Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Семейни отношения
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

out of space

Мнения: 7 408
Трябва да декларирам частта земя, която имам към апартамента на ново жилище в кооперация. Изобщо не знам как се процедира- първо в агенцията по вписвания ли трябва да отида или първо да и платя данъка, от къде и какъв формуляр? Отидох в данъчното по район за инфо, а там се извила една внушителна опашка, а някакъв дебел чичи охрана се държи като фелдфебел. Питаом го човешки къде да отида, за да получа информация по даден въпрос, -какъв въпрос вика, -ми такъв, как да процедирам по един въпрос, -о, аз не знам, не мога да ви помогна, -ама знам, че вие не можете да ми помогнете, питам кой може, -ами нямам представа, отдръпнете се, пречите.  #Cussing out Shocked

След като във въпросната институция ми вдигат рамене, то ми оставате само вие. Има ли някой представа как да процедирам ега ти!?  #Cussing out
Цитирай


Мнения: 1 134
В данъчното я декларираш, до 2-месеца след придобиването. В службата по вписвания трябва да фигурираш вече като собственик на база нот. акт, с който са ти прехвърлили земята. Така, че там не е необходимо да ходиш.
Попълваш същата декларация, както и за жилището и си плащаш данъка. Като включваш и съпруга ти в нея, защото предполагам е СИО.
Декларацията я имаше някъде из нета. Ако не я намериш ще ти я пусна на мейл. Поне за нея да не висиш по опашките.
Цитирай

out of space

Мнения: 7 408
Моля те, пусни ми я на мейл!  Praynig Amsterdamm@abv.bg
Какво значи СИО? Значи апартамента ми е на името на дъщеря ми, аз съм попечител. В същата кооперация имаме и два гаража- единия на мое име, другия на името пък на сина ми. Значи декларирам частта земя за гаражите и апартамента като вписвам данните на сина ми, дъщеря ми и моите? Без тези на съпруга ми?
Цитирай


Мнения: 1 134
Ето я декларацията: http://www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=964

Всичко се декларира, за да могат да ти събират данъци след това.

Имах предвид, че ако си купила нещо на свое име, но е по време на брака, трябва да включиш и съпруга си в декларацията, защото става съпружеска имуществена общност - и той се води собственик. Но щом е на името на децата - н.п.
Цитирай

out of space

Мнения: 7 408
Но единия гараж е на мое име- значи трябва да включа и него (съпруга ми), нали?
Цитирай

о`майна лунна нощ е

Мнения: 1 979
Всички недвижими имоти и МПС, придобити по възмезден начин по време на брака - независимо дали сте вписани и двамата в титула за собственост, са СИО /съпружеска имуществена общост/, защото се  счита, че двамата имате приност за придобиването им.
МамаЗ ти е обяснила, че декларирането на имот - апартамент, ателие, земя, магазин ... става чрез подаването на декларация по образец - Декларация по чл.14 от Закона за местните занъци и такси за облагане с данък върху недвижимите имоти. В нея има специално приложение за земята. Декларацията се подава в Община "....................." - Местни данъци и такси в двумесечен срок от придобиравено на собствеността. Спазвайте тези срокове, защото рядко пропускат да наложат глоби за просрочие.
« Последна редакция: вт, 15 юли 2008, 09:29 от vesi_vas »
Цитирай


Мнения: 1 134
Но единия гараж е на мое име- значи трябва да включа и него (съпруга ми), нали?

Да, ако си го купила по време на брака. Т.е. не е дарение или наследство.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.