Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Luxemburg
 • Мнения: 1 202
Здравейте,
имам ено въпросче към майките във форума, който не ми дава мира напоследък.
От 34г.с. започнаха да ми измерват тоновете на бебето. Аз посещавам 2-ма лекари - един по здравната каса, където правим самото измерване на тоновете и един който ми следи бременността, не работещ със здравната каса. Резултатът от измерването го преглеждат и двамата лекари.
Моето притеснение се състои в това, че резултатът от измерването представлява почти една права линия със съвсем леки отклонения нагоре или надолу. И трите измервания изглеждат почти еднакво. Лекаря по здравната каса всеки път ме пита дали мърда бебето, защото нормалния резултат на тоновете трябвало да изглежда като кардиограма с ясно изразени нагоре и надолу черти. Когато го покажа на лекаря който ми следи бременността, казва че бил ОК. Като цяло бебето наистина е доста кротко и само понякога мърда, което ми прилича на наместване при неудобна позиция. Когато споделих с приятелки те ме успокоиха, че може би по време на измерването (все по едо и също време го правя-сутрин около 10ч.) бебето спи, но ако е така лекаря не е правил нищо за да го събуди и да види дали това е причината.
Има ли някоя мама на която измерването да е било подобно на моето? Започват какви ли не мисли да ми минават през главата - дали не страда, дали е добре, нормално ли е да мърда толкова малко, ами ако е болно от нещо и т.н. Другата седмица съм на преглед на ехограф, но до тогава се моля да не се побъркам от притеснение. Ще се радвам на всеки отговор. Благодаря!

Последна редакция: пт, 11 юли 2008, 18:25 от ronicat

# 1
 • на морето
 • Мнения: 3 018
Не се притеснявай. Не искам да те разстройвам, но ще ти кажа  ,че моето бебе риташе нон стоп и въпреки това се роди с малформация ,която" добрата" лекарка не видя а е било възможно да се види .

# 2
 • Мнения: 8 476
веднъж са ми мерили тоновете и не съм голям специалист но доколкото помня бяха точно както ги описваш, не като кардиограма. пазиш ли самите листове от машината - на мен ми беше направило впечатление, че има разграфено на тях и тоновете на бебето попадаха в графите между 120 и 140. не знам дали ме разбра newsm78

# 3
 • Luxemburg
 • Мнения: 1 202
На скалата FHR при първото измерване започва от 145 до 175, докато от средата до края е между 150-155. При второто измерване между 145-150, при третото между 135-145 и последното между 150-160. На мен лично нищо не ми говорят тези измервания. Не знам между какви стойности е ОК и между кои не. 

# 4
 • София
 • Мнения: 94
Моето бебе също понякога спинкаше когато му мереха тоновете и акушерките правеха опити да го събудят като разклащах корема ми. Другия път като си на запис и пак не мърда го раклати смело и чакай - обикновено така се събуждат:) Знам че тоновете трябва да варират, между какви интервали незнам точно.успех и спокойно Simple Smile

# 5
 • На 2000км от София
 • Мнения: 2 658
На мен до сега два пъти са ми ги мерили.Първия път беше така,както каzваш,като кардиограма.Но онzи ден то явно спеше,а аz не zнаех,че трябва да е будно.Та като дойде сестрата,каzа,че трябва на всяка цена да го събудим и бутахме,местихме..Иначе тоzи път иzглеждаше наистина почти беz отклонениия,докато него раzбутахме..Не се притеснявай,явно все го целите да спинка  Sad

# 6
 • София
 • Мнения: 1 545
Не знам между какви стойности е ОК и между кои не. 

Доколкото си спомням, трябва да са м/у 120 и 180.
 Hug

# 7
 • На тиха улица
 • Мнения: 902
Ами аз съм имала резултати за 'sleeping mode', както каза една от лекарките ми, но не е успокояващо.Когато измерването е било такова, д-р Царичкова ме караше да пия кафе, кола съм пила, ядях шоколад , а и от притеснение се движех около болницата като линейка...Целта била да се "събуди" бебето...И на други мами са казвали да пият кафе или кола преди измерване.

Стойностите действително са между 120 и 180, аз давах редовно 130, 140...

Аз не мога да ти кажа да не се притесняваш, защото самата аз се бях притеснила и ако пак ми се случи- пак ще се сдухам.Самопредписах си ежедневно мерене , за да не стане беля. Мисля, че три мерения седмично ми се полагаха безплатно, другите си ги плащах.

Защо не идеш на тонове във време, различно от това, което ходиш?

# 8
 • гр.София
 • Мнения: 372
Ако имаше нещо притеснително, щяха да предизвикат раждането, още повече, че в 37-та седмица бебето е готово да излезе. Наистина е възможно бебето да е заспало точно по времето, когато ти слушат тоновете. При едно от последните ми посещения лекарката, която мереше тоновете, даде съвет на една бъдеща майка следващия път преди да я посети да закуси добре, да изпие едно силно кафе и да изкачи няколко етажа предварително. Явно ако майката е твърде спокойна, това се отразява приспиващо и на бебето. Опитай следващия път преди процедурата да извършиш нещо, което изисква известно физическо усилие и виж дали ще има по-различен резултат. Все пак не се притеснявай излишно-щом те наблюдават двама лекари, няма как да пропуснат, ако нещо не е наред.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 069
На скалата FHR при първото измерване започва от 145 до 175, докато от средата до края е между 150-155. При второто измерване между 145-150, при третото между 135-145 и последното между 150-160. На мен лично нищо не ми говорят тези измервания. Не знам между какви стойности е ОК и между кои не. 

Нормалното е от 120 до 160 удара.
Големия ми син също беше много кротичък и се тревожех много.
Ако не мърда 12 часа тогава трябва незабавно да се посети 1-та най-близка болница за да се направи проследяване на тоновете.

# 10
 • Асеновград
 • Мнения: 521
Запис на тоновете са ми правили само веднъж точно преди раждането и си спомням че излизаше лист хартия и на него "чертежчето" (ако мога така да го нарека) Simple Smile си приличаше напълно на нормална кардиограма , но явно бебето ми е било будно , ако пробваш както са ти казали и другите мами да отидеш по друго време може да го уцелите да е будно Simple Smile
а относно движенията всяко бебе е различно някои ритат повече други по малко Simple Smile

# 11
 • София
 • Мнения: 2 175
Не се притеснявай.Тези доктори всеки ден мерят тонове и ако имаше нещо обезпокоително щяха да реагират.Щом са ти казали,че е ОК,значи наистина е така.Леко и бързо раждане!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт