Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора

Сливен

Мнения: 731
Здравейте. Искам да попитам до колко е здравословно пърженето с течна фракция от палмово масло? Може би 2 или 3 пъти годишно пържа или тиквички или картофи. Знам, че не е препоръчително пърженето в олио и ми стана интересно дали Палмолината (на съдържанието й пише, че е течна фракция на палмовото масло) е здравословна  newsm78
Цитирай


Мнения: 8 581
Здравейте. Искам да попитам до колко е здравословно пърженето с течна фракция от палмово масло? Може би 2 или 3 пъти годишно пържа или тиквички или картофи. Знам, че не е препоръчително пърженето в олио и ми стана интересно дали Палмолината (на съдържанието й пише, че е течна фракция на палмовото масло) е здравословна  newsm78

Ако това е така, не би трябвало да е вредна.

Цитат
"Палмолина" е полутечна растителна мазнина  /течната фракция от палмовото масло/, която не се окислява и не прегаря при високотемпературна преработка /180-220 °С/.
Препоръчва се за многократна употреба при пържене. Предназначена е за фритюрници, за открито пържене, за готвене и за печене.


А в тая тема има мнения за палмолината и за другите мазнини за пържене.
Цитирай


Мнения: 8 581
Ето и малко, преведено от руски в полза на това масло:

Чистото качествено палмово масло има наситен оранжево-жълт цвят, орехов вкус и приятен мирис, Високото съдържание на коензим Q10, витамините А и Е, а също така на каротин, придава на  палмовото масло  уникални полезни свойства. Палмовото масло е идеално за пържене, може да се използва за подправяне на салати и в сладкарски изделия. Палмовото масло ги насища с витамини, придава им златист цвят и неповторим вкус.

Друг е въпроса, дали това, което купуваме, е чисто и качествено палмово масло.
Цитирай

Сливен

Мнения: 731
labrex, благодаря за превода  Hug
В темата за пърженето прочетох следното мнение, което ме хвърли в размисъл
Палмолина-за фритюрник само,много по-безвредна е.Използва се за фритюрник при многократно пържене в една и съща мазнина,не прегаря,не почернява.

Не се заблуждавайте от рекламите, работила съм няколко години в предприятие, което произвежда палмолина и други масла. Палмолината не е безвредна изобщо - само ако знаете каква технологията, с която с която течното масло се превръща в твърдо  Sick. По същата причина маргарина също не е за препоръчване! С чиста съвест мога да кажа, че много по-безвредно е да пържите в мас, от колкото в изкуствено създадените мазнини на растителна основа! Моя съвет е да си ползвате растително масло: течно! Love

Другото, което ме смущава е думата "полутечна". Чудя се дали не е поредната транс мазнина защото пише фракция от палмово масло, а не само палмово масло  Thinking
Цитирай


Мнения: 8 581

Ето ТУК има технологията му на производство и малко-по-подробно за него и използването му. Ако не се справяш с руския, има и английска версия.

А ТУК пък се оказва, че много хора го използват, за да лекуват какви ли не болести. Но става въпрос за някакво червено палмово масло.

Колкото успях да поровя в руския нет / в бълт. като че ли няма много инфо за него/, мненията са, че е полезно.
Има едно златно правило - умереност. Ако не се прекалява с употребата му, едва ли ще навреди. Още повече, че в Полинезия го използват от хилядолетия.
Цитирай


Мнения: 357
Ето и малко, преведено от руски в полза на това масло:

Чистото качествено палмово масло има наситен оранжево-жълт цвят, орехов вкус и приятен мирис, Високото съдържание на коензим Q10, витамините А и Е, а също така на каротин, придава на  палмовото масло  уникални полезни свойства. Палмовото масло е идеално за пържене, може да се използва за подправяне на салати и в сладкарски изделия. Палмовото масло ги насища с витамини, придава им златист цвят и неповторим вкус.

Друг е въпроса, дали това, което купуваме, е чисто и качествено палмово масло.
Аз пържа само с палмово масло.
Цитирай


Мнения: 111
Откъде да си купя палмово масло?
Цитирай

Сливен

Мнения: 731
Ами, тук го има във всички магазини.
Цитирай


Мнения: 878
Отново искам си кажа мнението, че да се ползва така наречения: "палмолин" или "палмолина" не е полезно - напротив!
Аз не съм технолог, но лично технолога  в нашето предприятие ми е обяснил защо, как и до колко е вредно използването на тази мазнина. Причините са същите както при маргарина.

пускам мнения от друг форум, надявам се обясненията там да са по-ясни :

http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.4369.html

Ето още информация за хидрогенизирането: превръщането на течната мазнина в твърда:

http://www.teenproblem.net/index.php?m=s&id=1234
« Последна редакция: вт, 19 авг 2008, 16:39 от ssiillvvyy »
Цитирай

out of space

Мнения: 7 339
Не е! Напротив- най-вредната мазнина е!
Така ни обясни мой колега, който е последна година медицинска кибернетика.
Въпросното палмово масло има свойството да се задържа в организма, да се натрупва и при никакви положения не може да се изкара (освен чрез операция), използва се във вафли, чипсове, купешки пастички и подобни...
Цитирай

Сливен

Мнения: 731
ssiillvvyy, благодаря за първия линк!
Цитирай


Мнения: 39
Живяла съм продължително време в Швейцария.През всичкото време съм готвила с олио.Като дойдох в България,получих страхотни киселини.Установих,че е от олиото.Започнах да готвя всичко с палмово масло,и изчезнаха всички проблеми-вече 5-6 години.Купувам го от склад на едро,по 20кг.Стига ни за 8 месеца-(трима човека).Беше по 1.50 лева,сега е към 2.40.На кашона пише:без холестерол-(въпреки,че не вярвам много на рекламни надписи).Но наскоро дадох за анализ кръв-предполагах,че холестерола ми ще е 5 пъти над нормата-хапвам си доста мазно месо,сланинка,пилешки трътки и кожички!При референции до 6.2,аз имам 5.8!Така,че,моят опит казва:гответе всичко с палмово масло.
Цитирай

Страната на приказките

Мнения: 279
Вчера купих палмово масло (досега не съм ползвала), като се загря във фритюрника, започна да дими и из целия апартамент се разнесе ужасна миризма, като от скара, както се носи онзи дим покрай уличните скари. Като изпържихме картофи, те бяха пропити със този дим и имаха същия вкус-на пушек от скара. Изхвърлихме ги, бяха направо отврат. Какво може да му е на това масло? Иначе си е твърдо, бяло, не мирише на нищо преди да се загрее.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Аз съм скептично настроена към тези мазнини  Confused
Цитирай


Мнения: 2 846
Аз също като Блонди.
Нещо не ми вдъхва доверие това палмово масло и никога не съм купувала.
Мазнина - олио, зехтин и масло.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора