Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 15 766
Прочетох няколко теми тук, а и от доста време се каня да пусна подобна.
Няколко майки са повдигнали въпроса за деца, които удрят техните, взимат играчки, храна и т.н., а от другата страна нямат никаква реакция. Същите тези дами учат децата си да дават играчки, да не се бият, да бъдат културни и възпитани и самите те дори се притесняват да направят зебележка.

Самата аз съм била свидетел на няколко случки, в които деца се държат безобразно, а майките стоят отстрани и се подсмихват, като дори нямат намерение да направят забележка.

Е, питам аз, докога тогава трябва да продължава подобно поведение и нехайство от страна на родителите?
Защо една майка трябва да се притеснява да направи забележка на друга, която явно не я интересува възпитанието на собственото и дете?
Почти всеки ден някой тук пропищява от поведението на точно такива разглезени деца, но никой не обръща повече внимание на това.

# 1
 • Мнения: 16 145
Мисля, че е обратното- децата са невъзпитани и груби, щото на майките им не им пука /за това, за децата им, за останалите/.

# 2
 • в здрача
 • Мнения: 2 161
Както има различни хора, така има и различни начини и методи на възпитание, а също така и различно разбиране кое е невъзпитано и кое грубо. За мен едно нещо може да е невъзпитано и грубо, за теб - друго, независимо от общоприетите норми.

Един може да е възприел тактиката - децата сами да се оправят, друг - да бди над своето дете. А притеснителните, които не смеят да направят забележка на чуждо дете от притеснение как ще реагира родителят му оставят другите "да мачкат" собственото му и после се оплакват и жалват по форумите.

Обществото и децата в частност са такива, каквито са. Ако не ни харесват и искаме да се променят трябва да започнем от човека в огледалото.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 777
Децата са невъзпитани и груби, защото родителите им са невъзпитани и груби. Защото това е примерът, на който се свидетели.
Това не се отнася само за 2-3 годишните деца, обект на драматично преекспониране. Отнася се за всички деца - до 18 години. После става възрастни по закон - невъзпитани  и груби.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 211
В момента наблюдавам сходна ситуация, ама в по - кофти вариант, защото едно такова агресивно дете е придружавано от детегледачка - супер безхаберна. Интересно е, че същото дете когато е с родитителите си, има напълно нормално поведение. Въпросната детегледачка, като седне на пейката залепва и няма сила, която да я мръдне от там. Мислила съм да говоря с родителите на детето, но се отказах, защото най - вероятно няма да ми повярват. Принудена съм да дебна играещите деца на всяка крачка и ако видя опасни ситуации, тактично да измъквам сина си. Не знам обаче, докога ще мога да издържа така да ходя като кон след децата. Чудя се как да се справя с това положение.

# 5
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Аз съм говорила именно с родители, чиито деца са се държали грубо в парка например. Даже не се занимавам с детето, не ми е работа да възпитавам или назидавам чужди деца. Казвам каквото имам на майката и определено като стане разговор нещата не изглеждат толкова черни. Е, случвало ми се е и да ме гледат празно и тогава напълно асимилирам от къде е провокирано поведението на детето. Но в повечето случаи майките реагират.

По същия начин бих искала някой директно да ми каже какво прави дъщеря ми, ако тя попадне в обратната ситуация - на по - грубото дете. Защото не мисля, че мойто е ангелче, което всички тероризират.


...Мислила съм да говоря с родителите на детето, но се отказах, защото най - вероятно няма да ми повярват. ....

Изобщо да не ти пука дали ще ти повярват - кажи им!

# 6
 • Outside the Matrix
 • Мнения: 1 581
Децата са невъзпитани и груби, защото родителите им са невъзпитани и груби.

А всички други са просто "толерантни".


В нормално функциониращото общество, дори и детето да не е случило на родители, останалите - училище, съседи и т.н. - се явяват коректив. У нас това е невъзможно, защото "всяка майка си знае най-добре"; защото "никой няма право да прави забележка на детето ми" и защото "ми какво толкоз, деца са, не разбират".

# 7
 • Мнения: 4 770
Абе то обществото може да помогне, наистина, ама кел файда, като се върне дребното пак вкъщи, при същите тези майки. Важи правилото - най-много влияе този, при който детето прекарва най-много време.

# 8
 • Outside the Matrix
 • Мнения: 1 581
Абе то обществото може да помогне, наистина, ама кел файда, като се върне дребното пак вкъщи, при същите тези майки. Важи правилото - най-много влияе този, при който детето прекарва най-много време.

Точно де, за това правило говоря. Децата /повечето/ прекарват най-много време в обществото, ако се замислиш - ясла, градина, училище, пред блока... В никакъв случай не оспорвам родителите, като първоизточник на невъзпитание и грубост, то е ясно, но оттам нататък продължава да няма положително въздействие, което вече е един голям, завършен проблем.

# 9
 • Мнения: 4 202
Отговарям на заглавието - защото им е по-лесно. Приемете, че има хора, които не искат да видят съществуващ проблем и си мислят, че всичко е временно и ще се реши от самосебе си. Жалко, защото не е така.

# 10
 • Мнения: 4 770
Ами - за съжаление интелигенцията на България като цяло не е в България, така че това обяснява масовката.
Как ще ги изолираме тези деца от масовката - как да ти кажа, моят се налага да ходи на ясла, държавна, там картинката е трагична често. Да промениш света искаш ти, да кажеш на майката как да си гледа детето - но си в пряка зависимост от коефициента й на интелигентност, а там много неща не можеш да направиш. Та - бягайте да бягаме и ние докато е време ще стане работата. Докато наште деца не станат и те като ... другите. Иначе - ежедневна борба да изтръгваш това, което му се насажда.

Въпреки всичко за мене влиянието на родителя е по-голямо от това на средата. И би могъл да въздейства, и неговото въздействие е решаващо. Така мисля и за мен отговорността си е изцяло моя, а не на околната среда.

# 11
 • Oslo
 • Мнения: 656
.. и защото "ми какво толкоз, деца са, не разбират".Това ми е любимото... Само че децата на родители с подобни разсъждения не разбират  на 8м., 8г., а на 18 още по-малко.

# 12
 • Варна,морето,сините вълни.
 • Мнения: 2 785
Една позната има агресивно дете- все с някого се е скарало, сбило, все нечия играчка взело. Тя изобщо не смята това за проблем. Смята, че детето и е оправно и пробивно. На мама гарджето винаги е най-хубавото. Mr. Green
Просто гледам да не го събирам с моето- не искам да изнервям детето си или пък да се изнервям аз.

# 13
 • Silvermoon
 • Мнения: 953
Аз също съм на мнение, че на някои хора не им пука и очакват другите да възпитават детето им.
Пресен пример - преди няколко дни дъщеря ми си играе, към нея идва дете и започва да я бие по главата - без да е направила нищо ... Аз  си премествам детето с дежурното  "Така не се прави".
След 10 минути въпросното дете на около 3г се връща с една пръчка и посяга към дъщеря ми /1,4г./- е изпуснах си нервите и го ударих през ръцете като му се развиках.. изобщо не ми пукаше какво ще кажат хората, майка му или който и да било в този момент... А се заричах че никога няма да ударя чуждо дете, че е недопустимо ...
И какво да не би да мислите, че майка му реагира - напротив дори не се мръдна, пиеше си кафето и само мрънкаше " Митко ела тука, Митко.." и това беше, нито забележка нито поне някаква реакция спрямо мен .
Въпросният Митко аз лично съм го виждала да посяга и на майка си , а тя пак "стига бе мама.. " и никаква друга реакция.

Последна редакция: чт, 17 юли 2008, 21:00 от Candy girl

# 14
 • София
 • Мнения: 808
Ами - за съжаление интелигенцията на България като цяло не е в България, така че това обяснява масовката.
Как ще ги изолираме тези деца от масовката .....
Ето това велико прозрение, те метна направо извън масовката дори. Ужас!
Коя интелигенция е извън България бе моме?
Тая дето мие чинии и бърше задници в Европата ли?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт