Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юли 2008, 22:46 ч.

работа за тийнейджъри през ваканцията

 • 54 225
 • 65
 •   1
Отговори
Ами напоследък доста тийнове искат да работят през ваканцията.Няма лошо.Даже е похвално.Ама въпросът е къде?!Та тийнът е на 16г.,мъжки.Да знаете къде да иде да работи за оставащите два месеца?

# 1
 • край Дунав
 • Мнения: 2 174
Масларова ги е погнала и сигурно с право-децата трябва да имат детство, макър и вече на границата-освен ако не ги учите в семейния бизнес...може и да не съм много права newsm78

# 2
 • Мнения: 14 952
Какво детство на 16?  Laughing Те вече се мислят за големи, а ние треперим да не ни направят баби преждевременно.  Joy
Аз също съм за това децата да се трудят през ваканциите, като видят как се изкарват парите, мисленето и плановете за живота се променят, и то в положителна насока.  Wink
На моя син отсега съм му обещала, че ще го пусна догодина да работи, стига да се намери нещо подходящо. Подчертавам, че той сам иска, никой вкъщи не го кара, но горещо одобряваме тази му идея.

# 3
 • София
 • Мнения: 4 813
И Виктория (на 13) се беше засилила да работи през ваканцията. Беше готова на всякаква работа. Дори преговаряше с дядо си да работи при него - в строителството. Накрая се оказа, че от лагери и пътувания няма да има повече от 5-6 последователни дни престой в София.

Аз самата започнах да работя през лятото малко преди да навърша 16 - с договор, здравна книжка и т. н. Получавах си заплатата по ведомост.Тогава правилата не бяха толкова строги.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 23
Тази тема много ме вълнува и доста ще изпиша по нея. Първо да кажа, че горещо подкрепям децата, които желаят да работят през лятото. Смятам, че 16 годишните трябва да "опитат" да се трудят. Второ, смятам, че трябва наистина да има някакви правила за наемането на деца, за да се избегне дива и безогледна експлоатация. Държавата е измислила нещо, което, за да го изпълни работодателя трябва да е малко луд. За да наеме легално дете, ненавършило 18 години, той трябва да инвестира доста работно време и пари - поне около 200-300 лева. Ето пълен списък на изискванията:

Приложение № 6


ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ
за работа на лица, ненавършили 18 години
(по чл. 302,  ал. 2 , чл. 303, ал. 3 от Кодекса на труда)

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

1. Искане/молба от работодателя за получаване на разрешение за постъпване на работа на лица, ненавършили 18 години;
2. Описание на вида работа, която ще извършва лицето, ненавършило 18 години, или длъжностна характеристика;
3. Резултатите от оценката на професионалния риск, на който може да бъде изложено лицето, ненавършило 18 години (Карта за извършена оценка на риска за работното място, на което ще бъде назначено лицето до 18 г., или списък на идентифицираните опасности и рискове, касаещи трудовата дейност на лице до 18 г.;
4. Актуални протоколи от извършени контролни измервания на факторите на работната среда за работното място на лицето до 18 г. (чл.20, ал. 3, т. 8 от Наредба № 5/1999 г.);
5. Списък с осигурени мерки за защита здравето и безопасността на лицето, ненавършило 18 години;
6. Списък с осигурените лични предпазни средства на лицето, ненавършило 18 години;
7. Карта за проведен предварителен медицински преглед (копие);
5. Медицинско заключение (копие) за годност на лицето до 18 г. да извършва работата, за която кандидатства;
6. Разпределението на работното време за лица от 15 до 16 години;
   За лица до 15 години следва да бъде представен индивидуален дневен режим на учение и допълнителни занимания;
7. За всички лица, подлежащи на задължително основно обучение, и за лицата, продължаващи своето средно образование, следва да бъде представена и служебна бележка за началото и края на учебните занятия от учебното заведение, където учи лицето;
7. Писмено съгласие на родител, попечител или настойник за сключване на трудов договор от лица между 14 и 15 години;
8. Писмена декларация от родител, настойник или попечител, че е уведомен за възможните рискове в работата и за мерките, предприети за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд от работодателя за лицето до 18 г.
9. Лична карта на лицето, което кандидатства за работа, или акт за раждане (копие), ако то не е навършило 14 години

Забележка: Д”ИТ” се произнася по молбата в 15-дневен срок, съгласно чл.16, ал.2 от Наредба № 6 / 2006 г.


Проблем представляват описаните в т.4 /от исканите документи от работодателя/ протоколи за замервания. Ако някой ги е правил /аз лично не съм/ може да опише какво са му стрували.
Също смятам, че 15 - дневния срок за произнасяне е твърде дълъг. Ами те децата работят около месец. Искат и да си починат. Това означава, че още през учебно време трябва да се занимаваме с изготвянето на документация за работа.
Аз лично съм го преживяла покрай дъщеря ми - като видят какво се иска от тях /като имате предвид, че аз мога да изготвя всички документи на работодателя, без тези по т.4 и и т.5, която се издава от трудовата медицина/, хората вдигат ръце. И не, че са лоши работодатели - напротив, търсили сме такива, които са коректни.

Много дълго се получи, но ще се радвам, ако някои коментира моите писания.

# 5
 • Мнения: 419
Ами напоследък доста тийнове искат да работят през ваканцията.Няма лошо.Даже е похвално.Ама въпросът е къде?!Та тийнът е на 16г.,мъжки.Да знаете къде да иде да работи за оставащите два месеца?
Сервитьор/барман в заведение, работник в автомивка или на полето - това са възможностите при нас, но вече две седмици .. нищо Crossing Arms С голям ентусиазъм тръгна да си търси работа, но живеем в малък град със затихващи функции и няма работа за възрастните, та камо ли за децата/тийновете  ooooh!.
А той определено иска да работи. Иска, ама няма къде.
Ако и когато намери работа, ще мислим за законовите изисквания за работа на непълнолетни, които не се изпълняват от работодателите  Thinking.

# 6
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Тези проблемни според теб точки въобще не са проблемни, защото служба по трудова медицина не може да издаде становище по принцип на фирмата, ако няма замервания. Замервания трябва да има всяко работно място. Просто се ксерокопират от работодателя.
При мен огромен проблем се оказа медицинското - издадено , заверено, подпечатано, върнаха го... Друго, пак. Не мога да се разбера с докторката, иска да прави ЛКК комисия, викове, скандали, накрая вдигнах ръце от нея, обадих се в инспекцията и хората бяха много любезни, обяснихме се се направиха нови медицински.
После документите от училището - в едното училище не издавали такива бележки, разправии и там.
То на човек да му се отще всичко.
В случая аз съм работодателя, но децата са малки и неоправни и аз им направих всичко, когато се удари на камък с медицинските, аз ги оправих. Бележки, декларации, всичко аз съм писала.
Онзи ден на моя позната със заведение, която има персонал под 18 год и са с разрешение, са й направили акт, че работят след 20 часа. Изискванията са купища и абсурдни.
Поне при мен не работят след 20, но на повечето места като заведения свършват по-късно...
И преди години съм изваждала документи, правили сме ЛЛК комисии, било е трудно, но чак такова чудо не е било.
Наистина е абсурдно.
Иначе разрешението излиза за по-малко от 15 дни.
Но да не пренебрегваме финансовата страна на нещата.


Редактирам, за да напиша, че принципно съм много оправен човек, но щом на мен ми се опънаха, не виждам как 17 годишно дете ще се оправи. И пак казвам, аз от документи не се плаша...

Последна редакция: ср, 16 юли 2008, 17:34 от Каспър

# 7
 • Мнения: 60
Ами напоследък доста тийнове искат да работят през ваканцията.Няма лошо.Даже е похвално.Ама въпросът е къде?!Та тийнът е на 16г.,мъжки.Да знаете къде да иде да работи за оставащите два месеца?
Ако е само за два месеца едва ли ще го наемат някъде ...

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 256
Моят брат работи от 15 годишен през ваканциите.Най-лесно мисля,е във автомивките,там плащат на ден и винаги се търсят момчета,не говоря само за големи автомивки.После,зависи какво учи-брат ми завърши механотехникум и понякога намираше работа в малки сервизи.И накрая винаги има хамалска работа-брат ми живее във Варна и през пролетнитв ваканции ходеше из близките вилни райони за обща работа.Това е работил преди да завърши,сега е започнал посточнно в добър автосервиз.Стига да ти се работи,работа има,но не е задължително да е лека Wink

# 9
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Да, и аз и брат ми работим от 14 годишни, но нещата вече не са като преди 10 години
Кой тогава ти говореше за договори. Сега кукувица трябва да ми изпие мозъка да наема някой без договор, пък ако е под 18 год ще искам да ме освидетелстват. Глобите и разправиите са зверски...
Така трябва да бъде, но чак пък толкова за изискванията - престараваме се не в областта, която трябва
Работила съм в САЩ, била съм на 16 години, ами само ми снимаха документа са самоличност и подписах договор.
Но децата работят там от 10 клас без изключение, сега мои познати работодатели казват - по-скоро ще затворя отколкото да наема някой под 18 години, не стигат разправиите по документите ами и актове после. Не, мерси. И така затварят пътя на децата да работят.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 256
Аз за първи път чувам за тези изисквания,не ми се е налагло.А за брат ми става въпрос тези 3-4 години,тази година завърши средно образование.Децата трябва да свикват да работят,вместо да се чудят в кое кафене да киснат,ама както винаги държавата ни е на принципа-"евтин на брашното,скъп на триците".Сетили се за какво да измислят безумни изисквания и да правят проверки.

# 11
 • Мнения: 2 172
Масларова ги е погнала и сигурно с право-децата трябва да имат детство, макър и вече на границата-освен ако не ги учите в семейния бизнес...може и да не съм много права newsm78

Влезте в едно заведение и попитайте(ако ви отговорят) колко от миячите на чаши и помощник сервитьорите-най-често момичета имат 16г., за разрешителни и др . документи не говорим. Масларова ли? Няма я....
Днес влезнах в едно и знам възрастта им , ама не от шефа им Wink

# 12
Значи аз знам за всички тези изисквания.В петък ще се ходи до студентски град,но въпросът е,че ваканцията изтича!Аз поне не виждам нищо лошо в това да работят а и желанието си е негово !Миналата година също работи през ваканцията!Аз също започнах да работя на 16!Но въпросът е ,че неможе да се намери къде!Разрешителни т.н. в 15 дневен срок а ей сега ще стане 15 септември.Ако някой знае реално място моля да помогне!Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 16 юли 2008, 23:13 от desitka75

# 13
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Моето момче смятам първо да лъска подове в Макдоналдс, макар че още е на 4. Така че - да пробва там.
После като тръгне на училище, може да остане и почасово.
За разрешението пак казвам - не е 15 дни, става и за 3 дни.
Но документите - много време и здрави нерви пригответе и 30 лв за медицинско и ако е работа с храна 25 лв за здравна книжка.

# 14
 • Мнения: 3 135
работа като промоутър винаги има!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт