Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Кои според вас биха били смислените стъпки за разрешаването на проблема с местата в ДЗ?

Опции:

  • Sofia
  • Мнения: 13 804
Ето ги моите предложения:

1.
Първо, предлагам да се направи смислен разчет колко струва - най - вече колко би следвало да струва, спазвайки всички изисквания - едно дете в ДЗ - като в разчета се заложи и наем за помещения и дворно място - и парите да се дават на семействата за всяко дете в съответната възраст. После то да си прави с тях каквото си иска. Ако отиде в оДЗ, таксата ще бъде в размер на цялата сума. В чДЗ вероятно ще е по - висока - но не много, понеже ще са заложени както заплатите, така и наемът, това,което ще остава, ще бъде само печалбата на фирмата. Съответно при дете в оДЗ разликата между разчета с наем на помещение и без такъв ще се връща обратно в бюджета на общината - понеже все пак тези сгради са вече построени и са собственост на общината. Да кажем, че все едно оДЗ ще се самоиздържат и ще плащат наем на общината за използваните помещения, но ще работят без печалба. (При такова положение за прием в оДЗ биха могли да се предвидят някакви социални критерии - но те скоро ще станат излишни). Разбира се, там, където няма достатъчно желаещи работници - за мед. сестри, за помощен персонал, за възпитатели - ще се наложи да се предложат по - високи заплати, до запълване на "липсите". Съответно, ясно, във въпросните общини ще се окаже, че издръжката на дете в ДЗ е по - висока - което си е нормално, както и да го гледаме, животът не е еднакво скъп навсякъде (Определено цените в София - на живота изобщо - не са каквито са в един малък град или село - най - малкото, на никого не се налага да измине 30 km само за да стигне на работа и още 20 - в друга посока - за да си заведе и вземе детето от ДГ, където е имало места, да плаща за паркинг - понеже няма паркоместа и др. подобни). И парите за издръжка на дете, които се дават на семейство, ще са повече - но, разбира се, и таксите ще са по - високи.

Тази схема би могла да работи. Без проблем (като изключим дупката в бюджета, която ще пробие). Но пък тъкмо последната ще принуди общините да създадат нужния брой места в оДЗ по най - бързия начин - не на думи, а реално - така че в крайна сметка да се стигне до състояние, в което всяко кандидатствало дете бъде прието и "излишните" пари за наем се връщат така или иначе в общината. (Когато местата станат достатъчно, примерно, пари може да започнат да получават само кандидатствалите деца - но те вече всички ще бъдат приети). Същевременно ще е силен стимул за качествена работа на ДЗ - понеже, разбира се, децата ще кандидатстват главно в "добрите" ДЗ, а другите постепенно ... ами, не ще бъдат затворени, просто ще си сменят персонала, започвайки с директорите, докато също започнат да бъдат желано място. Понеже парите ще идват от децата, които ги посещават - директно. Няма да има изобщо допълнителна субсидия.

Патите за наем на собствените (на общината) помещения могат да влизат обратно в общината по специални сметки, предвидени само и единствено за изграждане на нови сгради за ДЗ.

Както споменах, като изключим факта, че тази схема ще бръкне на ББ в... бюджета, не виждам какъвто и да било друг проблем с нея. Еднакво справедлива е за всички и при това по естествен, пазарен механизъм (който е единственото нещо, на което реално може да се разчита) ще доведе до подобряване на състоянието на нещата. Иначе ще продължават да хвърлят прах в очите, разчитайки, че децата ни ще пораснат, а раждаемостта, задушена от неблагоприятната обстановка, в крайна сметка отново ще намалее.2. Друго предложение:

Аз плащам данъци и очаквам да се възползвам от преимуществата на живот в общество наравно с останалите му членове. Добре, няма достатъчно места в ДЗ. Лошо, но... факт. В такъв случай мога да предложа за родителите на всички деца, които са кандидатствали в О...(общинско, не непременно "обединено"... как да ги съкращавам? Да речем, че от тук нататък ще са оДЗ) оДЗ и не са били приети в КСО да се направят промени, така че да бъдат освободени от ДОД до размера на сумата, платена (доказано по касови бележки, фактури, договори) на чДЗ или детегледач/ка. Но да се намали сумата на окончателния данък с този размер, не на данъчната основа.    По такъв начин, освен другото, всички плащания към ДЗ, както и всички детегледачи/ки, вземащи пари на ръка, ще излязат на открито - и, съответно, ще започнат да плащат осигуровки и данъци върху доходите си. И същевременно няма да се получава абсурда едни родители да плащат по принуда чДЗ за своите деца и оДЗ - за нечии чужди. Като същевременно не се намаляват местата в оДЗ. И ако някой иска да попита от къде ще се вземат пари за издръжката на оДЗ, като се намалят данъците на "балъците", да отговоря предварително: Не знам. И не ме интересува. Това не е моя работа, не ми плащат, за да се занимавам с проблемът. (Ако някой ми плати, ще измисля подходящо перо от ОБ, което има нужда от намаляване или съкращаване. За момента обаче - да се оправят сами). И... хм... Може би в тази връзка ще се принудят да поискат "пазарния" наем за използваните площи - предвидени за ДЗ - от община Слатина, например, както и НАП Младост, Соц. Грижи Младост и какво ли не - поделения на държавни институции, заемащи пространството, предвидено за нашите деца, платено и построено за целта с парите на нашите родители - с нашите пари, с нашите шоколади, въртележки, кукли.

3. Частично решение.

 Проблемът с местата в ДЗ е в мястото и персонала, нали така, не в кухните. А главният проблем в ЧДЗ е цената - не малка част от която се формира от храната. В повечето случаи ЧДЗ си нямат собствена кухня, а и да имат, имат по - малко деца и, съответно, цените на продуктите не са цени на едро...

На кратко казано, ДЗ могат да б бъдат задължени да приготвят и доставят храна и за ЧДЗ в района - така, както го правят за децата до 2 години, като порциите са еднакви с тези за дечицата в общинските заведения. За това те няма да получават никакво заплащане от ЧДЗ, а само допълнителни държавни субсидии, които ще са коригирани и допълнени от Общинския (или Републикански, ама май са само общински) бюджет със сумата, която иначе се заплаща от родителите на децата в общинските ДЗ. Така кухните няма да са ощетени, а родителите, чиито деца не са успели да се класират за общинско ДЗ ще получат поне някаква компенсация срещу данъците си. Съответно ЧДЗ няма да имат право да залагат в изчисленията за такси (както и във финансовите си отчети) разходи за храна. (Освен, ако някой родител не държи храната за детето му да бъде поръчана, примерно, от Ози или другаде - ама малко се съмнявам, че ще е често срещано явление).


Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт