения: 135
Здравей Ката–ката,

Предварително се извинявам за въпроса обаче - случайно да си пълничка?

Питам те това, защото твоята история ми напомни много на моята донякъде и реших да ти пиша. При мен нешата започнаха още в пубертетска възраст с много силна аменорея, повишено окосмяване и т.н. - много от симптомите на СПКЯ (сега го знам, но тогава си нямах и идея). Водиха ме по лекари, специалисти и т.н. - проблеми в хормоните, много висок андростендион. Никой не ми спомена нищо за кисти, даже от ехо-то си имам "Няма кисти". Тъпкаха ме с Диане 35 цяла година, нищо не се промени почти, биха ми хормонални инжекции, какви ли не изследвания ми правиха. Минахме през депресията като младо момиче да видя "синдром на Стюърт и калциноза на черепната кост" написано на епикризата от снимката на главата ми. С една дума, мотаха ме и си ме подхвърляха и само се депресирах. Накрая след 2-3 години една лекарка ми каза - нищо друго не може да се направи за теб докато не отслабнеш. Казах - добре и свалих 30 кила. Честно казано това беше нещото, което най-много ми повлия и помогна от всичките глупости до тогава. Това че започнах да ям страшно много плодове и зелечуци също. Миналата година тестостерона ми беше под долната граница паднал даже, андростендиона е в норма. Та сега, след около 6 години, съм вече най-накрая с диагноза СПКЯ и тепърва ще тръгваме пак да изследваме хормони и т.н. защото вече искаме дете. Не са ми тук старите изследвания защото не съм си в Бг, и не мога да ти кажа как бяха ЛХ и ФСХ преди да ме диагностицират. Не знам дали изобщо тази история ще ти помогне, но реших да я споделя, пък знае ли човек. След месец и нещо се прибираме и мога да видя изследванията си и дам повече подробности.

Иначе, само да добавя, че освен, че андростендиона е висок, на мен ми се струва, че и естрадиола е позавишен. Въпреки, че видимо е в норма, това е нормата за цялата фоликулярна фаза, а това са изследвания от 5-ти ден. Той тогава би трябвало да започва да расте. Принципно, част от естрадиола в организма на жената се образува именно от адростендиона, така че мисля, че това може да е причината.

На такива размисли ме наведе твоят разказ, дано нещо от това ти помогне в проблемите.

 Hug Hug Hug Дано всичко се оправи бързо....

# 14
  • София
  • Мнения: 3 772
Благодаря ви много момичета за отговорите  Hug
radostta ще съм ти благодарна ако погледнеш отношението ЛХ/ФСХ Embarassed защото нали уж то е един от основните признаци за диагнозата на ПКЯ Confused а за пълничкото не знам не съм слаба 61кг съм в момента на 167 малко над нормата съм  Embarassed ама много обичам да си похапвам сладичко и всякви въглехидрати месо почти не ям  Embarassed, но съм имала периоди в които съм била 48кг и пак съм имала същите проблеми  Sad а това за естрадиола и андростендиона и аз съм си го мислила, ама лекарите като ги питам за него ми казват че не бил проблем.... а интересното е че след последната доза дуфастон малко се поукосмих където не трябва (аз и заради това си поисках да ми ги пуснат мъжките хормони), но сега като не пия нищо космите пък почнаха сами да поизкапват (може и да си въобразявам ама наистина падат  Rolling Eyes)
Dodichka какви изследвания имаш предвид? Аз имам хормони, снимка на хипофизата (на която пише че ми е в гранично малки размери, не знам дали и това не е повод за час от проблемите  newsm78), ама никои не обръща внимание и на нея (може да не е важна). Какво още ми трябва?
Отново много ви благодаря момичета  Hug   bouquet



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт