Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Моля, прочете, преди да питате  Peace

Ето какво трябва да се знае при съвет за избор на климатик :
Квадратура на помещението ( височината на тавана е съществена подробност )?
Каква е изолацията ?
Каква е дограмата ?
Какво изложение е ?
Какъв е вида на строителство ( панел, тухла ) ?
Колко прозорци има и каква е големината им ?
Отопляват ли се помещенията около вас ?
Каква Т искате да постигнете ( за отоплителния сезон ) ?
Какъв бюджет имате ?

На коя фирма да се спрем ?
Закупуването и монтажът на климатик, трябва да се извършва от специализирана фирма. Това уред, който изисква специфични технически познания ( климатичната техника не е стандартна битова техника, която да включим в контакта и тя да почне да функционира ). За добрата работа на климатикът е нужен качествен монтаж. Магазините като Техномаркет, Технополис и т.н. "техно", ползват услугите на подизпълнители. В списъка с подизпълнители има всякакви фирми, повечето от които работят с евтини материали и в стремежа си  да направят колкото се може повече монтажи за един ден, претрупват работата си и монтажът се оказва некачествен и климатикът не работи оптимално. В големите хипермаркети - рядко се продава качествена климатична техника от водещи световни компании.

Най-често задавани въпроси :
Кои климатици спадат към "сплит система" - "Split" - разделен ( външно и вътрешно тяло );  сплит системи са почти всички видове климатици ( подови, стенни, колонни, чилър, канална, касетна ), без прозоръчни и мобилни.
Какъв е принципът на работа на инверторният климтик - той автоматично регулира мощността си ( обикновените климатици работят в режим на включване-изключване ), при което точно се поддържа зададената температура, при по-ниски нива на шум и икономия на електроенергия от 35% до 65% ( спрямо обикновенния климатик ). Консумираната мощност се понижава, когато температурата в помещението се приближава до желаната. Инверторният климатик може да работи на отопление при отрицателни външни температури ( до - 20 градуса Целзий ), нещо по-трудно достижимо за обикновенните сплит-системи. Основните разлики при видовете инвертори са в икономията на електроенергия - АС (до 35% спрямо обикновенния кондиционер), DC (до 50% спрямо обикновенния кондиционер), DC (до 65% спрямо обикновенния кондиционер) и DC Hibrid (до 65% спрямо обикновенния кондиционер).
Кахетиновият филтър е изсушен зелен чай на прах. Работа особена не върши.
Каква е разликата между Mitsubishi Heavy Industry и Mitsubishi Electric ? Mitsubishi Heavy Industry са с по-високи COP ( коефициент на отопление ) и ЕЕR ( коефициент на охлаждане ) фактори и с малко по-голяма гама от климатици. Mitsubishi Electric е малката фирма, а  Mitsubishi Heavy Industry по-голямата.
1 или 2 по-малки климатика за 2 преходни помещения ( с портал ) - Какво се случва, ако се монтира 1 бр. климатик - тъй като има отвор=врата , Т в основното помещение ще се влоши, а в преходното ще се покачи/понижи малко.Особено що се касае за отопление... Топлия въздух се качва нагоре. Врата не стига до тавана. Топлия въздух от хола ще се заседи във възд. пространство над врата на хола и няма да премине в спалнята. В едното помещение през лятото ще е доста студено, а в помещението, където няма климатик хладно/топло, през зимата в помещението с климатик ще е топло, а в другото хладно.
Когато си купите климатик по-голям от нужното за даденото помещение, инверторният климатик работи като обикновен, т.е. постоянно изключва и включва, тъй като много бързо достига зададената Т, с една дума няма смисъл от инверторен климатик и се губи смисъла му. Единсвеният резултат - хвърлени пари на вятъра.
Кога е добре да се замислим дали ние  нужен климатик - разбира се, когато ни е "опрял ножа до кокъла", защото освен нас и на много други в момента им жега. Раннта пролет и есента е най-добрият период, тъй като тогава фирмите за климатична техника не са претрупани с работа и могат да реагират в малки срокове за монтаж. В периода края на май-началото на септември в много от фимите сроковете са в порядъка на 10-15 и повече дена.
Какво означават съкращенията и кои параметри трябва да гледаме, при избора на климатик :
СОР - коефициент на отопление ; EER - коефициент на охлаждане; ниво на шум в dB; енергиен клас ; разход на ел. енергия ( при охлаждане и отопление ); мощност в kW

Какви по "народност" са марките ?

Елит = AUX Китай; Nippon = AUX  - Китай; NAGOYA - Галанц,Китай; Краун = Беко,Турция; Hisense - Китай; SOGO = Мидея, Китай; Carrier ( обикновените климатици ) = Мидея, Китай; NЕО = AUX, Галанц, Грии (Китай); TREO = Галанц ( Китай ); ОСАКА - произведена в някой знаен и незнаен китайски завод в Галанц, Грии ( Китай ); SANG = Haer, BEKO ( КИтай, Турция ); EXEL = Haer; KRAFT = Елит и т.н. КИтай; Fagor ( принципно е испанска марка ) = някъде в Китай;

BTU, British Thermal Unit: - мерна единица за енергия = 0.293 вата
COP, Coefficient of Performance: - коефицент за производителност (използва се не само при климатиците)
EER, Energy Efficiency Ratio: - коефицент за енергийна ефективност

MULTISPLIT- климатик разделен на 2 или повече части  (с повече от 1 вътрешни тела)


R12, R22 , марки фреони:
хладилни агенти (топло и студоносители), използвани в климатичната техника - стари
R134a, R407C, R410 , марки фреони: хладилни агенти (топло и студоносители),  използвани в климатичната техника - екологични

Топъл старт   - функция на климатика, при която в режим ОТОПЛЕНИЕ вентилаторът на вътрешното тяло не тръгва да духа преди топлообменника да се е нагрял до определена температура (най-често над 35 градуса).  Това се прави с цел да се предотврати обдухване на помещенията със студен въздух докато климатика влезе в режим.

ПЛАЗМЕН ФИЛТЪР - За ефективно пречистване на въздуха в помещението.
Филтрираща система при която, миниатюрните частици прах се улавят от електростатичен филтър, а неприятната миризма се разгражда на микро ниво от полифенолов филтър. Резултатът е отлично пречистен въздух, наситен с отрицателно заредени йони.
Филтрира въздуха от: домашен прах, животинска козина, цигарен дим, ларви, почвени спори, полен.
Поглъща миризми от: цигарен дим, животни, кухненски отпадъци и др. неприятни миризми.квадратура                     климатик / BTu /                           кубатура

до 18                                          7                                                45
     22                                                                                        55
     30                                         12                                               75
     45                                         18                                             115
     60                                         24                                             150За марките в съотношение качество-цена-
Висок клас - Японски- DAIKIN, FUJITSU =TOSHIBA, CARRIER, MITSUBISHI HEAVY IND., MITSUBISHI ELECTRIC, HITACHI,PANASONIC, McQuay- CARRIER правят "joint venture" с TOSHIBA през 1999 г.  изатова ги слагам към японските
Среден клас- Корейски- Samsung и LG
Нисък клас- GHIGO, GREE, MIDEA, BEKO, SANG, NEO, ELITE


Полезни линкове -

10 Съвета за климатиците
Сравнение на марките климатици
Още инфо за коефициентите EER  и COP

10-те заблуди  - Най-срещаните заблуди за климатиците

Линк с инфо за Програмата за енергийна ефективност, с нея може да ви се възстановят до 20 % от стойността на климатика и монтажа - валидна е до 31.08.2008 г.

Независима европейска лабораторияТЕМА 1
ТЕМА 2
ТЕМА 3

Последна редакция: пн, 07 юли 2008, 15:45 от Пипи_лота

# 1
 • Мнения: 163
Благодаря на 6o6ul40, че ме насочи къде да си задам въпросчето и отново да потърся вашета помощ.... bowuu bowuu

Взехме си климатици DAIKIN, след около 4-5 дена ще ми ги слагат....но имам малки притеснения. Поръчахме си 3 климатика, като единият е URURU SARARA за всекидневната и другите по малки съответно за спалнята и детската. Взе да ме притеснява това да не съм попаднала на фалшиви климатици, защото започнах да попадам и на много по високи цени с разлика от 1000 - 1400 лв. ( конкретно говоря за този URURU SARARA).
Как мога да разбера, дали наистина ще имам климатици DAIKIN или някаква добра имитация.
И долу горе колко струва един такъв климатик - URURU SARARA , за площ 35 м2, като помещението е общо за кухня, хол и трапезария. На мен ми предложиха 42, а не 50, както говорихме с консултанта в началото, това добре ли е за това помещение.
Много ви благодаря предварително......... 
 
 

# 2
 • Мнения: 1 925
mimatta,
DAIKIN FTXR 42 E / BXB 42 F URURU SARARA - 3140 лв. ( без монтаж )
DAIKIN FTXR 50 E / BXB 50 F URURU SARARA - 4200 лв. ( без монтаж )
Според мен сте били за 50-ца, тъй като 42-ката я дават максимум до 33 кв.м., 35 ще му дойдат в повече особено в големи студове.

# 3
 • Мнения: 163
mimatta,
DAIKIN FTXR 42 E / BXB 42 F URURU SARARA - 3140 лв. ( без монтаж )
DAIKIN FTXR 50 E / BXB 50 F URURU SARARA - 4200 лв. ( без монтаж )
Според мен сте били за 50-ца, тъй като 42-ката я дават максимум до 33 кв.м., 35 ще му дойдат в повече особено в големи студове.


Благодаря много Stra4iatela, нашият климатик е 3400 лв., но виж незнам дали монтажа е вътре newsm78
сега  Wink разбрах от къде е тази разлика с 1000 лв.
На другите места са ми предлагали 50- ца, за това е имало такава разлика.....
Надявам  Rolling Eyesсе наистина да имам климатици DAIKIN.
А принципно имали и при тези климатици ментета????

# 4
 • Мнения: 146
Всъщност DAIKIN намалиха чувствително цените на своите климатици от тази пролет и толкова струва малък не инверторен климатик. Всъщност за имитация не може и да става дума тъй-като DAIKIN  са голяма фирма и общо взето следят какво се продава в България, въпреки че 100 % гаранция няма за измами. Моя съвет е задължително да си вземеш документ след монтажа на климатика и преди да платиш това е достатъчно голяма гаранция.

# 5
 • София
 • Мнения: 5 274
към Stra4iatela с молба за съвет:

спално помещение 18 кв.м. височина 2.50 м., краен панел, изложение югозапад, дървена дограма. основно се търси охлаждане през лятото.

какъв добър и тих инверторен климатик бихте препоръчали?

# 6
 • Мнения: 1 925
jam, щом искате само за охлаждане идеална работа ще ви свърши обикновен климатик, нещо такова : MITSUBISHI HEAVY/ ОБИКНОВЕН SRK / SRC 40 HG-S ( 1311 лв. -  достатъчно икономичен и тих ) или TOSHIBA / ОБИКНОВЕН RAS GAH / GKHP 13 ES2 ( 1350 лв. ). Ако държите на инвертор, което според мен е безсмислено, ако си вземете качествен обикновен климатик, ето предложенията : MITSUBISHI HEAVY/ INVERTER (СРЕДЕН КЛАС) SRK / SRC 25 ZG-S ( 1450 лв. ), FUJITSU / INVERTER ( СРЕДЕН КЛАС) ASYA / AOYR 9 LCC ( 1370 лв. ), TOSHIBA / INVERTER (СРЕДЕН КЛАС) RAS SAVE / SKVE 10 ( 1340 лв. ), SHARP / INVERTER (СРЕДЕН КЛАС) AY - XP 9 HR / AE - X 9 HR (Plasmacluster) ( 1450 лв. ), DAIKIN / INVERTER (СРЕДЕН КЛАС) FTXS 25 C / RXS 25 C ( 1500 лв. ) Най-тихи са Mitsubishi и Daikin

# 7
 • Мнения: 179
Запис Peace

# 8
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
mimatta,
DAIKIN FTXR 42 E / BXB 42 F URURU SARARA - 3140 лв. ( без монтаж )
DAIKIN FTXR 50 E / BXB 50 F URURU SARARA - 4200 лв. ( без монтаж )
Според мен сте били за 50-ца, тъй като 42-ката я дават максимум до 33 кв.м., 35 ще му дойдат в повече особено в големи студове.


DAIKIN FTXR 28 E / BXB 28 F URURU SARARA - 2550 лв. ( без монтаж )
DAIKIN FTXR 42 E / BXB 42 F URURU SARARA - 2890 лв. ( без монтаж )
DAIKIN FTXR 50 E / BXB 50 F URURU SARARA - 4000 лв. ( без монтаж )

Стандартно монтажа е около 200- 240 лв.

Аз също смятам,че 50-ката ще ти върши по-добра работа, но все пак на 42-ката дават номинал за отопление около 5.10 kW, което се доближава много до необходимите ти по изчисления 5.25kW, така че предвид доста голямата разлика в цената на 42-ката и на 50- тицата, мисля че не си сбъркала  Peace

jam, щом искате само за охлаждане идеална работа ще ви свърши обикновен климатик, нещо такова :

MITSUBISHI HEAVY/ ОБИКНОВЕН SRK / SRC 40 HG-S ( 1311 лв. -  достатъчно икономичен и тих ) или
TOSHIBA / ОБИКНОВЕН RAS GAH / GKHP 13 ES2 ( 1350 лв. ).
Ако държите на инвертор, което според мен е безсмислено, ако си вземете качествен обикновен климатик, ето предложенията : MITSUBISHI HEAVY/ INVERTER (СРЕДЕН КЛАС) SRK / SRC 25 ZG-S ( 1450 лв. ), FUJITSU / INVERTER ( СРЕДЕН КЛАС) ASYA / AOYR 9 LCC ( 1370 лв. ),
TOSHIBA / INVERTER (СРЕДЕН КЛАС) RAS SAVE / SKVE 10 ( 1340 лв. ),
SHARP / INVERTER (СРЕДЕН КЛАС) AY - XP 9 HR / AE - X 9 HR (Plasmacluster) ( 1450 лв. ),
DAIKIN / INVERTER (СРЕДЕН КЛАС) FTXS 25 C / RXS 25 C ( 1500 лв. )

Най-тихи са Mitsubishi и DaikinПо приницп за това помещение е нужен 12 BTU, но предвид изложението и дървената дограма, Stra4iatela ти е препоръчала 18-ка.

# 9
 • София
 • Мнения: 5 274
Stra4iatela и Пипи-лота,

сърдечно благодаря за бързите и подробни отговори! остава едно последно питане, ако е уместно в рамките на форума - бихте ли препоръчали фирма в София, на която да се поръча доставка и монтаж на въпросната техника?

# 10
 • Мнения: 1 925
Пипи, как за 18 кв.м. 18-ка климатик, то и 12-ка е много, нещо не разбрах ? Shocked
По приницп за това помещение е нужен 12 BTU, но предвид изложението и дървената дограма, Stra4iatela ти е препоръчала 18-ка.

# 11
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Stra4iatela и Пипи-лота,

сърдечно благодаря за бързите и подробни отговори! остава едно последно питане, ако е уместно в рамките на форума - бихте ли препоръчали фирма в София, на която да се поръча доставка и монтаж на въпросната техника?

За да не е некоректно, написах ти ЛС.

# 12
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Пипи, как за 18 кв.м. 18-ка климатик, то и 12-ка е много, нещо не разбрах ? Shocked
По приницп за това помещение е нужен 12 BTU, но предвид изложението и дървената дограма, Stra4iatela ти е препоръчала 18-ка.


Ами защото ти препоръчваш 18- ка и затова те подкрепям... Simple Smile

jam, щом искате само за охлаждане идеална работа ще ви свърши обикновен климатик, нещо такова :
MITSUBISHI HEAVY/ ОБИКНОВЕН SRK / SRC 40 HG-S ( 1311 лв. -  достатъчно икономичен и тих ) Най-тихи са Mitsubishi и Daikin


Мислех, че го правиш заради изложението, защото за 18 квадрата трябват около 2.7 kW- 12-ка  newsm78

Може би си имала предвид този модел MITSUBISHI HEAVY/ ОБИКНОВЕН SRK / SRC 28 HG-S- 2.60/2.80 kW- 1136 лв. без монтаж

# 13
 • Мнения: 1 925
Пипи, сори, ама днес правя 101 неща и нещо не чета, изобщо не се усетих, че говориш за обикновената машина  ooooh! Тъй де, мисля че в техния случай MITSUBISHI HEAVY/ ОБИКНОВЕН SRK / SRC 40 HG-S е по-добре  Peace

# 14
 • Мнения: 146
към Stra4iatela с молба за съвет:

спално помещение 18 кв.м. височина 2.50 м., краен панел, изложение югозапад, дървена дограма. основно се търси охлаждане през лятото.

какъв добър и тих инверторен климатик бихте препоръчали?
Haier, Haier,Haier.

HSU-12HV03/R2(SDB)

Верно че сега само аз казвам, че това е най-доброто . Много е добро!!!
Повечето дето много знаят не виждат по далече от носа си и затова пеят като папагали mitsubishi, fujitsu.
Света не само черно бял има и малко нюанси. Като остане време ще го напиша на сайта си темата е огромнна, въпреки че някой си мислят че е мног просто и лесно.

Последна редакция: вт, 08 юли 2008, 23:21 от dkolov

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт