Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 789
Здравейте.
Казуса е следния. На 23 юни трябваше да се върна на работа, т.к. ми свърши майчинството. Аз обаче още през март предупредих работодателите си, че няма да се върна. Като наближи, подадох молба за напускане, считано от 23-ти.
Едното ми притеснение е, че няма да ми изплатят полагащата ми се платена отпуска за времето, през което съм била по майчинство. Даже съм убедена, че няма да го направят. Трябва ли да подпиша някакъв документ, че са ми я платили? Още не съм си взела трудовата книжка, нито нещо съм подписвала.
Днес ми се обадиха, че по погрешка вместо да ми преведат по дебитната карта майчинството за юни, са ми превели някаква по-голяма сума. Искат да я изтегля и да им я върна на ръка. Аз обаче си мисля, че може да кажат при евентуална проверка, че това са ми парите за отпуската. И те ще имат доказателство, че са ми ги "дали", а аз няма да мога да докажа, че съм ги върнала.
В петък трябва да отида, ще съм благодарна на съвет какво да направя.

# 1
 • Мнения: 22
В заповедта за напускане трябва да присъстват дните по чл.224 ал.1 от КТ (това е неизползвания платен отпуск)..както и сумата за тези дни.
 
За връщане на суми са длъжни да ти издадат приходен касов ордер...там се описва примерно -възтановена сума...пише се твоето име ..и се подписваш ти и лицето което е приело парите.На теб са длъжни да ти дадат отрязък(това е част от този приходен ордер).Така ти имаш как да докажеш ,че си внесла парите.

Неизползвания платен годишен отпуск се изчислява на база отработени поне 10 дни в месеца....седни и си направи груба сметка..долу-горе колко ти излиза като сума..Той трябва да ти се изплати към майчинството за месец юни..след като напускаш през юни.По закон е 20 дни за календарна година....има категории работници на които се полагат и повече дни..

# 2
 • София
 • Мнения: 789
Благодаря ти!
Сега ще ида до банката - близо ми е, ще се опитам да им ги върна по банков път. Ако не стане, тогава ще искам приходен ордер, но се съмнявам да ми дадат... Общо взето са некоректни, но се бият в гърдите и претендират точно за обратното.

А това за изчисляването на отпуска не го разбрах съвсем... Кои дни се вземат за база - тези, преди да изляза по майчинство ли? Защото официално аз не съм работила от този момент насам.

# 3
 • Мнения: 22
Да-дните преди майчинство

Защо ти е да ги връщаш по банков път?-така или иначе ще трябва да отидеш до фирмата да си вземеш документите-заповед,трудова книжка,разните УП-та....там на място ще внесеш парите..

виж в банката колко превод имаш-дали е само майчинството или и парите по чл224....така като отидеш в офиса им обясни че преведеното в повече според теб би трябвало да се приспадне от неприведената сума за обезщетение по чл.224-понеже това ти се полага по закон...бъди настоятелна и уверена...


Ако имаш още въпроси...питай..може и на лични

# 4
 • България
 • Мнения: 181
Защо пари - обезщетение за отглеждане на дете- се изплащат от работодателя? Тези суми се изплащат от НОИ. Или ти си ползавала час от платенияа си отпуск след изтичане на майчинството - извинявам се но не разбрах!

# 5
 • София
 • Мнения: 789
Не, не съм ползвала нито ден от отпуската. Аз обаче не ти разбрах въпроса.....
Знам, че майчинството се превежда от НОИ на работодателя, а те после ми го превеждат на мен. Отпуската обаче май от техния джоб трябва да дойде и затова няма да искат да ми я платят.
След малко отивам при тях, да видим ще настане ли ад...  Confused

# 6
 • Бг
 • Мнения: 494
Така, отпуската по КТ се изчислява на база на предходен месец, в който имаш отработени най-малко 10 работни дни. В твоя случай, т.к. си била в платено майчинство би трябвало да ти се вземе като база месеца преди да излезеш в болничните за бременност и раждане, но т.к. едва ли през времето, в което си била в болнични и гледане на дете заплатата ти е актуализирана, следва към датата на напускане да ти изчислят обезщетението минимум на база на минималната работна заплата за страната. Което ще каже, че за база трябва да се вземат 220,00 -те лева и да се разделят на броя работни дни за м. Юни, така се получава колко ще е сумата на обезщетението за един работен ден, така получената сума я умножаваш по броя на полагаемите ти се дни неползван платен отпуск.
Колкото до това, че са ти превели по-голяма сума от майчинството, наскоро четох в един всекидневник коментар на една адвокатка, че можеш и да не ги върнеш тези пари, т.к. ти нямаш вина за грешаката на счетоводителката или управителя.
Защо пари - обезщетение за отглеждане на дете- се изплащат от работодателя? Тези суми се изплащат от НОИ. Или ти си ползавала час от платенияа си отпуск след изтичане на майчинството - извинявам се но не разбрах!
Изплащат й ги от работодателя, т.к. тя е била заварено положение, изплащането от НОИ директно на лицето влезе в сила от 01.01.2007 г. Майките, които преди тази дата са били в болнични за бременност и раждане или в платено майчинство си получават парите по стария начин, чрез работодателя. 

# 7
 • София
 • Мнения: 789
Благодаря ти за отговора! Не са ми актуализирали заплатата за времето, в което съм била по майчинство. Ако взема за база 220 лева и прибавя майчинството за юни, се получава сумата, която са ми превели, с разлика стотинки. А някакви удръжки има ли?

Като ходих не подписах заповедта за освобождаване. На нея пишеше, че за 2006, 2007 и 2008г. имам 46 (според мен са минимум 49) дни платен отпуск и лекичко с молив беше отбелязана сумата. Като попитах за пари, едната шефка (беше само тя) се направи на изненадана и каза, че щяла да пита... Та другата седмица ще ходя пак. Чудя се, ако откажат да ми платят, както е най-вероятно да стане, да подписвам ли заповедта? Да си взема ли копието от нея? Трудовата си книжка още не съм взела. С подписа си съгласявам ли се, че са ми платили тези пари?
Мисля и да подам жалба в Инспекцията по труда. Някой може ли да ме упъти по въпроса?
Ще съм благодарна на още малко помощ, че нямам мира от една седмица вече....

# 8
 • Бг
 • Мнения: 494
Да, има удръжки върху обезщетението по чл. 224 от КТ /за неизползвания отпуск/, удържа се данък общ доход - 10%, нищо повече. Значи за 2007 и цялата 2008 ти се полагат по 20 работни дни платен отпуск, за 2006 също са 20, но незнам дали нямаш ползвани дни. Също така към датата на напускане дните за 2008 ще са 11. Виж дали 2006 г. имаш ползвани дни и ще си сметнеш към датата на напускане дните, които ти се полагат като обезщетение. Подпишеш ли заповедта това значи, че ти е изплатено обезщетението и ще ти бъде оформено в трудовата книжка като изплатено, ще включат сумата във ведомостта, а ти казваш, че и по дебитна карта си получаваш парите, така че съвсем спокойно могат да кажат, че ти е изплатено обезщетението.
Копие от заповедта си вземи обезателно, трудовата книжка нямат право да ти я задържат. Колкото до жалбата в ИТ, правят проверки само по писмени жалби, иначе можеш да си пуснеш жалба, ще назначат проверка, но незнам ако имат някакви протекции, почти нищо няма да постигнеш. В жалбата можеш да впишеш това, че не ти е изплатено обезщетение за неизползвания отпуск, но имай предвид, че заповедта ако не я подпишеш, работодателя не може да ти прекрати трудовото правоотношение по взаимно съгласие и по всяка вероятност ще търси други начини, евентуално може да прибегне и до дисциплинарно уволнение.
Стана малко дълго, но дано съм била полезна.
Успех ти желая Wink.

Последна редакция: пт, 01 авг 2008, 22:42 от alexa_a

# 9
 • София
 • Мнения: 789
За 2006 нямам ползван отпуск, както и за другите години. Не знам защо ги смятат по-малко, но това да е проблема...
Те са ми ги превели по дебитната карта, но като ми се обадиха, да ми кажат, че било грешка, аз ги върнах по банков път и си пазя бележката за превода. Пак ли могат да "докажат", че са ми ги дали?
А за дисциплинарното уволнение не е ли късно? В смисъл, че аз от 23 юни не съм на работа, а те чак сега да ме уволнят? То май няма как да докажа, че съм написала молба за напускане - няма деловодство, където да ти дадат номер Confused А какви са недостатъците на дисциплинарното уволнение? И не ползвам ли защита, като имам дете под 3 години?
Сега се чудя все пак да подписвам ли заповедта и с нея да отида до Инспекцията по труда или да не я подписвам и да пусна жалба. А къде точно трябва да ида - в нета гледах няколко адреса, та се обърках.
Много ми станаха въпросите, ама...... Rolling Eyes

# 10
 • Бг
 • Мнения: 494
Привет, щом не си ползвала никаква отпуска за 2006 г. тогава ти се полагат по 20 дни за 2006 г. и 2007 г. и 10 дни за 2008 г. /тези дни са до 23.06.08/.
С какво основание на превода си върнала парите ?  Не, не е късно, но преди да ти наложат дисциплинарно уволнение трябва да си спазят процедурата. Ами последиците са това, че в книжката ще ти пише, че си дисциплинарно уволнена и евентуално могат да ти впишат, че им дължиш една брутна заплата за срока на неспазеното предизвестие, нищо повече.  Сега като се замисля, тези дни, които ти не си се явявала на работа могат да те накарат да си напишеш молба за отпуск, за да оправдаят неявяването ти на работа. Дали с подписана или не подписана заповед, можеш да си пуснеш жалба в ИТ. За Сф не мога да ти дам инфо, къде точно е ИТ, нямам представа. Може би е това тук -  Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда"
Адрес: 1000 София, бул. "Княз Александър Дондуков" 3
Център за информация и услуги: Телефон/факс : (+359 2)986 1888
e-mail: priemna-git@mlsp.government.bg 

# 11
 • София
 • Мнения: 789
Здравей,
основанието на превода беше:"Възстановяване на грешно преведена сума". Почвам да се чудя дали ще се отчете това мое връщане, за което супер много съжалявам Sad
А това предизвестие за дисциплинарното уволнение не ми се изясни - нали те ме уволняват, аз как да ги предизвестя? Не ми пука какво ще пише в трудовата ми книжка, аз си имам работа, въпроса е да не им давам никакви пари Simple Smile
Много се проточи вече това, още не са ми дали документите.... Другата седмица ще ида до Инспекцията по труда и ще подам жалба. Четох за момиче, което си е осъдило бившите работодатели за 1 неизплатена заплата. И аз се замислям за това, парите са повече при това.

# 12
 • Бг
 • Мнения: 494
Привет отново  Simple Smile Не съжалявай, може пък да е за добро. Относно предизвестието, дължи се, да, тъпо е, но е факт. Имат предвид, че един вид дисциплинарно като си уволнен, нарушаваш условието за изработване на предизвестието и за това го дължиш като обезщетение. Принципно те няма как да ти удържат реално тази заплата, т.к. ти нали не си се явявала на работа, но пък евентуално ако са те пуснали в платен отпуск, просто няма да ти го платят, но това са само мои предположения. Ти не си ли ходила да провериш как стоят нещата, т.к. те може и да са ти прекратили договора от 23.06.2008 г., а и нямат право да ти задържат трудовата книжка. Да, нищо не губиш, пусни си една жалба в ИТ, имай предвид обаче, че решиш ли да водиш дело, трябва да си наемеш адвокат и т.н. Ако ти се разправя действай, макар че за трудово-правните дела не се плаща хонорар на адвоката. Доколкото си спомнян назначават ти служебно адвокат, но пак си провери.
Успех каквото и да предприемеш.

# 13
 • София
 • Мнения: 789
Много благодаря!!!
Ходих преди 2 седмици и би трябвало да са ми прекратили договора вече - очакваха да подпиша и да си взема документите, но аз не го направих. Надявам се, че като им кажа намерението си да подам жалба и да ги съдя, ще се стреснат и ще се оправят нещата.
Хубав ден!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт