Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Света Троица
 • Мнения: 483
Синът ми е на година и осем към и девет и вече от около три месеца си казва за акането и си върши работата в гърне. За пишкането обаче ни е по-трудно. Сякаш пишка без да се усеща, дали защото пие много течности или заради друго, не знам... Иска ми се да махаме вече памперсите, и смятам че сега, лятото е момента...та се питам при вас как е / беше! Посъветвайте ме!  newsm78

# 1
 • Мнения: 34 793
Не уча за подобни неща, смятам ги за част от развитието на детето - когато узрее за тях, самО започнада ги прави.

На 2 г. и 8м. беше при моето дете.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 34
На 1г. и половина, беше вече лято, махнах памперса за през целия ден, оставах го само завечерта. Беше ми необходима само една седмица, естествено ходех навсякъде с една торба дрехи, но нещата самиш се подредиха. Повечето ми приятелки постъпиха по същия начин, така че явно метода работи. След около 3 месеца махнах и памперса през вечерта. Късмет и много упоритост ти желая!

# 3
 • Света Троица
 • Мнения: 483
На 1г. и половина, беше вече лято, махнах памперса за през целия ден, оставах го само завечерта. Беше ми необходима само една седмица, естествено ходех навсякъде с една торба дрехи, но нещата самиш се подредиха. Повечето ми приятелки постъпиха по същия начин, така че явно метода работи. След около 3 месеца махнах и памперса през вечерта. Късмет и много упоритост ти желая!

Ще пробвам това! Много благодаря!   bouquet

# 4
 • Благоевград
 • Мнения: 161
На каката махнах памперса някъде около година и пет, шест месеца. Бяхме на морето и детето започна да се съпротивлява всеки път, когато се опитвах да поставя памперс. Ужасявах се от мисълта, че на плажа ще пикае навсякъде, но тя пък през цялото време си седеше в детския басейн и когато се изпишкаше, започваше да сочи водата. После в хотела ме караше да пълня отново вода, за да се изпишка в нея.... Постепенно заменихме басейна с легенче, а след това с гърне. Въобще бяхме голям цирк. Но за "голямата работа" доста късно започна да сяда на гърнето. Всеки път поставях памперс, за да се изходи. Иначе се стискаше и дори получи запек. Бях свикнала да я познавам и когато дойдеше време, детето само ми подаваше памперса, за да го сложа. Разбира се веднага след това го махахме с думите: "Уха, как милише..."
Малкия все още не се е научил да казва когато има пиш, но от няколко дни застава мирно, свършва си работата, естествено в памперса и след това сам си пляска.

# 5
Аз съм приучавала 2 деца към гърнето. Ще разкажа за момиченцето: беше на 10 месеца когато родителите й пожелаха да я науча (тогава през повечето време я гледах аз). Вече беше проходила. Купихме гърне и започнах да я слагам всеки път когато знаех, че ще пишка или ака. А как разбирах - много лесно, преди това сменях памперсите веднага щом ги изцапаше, а не чаках да стои с тях много време, за да не свиква, че е "нормално" да е намокрена. Така след 2-3 седмици разбрах че общо взето пишка веднага след като пие нещо или като се върнем от разходка и други, ака към обяд (зависи и в колко часа е била закуската) и т.н. Тя пък свикна да плаче и да ми сочи памерса когато го изцапа, защото никога не съм я оставила с мокър памперс за повече от 5 минути.
Слагах я на гърнето всеки път когато щеше да свърши работата (като имаме в предвид, че престоят й на гърнето в началото беше около 5 минути, но след 2-3 седмици намаля и накрая стана: слагам я, веднага свършва каквото има и я вдигам). Така когато й се приходи, отиваше самичка към гърнето (а аз винаги бях в стаята с нея и виждах, че ми го сочи и го гледа, и съответно реагирах). На годинка и 1 месец вече целия ден си караше без памперс (и да се е цапала 3-4 пъти за няколко месеца), а на годинка и 3 месеца махнахме нощния. Тогава вече говореше и стигаше само да каже, че "Искам пиш".
Идеята е да не свикнем децата, че е нормално да са мокри/изцапани.

П.С. При момченцето беше същото, с единствената разлика, че махнахме нощния памперс малко по-рано (вече бях научила едно дете и с второто беше много по-лесно).

# 6
 • Мнения: 2 437
На 2 години махнах памперса, но не го чаках да казва, просто той се стискаше и го изчурквах през 1 после през 2 часа и така свикна. Чак към 2г. и половина бях спокойна да го оставям да казва сам, без да го подпитвам постоянно.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 1 691
За първи път сложих сина си на гърне на 7 навършени месеца. Тогава вече му бях хванала приблизително ритъма на акане и постепенно акото започна да отива главно в гърнето - е, случвало се е и в памперса да има, но по-рядко.
За пишкането: Изчаках да се стопли времето тази година (средата на май беше, значи той е бил на година и половина) и го оставих по голо дупе вкъщи. Първите няколко дни пишкаше навсякъде и много изненадано гледаше какво се случва. След това започна да ми сочи локвичката след като е пишкал Simple Smile и да настоява да вземем парцала и да бършем. Естествено, всеки път, когато смятах, че има нужда, го слагах на гърнето за 1-2 минутки (минахме и през няколко етапа, когато отказваше да седне и веднага след това се напишкваше). Но аз бях махнала памперса окончателно и повече не го върнах. Вкъщи все още стои по голо дупе, а навън си носим поне 3-4 чифта гащи и панталонки.
ПО някое време свекито ми се включи с помощ - започна и тя да го слага на гърнето, и двете обяснявахме как трябва да каже "пиш"... Доста време мина и един ден (в началото на юли) за моя огромна радост той каза "пи-пи" и се затича към гърнето. После започна да си казва редовно (дори и през нощта - е, имаме и пропуски), а напоследък дори се научи да ме работи с това "пи-пи" - защото разбра, че каже ли така, аз зарязвам всякаква работа и отивам да му обърна внимание hahaha И сега ме юрка напред-назад по сто пъти с фалшиви тревоги.

# 8
 • Мнения: 1 321
Сами се научиха Peace PeaceДотогава търпение и повече резервни гащички Simple Smile

# 9
 • Русе
 • Мнения: 2 090
Не уча за подобни неща, смятам ги за част от развитието на детето - когато узрее за тях, самО започнада ги прави.
...................
При моето дете това стана почти на 2 годинки Peace

# 10
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 263
Стиви махна дневният памперс от почти 2 месеца.
Не съм го учила да казва, че има пиш, защото когато го питах, той поглеждаше надолу и се изпишкваше.
Изпишквам го прав в кофичка, в началото на 15 мин, после на 20, 30.... сега вече на 1 час ако е пил доста вода и 1ч. и 30мин. ако не е пил много течности.
Днес започна сам да си казва, повтаря тихичко "пиш, пиш, пишо" след около час непроверка от мен. Изпишквам го и му кавам браво!

# 11
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Не уча за подобни неща; смятам ги за част от развитието на детето - когато узрее за тях, самО започва да ги прави.

Абсолютно правилно.  Peace Синът ми още не е достигнал до този момент. Нито се притеснявам, нито го мисля  Simple Smile

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
На година и половина  махнах памперса. Аз я научих. За около седмица се научи и месец след това махнахме и нощния.

# 13
 • Мнения: 4 784
Още не сме започнали с ученето нито за акането, нито за пишкането. Не смятам и да го правя, докато сам не започне да се сеща.

# 14
 • Мнения: 3 663
ами изчаках да зпочне да говори и разбира, също и да може стиска докато стигне до гърнето
на 2г4м беше като я хванах един ден и обясних какво правим като има пиш и аки и това беше
един ден, едно напишкване и край
за мен зимата или есента, когато децата са повече вкъщи, са по-подходящи
навън да нося дрехи ми се струва неприятно, а и те се заиграват повече и "забравят" за тези пишкащи и акащи подробности Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт