Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 юли 2008, 01:10 ч.

Ошав

  • 13 989
  • 42
  •   1
Отговори
  • Сливен
  • Мнения: 731
Здравейте. Нещо ми е щукнало да си правя ошав от кайсии, но никъде не намерих рецепта как става. Ако някой знае, моля да сподели  Praynig Други плодове, които са ми интересни за сушене са ябълки, круши, сини сливи, смокини и каквото още се сетите Simple Smile

# 1
  • Мнения: 10 191
Първо помислих, че искаш да си свариш ошав, но като че ли питаш за сушене на плодовете - ако е така, ето малко от сайта на д-р Емилова:

Цитат
СУШЕНЕ НА ПЛОДОВЕ

Всеки плод може да бъде изсушен независимо от метеорологичните условия с помощта на ел. фурна. След като плодът е почистен се поставя в суха тава с чисто дъно, по желание може да се постели с хартия. Фурната се регулира на 35-40 градуса (ако в предварително загрята фурна се поднесе дланта на ръката, трябва да се получи усещане за слънчева топлина). Решетката на фурната се поставя в средата, а вратата и се оставя леко открехната. Удачно е да се ползва нощна енергия. Обикновено плодът се засушава за една нощ. По месестите плодове след това могат да се доизсушат на слънце. Плодът се счита за сух, когато при притискане не овлажнява пръстите. Изсушените плодове се съхраняват в платнени торбички, закачени на проветриво място. Преди да ги сметнем за готови за зимата, торбичките трябва да се поставят във фризер за 48 часа (срещу акари, червеи и др.), след което наново се поставят на слънце (фурна). Сега те изсъхват много по бързо.

Забележка: Сочните плодове (ягоди, смокини, кайсии, праскови, черници, домати) се нареждат в тавата на един ред, а по-едрите с разрязаната страна нагоре. Черешите и подобните им се сушат с костилките на пласт дебел 3-4 см. Сливите - по желание с или без костилки. Семковите плодове се режат и почистват от семките.

По описания начин могат да се изсушат и зеленчуци
.

ТУК има още инфо.

Ето и тая тема.

# 2
  • Сливен
  • Мнения: 731
labrex, благодаря много newsm51 Точно такава информация ми трябваше Peace От 2 дни ровя в нета и се чудя как не съм ги открила тези теми. Още веднъж благодаря!

# 3
  • Мнения: 3 387
Не знаех, че на сушените плодове им викат ошав  #Crazy . Както и да е. Аз кайсиите ги разделям на две в тавичка отгоре покрита със тензух и когато слънцето изгрее на припек. Това в продължение на седмица и половина. Даже сега съм сложила за сушене. Да си ги похапваш зимата е страхотно.

# 4
  • Сливен
  • Мнения: 731
L 0 V E, обработваш ли ги предварително по някакъв начин или само разделяш и изкарваш на слънце? Това с тензуха е супер идея  Peace

# 5
  • Мнения: 3 387
L 0 V E, обработваш ли ги предварително по някакъв начин или само разделяш и изкарваш на слънце? Това с тензуха е супер идея  Peace
Няма никаква обработка. Просто ги цепя на две и махам костилката. Това е. Стават супер и много обичам да си ги похапвам. Сега съм направила 1 щайга- някъде около 30кг. Мисля, че ще стигнат за цяла зима да има да си похапваме. 

# 6
  • ~*iN a FaIrYtaLe*~
  • Мнения: 407
LOVE, прости невежеството ми, но защо поставяш тензух върху кайсиите? newsm78

# 7
  • Сливен
  • Мнения: 731
sladunka_medunka, според мен тензухът се слага за да предпазва плодчетата от разни летящи и пълзящи гадини, а и би попречил разни боклучки да лепнат по него. Ама все пак L 0 V E може да има нещо друго в предвид.

# 8
  • Мнения: 3 387
sladunka_medunka, според мен тензухът се слага за да предпазва плодчетата от разни летящи и пълзящи гадини, а и би попречил разни боклучки да лепнат по него. Ама все пак L 0 V E може да има нещо друго в предвид.
Точно заради това. Не бих искала като си ги хапвам да видя някоя залепена за сушенката буболечка...Неее, не си го представям. 

# 9
  • София
  • Мнения: 5 001
[. Аз кайсиите ги разделям на две в тавичка отгоре покрита със тензух и когато слънцето изгрее на припек. Това в продължение на седмица и половина. Даже сега съм сложила за сушене. Да си ги похапваш зимата е страхотно. [/b]
И аз така си правя ошав.Освен кайсийки,суша и сливи по същия начин....Ммммм Laughing

# 10
  • Мнения: 3 387
И аз така си правя ошав.Освен кайсийки,суша и сливи по същия начин....Ммммм Laughing
И сини сливи съм сушила, но миналта година НЕ. Заминаха за ракия  Rolling Eyes ...аман с тоя алкохол  Naughty

# 11
  • варненка от София
  • Мнения: 4 663
Друг вариант е да си ги свариш пресни, да добавиш и други плодове както сливки например, да добавиш захар на вкус по време на варенето и после слагаш в хладилника и пиеш студено, просто е чудесно.

# 12
  • Мнения: 3 387
Друг вариант е да си ги свариш пресни, да добавиш и други плодове както сливки например, да добавиш захар на вкус по време на варенето и после слагаш в хладилника и пиеш студено, просто е чудесно.
Това го правя всеки ден. Много е вкусно студено

# 13
  • Неизживени спомени
  • Мнения: 465
Друг вариант е да си ги свариш пресни, да добавиш и други плодове както сливки например, да добавиш захар на вкус по време на варенето и после слагаш в хладилника и пиеш студено, просто е чудесно.
Това го правя всеки ден. Много е вкусно студено
                  Аз го правя по същия начин варя плодовете Peace

# 14
  • София
  • Мнения: 5 001
Друг вариант е да си ги свариш пресни, да добавиш и други плодове както сливки например, да добавиш захар на вкус по време на варенето и после слагаш в хладилника и пиеш студено, просто е чудесно.
Това го правя всеки ден. Много е вкусно студено
                  Аз го правя по същия начин варя плодовете Peace

Момичета,това което правите си е обикновен компот.Вярно,че е вкусен когато е изстуден,но ошафа е сушени плодове.....

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт