Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 19 291
Много се колебаех дали да пусна такава тема.
Както много от вас знаят, майка ми дълги години е работила като учителка в детската градина. Мислех че съм видяла какво ли не и че нищо не може да ме учуди.
Но за съжаление тази година в детската градина имахме много неприятни случки. За съжаление обаче виновните за това се оказаха родителите.
Няма да влизам в излишни подробности, и в двата случая родител идва афектиран от това че детето му се е било с друго дете/деца.Всеки го е грижа за детето му и до тук няма нищо нередно. Въпроса е, че родителят започва да обижда децата, да ги заплашва, да говори доста цветущи и нецензурни думи пред децата, и в единия случай да си позволи да посегне на дете!Учителките реагират не знам колко адекватно, защитават децата доколкото могат, биват също обиждани разбира се. Охрана има, прибира децата от двора и това е. Пускаме жалби срещу родителя, и това е всичко което може да се предприеме. На сигнали, пуснати по повода, се прави проверка, но мерки няма какви да се вземат. Не може да се изключи детето, не може да се ограничи достъпа на родителя до градината, нищо.
Няма да коментирам как се чувстват учителките, нагрубени и обидени, но и страхуващи се за децата!Ако някоя учителка беше набила детето, можеше да бъде наказана, дори уволнена. Но след като е родител изглежда че единственото решение е саморазправа.Децата също са доста афектирани, абе направо са се наплашили.

С учителките искаме в правилника на градината да се включи точка, с която да се прави последно предупреждение в такива случаи, последвано от директно изключване на дете, чиито родители са проявили подобно агресивно поведение. Минчева ме посъветва да направим специална родителска среща по въпроса, за съжаление в момента градината работи с една сборна група само и директорката е отпуска и няма смисъл от тази среща. Аз лично мисля че всеки като си оставя детето в детската градина и не желае то да бъде овиквано, обиждано и заплашвано, и най- вече бито от никой, бил той персонал или родител. Тъй като това се случи два пъти вече в нашата градина, а разбрах че е имало и в други градини подобни ситуации, искам да знам какво мислите. Сблъсквали ли сте се с това и какво решение се предприе. Какво мислите по принцип за тази ситуация.как мислите, какво трябва да предприемат учителките в такава ситуация, а охраната? А директорката?Питам по принцип, после ако трябва ще разкажа подробности, двата случая са доста различни, но проблема е в саморазправата на родител с чуждо дете.

# 1
 • у дома
 • Мнения: 707
Фея. защо си се колебала?

Според мен жалбата няма да помогне много. Трябва да се създаде закон който да покрива казуса.
Но в БГ като гледам закони и да има - кой ли ги спазва, след като няма контрол и съдебната система е неефективна..  newsm78

Ето ти един практичен вариант:
1. Градината се снабдява с камера (дигитално апаратче).
2. Случаят се заснема
3. Праща се на медиите и се ангажира общественото внимание
и оттук насетне се надявате някой да по етажите на властта да реагира.

Иначе чисто и просто викате полиция за нарушаване на обществения ред - дали въпросният татко ще се уплаши е друг въпрос.# 2
 • Мнения: 19 291
Ами колебая се, защото тук всички са ССФ и кой знае кой как ще реагира.Но пък то и това е полезното на форума- много мнения да има, различни.Пък дано измислим нещо.
И да извикат полиция, този родител нищо не могат да му направят, абсолютно. Най- много да накажат по някакъв начин учителката, че не е опазила децата, докато са на нейна отговорност.Нито могат да изключат детето, нито до му ограничат достъпа, нито нищо съществено.Само да се молим да не го ядосаме пак нещо... Crazy

# 3
 • у дома
 • Мнения: 707
мда.. да не го ядосаме, че да не си изпатим.. преклонената главичка сабя не я сече.
По-добре да живеем в страх. Страхотна философия.  Sick

Извинявай, звучи ми ужасно .. нали в крайна сметка правото е на ВАША страна?!?
Тогава защо даваме път на злото да властва?

Ако полицаят е човек на място - ще го обработи словесно така, че повече няма да смее да отвори уста и ще бъде по тих и от водата.
Очевидно е, че учителките едва ли имат шанс срещу разярен мъж!!   

Със сигурност има някъкъв начин..

# 4
 • София
 • Мнения: 7 071
А родителите на битото от въпросния баща дете безучастни ли са останали? Ако това се случи с моето дете, ще се погрижа /по един или друг начин/ това повече да не се повтаря.

# 5
 • Мнения: 19 291
Засега нищо друго не са предприели, освен жалба и разговор...детето е само ударено веднъж, шамар, но въпроса е принципен. Въпроса е в това- по един или друг начин, но какъв е този начин? Саморазправа ли само? Защо няма някаква наредба в този - не рядък случай.Много майки споделят,ч е си позволяват да направят забележка на чуждо дете на площадката. А в детската градина? Имаме ли право да се караме на деца там? Аз мисля че не

# 6
 • София
 • Мнения: 7 071
Въпроса е в това- по един или друг начин, но какъв е този начин? Саморазправа ли само? Защо няма някаква наредба в този - не рядък случай.

Какъв е този начин зависи от конретния индивид - от какво точно ще му стане ясно, че да удариш шамар на чуждо дете е недопустимо!
Иначе съм съгласна, че трябва да има такава точка примерно в Правилника на градината, на базата на която да получи последно предупреждение за изключване на детето или нещо такова, но не съм запозната от кого зависи и какъв е точно редът за включването й.

# 7
 • Мнения: 958
Не знам правилата в детските градини, но съм чувала за изключено дете, по друг повод. ако толкова няма друг начин, не може ли да се прибегне до изключване по друга причина.
Според мен, по този проблем, първо трябва да реагират родителите, на удряното дете.
Жалба до полицията, граждански иск евентуално, не съм юрист, затова бих се допитала до такъв.
След това ръководството на детската градина да вземе мерки, ако трябва също да се допита до адвокат.
И накрая, нали уж има охрана в тази градина, те толкова ли не могат да реагират и да изхвърлят афектираният родител, извън рамките на градината.
Ако моето дете беше в подобна ситуация, първо бих търсила отговорност от градината, защо охраната не е реагирала. И след това от въпросният родител, който си мисли, че може да обижда и раздава шамари.

# 8
 • Мнения: 808
Какъв е този начин зависи от конретния индивид - от какво точно ще му стане ясно, че да удариш шамар на чуждо дете е недопустимо!
Да удариш шамар на когото и да било е недопустимо, а за дете въобще няма какво да говорим.  
Смятам, че не трябва да оставяте нещата да се разминат и да се забравят.  Направете родителска среща, ангажирайте и ръководството на градината. Охраната и учителките са тези, които отговарят за децата. Те са тези, които в отсъствие на родителите, трябва да пазят децата от подобни индивиди. Не мисля, че няма начин да се забрани достъпа на този баща до градината.

# 9
 • у дома
 • Мнения: 707
.. аз си позволявам да направя забележка на чуждо дете, ако видя че взема нещо мръсно от земята например и се опитва да го гризне, а майка му блее някъде. 

А иначе да - въпросът е принципен. Но дори и един шамар е достатъчен - удареното дете е вече с психическа травма, която ще го бележи за цял живот. А казваш че и другите деца, които нямат отношение и те са наплашени. Ето тук е истинската вреда - върху психиката на НАШИТЕ деца! Знаете какви белези оставят върху човешката психика подобни случки в ранното детство.
В случая те се чувстват НЕзащитени, нищо не ги топли някаква жалба, нито разбират от чиновнически проверки.

# 10
 • Мнения: 19 291
В единия случай е баща, сега пък е...майка! Моето дете не е удареното, нейната приятелка е. Но пък на моето също са крещяли. Моето дете е на градина още една седмица. За мен въпроса е принципен и все пак ще настоявам за свикване на родителска среща.
Знам че и в училище ще има инциденти. Но все от някъде трябва да се почне, да се променят нещата. Явно само на възпитанието на родителите не може да се разчита.
Знаете какви белези оставят върху човешката психика подобни случки в ранното детство.
В случая те се чувстват НЕзащитени, нищо не ги топли някаква жалба, нито разбират от чиновнически проверки.


Да, това ме притеснява най-много! Сега те се чувстват незащитени, несигурни и направо ги е страх!

# 11
 • Мнения: 2 123
Удрянето на шамар се води нанасяне на лека телесна повреда. Ако има достатъчно съгласни да дадат показания свидетели, просто се чудя защо не подадете сигнал в полицията...
Ама наистина се чудя. Няма какво да променяте правилници за вътрешния ред, да чакате, да треперите. Няма и какво лично да се разправяте с въпросния простак.
Лелеееееееее отлепиха ми се ретините от бяс... Ако някой посмее да докосне моето дете, по подобен начин, ще му се прииска да емигрира на друга планета  #Cussing out

# 12
 • Мнения: 808
Е, след това ти изказване се чудя какво чакате. Значи в тази градина е практика Сульо и Пульо да раздава правосъдие. Онези от охраната, вместо да си чешат топките, да хванат истеричния родител и да извикат полиция. Това е посегателство върху дете, и то чуждо дете. В този случай не мога да оправдая с нищо тъпоумието на персонала на градината.

# 13
 • Мнения: 4 772
Добре де, а Закона за защита на детето какво казва за този случай.
Детето е ударено, независимо на каква територия, от някой си. То няма ли права. Т.е. човекът е известен кой е и носи наказателна или каквато и да е там отговорност. Или греша? Независимо къде в пространството е извършено - в двор, на улица, в къща - има фактическо положение - дете,ударено от възрастен.

# 14
 • Мнения: 4 772
Имам предвид най-малкото парична санкция ще го стресне.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт