Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 343
Това за което искам да поговорим и ми е интересно да чуя други мнения, е как приемате, когато искат пари от вас за различни ремонти в детската градина. Темата е провокирана от това, че преди два дни се обади новата госпожа на дъщеря ми да ме моли да купя 5 кг латекс. В детската градина тече ремонт на парната инсталация и след като са свалили радиаторите отзад е лъснала 30-годишна мръсотия. Госпожите искат да го измият и да боядисат чернилката. Естествено общината плаща само за смяната на парното. Кой го интересува всичко друго, което излиза покрай него?! След като занесохме латекса с ужас осъзнах, че под балатума се вижда цимента (защото и балатума не е сменян) и има още един куп неща за оправяне.

Знам, че това не е нормално, но се замислих и колко ненормално е това, че директорите и възпитателките в детските ясли и градини са поставени в положение да просят от родителите. Та това не е за тях, това е за нашите деца. Нито пък им е работа да боядисват. Почувствах се адски неудобно от обаждането на госпожата и разговора с директорката на другия ден. Как може обществото и държавата да допуснат по този начин да се унижават хората, които отглеждат и възпитават децата ни?? И не е ли пълната мизерия това, което кара директорите да записват децата срещу спонсорство? И защо всеки път, когато поискат в градината пари от нас ние скачаме, че плащаме такса и това не е наша работа?

Интересно ми е да чуя вие какво мислите по въпроса!

# 1
 • Мнения: 13 834
За съжаление наистина директорите на градините са поставени в ситуация да просят от родители или фирми-спонсори средства и материали за поддържане на нормални условия в сградите.  ooooh! Държавата и в частност общините са абдикирали от задълженията си към децата.  #Crazy

# 2
 • София-Лагера
 • Мнения: 2 542
За мен е нормално.И директорките ги е срам ,ама са в безисходица.
И в крайна сметка го правим за нашите деца.
Всички знаем ,че за детските и училищата пари не стигат.

# 3
 • Мнения: 4 932
В нашата детска градина в началото на всяка година на родителската среща на групата решаваме какво ще променим - до сега (за 3 години) сме направили следното: сменихме балатума в игралното помещение с ламинат, сменихме 30-годишните секции с нови, боядисахме стените и креватчетата, подновяваме играчките и пособията за учене. Тази есен ще сменим балатума (или това, което е останало от него) в спалното помещение, евентуално ще освежим и гардеробчетата, защото се разпадат  Tired Отделно директорката е много дейна жена, непрекъснато търси (и намира!) спонсори за облагородяване на общите части, двора и т.н. Честно казано, не мисля, че сума от порядъка на 30-40 лева годишно ще наруши фатално семейния ни бюджет, но пък е неоценима помощ за средата, в която детето ми прекарва 9-10 часа на ден  Peace

За унизителното положение, в което са поставени тези детски заведения нямам думи просто... Стигало се е дотам, че да няма пари за подмяна на електрически ключове или кранчета на чешми  ooooh! Директорката и учителките вадят от джоба си понякога, за да сменят изгоряла крушка... Да не говорим примерно, че ако градината иска 100 000 лв за капиталов ремонт (примерно смяна на дограма), от общината отпускат 20 000 лв  ooooh!

Затова никога не съм отказвала да откликна, още повече за всяка дадена стотинка получаваме поименен сертификат за дарение, а когато се купува каквото и да е за градината с родителски средства, винаги присъстват домакинката на градината и представител на родителския актив. До сега никога не съм имала и най-малкото съмнение, че средствата се използват по предназначение, затова ще продължавам да помагам с каквото ми е по силите.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 343
Аз съм сигурна, че всички даваме, за последните две години съм дала много и ще продължа, просто беснея срещу унизителното положение в което са поставени тези хора да просят пари.

# 5
 • Oslo
 • Мнения: 656
И при нас е така - аз съм и от двете страни - и на просещия пари персонал, и на родителя от когото се иска.
В градината, която посещават децата ми(едното вече не), сме събирали пари за какво ли не, няколко пъти сме боядисвали помещения и мебели заедно с учителките, откликвали сме при молби за поправка на какво ли не....
В яслата където работя събираме пари от всички нови деца(по 20 лв.). Благодарение на тях децата имат ново красиво спално бельо, често подменяме играчките, купихме пердета, сложихме щори, защото лятото иначе е ад вътре, предстои купуване на нов килим и СД... Сега сменяме балатума и понеже пари за майстори няма, нашите съпрузи след работа и в почивните дни се занимават с това. Редно или не - това е положението.

# 6
 • София
 • Мнения: 7 071
На нас досега пари не са ни искали по никакъв повод. Само в началото ни поискаха 30 лв. за закупуване на тетрадки и други помагала.
След това ние родителите решихме да купим на децата нови масички, столчета и легла и събрахме пари, но пък една майка направи дарение и се паднаха само по 10 лв. на дете.
За ремонти си набяват от други места.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 600
ами и в нашата градина е така  Rolling Eyes Добре че директорката е много дейна и оправна, та успява и сама да се пребори с общината за доста неща. Проблема принас е, че за трета поредна година открива по един нов филиал на градината, за който отиват по-голяма част от отпуснатите и средства (не го казвам с лошо чувство, даже напротив). Но и централната част на градината не е занемарена - прави ремонт на мокрите помещения, на залите за игра, купиха се нови легла.....Когато паричките обаче не достигнат се обръща с молба към нас родителите за помощ - никого на сила не кара.
Мъжът ми е дърводелец и често се налага да пооправя това онова на добра воля  Mr. Green
Но пък всичко е за децата ни, не само за нашите си, а и за всички останали  Laughing

# 8
 • София
 • Мнения: 481
От мен не са искали. Но истината е, че има по-заможни родители, които се грижат, така да се каже за уютната обстановка в градината.
Подкрепям, че е унизително да те карат да купуваш това и онова. Но се успокоявам с факта, че е за децата ни...

# 9
 • Варна
 • Мнения: 386
Нисля , че средата е съизмерима с месечната такса.  Мен  ме дразни, че впоследствие направеното от родителите си приписват общините!
Но като няма достатъчно алтернативи и като не можем да променим схемата - участваме и ние, кой както може.

# 10
 • На черешата
 • Мнения: 8 186
Не са ми искали нищо,като изключим редовните 40 лв. в началото на всяка година,но те са за консумативи.
Видях,че сега правят ремонт в групата на малката,ако ми поискат ще дам,нали е за детето.
Но иначе ситуацията и за мен не е нормална. ooooh!

# 11
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Миналото лято в края на септември ремонтът в нашата градина още не беше свършил...  ooooh!
Довършиха го татковци, решили сами да помогнат - с материали, работа и лични средства.
Един от тях даде над 2хил.лв., за да се боядиса стаята на нашата група и да се изрисуват картинки по стените. Помещението наистина светна  Simple Smile
Друг татко, който се занимава с дърводелски услуги, подмени доста от гардеробчетата и секциите.
После всички събирахме пари за нови матраци/извън тези, които даваме в началото на уч.година/.
Единият от дядовците пък, преди два месеца подари климатик и щори на групата.
Кой с каквото може - помага.
Иначе големи суми за ремонти не са ни искали.

# 12
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 656
Дъщеря ми ще тръгва на градина през септември, но още на предварителната родителска среща през май директорката спомена какво са направили родителите до момента. Един вид- подгответе се, и от вас ще искаме.
За мен пък не е нормално  Stop Има хора, за които 40 лв са много пари, с тях карат една седмица.
Кофтито е, че нещата продължават и в училище- събират се пари за щори, ламинат, обзавеждане... Е, не е нормално. Докато в детската градина повечето родители са давали безропотно, мога да ви уверя, че родителите на ученици дават все по- малко и по- малко...

# 13
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Не е нормално, но в ситуацията в която са поставени градините се налага и не мога да разбера отказът на някои родители да помогнат.
Все пак там ще живеят техните деца.

Изключвам хората, които действително са силно затруднени финансово.
Но вярвам, че който може, би трябвало да даде едно рамо.

# 14
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Да и аз не мога разбера друго.
До блока ни направиха нова площадка. Бива горе долу.
За една седмица стана на нищо - мърсотия до шия.
Помолени да помогнат в  почистването майките, които киснат по цял ден там, отговориха "ние си плащаме данъци, да се почисти от който трябва"
Плащали те, какви данъци за платили, чушки, ако се чакаше на техните данъци, живи да сме умрели
Заслужават си мизерията, в която живеят
Със същите гъски трябва да се разправям и за детската градина, поне засега случихме на разбрани родители, чист късмет

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт