Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 юли 2008, 11:44 ч.

СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО - ССК'08

 • 6 048
 • 33
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Световна седмица на кърменето 2008
„Подкрепа за майките”От 1 до 7 август под мотото “Подкрепа за кърмещата майка” у нас ще се чества световната седмица на кърменето.

Тази година град на седмицата е Варна, където ще бъде организиран и походът в подкрепа на кърменето. Акредитация за болница – приятел на бебето ще получи АГ отделението на болницата в Стара Загора.

В рамките на седмицата ще бъдат разпространени образователни материали и ще бъдат излъчвани клипове и филми за кърменето. В различни градове ще се проведат обучителни семинари, срещи, конкурс за журналисти, дни на отворените врати и др.

Темата на седмицата е призив за “Подкрепа за кърмещата майка” от цялото общество като един от ключовите фактори за успешно протичане на кърменето. Подкрепяйки кърмещата майка, помагаме на децата да растат по-здрави.

У нас седмицата ще се чества за пети път - с организатори Национален Комитет по Кърмене към Министерството на Здравеопазването, Ла Лече Лига -  България, Център за бременни жени – Пловдив, Център Съвременни родители - София и ентусиастите от най-големия в България портал за родители www.bg-mamma.com.

Знакът, кратките клипове и постерът символизират нуждата от подкрепа на кърмещата майка: в болницата-след раждането, от семейството, педиатъра, социалната среда, работодателя. Създадени са специално за България от агенция REMEMBRAND и филмово студио Zographic Films.

В рамките на седмицата ще бъде представен и клип, насърчаващ кърменето, съвместна продукция на Well Done Productions и Ла Лече Лига.

Медийни партньори са: BTV,  радио FM +,списание “Моето дете”, списание “Кенгуру”, списание ‘’По-здрави”, www.Bg-mamma.com. Спонсори са: Ganchev и Libra

Световната седмица на кърменето, която се отбелязва  ежегодно  през  първата седмица на август,  е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света. Началото и е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията WABA /World Alliance for Breastfeeding Action/- Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна.

Традиционни партньори на Световния Алианс в отбелязване на Световната седмица на кърменето са СЗО, УНИЦЕФ, Международната  Мрежа за детско хранене /IBFAN/, Ла Лече Лига, Американската академия по медицина на кърменето, Международната асоциация на консултантите по кърмене и други.Програмата включва:
* възможни са промени, така че проверявайте.

18. 07. петък, Враца, 11 часа
 Семинар с медицински специалисти – “Моята роля в подкрепа на кърменето”  с гл.лекари, старши акушерки и неонатолози от родилните отделения в Северна  България. Организират:  Национален комитет по кърмене, МЗ, Национален център за обществено здраве, Център за бременни жени гр. Пловдив с подкрепата на Демократичната Комисия към посолството на САЩ.
Лектори: д-р Жана Станева, доц.д-р Ваня Недкова, д-р Анета Попиванова.
Семинарът е отворен за всички медицински лица, които работят с кърмачета. Поканват се и майки от формални и неформални групи, работещи в подкрепа на кърменето.

18.07, петък, Враца
Откриване на изложба на любителски снимки на кърмаческа тема в родилното отделение на болницата.

31.07, четвъртък, Стара Загора, 12 часа
Семинар с медицински специалисти – “Моята роля в подкрепа на кърменето” - с гл.лекари, старшите акушерки и неонатолози от родилните отделения в Южна  България Организират:  Национален комитет по кърмене, МЗ, Национален център за обществено здраве, Център за бременни жени гр. Пловдив с подкрепата на Демократичната Комисия към посолството на САЩ.
Лектори: д-р Жана Станева, Д-р Даков, д-р Анета Попиванова.

31.07, петък, Стара Загора
Откриване на изложба на любителски снимки на кърмаческа тема в родилното отделение на болницата.

1. 08. петък
- Пресконференция в София за откриване на ССК с участието на: МЗ, Национален комитет по кърмене,  Национален център за опазване на общественото здраве, Ла Лече Лига, Център за бременни жени гр. Пловдив, БНК ‘Заедно за децата’

- Представяне на клип в подкрепа на кърменето, съвместна продукция на Well done productions и Ла Лече Лига България. Той носи заглавието "Най-нежното нещо" и е заснет по песента на Ваня Костова "Море от нежност".

- Aнонс на седмицата и по други медии – телевизии национални и локални, вестници и списания

- Излъчване на обучителен клип за ползите от кърменето, посветен на седмицата – изработен от Remembrand; период на излъчване 20.07 – 16.08

Враца
Ден на отворени врати за консултации при трудности с кърменето
Отделение Неонатология
МБАЛ »Христо Ботев» д-р Ж. Станева
Тел. 08844 999 529


2.08. събота, Варна, Бургас, Русе и София
- Поход за кърмене, организиран от Ла Лече Лига, гр. Варна.
Начало 17:30 часа от площад Независимост до централния вход на Морската Градина
Походът ще завърши с хепънинг в Подкрепа на Кърменето на централния вход на Морската Градина до Слънчевия Часовник

- Русе, 17.00 - Клуб “Здравей здраве”, Студио “Вихър” - среща-разговор между бъдещи, настоящи и бивши кърмачки по проблемите на кърменето. Всеки ден - раздаване на информативни брошури на възлови места в града.

- Ден на отворени врати Консултативен център “Майчин дом”, София -  10ч.

- Училище за бъдещи майки "МАМА" и Неонатологично отделение МБАЛ Бургас Ви канят на 2ри август на шествие в подкрепа на кърменето по случай Световната седмица на кърменето (1-7 август). Шествието ще започне в 10:00 ч. от площад Тройката, ще продължи по ул. Александровска и ще завърши със среща-разговор в ресторант "РУССКИЙ РОМАНС" на ул. Рилска № 6.
ТЕМА: "Кърменето". Куверт в ресторанта - 3.00 лв. За информация и записване се обадете на телефони:
056/816-833; GSM - 0899-523-176, Кесова

Враца
Ден на отворени врати за консултации при трудности с кърменето.
Отделение Неонатология
МБАЛ »Христо Ботев» д-р Ж. Станева
Тел. 08844 999 529


3.08. неделя
- Откриване на уеб сайт www.mamaznae.com, посветен изцяло на кърмене и захранване на бебетата

- Обявяване и награждаване на спечелилите он-лайн конкурс за стихотворение/есе, посветено на кърменето, в най-големия портал за родители www.bg-mamma.com

Свищов
11 часа, среща-беседа за ползите от кърменето в детски център 'Трите диванета'. Лектор Ирена Хаджиева - мениджър на здравен център "Холистика".

- Обявяване на конкурс за най-добър журналистически материал, посветен на кърменето. Край на конкурса – 21.ХІ. в Деня на християнското семейство. Подробности на www.bebemamabg.com

- Обявяване на он-лайн конкурс за работодател и работна среда подкрепяща кърменето. Край на конкурса – 21.ХІ. в Деня на християнското семейство.  www.bebemamabg.com

Враца
Ден на отворени врати за консултации при трудности с кърменето
Отделение Неонатология
МБАЛ »Христо Ботев» д-р Ж. Станева
Тел. 08844 999 529


4.08. понеделник, София, Русе и Варна
Среща-хепънинг на бъдещи и настоящи родители в София от 18:00 ч. в тенис клуб „Малееви” с подкрепата и участието на Ла Лече Лига, списание „Кенгуру”, Център „Съвременни родители”, СНБМ и тенис клуб „Малееви”.

Варна, 10:00 часа
Минифорум в СБАГАЛ „Майчин Дом” по случай ССК
1. Подкрепа за майките - анонс на член на Ла Лече Лига
2. Лексия „Кърмене на новороденото”
– д-р Хариева, педиатър СБАГАЛ „Майчин Дом”
– д-р Панчева, педиатър ДО МБАЛ "Св. Марина", член на ESPGHAN (Европейско общество по детска гастроентереология, хепатология и хранене)
3. Практически съвети и умения за кърменето
 – ак. Бояджиева
 – ак.Гаврилова
4. Мултимедийна презентация на UNICEF

Русе
18,30 - Шествие в подкрепа на кърменето. Сборен пункт - Вазата в парка в 18.15
Всеки ден - раздаване на информативни брошури на възлови места в града.


Плевен 16-18ч.
Трудности при кърменето - Консултации  от доц. В. Недкова
Ул. “Бенковски”№8
Педиатричен кабинет

Враца
Ден на отворени врати за консултации при проблеми с кърменето.
Отделение Неонатология
МБАЛ »Христо Ботев» д-р Ж. Станева
Тел. 08844 999 529


5.08. вторник, Пловдив и Варна
Среща-хепънинг на бъдещи и настоящи майки от 18:00 ч. в гр. Пловдив в ДКЦ-1, организиран от Център за бременни жени и Ла Лече Лига с подкрепа и участие на СНБМ и детски център ‘Тон Бонбон’

Варна, 10:00 часа
АГ болница, посещение на РО в АГ болница

Плевен 16-18ч.
Трудности при кърменето - Консултации  от доц. В. Недкова
Ул. “Бенковски”№8
Педиатричен кабинет

Враца
Ден на отворени врати за консултации при проблеми с кърменето
Отделение Неонатология
МБАЛ »Христо Ботев» д-р Ж. Станева
Тел. 08844 999 5296.08. сряда
Габрово:
 - Среща-разговор с бъдещи и настоящи майки за кърменето от 17 ч. р. с участието на майки от www.bg-mamma.com в ИМКА ( До Дом на културата).

София:
- Лекция, организирана от списание “Моето дете” -  10-12ч.  Лектор д-р Попиванова, Mall of Sofia, бул. Стамболийски 101

Пловдив:
  - Откриване от Кмета на града изложба с фотографиите от Конкурса за любителска снимка и връчване на наградите. 17 часа, Градската художествена галерия.

Варна, 11:00 часа
Окръжна болница: Посещение на РО в Окръжна болница

Велико Търново, 18 часа
Беседа на тема "Чудото кърма" и лекция за "Хомеопатия и кърмене" в Здравен Център "ХолистикА" и Център "Съвременни родители" - гр. Велико Търново.
06.08.08, 18.30 часа, адресът е:
ул. "Сергей Румянцев" 63
Организатори - Георги Хаджиев и Ирена Хаджиева

Бургас, 17 ч.
Разговор-беседа с бъдещи и настоящи майки в Морската градина, пейките до Летния театър.

Плевен 16-18ч.
Трудности при кърменето - Консултации  от доц. В. Недкова
Ул. “Бенковски”№8
Педиатричен кабинет

Враца
Ден на отворени врати за консултации при проблеми с кърменето
Отделение Неонатология
МБАЛ »Христо Ботев» д-р Ж. Станева
Тел. 08844 999 529


7.08. четвъртък
Русе: 
18,00 - Лекция на тема ”Чудото кърма “ и “Хомеопатия за кърмачката” в “Студио Вихър”, лектор-д-р Георги Хаджиев, хомеопат-здравен център “Холистика”  и  беседа  за кърменето. Всеки ден - раздаване на информативни брошури на възлови места в града.

Плевен 16-18ч.
Трудности при кърменето - Консултации  от доц. В. Недкова
Ул. “Бенковски”№8
Педиатричен кабинет

Враца
Ден на отворени врати за консултации при проблеми  с кърменето
Отделение Неонатология
МБАЛ »Христо Ботев» д-р Ж. Станева
Тел. 08844 999 529


Закриване на Световната седмица на кърменето.

Отворени врати, консултации и лекции в Плевен, Враца, Кърджали, Стара Загора, Пазарджик, евентуално Гоце Делчев  – датите и местата ще се уточнят.

Очаква се по време на седмицата АГ отделението в гр. Стара Загора да бъде акредитирано за Болница -Приятел на Бебето.

В рамките на мероприятията списание „Кенгуру”, Ла Лече Лига и Център “Съвременни родители” организират допитване “Кой ви подкрепи да кърмите?” В духа на Летните Олимпийски игри 2008 определете шампионите в подкрепана на кърменето. Кои са те? Приятели, роднини, медицински специалисти, средства за информация ... Очакваме вашите писма на адрес: София 1407, п.к. 177 и на e-mail: spisaniekenguru@mail.bg


Център за бременни жени - Пловдив организира конкурс за най-добра любителска снимка на кърмаческа тема, пак ще има наградки, ще има и фотоизложба със снимките ви. Тази година темата е: ”МОЕТО БЕБЕ – БЕЗ ШИШЕ И БИБЕРОН!”. С подкрепата на Демократичната комисия към Посолството на САЩ и активното участие на списание Кенгуру, радио FM+, Ла Лече Лига-България, Националния комитет по кърмене и най-вече на мамите от формални и неформални групи.  На снимките трябва да се вижда и бебето, и надписа ”МОЕТО БЕБЕ – БЕЗ ШИШЕ И БИБЕРОН!”. Снимките изпращайте на friendshipbg@yahoo.com. Следете информацията в www.bg-bebe.com

Последна редакция: пн, 04 авг 2008, 21:01 от Бу

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Това е програмата, момичета Grinning

Смело се включвайте с идеи, участие, организация, намиране на спонсори Simple Smile

# 2
 • София
 • Мнения: 5 399
Слагам Програмата на сайта на СНБМ.  Hug

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Можете да си вземете лого/банер от тук: http://smg.photobucket.com/albums/v724/t_ruseva/LLL/
ще помоля по възможност да не правите direct linking, а да копирате/качвате изображенията другаде Simple Smile
Логото не бива да бъде променяно - само както е, на бял фон. Можете да го добавяте до друго изображение, но не върху.

# 4
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Програмата звучи страхотно! МНого инициативи има тази година!БРАВО!

# 5
 • София
 • Мнения: 3 161
Чудесна програма. Браво на организаторите и успех!

# 6
Програмата е супер!Поздравления за организаторите ,но бихте ли обяснили моля,тези дето са от Пловдив,къде се намира ДКЦ-1.Мисля,че така повече майки ще дойдат.Благодаря предварително.  bouquet

# 7
Програмата е супер!Поздравления за организаторите ,но бихте ли обяснили моля,тези дето са от Пловдив,къде се намира ДКЦ-1.Мисля,че така повече майки ще дойдат.Благодаря предварително.  bouquet

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 2 132
Програмата е супер!Поздравления за организаторите ,но бихте ли обяснили моля,тези дето са от Пловдив,къде се намира ДКЦ-1.Мисля,че така повече майки ще дойдат.Благодаря предварително.  bouquet
Това е поликлиниката на понеделник пазар.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 394
Страхотна организация! А най-много се радвам за родилното в Стара Загора - това ми е родния град.

# 10
 • Уелс
 • Мнения: 532
Къде ще се проведе срещата в Русе?

# 11
 • в пространството на любовта
 • Мнения: 1 734
Ами ние трябва да решим.
Мисля си, че на кея ще е хубаво, приятно, голяма площ, детска площадка, корабче...  Laughing

Последна редакция: пн, 21 юли 2008, 20:46 от infinity

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 394
Къде в Стара Загора ще бъде семинара на 31.07?

# 13
 • София
 • Мнения: 1 531
мн ми хареса името на сайта 'мамазнае' Heart Eyes

мн насите програма - браво Flutter

имам нещо да кажа като идея да настояваме, където трябва и когато трябва - за болници-приятел на бебето да бъдат акредитирани всички по принцип, но най-вече най-много посещаваните, т.е. за софия напр 'шейново', което може друго да му е вред, но не мисля, че е приятел на бебето след неговото раждане Confused дано успеем скоро  Heart Eyes

успех Flutter

дано присъствам някъде, а, ако не, поне гордо ще си мятам чантичката  Mr. Green

# 14
 • Уелс
 • Мнения: 532
Ами ние трябва да решим.
Мисля си, че на кея ще е хубаво, приятно, голяма площ, детска площадка, корабче...  Laughing


Сигурно е така,но тъй като рядко влизам тук си помислих,че има Русенска сговорна дружина,която вече си е уредила среща  Grinning

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт