Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте.
Въпросами е породен от честите коментари за това че едва ли не киселото мляко е нещо като задължителна съставака в бебешкото а и в детското меню.Лично за себеси съм се убедила че спрямо и най-кекавата адаптирана формула киселото мялко е като руски трактор на изложение за спортни коли тоест и най-най-най-най-кислото мляко не е по добро и от най -смотаното адаптирано мляко (образно казано).
Идеята ми е ако някой има някакви сериозни доводи да ги сподели но наистина сериозни ...неща от сорта на "едно време еди какво си..." и "защото е полезно" не са сериозни доводи ако някой знае нещо с което киселото мляко е по добро от всяка една адаптирана формула за съответната възраст да каже с какво

# 1
 • София
 • Мнения: 5 940
Задължителна съставка не е, но след навършване на една година е препоръчителна. Заради това, че има пробиотичен ефект, а млечнокиселата бактерия сама по себе си е пробиотик. Пробиотиците влиият благоприятно върху чревната флора.
Само две адаптирани млека на българския пазар са с пробиотици.
Адаптираното мляко може съвсем спокойно да остане в менюто на бебето след навършване на 12 месеца, но киселото е добре да се въведе /например за следобедно хранене или като добавка към останалите хранения/.

# 2
 • София
 • Мнения: 11 753
Само две адаптирани млека на българския пазар са с пробиотици.

Всъщност-3, а донякъде и 4.
Лактана Био, ХИПП Пробиотик и Celia Develop.
И NAN 2.  Peace

# 3
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 526
Няма как никой да каже каквото и да било по темата ти. Просто защото няма такива факти и ползи.

Последна редакция: чт, 24 юли 2008, 01:00 от Vivi

# 4
 • Мадрид
 • Мнения: 191
Поддържам напълно мнението на Valerie.
Освен пробиотичния ефект на киселото мляко, който способства за по-добра чревна флора и повишаване на защитните сили на оранизма, киселото мляко съдържа почти два пъти повече калций от АМ-а или от което да е друго мляко и много протеини.
За киселото мляко се е писало много и не съм аз, която ще тръгне да вади факти и доводи в защита на неговата полезност. Има прекалено много информация в интернет за желаещите да се информират.
Само ще добавя, че аз съм твърдо за късното му въвеждане, след навършена годинка и съм за АМ или друго детско мляко вместо прясното мляко до поне 2 годинки.

# 5
 • София
 • Мнения: 6 098
Задължително? Защо задължително? А АМ задължително ли е?


Микрофлората на българското кисело мляко е съставена от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.
Хранителна стойност: Хранителната стойност се определя от съдържанието на хранителни вещества и от възможността тези съставки да се използват от организма. Киселото мляко има по-висока хранителна стойност от прясното мляко. Причина за това са настъпилите промени под действието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Съдържанието на млечната захар в киселото мляко се понижава с 20-30%. Останалото количество млечна захар служи като източник на енергия 4,1 ккал. Киселото мляко е богат източник на калций за задоволяване нуждите на човека. Калцият поддържа възбудимостта на сърдечния мускул. Има изключително голямо значение за правилното функциониране на нервната система. Стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Киселото млякое незаменим източник на калций за хората, които страдат от лактозна непоносимост, както и за жените на средна възраст, които страдат често от деформация на костите поради недостиг на калций.

Подтискащи и антиуморни свойства: Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus не само повишават хранителната и биологичната стойност на киселото мляко, но му придават и лечебни свойства. Киселото мляко съдържа вещества, които подтискат развитието на редица патогенни и непатогенни микроорганизми. Установено е, че микрофлората на киселото мляко синтезира антибиотични и антимикробни вещества, които действат подтискащо върху микроорганизмите от чревния тракт, особено на гнилостните микроорганизми. Киселото мляко е мощно биологично средство за борба срещу някои хранителни отравяния. Киселото мляко притежава и антиуморно действие, тонизира организма. Спомага и в борбата срещу стомашния и чревния рак, а редовната му консумация намаля риска за появяването на такъв.

Диетични и лечебни свойства: Все повече нараства интересът по отношение на връзката между храната, съдържанието на холестерол в кръвта и сърдечносъдовите заболявания. Храни, които понижават високото съдържание на холестерол в серума на кръвта, са изключително желани. Редовното приемане на кисело мляко намалява значително холестерола в серума на кръвта. Обикновено съдържанието на холестерол значително се понижава в продължение на 7 дни от началото на приемане на киселото мляко. Киселото мляко е ценна добавка в храната на диабетиците, която трябва да бъде с намалено съдържание на мазнина, за да се осигури по-добро понасяне на въглехидратите. Това налага киселото мляко за диабетици да се приготвя от обезмаслено мляко.

При приемането на антибиотици през устата биологичното равновесие в червата се разстройва. В резултат настъпват тежки заболявания на червата. Системното приемане на кисело мляко се отразява изключително благоприятно върху възстановяването на биологичното равновесие на чревната микрофлора. Редовното консумиране на кисело мляко спомага за създаването и поддържането на неспецифични имунологични реакции в организма на човека. Това е от особено значение при приемането на стерилни храни, което се свързва с появата на някои вирусни заболявания, особено на хепатит. Като цяло киселото мляко има имуностимулиращ ефект. Киселото мляко е ефикасно средство против диариите, запека и други стомашно-чревни болести. Помага за главоболието и е особено известно за премахването на махмурлука. И благодарение на всичките си тези лечебни свойства българското кисело мляко допринася за по-бавното стареене на организма.

Кисело мляко като храна за кърмачета: Благотворното въздействие на киселото мляко върху развитието на детския организъм се дължи на по лесното смилане на киселото мляко и по-лесното му понасяне, по-доброто използване на белтъка, калция и желязото и заради неговите лечебни и тонизиращи свойства.


От тук

# 6
Е не е задължително....Но дъщеря ми до 3 месеца пробва почти всички АМ на пазара и все си имахме проблеми.Даже и не наддаваше на тегло.След 3-я месец след много мислене и тормоз се реших да я зяпочна с кисело мляко.Е сега е на 7 месеца и си го хапва с охота а и е дръпнала и на ръст и на тегло дори повече от колкото очаквахме. LaughingНе се и сетихме повече за АМ.

# 7
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 170
Момичетата са ти отговорили доста изчерпателно по-горе в темата..Киселото мялко е един от най-ценните продукти на нашия пазар,независимо колко се е изписало по отношение на "разваления" му състав,нишесте и т.н.Не споделям мнението,че  дори и най-смотаното АМ е по-добро от киселото мляко.Хайде вземи "най-смотаното" АМ (незнам кое е,но ако се степенува по цена мернах някакво около 5 лв кутията) и го предложи на детето си.Почти сигурна съм,че или ще се спече жестоко ,или въобще няма да докосне  ooooh! Аз хуманата въобще не  признавам(мое лично мнение) камо ли някое по-лоши и съмнително АМ.Предпочитам или АМ да си е изпитано и качествено или да предложа кисело мялко,ако се отхвърли по някакъв начин АМ.Друг е въпросът,че дъщеря ми е на 9 месеца и от поне 2-3  месеца  хапва с охота кисело мялко с бисквити за следобедна закуска.Предпочитам го в пъти пред изкуствените  нишестета и кремчета  Peace

# 8
 • София, Младост 1
 • Мнения: 4 351
Маги пиеше АМ до към 1,5год. Сама се отказа тогава от него. Това не ми пречеше да давам и кис мляко. Не знам защо си решила, че едното изключва другото  newsm78 Аз съм на мнение, че колкото повече млечни храни има в менюто на детето, толкова по-добре  Peace
Аз също подкрепят киселото мляко и смятам, че е полезно. Маги си го хапва с охота  Peace Аз също много го обичам и си хапвам по кофичка на ден  Grinning

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 857
Адаптираното мляко, както си личи от името му си е адаптирано като състав от полезни елементи за конкретната възраст, т.е. целта му е да задоволява нуждите на детския организъм. Киселото мляко е също много полезно, това е безспорен факт, но в никакъв случай задължително. То е един вид полезно и важно допълнение към разнообразието на детското меню.
А твърденията за некачествено АМ ми звучат някак си като несериозни и абсурдни. Неподходящо АМ за конкретно дете - да, но чак пък лошо и със съмнително качество  Naughty Ако ги има на нашия пазар, то посочете ги и се обосновете защо смятате така  Peace

# 10
Отностно пробиотичния ефект на киселото мляко мога да ви кажа само че заблудта ви е невероятно голяма. За да има "пробиотичен ефект" е необходимо да се спомене че концентрацията на пробиотиците трябва да е много висока, киселото мялко се прави като се използва закваска която съдържа пробиотици но спрямо цялото количество на млякото то е незначително тъй като ако са в много голяма концетрация киселото мялко няма да стане както трябва да е. Другото важно нещо е че попаднали в стомаха много по-голямата част от пробиотиците биват унищожени от солната киселина и пепсина, и това което стига в червата където се развива "пробиотичния ефект" е 90% мъртви пробиотици от така или иначе незначителната им концентрация. Бактериите в киселото мляко не са сложени за да се търси полезно действие за превенция и защита, а за да се пресече млякото.
Дотук с пробиотичния ефект на киселото мляко.
Отностно хранителните стойностни и съставки и т.н. няма да се обяснявам много но ако киселото мляко ставаше за заместител на кърмата или за добавка в храната никой нямаше да се занимава с разработване на АМ, и в болниците вместо АМ щеше да се дава кисело мляко , алергиите щяха да се лекуват с кисело мляко диариите също , запека , и т.н. Истината е че даването на киселото мляко е едно от тия шеща които просто се правят "защото се прави и защото другите го правят"(също като великия яйчен желтък) и почти никой не се интересува защо и какво става като се дава едното и другото. Целия цивилизован свят не дава кисело мляко и да речем в Германия децата не ядат кисело мляко на 6 месеца но са в пъти по-здрави (статистики) .
Идеята ми не е да казвам с какво да си храните децата то си е ваша работа просто наистина ме интересуват доводи в полза на киселото мляко а не характеристики на бифидубактерии и лактобактерии те наистина са полезни но не и във варианта на киселото мляко.

# 11
 • София
 • Мнения: 5 940
Мисля, че по-скоро обсъждахме ефекта на въвеждането на киселото мляко след годинка. Много малко са информираните майки, които биха го ползвали като заместител на кърмата или АМ.

# 12
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 170
Конкретно към авторката на темата:

Никой не е казал,че трябва да се използва като заместител на АМ или кърма.Естествено,че щом съществува АМ,то е предназначено за заместител на кърмата и е най-близко по състав до нея.Но има майки,чиито деца не искат АМ под никаква форма,ама абсолютно никаква и затова прибягват до заместване с кисело мялко.То е за предпочитане пред прясното именно заради всичко по-горе изтъкнато като полезност. Но си в голяма заблуда,ако си мислиш,че майките предлагат кисело мялко само защото "така правят другите майки"  Naughty Киселото мляко е много полезно и е мост между АМ и обикновеното прясно мялко,защото не може детето ти  да приема АМ до безкрайност  Crazy +това е идеална закуска,лека,хранителна и полезна и не виждам къде е проблема.Ти си може би първият човек,който чувам да отрича качеството на киселото мляко  Shocked Пак повтарям,става въпрос за  въвеждане след годинката(въпреки,че аз съм ЗА по-ранното му въвеждане).

# 13
 • София
 • Мнения: 6 098
Като заговорихме за пробиотиците  Laughing...............по таз логика тъй прехвалените млека с пробиотици са лъжа и измама и са дори по-зле от пребиотичните......

Смята се, че след 1г. детето набавя необходимите си витамини и минерали от различни хранителни източници и не е необходимо даването на допълнителни такива, като добавените в АМ. Това е все едно вместо да ядеш плодове и зеленчуци да си купиш една торба витамини от аптката и да караш на тях - схващаш разликата, сигурна съм. Също е установено, че при продължително приемане на синтетични витамини, организмът се затруднява с истинските такива.


Както и да е, да не превръщаме темата в поредния спор за и против киселото мляко, пък всеки е свободен да храни детето си, както намери за добре.

# 14
 • Милано/Варна
 • Мнения: 1 467
Целия цивилизован свят не дава кисело мляко и да речем в Германия децата не ядат кисело мляко на 6 месеца но са в пъти по-здрави (статистики) .

Аз също не споря по въпроса, тъй като не съм експерт, но горе-посоченият от мен цитат никак не е валиден за Италия, защото киселото мляко тук се консумира доста по-рано от годинката - към 7-ия, 8-ия месец. А в Италия, всички знаем, не само заради киселото мляко, разбира се, продължителността на живота е доста дълга в сравнение с другите европейски държави. Това, което искам да кажа е, че тук много се внимава с какво се хранят бебетата, няма да видите нито една майка, която храни с готова храна или пюре и като цяло имат невероятна култура на хранене.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт