Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юли 2008, 12:58 ч.

Кой е виновен в случая?

 • 540
 • 8
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 946
Така ето и историята: майка ми от 8 год. живее в чужбина и съответно всяка година си идваза по 3 седмици отпуск и си прави профилактични прегледи на лекар и зъболекар (което е нормално като се има в предвид цените на запад). Миналата година се пенсионира тук и съответно си е открила сметка за да и превеждат пенсията....... и идна си в началото на юни както всяка година и тръгва по доктори (не че и има нещо, просто профилактика - все пак е на 61 год.) - минава през зъболекар - плаща си, отива на лекар и там плаща само че при едно от изследванията нещо не били в норма и лекара я праща в мед.академия да си изследва хормоните. Тя съответно отива там и пита на регистратурата - така и така с направление съм, но работя и живеяв в чужбина, пенсионер съм (общо взето каза си всичко) и пита при това положение прябва ли да плащам нещо или всичко се поема от здравната каса и на регистратурата проверяват и казват че е тъй като е с непрекъснати здравноосигурителни права и е пенсионер изследването минава през здравната каса, само 2 или 3 от изследваните хормони се заплащат, и тя казва ок няма проблем, за кога да си запиша час и при кого да се изследвам .......... и така изследванията са направени, резултатите са готови и съответно и ги дават (всичко е ок). На 1ви юли тя си заминава обратно за чужбина, като е оставила моя тел. за връзка ако има някакъв проблем с изследванията и ако не могат да я намерят. И така минава седмица и на 12 юли в 15,30 часа след обяд ми се обаждата от мед.академия къде то са и правили изследванията и ми казват че тя е изключена от пациентската листа и няма право на безплатни изследвания, нещо са сме догледали добре, но тъй като утре ще подаваме инфото към НОИ и ако не си заплати здравните вноски за 12 мес. назад изследванията щели да минат за сметка на болничното заведение и ми давата два вариянта съответно - или да внесе вноските или да дойде и да си заплати самите изследвания. Трябва до утре да съм и внесла здр.вноски и ми казаха  - ами вие утре сутринта ще отидете в НАП по местоживеене и ще и внесете за 12мес. назад и след това те ще ви датат един лист ще сте си ги платили и ще ми го пратите по факса защото нямаме време и трябва съответно ние да занесем докуметните в НОИ.
И аз съответно им казвам че това нещо няма как да стане първо защото съм на работа в другия край на града от 8,30, а НАП отваря в 9,00 , второ съм с дете което го прибирам след работа и трето аз нямам толкова налични пари и няма от къде да ги намеря за една вечер. И съответната докторка почна да ми крещи по телефона че нея това не я е интересувало и че щом са направени изследванията е трябвало да се платат. Аз и казвам ок, разбирам, но това защо не сте го казали на майка ми като си ги е правила, а чак сега? И тя - ами грешно сме били видели в системата.
Е аз каква вина имам че не си доглеждат нещата?  newsm78
Кажете ми кой е прав в случая и на кого е грешката? Confused
Разбира се че ако бяхаа казали когато майка ми беше още тук че трябва да се заплатят, тя щеше да си плати всички изследвания, но така не става пред свършен факт и в последният момент, незнам това поне е моето мнение.
Пускам темата за да чуя и вашите мнения в тази история.   Hug

Извинявам се за дългия пост  Peace

# 1
Ти не си виновна в случая.Това,че блеят-никой не е виновен.Случват се най-различни гафове особено в болници,с изследвания и т.н.

# 2
 • София
 • Мнения: 946
да и аз така си мисля че не съм виновна, но като знам че нущо е свършено но не е платено за услугата някак си ми е гадно, но нито имам средствата, нито времето за да ходя и да плащам  Crossing Arms

# 3
 • София
 • Мнения: 558
ТЕ СА виновни, разбира се!  Mr. Green Да са гледали където и както трябва...  Joy  Нали сте взели изследванията, сега просто трябва да намериш време  да отидеш в НОИ и да провериш дали има проблем.

# 4
 • Мнения: 294
Какви нагляри...тц тц Аз ако съм ще тегля една дълга, пък нека ме гонят после! нях нях нях

# 5
 • София
 • Мнения: 1 777
Че са бляли си е техен пропуск. Ако нямата де взимате от болницата изследвания, документи  или нещо друго, просто ги остави да пасат.кой ще плаща  не  е ваш проблем. Но проверете в НОИ, дали наистина са внасяни вноски, за кога и т.н. за да си знаете.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 449
След като живее в чужбина, откъде се е пенсионирала  по изслужено време и старост, от България или от чужбина ?
Къде е внасяла осигуровки, ако е там, няма право на безплатни изследвания.
Според мен е по-добре да платиш изследванията, ако се налага.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 777
Госпожата е била достатъчно коректна, когато е обяснила как стоят нещата, преди взимането на изследванията. Ако е трябвало да ги плати - да я бяха накарали да плати когато трябва, а не пост фактум да я правят на маймуна. Когато някой не си върши работата както трябва - да си носи последствията.

# 8
 • София
 • Мнения: 946
ами пенсионира се в БГ, не и достигаха няколко точки, но от НОИ и казаха, че има възможност да си ги купи като стаж и преди 1,5 год. вече майка ми плати около 2,500 лева,  и като направи 60 год. я пенсионираха,  и така вече от 1,5 год. си получава пенсията по сметка в банката.
Ами тя за това ги е питала, ако трябваше щеше да си ги плати не им е отказала, но от болницата са и казали, че е пенсионер и, че е с непрекъснати здравни права.
А иначе наистина има период в който преди да замине за чужбина, тук не си е плащала осигуровките, някъде около 3-4 год. мисля че са  newsm78
Но, както и да е , аз мисля че те са си виновни в случая, да са гледали, а отонсно изследванията - всичките резултати са и ги дали и всички документи са при нея.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт