Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Den Haag

Мнения: 1 313
Здравейте,спешно се нуждая от вашата помощ.Купих 2 филенца от Треска и смятам да ги направя на скара и да изненадам мъжлето,но ми се иска и някакво сосче да направя към тях,казвайте какви подходящи сосчета знаете.Моля ви newsm20Предварително ви благодаря smile3525
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Скоро имаше такава тема Wink http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=25171.msg487109#msg487109
Цитирай

Den Haag

Мнения: 1 313
Благодаря ти,пробвах с търсенето, но неможах да намеря такава тема.Пак благодаря за бързия отговор  bouquet
Цитирай

Ottawa, Canada

Мнения: 2 452
Сос Бешамел с копър върви на риба. Или Тартар.
Бешамела се прави с мляко, яйце и брашно (не зная точните пропорции, аз винаги работя на око); може да се добави и бяло вино (т.е. 50:50 с млякото). Изпържва се брашното в малко краве масло, добавя се мляко (или мляко:вино) докато се разреди и се вари на слаб огън. Може да се добави и жълтъка на едно яйце, к. се разбива и добавя постепенно към сместа за да не се пресече. На края се добавя ситно нарязан копър и се сервира с рибата. Апропо, този сос отдавна не го правя в оригинал, защото в магазините го има на прах - само добавям вино и мляко и варя. Ако случайно стане на буци го разбивам с миксера и ако е прекалено гъст разреждам докато стигне нужната консистенция. както виждаш, не съм голяма готвачка. Embarassed

Сос Тартар:
1 чаша майонеза; 1 лъжица нарязани на ситно кисели краставички; 1 лъжица нарязан на дребно лук; лимонов сок, сол, пипер на вкус; всичко се обърква и се сервира с рибата.
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
Риба магданозлия с царевица

Продукти:
500 - 600 г риба Треска (бяла риба)

за маринатата:
сокът от 1 лимон
1/2 връзка магданоз
1/2 в.ч. бяло вино
4 - 5 с. л. царевично олио
1 ч. л. зърна кориандър
сол на вкус

за царевичния крем:
1 консерва царевица (200 г)
200 - 250 мл прясно мляко
100 г маргарин
1 червена чушка
1 – 1 1/2 с. л. брашно
черен пипер и сол на вкус


Начин на приготвяне:
1.Маринатата се приготвя, като в купа се изсипват виното, лимоновият сок. Добавят нарязаният на ситно магданоз и се подправя със сол и запечен за 1 - 2 минути в сух тиган, стрит кориандър, след което хубаво се разбърква.
2.В кръгла тава се нарежда един ред филета от рибата и се покриват с част от маринатата. Върху този ред се слага още един ред риба, покрива се с останалата част от маринатата и се оставят да се мариноват около 30 минути.
3.Царевичният крем се приготвя, като отцедената царевицата се запържва в предварително загрят маргарин, поръсва се с брашно, залива се с прясно мляко и се подправя със сол и черен пипер. След това се добавя нарязаната на дребно чушка и сместа се оставя да ври, докато се сгъсти.
4.Маринованата риба се полива с царевично олио и тавата се поставя на котлона и рибата се задушава 15 минути, под капак .
5.Рибата се сервира, като се поставя върху царевичния крем.
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
Риба в сладко-кисел гъбен сос

Продукти:
500 г филе от мерлуза
1 пакетче пшенично нишесте (50 г)
черен пипер на вкус
сол на вкус
олио за пържене

за спагетите:
250 г спагети
1 стрък праз
4 скилидки чесън
3-4 с. л.соев сос
3-4 с. л. олио

за сладко-кисел гъбен сос:
2-3 сушени дървесни гъби
1 резен пресен джинджифил
1 кубче гъбен бульон
Ѕв.ч. бяло вино
3 с. л. ябълков оцет
2 с. л. кетчуп
2 с. л. олио
2 с. л. нишесте
2 с. л. захар
1 с. л. соев сос
1 щипка сол

Начин на приготвяне:
1.Спагетите се сваряват в подсолена вода. След това в уок се загрява олиото, запържват се нарязания на ситно чесън и нарязания на кръгчета праз. Добавят се сварените спагети. Пържат се 2-3 минути, след което се подправят със соевия сос.
2.Рибата се нарязва на парчета, посолява се и се поръсва с черен пипер. Овалва се в нишестето и се пържат в загрятото в уок, олио, 2-3 минути от всяка страна. Изваждат се върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина.
3.Сладко-киселият сос се приготвя, като гъбите се заливат с кипнала вода, така че да се покрият. Престояват 15-20 минути, за да омекнат. След това се изчистват и се нарязват на ивици. В загрятото олио се запържва наситнения джинджифил, докато порозовее. След това се добавят нарязаните на ивици гъби. Наливат се и разбърканите бяло вино, соев сос, ябълков оцет, захар и сол. След соса, при гъбите се налива 150 мл топла вода и бульона. Всичко се вари 1-2 минути.
4.Сервира се, като спагетите се слагат, като канапе, отгоре се нарежда рибата и се полива със соса.
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
Oгретен от пастърва с крем от броколи и сирене грюер

Продукти:
2 пастърви ( 700 г )
4 картофа ( 500-600 г )
1 корен пащернак ( 100 г )
200 г броколи
200 мл студено прясно мляко
50 г масло
50 г сирене “Грюер”
1 с. л. брашно
1 ч. л. сушен копър
сол на вкус
олио за намазване
Начин на приготвяне:
1.Картофите се нарязват на едри кубчета и се сваряват.
2.Пащернакът се нарязва на парченца и се сварява. След това се намачква заедно с картофите. Поръсва се с копъра, солта и се добавя 1/3 от маслото. Трябва да стане пюре.
3.Пастървата се филетира, като се отстраняват главите, костите и перките.
4.Броколите се запържват в останалото масло за 2 минути. Поръсва се с брашното, налива се прясното мляко и се посолява. Разбърква се добре и се намачква.
5.В намазнена тавичка се поставя метален пръстен, който се напълва с картофено пюре. Маха се и се поставя по едно филе от рибата. Филето се навива с кожата на вътре и се защипва с клечка за зъби, за да се получи коронка. В центъра на коронката се полива соса от броколи. Така се правят и останалите 3 порции.
6. Пекат се в предварително загрята на 200С фурна, около 15-20 минути. Изваждат се с шпатула и всяка порция се сервира в загрята чиния.
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
доматен сос с горчица

1 буркан стерилизирани домати
1 глава кромид лук
1 прясна зелена люта чушка
2 дафинови листа
4 - 5 с.л. олио
2 с.л. горчица
1 с.л. кафява захар
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне на соса:
1. Нарязаният лук се запържва в сгорещеното олио.
2.Когато лука е готов към него се прибавят дафиновите листа, захарта и горчицата, щом се разтвори тя се прибавят доматите, чушката и солта. Оставя се на котлона да се сгъсти. След това се претриват в цедка до получаването на сос
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
Риба хек със зелен сос

Продукти:
филе от хек
фино смляно царевично брашно за паниране
олио за пържене

за соса:
200 г майонеза
3-4 филета хамсия
1 печена чушка
1 малка скилидка чесън
4- 5 листа салвия
1-2 с. л. кисело мляко
1 ч. л. сос Уорчестър
лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне:
1. Сосът се приготвя като към майонезата се добавят наситнените чушка и хамсия, сос “Уорчестър” , наситнените салвия и чесън и лимоновия сок, кисело мляко. Разбърква се.
2.Рибата се нарязва на парченца, овалват се в царевичното брашно и се изпържват в загрятото олио, по 4-5 минути от всяка страна. След като са готови се поставят върху салфетка.
3. Рибата се сервира гарнирана със соса.
Цитирай

Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мнения: 8 230
1 стрък праз
1 кубче гъбен бульон
80 г студено масло
1/2 в. ч. бяло вино
1 с. л. брашно
2 с. л. олио
1 с. л. наситнен магданоз
1 ч. л. лимонов сок

Сосът се приготвя, като в предварително загрятото олио се запържва праза, налива се виното. Стои на котлона, докато виното изври. Поръсва се с брашното, разбърква се енергично, така че брашното добре да се разтвори. Налива се и разтвореното в 250 мл вряла вода кубче бульон. Добавят се магданоза, лимоновия сок и маслото.
Цитирай

Den Haag

Мнения: 1 313
Благодаря ти dezyg ,ти си цяла енцеклопедия с най-разнообразни сосчета,непременно ще пробвам някое от тях  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.