Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 юли 2008, 17:36 ч.

Покупко - продажба на апартамент

 • 3 926
 • 11
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 957
Бих искала да ми помогнете с полезни съвети относно покупко - продажба на апартамент. 

В момента продаваме и търсим да закупим едновременно. Бяхме харесали едно жилище, но за съжаление го изпуснахме, понеже продажбата се забави. Има ли някой минал през подобна сделка и ако може да сподели опита си, ще съм благодарна.........Предполагам, че няма кой знае какви тайни за успех в подобна ситуация освен търпение и да улучиш момента, но все пак................

Благодаря!!!

# 1
 • Варна
 • Мнения: 905
ние минахме от там, но в цялата работа има доста "зависи" - например зависи какво продавате и каква цена му искате, какво търсите и имате ли средства или разчитате изцяло на продажбата и още и още. Но ще ти кажа ние какво направихме - тъй като продажбата се проточи доста дълго и нямаше изглед скоро да се осъществи, освен ако не продадем значително под цената, която си бяхме определили, а не искахме да става така, също така не искахме да изпуснем апартамента, който намерихме и го купихме изцяло с кредит. След повече от половин година най-сетне продадохме и погасихме част от кредита.  Но за това време цените бяха скочили доста и едва ли щяхме да можем да си купим нещо, ако бяхме чакали.
Сега наши приятели действат по същата схема - и тяхната продажба се забави, а не искат да изпуснат апартамента, който са си харесали и изтеглиха кредит. Ще чакат да се намери купувач - когато, тогава.
Успех, каквото и да решите!

# 2
 • Мнения: 3 847
Някои банки предлагат кредит "Мост", който е точно за такива случаи. Изплащаш кредита, докато продадеш старото жилище и после погасяваш без наказателни лихви. Потърси в Гугъл за повече информация, ако искаш.

# 3
 • Враца
 • Мнения: 872
m_a_y_a правилно те е ориентирала като възможност...друга такава е паралелно да се извършват и двете сделки продажбата на вашия и купуването на новия апартамент...за целта е хубаво когато се уговори  вече продажбата на вашия апартамент да се потърси и в рамките най - много на десетина дни да се сключи договор за покупката на новото жилище...имате едномесечен законов срок да напуснете старото жилище и това е възможно...ако продавате с агенция е хубаво да купите чрез същата с възможност да ви направят отстъпка от комисионната, а същевременно и ще ви е предложила да гледате преди продажбата още подходящи жилища...имайте предвид че е по - лесно да се купи отколкото продаде, така че имате ли клиент за жилището, сключете договор примерно за два месеца срок да се изнесете и така спокойно за един месец ще имате да търсите...но имайте предвид и инфлацията, така че е желателно двете сделки да са в близък срок..

моето жилище го продадох почти случайно, и в деня на сделката подписах и договора за новото и всичко беше ок...имайте предвид, че едно жилище грабва от първия момент (или поне аз така мисля) или ти харесва или не....започнеш ли да го заглеждаш и да се убеждаваш значи не е творя избор...влизайки в него трябва да си представиш как би изглеждало

Стискам палци и ако имаш въпроси питай по самата сделка  Hug Hug Hug

# 4
 • София
 • Мнения: 957
Много ви благодаря на всички!!! Идеята за кредита е много добра, но за апратамента, който продаваме имаме кредит, не е голям, но все пак е налице. Явно паралелното извършване ще е нашия вариант.....Иначе наехме една брокерка, защото я познаваме от предишни сделки, а и ще ни направи отстъпка. Не знаех, че може да се сключи договор за два месеца - това е разумно, точно, за да може да имаме време за търсене.
Но май предлагането е повече и продажбата се оказва доста по-трудната задача.... newsm78 Sad

wb - много си права за жилището!!! Това, което изпуснахме много ми хареса, но нямаше асансьор, а бе на висок 4 етаж. Може и да е за добро..... Thinking

# 5
 • Варна
 • Мнения: 905
Както казах има много "зависи".
Ако
mila71 разкаже малко подробности, ще може по-точни препоръки да получи.
Моя колежка направи като
wb, но тя продаваше ново строителство, а купи - старо.
Но според мен риска си е доста голям, когато се сключи предварителния договор за продажбата и на база на това (в смисъл да разчиташ изцяло на средствата от нея) да сключиш за покупка. Ако твоят купувач се откаже, ти увисваш, дори и да ти върне двойния размер на първоначалната сума (обикновено 10%). Така, че ако се решите на този вариант е желателно да сте се ориентирали към някоя банка за кредит за всеки случай и да сте минали първоначалното одобрение.
Кредит "мост" също е вариант, но трябва отново да си изчислите дали е най-изгодния. Сега доколкото знам има банки с ниска наказателна или без наказателна лихва за предсрочно погасяване. Мисля, че "мостът" също е обвързан със срокове, което не е хубаво, т.е. пак рискуваш да ти се наложи да продадеш на по-ниска цена.

# 6
 • София
 • Мнения: 957
m_a_y_a - Продаваме апартамент в София, панел, 86 г. Ще купуваме, но в Кюстендил. Там търсим тухла, не най-нова, но не по-стара от 80 г. Държим, обаче да е отлично ремонтирана. Проблемът възниква от това, че си мислехме, че до септември ще успеем, защото имаме да записваме деца в училище, градини....Искахме направо да започнат там новата учебна година, а сега може да се наложи да започнат тук.... ooooh!

Просто не преценихме, че продаването няма да стане лесно. Явно сме имали малко илюзии за това...... Sad 

Пътят за кредитите сме го минали 2003 и мога да кажа, че беше един кошмар  #Crazy
Май не бих го изминала пак......

# 7
 • Мнения: 682
При нас имаше възможност да направим малка вноска по новия апартамент (нещо като капаро), а междувременно бяхме пуснали за продажба стария. Той се продаде много бързо( това става преди 5 години), имаше голямо и постоянно търсене. Същевремено имахме уговорка със собственика на новия до 3 месеца да внесем сумата по новия. Естествено имаше го малкия риск от това да не успеем за продадем стария, но както споменах тогава имаше много голямо търсене и цените не бяха толкова космически колкото сега. Желая ти успех!

# 8
 • Варна
 • Мнения: 905
не зная как е било с кредитите 2003, определено и на мен не ми беше леко през 2006, но не беше и кошмар. Имах един единствен момент, който ще остане в съзнанието ми като най-кошмарен и който ми скъси живота с няколко години, но и той вече е зад гърба ми. Доста трудно се оказа да намеря свестен кредитен. Бях си избрала банка и се наложи да обиколя няколко клона докато намеря такъв. Повечето май не знаеха за какво са там. Но като го открих, макар и в друг град, всичко беше направо песен. Вярно, че имах повече разходи по пътуване, телефонни разговори, но кредитния инспектор прие нещата много присърце и винаги ме улесняваше с каквото може  - разменяхме си имейли, аз си разпечатвах изпратените документи, разписвах ги и ги сканирах, а едва когато имам възможност ги носех.
Моята неприятност беше свързана с оценителя, т.к. банката нямаше оценител и работеше с някакви случайни и дойде някакъв, който в същото време има и агенция за недвижими имоти и дали заради това, че жилището, което намерих беше предлагано от друга агенция, дали заради нещо друго все още не ми е ясно, но като го заведохме (блока тогава беше на етап след акт 14) и каза "тази купчина тухли за колко мислите, че ще ви я оценя, не повече от 20 000Е" и си замина. Аз  Shocked онемях, разлюля ми се всичко под краката. Трябваха ни 90% от стойността на жилището, а с тази оценка просто нямаше начин да продължим, а предварителния договор беше подписан, бяхме платили 10% от стойността с пари, събрани от роднини (нали не бяхме успели да продадем жилището). Обадих се на кредитната, звъннах и в агенцията, чрез която купувахме и ги свързах и те заедно се оправиха. Всички бяха много учудени от оценката, т.к. става дума за жилище около 50кв.м. в един от най-скъпите тогава квартали на Варна.
Разказвам ти всичко това, за да си решите кое е по-добре за вас  - да се ориентирате към кредит, да си изчакате спокойно купувачи, за да получите добра цена за жилището си, децата да започнат учебната година на новото място или другия вариант да разчитате, че в един и същ момент ще можете да сключите две изгодни сделки (това за мен е въпрос на голям късмет, на който не бих разчитала)
Късмет ти желая  Hug

# 9
 • София
 • Мнения: 957
m_a_y_a - да, кредитният инспектор е много, много важен. Ние от ДСК теглихме и беше много зле - и като професионализъм, и като бързина, сто пъти едни и същи документи искаха, през 5 дни......... Whistling

Важното е, че всичко е приключило и при вас добре Simple Smile

Истината е, че си е доста напрегната ситуацията по подобни сделки и с цената на много напрежение!

Благодаря ви за пожеланията! Надявам се всичко да се нареди, ще обмислим различните варианти за действие. Дано докато мислим се появи нашия купувач и всичко  стане бързо...... Praynig

 Hug

# 10
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 831
Не се лъжете за кредита МОСТ. Преди време исках и аз да правя абсолютно същата сделка и всичко проверих, преди да се откажа.
 Значи, 1., този кредит не го дават на всички. Трябва да имаш определени доказани доходи за да го разрешат, при това доста високи доходи, ама доста над средните.  Просто трябва да е стабилен бизнес с високи доходи, ако работите на заплати, няма да ви дадат, колкото и високи да се заплатите. Съпрузите трябва да имат сметка в банката и доходите и на двамата да минават от там.
2. Ако го разешат - месечната вноска е много висока - надхвърля 1000 - 1200лв, това е лихвата, която е % от изтеглената сума, колкото по-скъпо е жилището, толкова по-голяма е сумата.
3. Това се плаща докато не се продаде другото жилище, но продажбата трябва да е в рамките на 1г., не по-късно.
4.Има и разни такси, които не са малки, но сега не помня точно колко бяха. Не са обявени предварително, разбираш ги в последствие.
5. Условията изобщо не са такива, каквито са обявени на сайта. Като се отиде на място в банката, нещата са съвсем различни. Типично по български.
По-добре си продавай на спокойствие и междувременно се оглеждай и набелязвай това-онова. Трудно се продава, лесно се купува, предлагане има. Ако изпуснеш някое жилище, не се ядосвай, значи не е било твоето Simple Smile Винаги можеш да се договориш при продажба, че ще освободиш жилището 2-3 месеца след продажбата и това да бъде записано в договора. До тогава все ще си намериш нещо. Има варианти. Пожелавам ти успех!

# 11
 • София
 • Мнения: 957
Unknown_lady - определено така решихме да направим. Кредитите в България са все още много рисково начинание, особено що се отнася до такси и таксички............Знаем го от опит, за съжаление. А и в крайна сметка не е на живот и смърт това преместване, когато стане, тогава......На моменти доста се изнервихме и то излишно.... Whistling

Благодаря ти за информацията!!! Спести ми доста ровене...  bouquet

Изобщо, момичета, страхотни сте! За пореден път се убеждавам...! Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт