Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Дом
Дом
15 213 членове Включете се
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

във фурната

Мнения: 482
Къде бих могла да намрея уред за добиване на масло от краве мляко.Свекър ми купи млекодойна крава на село и търси такъв уред.Или някакви идеи за направа на имровизиран такъв Praynig
Цитирай

Galaxy 13197853088

Мнения: 2 446
някой майстор на етъра може да направи автентичен ... но кой ще си играе с това ?
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 441
Като дете съм виждала такъв уред, не знам дали и къде може да се намери сега, обаче.  newsm78
Представляваше една алуминиева сфера, която се разглобяваше на две части. Там се наливаше млякото. Сферата се закрепваше на стойка, имаше и дръжка. Чрез завъртане на дръжката се въртеше и самата сфера и така след доста време се избиваше маслото. Абе, ако си виждала бетонобъркачка, нещо подобно беше, само че малко.  Laughing
Чудила съм се и аз, ако се намери такова нещо, дали не може да се усъвършенства с мотор, вместо да се върти на ръка?  Thinking
Цитирай

Балчик

Мнения: 193
  Моята баба като бяхме деца биеше маслото в някакъв уред подобен на старите перални. Слагаше се вътре млякото и се пускаше. От самото въртене на перката отгоре се отделяше маслото. Ама откъде я имаше не знам а и няма как да питам вече. Но определено не се бъркаше на ръка а беше на ток.
Цитирай

Galaxy 13197853088

Мнения: 2 446
Продавай млякото и си купувай масло. Може да правиш сирене и кисело мляко, но масло ...
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 441
Продавай млякото и си купувай масло. Може да правиш сирене и кисело мляко, но масло ...


Че къде в магазините истинско масло? Даже и вносните са пълни с химия.
Явно никога не си ял домашно масло. Ако беше, нямаше да го напишеш това.  Laughing

ПП За биене на масло в стара пералня съм чувала и аз, но не съм виждала.  newsm78
Цитирай

Galaxy 13197853088

Мнения: 2 446
ял съм, но не ми хареса  Laughing  ...
Цитирай

Балчик

Мнения: 193
Като писах стара пералня иамх в предвид, че уреда приличаше на тази пералня/ май се казваха Рига/. Но тази машина за маслото беше с по-голяма перка отдолу и малко по-малка по размер
Цитирай


Мнения: 95
И аз си мисля да потърсиш някой майстор да ти направи. От тези, които правят каците.
Баба на село още бие прясно мляко в един ей такъв съд:

Забравих му името обаче(май мътилка беше). Представлява конусовидно каче, високо около 1м. Бие се с дървено бутало, докато на повърхността се отдели маслото. На течността под него й викат мътеница.
Между другото, маслото на баба е най-вкусното масло, което някога съм яла през живота си! Виж, мътеницата така и не се научих да я пия. Не ми харесва и туйто.
Цитирай

във фурната

Мнения: 482
Благодаря за отговорите!Май ще трябва да се поразходя до Велинградско.Там по Родопите май има такива майстори.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 19
Аз съм правила с шише от пунш, защото е с по-широко гърло и по-лесно се слага киселото мляко, доливам топла вода и започвам да клатя силно шишето и за десетина минути маслото е готово.Много е лесно, после изсипвам всичко в някакъв съд и се обира маслото.
Цитирай

В лудницата на 2-рия етаж.

Мнения: 2 026
Ако му се намира на дядо ти стара пералня от едновремешните,в нея става,ние сме правили преди години.
Цитирай


Мнения: 97
Баба ми биеше малслото в една стара центрофуга.Ама и този коносовиден уред съм го виждала, но нали бабето е модерно защо да си играе да бие на ръка като може и с уред на ток.
Цитирай


Мнения: 308
Ние бием масло в този високия уред , който сте показали и в нашия край се казва борило. Друг начин за биене на масло става във стара пералня " Рига" или подобна. Преди години в магазините за домашни потреби продаваха и друг вид уред за биене на масло, тъй че можеш да поразпиташ и по магазините.
А по въпроса за качеството на маслото с това в магазините и това дето се бие не може да става сравнение. Айраня също е прекрасен. Аз имам връзка със село и когато си ходя често си бием масло.  bouquet
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 467
С пасатор.
Аз си го правя така (когато ми се занимава де  Blush Smile - След варенето на домашно прясно мляко обирам получения каймак в купата на пасатора. Обикновено на 2 пъти. След това пасирам около 5 минути и готовооо. Малко трудно се отделя от перката на пасатора, но не чак толкова.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.