Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 3 юли 2008, 22:21 ч.
  • Преглеждания  1 793  Мнения  6  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 487
Мили момичета,

Аз преди един месец писах в темата за донорите, а какво се оказа... Въобще не го очаквах това. Значи моята история накратко: на 24 г. съм и от една година знам, че имам поликистозни яйчници. Преди половин година ми откриха и хипотиреоидизъм. Идеята беше да ме изследват пак сега лятото, да предизвикаме овулация и да почнем да работим за бебе. Къде ти... Simple Smile

Аз съм свикнала да не ми идва по два-три месеца и въобще не ми направи впечатление, че и този път ми закъсня 2 месеца. Обаче в един момент почна да ми се гади...Laughing Един ден, два дена, пет дена...а на мен дори и не ми минава през акъла, че съм бременна. И викам на една приятелка: "Абе, нещо ми има на стомаха, непрекъснато ми се гади." И тя: "Опааааа!" И чак тогава загрях. Направо щях да падна, като видях двете черти.

Та това е за успокоение на всички с ПКЯ, въобще не е трагично и аз забременях едва ли не от раз Simple Smile

Въпросът ми е: Тъй като се усетих чак в седмата седмица, а имам тироидни проблеми, се чудя дали тези седем седмици не са били прекалено опасни за бебето. Най-вече за умственото развитие се притеснявам, защото знам, че при деца на майки с хипотиреоидизъм има риск за умственото развитие.

Ето стойностите ми в момента:

FT4 - 16.44
TSH - 2.62

Бях при д-р Катя Тодорова, която ме успокои, че няма никаква опасност за плода. Ама аз все пак да ви питам за мнение...

Между другото горещо препоръчвам и д-р Тодорова, и д-р Коларов, и двамата са страхотни лекари. Д-р Тодорова направо ме просълзи, толкова е мила. Идеше ми да я прегърна!

В момента пия 12.5 мг. L-thyroxin и хиляда други неща и общо взето сме на фаза "СТИСКАЙТЕ ПАЛЦИИИИИИИИИИ!!!!!" Praynig

Ще се радвам на мнение, особено ако някой знае дали седемте седмици без L-thyroxin може да са се отразили зле на бебето Sad

Мерси!!!  Hug

Последна редакция: чт, 03 юли 2008, 22:29 от autumnsphere

Реклама
# 1
  • Мнения: 3 989
autumnsphere, честити ти две чертички!  Hug Да бременееш безпроблемно! fingerscrossed

Моето не-експертско мнение е, че не би трябвало да се притесняваш.
Както знаеш, високият Пролактин пречи на имплантацията, което при теб очевидно се е случило.  Wink
Тироидните хормони влияят за поддържане на по-ниско ниво на Пролактин.
Л-Тироксин е принципно Т4 (като не трябва да забравяме, че Т3 и Т4 са всъщност един и същ хормон, като единия има вързана една йодна молекула повече от другия). Като приемаш Л-Тироксин, се повишават Т3 и Т4 и така се регулира нивото на Пролактина.

След като при теб имплантацията е минала успешно, нивото на Пролактин е било в границите, които са позволи това да се случи и няма какво повече да се случва на ембриона.
Добре е да си следиш Пролактина, но като гледам, че вече пиеш Л-Тироксин, няма мого страшно! Simple Smile

Стойностите на Т4 и на ТСХ не мога да ги коментирам, защото не си посочила реферетни граници.

Последна редакция: пт, 04 юли 2008, 08:21 от cubbit

# 2
  • София
  • Мнения: 2 487
WOW... И на това му викаш неекспертно мнение! Grinning
Мерси!
Ето референтните граници:

FT4 - 16.44 [Реф. гр. 12.00 - 22.00]
TSH - 2.62 [Реф. гр. 0.27 - 4.2]

Сега се чувствам супер невежа, защото си мислех, че FT4 трябва да е ниско, а не високо, а то се оказа обратното... Друго си е да разбираш от медицина, Божеее....

Много благодаря за отговора!  Hug

# 3
  • Варна
  • Мнения: 1 578
Сега е важно да се следиш на 2 месеца, а по-точно ТСХ. Ако е около 2 или по-ниско, ще е супер. Ако е над 3 ще казваш на Тодорова и тя ще ти увеличава Л Тироксина. Когато ходиш да си правиш иследванията за контроли, отивай без да си пила кафе и без да си взела хапче. За бебчо и бременноста ти няма риск. Стойностите ти са супер в момента. Wink При бременност са малко по-различни изискванията, от тези в референтните стойности на лабораториите, та затова ти казах, че ТСХ е добре да е около 2 и по-ниско.

# 4
  • Мнения: 3 989
autumnsphere, стойностите ти са в норма. Вече са ти казали, че TSH трябва да се контролира около 2. За да ти са ниски стойностите на TSH, трябва да поддържаш по-високи стойности на Т3/Т4. Обаче се получава затворен кръг, защото когато паднат стойностите на TSH, се намаляват и нивата на Т3/Т4.
Контролирането на желаните нива е една игра по ръба.

Ето една схемичка, как работи всичко:

Всяка от трите "инстанции" произвежда съответния хормон
  • thyroid = щитовидна жлеза (Т3, Т4)
  • pituitary = хипофиза (TSH = thyroid stimulating hormone)
  • hypothalamus = хипоталамус (ТRH = thyroid releasing hormone)
Така наречения "негативен фийдбек" означава следното:
Повишаването на нивото на Т3/Т4 намалява продукцията на TRH в хипоталамуса и също ефекта на TRH на предната част на хипофизата, където се произвежда TSH, което от своя страна означава, че нивото на TSH също намалява.

Успешно бременеене! Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пт, 04 юли 2008, 20:51 от cubbit

# 5
  • София
  • Мнения: 2 487
Страхотно ви благодаря за успокоението и за подробната информация.

cubbit, ти направо ме изумяваш. Никой лекар не е успял толкова добре да ми го обясни досега. Много ти благодаря!!!

# 6
  • Мнения: 3 989
Страхотно ви благодаря за успокоението и за подробната информация.

cubbit, ти направо ме изумяваш. Никой лекар не е успял толкова добре да ми го обясни досега. Много ти благодаря!!!

autumnsphere, радвам се, ако съм ти помогнала!  Hug

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт