Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 юли 2008, 12:07 ч.

Дислокация на тазобедрена става

 • 2 813
 • 4
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 12
Искам да засегна темата за дислокация на тазобедрената става. Това е заболяване, което най-често се среща при момиченца, наследствено обременени, с по-голяма вероятност при първо раждане и при седалищно предлежание. Аз самата съм лекар и много стриктно следвам инструкциите за лечение и профилактика при отглеждане на децата си. В учебника по Оротпедия и травматология пише, че най-доброто лечени на дислокация на тазобедрената става е при ранно диагностициране, което се прави до 20тия ден след раждането. Като стриктна майка аз заведох дъщеря си на ортопед на 18тия ден. На смяна в 25то ДКЦ беше ортопеда Д-р Евелин Хайвазов. Той ми обясни, че трябва да заплатя таксата за частен преглед, защото детето нямало още ЕГН и не можело да се обслужи по направление от НЗОК. Аз разбира се, за да не се разправям и да не губя време, си платих. Той прегледа дъщеря ми, полсе я гледа и с ехографски апарат. Постави диагноза дислоклация и на двете тазобедрени стави. Обясни ми, че това се лекува доста трудно, дори да се излекува децат имат проблеми с походката цял живот, изостават в ъв физическото си развитие ...Предписа ми стременца на Павлик, които трябваше да си закупя от клиниката в Горна Баня и да ходя редовно при него да ги коригира. С тези стремена детето на практика е неподвижно, изостава във физическото си развитие още щом ги сложи. Аз като лекар веднага ми нахлуха в главата всякакви възможни усложнения, направо се побърках. Афектирах мигновенно и цялата си рода. Мобилизирах всички познати ортопеди и на следващия ден бях с детето в Горна Баня. Там го прегледа комисия от двама лекари - д-р Тодоров и д-р Атанасов. Те и двамата бяха на мнение, че детето няма никаква дислокация, а само незрялост на тазобедрените стави, което е нормално за тази възраст. Поради тази причина от практическа гледна точка най-рано дислокация се диагностицира на 2рия месец от раждането и преди това не се прави профилактичен преглед. За мое успокоение ми казаха да ида на преглед пак след един месец. Тогава в комисията участва и трети доктор - също име в детската ортопедия - д-р Кехайов. Той беше също на мнение, че става дума за хипердиагностициране и че детето е здраво. Посъветваха ме да изхвърля всякакви профилактични гащички, които аз си бях купила по своя инициатива и да оставя детето да се развива нормално.
Сега дъщеря ми е на 1г.9 м., проходи на 11 м., расте като нормално дете, без слава Богу проблеми със ставите.
Бих посъветвала, всички които имат някакви ортопедични проблеми да водят децата си в Горна Баня, да търсят второ мнение и при най-малкото съмнение и да са достатъчно упорити, за да не позволяват да бъдат манипулирани от лекари с малко опит и голямо самочувствие.   

# 1
 • Мнения: 656
Съжалявам за притесненията ти, радвам се че на детето ти му няма нищо.
Аз не съм медицинско лице, но също изчетох много по въпроса, защото детето ми беше с вродена луксация, та никакви 20 или 40 дена не трябваха за диагностицирането, то крачето освен че беше напълно изкълчено ставните връзки бяха толкова разтегнати докато се е въртяло в утробата ми, че дори висеше по-дълго от другото краче. АКо можеш да си представиш кукла с изваден крак, обута в ританки - това представляваше моето бебе.

Та попрочетох още какви видове тестове на тазобедрената става могат да се направят (освен ехографското изследване), някои от тях се правят до 7мия ден. Ако се чака дори 1 месец, то състояние като на детето ми не минава само с ортопедични гащички, задължително се минава през стремената на Павлик. Водила съм детето си после на поне още 2ма специалисти, никой не може да повярва, че вродена луксация ще мине напълно само за 3 месеца с гащи и се осъмняват в поставянето на първата диагноза. Но аз съмнения нямах, защото още в родилният дом ми дадоха координати на 2ма ортопеди ими казаха за заведа бебето си възможно най-бързо - състоянието си личеше дори без преглед.

# 2
 • София
 • Мнения: 190
Локсацията е неприятно заболяване,но ранното и откриване е много важно,за лечението и.Имам голям опит с двете ми деца,които сега са на 18 и 11 години и много се ядосвам когато лекарите така плашат родителите виждате ли детето ще има увреждане за цял живот.Когато се диагностижира до третия месец локсацията се лекува със стремена на Павлик и подходящи упражнения.Вярно,че е много трудно и за детето и за майката ,но е хиляди пъти по-добро от оперативното решаване на проблема.

# 3
 • Мнения: 715
Много се радвам че детенцето е добре.При мен се получи подобно нещо.Бях се паникьосала и плачех постоянно,защото аз самата съм с луксация и си спомням доста неща от стоенето ми в апарата.Но всичко свърши в наша полза и се оказа ,че и нашето дете е добре и няма луксация.Сега е на 1г.и10м. и расте без проблеми в ставите и е едно много будно и подвижно дете.

# 4
 • вкъщи
 • Мнения: 704
много е лошо ако премине в луксация и не се открие на време ние още си патим сега не ми се пише какво преживяхме  благодарение на доц. д-р ВАСЕВ сме добре Tired

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт