Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 юли 2008, 16:49 ч.

Съхраняване на кърмата

  • 423
  • 3
  •   1
Отговори
Здрявейте мами  имам един такъв въпрос към Вас мога ли да съхранявам прясно изцедената кърма към тази която съм изцедила преди няколко часа, като съм я държала в хладилника. Благодаря предварително

# 1
  • Варна
  • Мнения: 984
Не е препоръчително, но все пак може в краен случай.
А не е препоръчително, защото, въпреки че е в хладилник, по-предната кърма започва да ферментира и повлиява и на новата. А е хубаво детето да приеме кърмата със всичките й ценни вещества. Simple Smile

# 2
  • Мнения: 7 836
Категорично-можеш Peace
Ето инфо:
СЪХРАНЕНИЕ И ТРЕТИРАНЕ НА КЪРМА

ЗАБЕЛЕЖКА: Тези инструкции са приложими за майки, които имат здрави доносени бебета (допитайте се до болничния персонал за указания, отнасящи се до съхранението и третирането на кърма за недоносени или болни бебета).
 

СЪХРАНЕНИЕ

Откри се, че кърмата има свойства, които я предпазват от бактериално замърсяване, което позволява тя да бъде съхранявана по- дълго време, отколкото се мислеше до сега. Указанията за съхранение на кърма са както следва:

•   Прясно изцедена кърма може да бъде държана на стайна температура до над 10 часа (коластрата, или млякото което се образува до 6 дни от раждането, може да се съхранява 12 часа на стайна температура).

•   Прясно изцедена кърма може да бъде съхранявана на температура малко под стайната температура (например в хладилна чанта или друг охладител) за над 24 часа. Ако млякото е било държано на стайна температура преди да бъде поставено в охладителя, времето за безопасно съхранение в охладителя може да бъде намалено.

•    Прясна кърма може да бъде държана в хладилник за над 8 дни. Съхранявайте млякото на гърба на хладилника, а не на вратата. Ако млякото е държано на стайна температура или в охладител преди да бъде поставено в хладилника, времето за безопасно съхранение може да бъде намалено.

•   Прясна кърма може да се остави в камера в хладилника за над 2 седмици. Ако преди това то е държано на стайна температура, в охладител или в хладилник, времето за съхранение може да варира.

•   Прясно изцедена кърма може да бъде държана в камера със самостоятелно отделение в хладилника за над 3-6 месеца, в зависимост от това колко често се отваря вратата. Съхранявайте млякото в дъното на камерата. Ако млякото е било съхранявано на стайна температура, в охладител или в хладилник преди да бъде поставено в камерата, времето за безопасно замразяване може да бъде намалено.

•   Прясна кърма може да се остави в отделение за дълбоко замразяване (фризер тип „сандък”) за 6-12 месеца. Ако преди замразяването му е било съхранявано на стайна температура или в охладител или хладилник, времето на съхранение може да варира.

•   Предварително замразено мляко може да бъде държано в хладилник за над 24 часа след пълното му размразяване.

Едно последно нещо относно указанията: Въпреки че горното е най- последния публикуван набор от указания относно безопасното съхранение на кърма, имайте предвид, че това са все пак просто указания. Разумно е да опитате да се придържате колкото се може по-точно към тях, но мляко, което е по- старо от посочения безопасен период не трябва автоматично да се изхвърля. Млякото, което наистина е лошо има забелижим кисел вкус и мирис. Дори ако изцедената кърма е „с изтекъл срок” пак може да е безопасно да се даде на бебето, щом като още има пресен мирис и/или вкус.

Подробно;
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156629.0

# 3

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт