Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 юли 2008, 19:11 ч.

Да си поговорим за интервютата за работа.

 • 3 976
 • 47
 •   1
Отговори
 • Въпрос на гледна точка...
 • Мнения: 865
Пробвах с търсачката, но не открих подобна тема.

Провокирана съм от разговор с мой познат, на който скоро му предстои интервю.

Напълно отговаря на изискванията за обявеното вакантно място, подал си е документите и чака да му се обадят за събеседване.

Междувременно разбира обаче ( от сигурен източник ), че въпросното интервю е проформа.

Работодателя " има  човек " за вакантното място.

Ако вие бяхте на мястото на моя познат, бихте ли се явили на въпросното интервю?

Само да уточня, че позицията е наистина отговорна и фирмата е сериозна...уж.

Изобщо, ако представлява интерес, нека в тази тема споделяме ситуации по време на първа среща с работодател.

Как трябва да се представим?
Какви неудобни въпроси са ви задавали?

Как сте се измъквали от неловки ситуации?

# 1
 • Мнения: 6 840
И аз съм била на такива проформа интервюта. Ама нали съм имала време за губене, поне се запознах с разни хора,които естествено повече никога не видях.
Неудобни, всъщност неуместни въпроси за мен бяха:
1. Вашият приятел мисли ли скоро да Ви предлага брак?
2. Смятате ли да забременявате скоро?
3. Сексът на кое място е в ценностната Ви система?
4. Какво за Вас е кражба?
5. Какъв е размерът на трудовото възнаграждение,което получавахте от предишният си работодател?
6. Страдате ли от запек?- (тук ми идеше да напиша-Не, но попръдвам Mr. Green)

# 2
 • Въпрос на гледна точка...
 • Мнения: 865
buttinsky ,

 Shocked

Нямам идея , за коя фирма става въпрос, но въпросите са зададени или от откровен простак, или от човек, който има познания по психология.

Доста въпроси ( компрометиращи и объркващи ) се задават с цел, да разберат как реагираш в нестандартни ситуации.

В случая, едва ли работодателе се интересува пряко от твоя запек.
По скоро, целта на въпросът е била как ще отреагираш ти самата.

# 3
 • Мнения: 81
Аз скоро бяха на интервю за работа. Отидох, въпросите бяха по същество. Какъв опит имам, колко време съм работила на предишното си място, какво очаквам аз от екипа, какво тя очаква от мен.  Към края на интервюто, вече говорихме за стартово заплащане, за осигуровки и евентуално откога  ще започна.

Искам да спомена, че ме запознаха с екипа с който евентуално ще работя и имах възможността да преценя дали ще се сработя с тях. Вярно много внимание ми обърнаха,  но след седмица ми предложиха работата, мисля че са разговаряли с хората от групата.

Това е моя опит. На някои може да им се стори неуместно, че се запознах лично с хората с които ще работя, но те явно са преценили, че това е важно за добрата атмосфера. Мисля си, че те също са имали глас в решението.

# 4
 • Мнения: 6 840
buttinsky ,

 Shocked

Нямам идея , за коя фирма става въпрос, но въпросите са зададени или от откровен простак, или от човек, който има познания по психология.

Доста въпроси ( компрометиращи и объркващи ) се задават с цел, да разберат как реагираш в нестандартни ситуации.

В случая, едва ли работодателе се интересува пряко от твоя запек.
По скоро, целта на въпросът е била как ще отреагираш ти самата.
Въпросите за запека и за секса бяха  само капка в морето от въпроси във тестовете, който бяха изготвени явно от някакъв психолог за посредническата фирма за кадри.Дори и постановки са ми правили пак от същата фирма, за да ме преценят доколко съм избухлива в дадени ситуации. Оказах се краен екстроверт(макар и  уж неизбухлив Mr. Green) според ала-бала психотестовете им.   Останалите са ми ги задавали директно работодатели.
Сега се сетих,че един веднъж ме пита какво работели родителите ми и то съвсем целенасочено. Мисля,че нямаше право да ме пита.
Да допълня само че в случая със запека и секса нямаше и много как да реагирам,защото въпросите бяха писмени. Сексът трябваше да го подредя с номерче в ценностната си система- там направо играх тото като изключих номер 1-ви и последен. А за запека нямаше как да напиша ода или есе, както ми се искаше иначе, а просто да отговоря с да или не. Ще ме изкефи следващия път да ми направят онзи тест на Фройд с геометричните фугури. Там направо ще ги разбия Laughing

Последна редакция: чт, 24 юли 2008, 21:25 от buttinsky

# 5
 • in the boulevard of broken dreams
 • Мнения: 1 517
Пък аз като наемам на работа питам първо дали имат поне основно (8 завършен клас)...иначе да не си хабя листите и тонера за молби.

# 6
 • Мнения: 6 840
Пък аз като наемам на работа питам първо дали имат поне основно (8 завършен клас)...иначе да не си хабя листите и тонера за молби.
а тест за ХентЕлегентносД не им ли правиш?
На мен навремето за работа втв видИотека ми правиха оценка на ай-кю-то.
После ме учиха как да намирам касети по азбучен ред. Види се, зле съм се представила на теста Mr. Green

# 7
 • in the boulevard of broken dreams
 • Мнения: 1 517
Къв тест, бе...има хора, дето никога не са ходли на училище, не могат да броят (най-много до 10), с писането...познават буквите само на името си...............................................

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 10:40 от Мисиз Дел Форси или буля Делта Дюкановца

# 8
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 516
На едно съседче - ученик, което си търсеше работа за лятото като общ работник във Фантастико, му поискаха мотивационно писмо, където на дълго и на широко да опише каква точно му е мотивацията да кандидатства за работата относно разтоварването и носенето  на касите с киселото мляко  Mr. Green
Даже и аз се зачудих каква му е била мотивацията  Mr. Green

# 9
 • Sf
 • Мнения: 978
Нека се яви на интервюто - не пречи. Ако фирмата е частна и човекът се представи добре, може и да получи мястото. Все пак работодателят не би организирал конкурс, ако беше толкова сигурен в неговия си човек. Стига да не е държавно - там са ясни нещата с конкурсите.


А от гледна точка на работодателя един човек трябва да се държи със самочувствие, да не изглежда притеснен и да разбира от работата си. Някакви такива, дето само разправят, колко ще им е важно развитието на новата позиция, директно заминават. Който иска да се развива, да го прави в извънработно време. На човек му се плаща да работи, при това качествено, а не да се развива за нечия сметка.

# 10
 • Мнения: 843
развитието пречи на качествената работа така ли?

ако човек си работи и учи нови неща /т.е. се развива/ и с това носи печалби на фирмата за която работи, какво пречи това.

ходила съм на интервюта и съм казвала че искам развитие, защото е така. искам да уча нови неща, така трупам опит и знания, а фирамта печалби.

# 11
 • Мнения: 6 840
Има много фирми, които се страхуват от хора, желаещи професионално развитие.
За това дори и да се представиш блестящо, ентусиазмът и амбицията  ти може да ги стреснат, защото много добре знаят,че просто си търсят поредният безропотен служител,който да си изтърка ръкавите от седене на бюрото, от което няма да мръдне и сантиметър за цялата си кариера при тях.

# 12
 • София
 • Мнения: 697
Аз не разбрах дали са го поканили на интервю или все още очаква да го поканят? Защото ако са го поканили очевидно няма нагласен човек - иначе кой би си губил времето? Аз лично със сигурност бих отишла. Ако не са го поканили, може и източникът наистина да е бил добре осведомен, за съжаление.

Как трябва да се представим?
Какви неудобни въпроси са ви задавали?
Как сте се измъквали от неловки ситуации?

Преди няколко години на едно интервю за работа ме попитаха какво работи съпругът ми и дали жилището, в което живея, е собствено или под наем. Тогава бях твърде изненадана, за да реагирам адекватно и след известно недоумение отговорих. Ако сега ми зададат подобен въпрос, със сигурност не бих дала отговор.

Според мен работодателят може да се интересува единствено дали мога да върша това, за което ме наема, дали ще успявам да отида навреме и дали има лични обстоятелства, които могат да са пречка за нормалната ми работа (било то конфликт на интереси или друго подобно). Всяко задълбаване оттук нататък е нездраво любопитство и проява на лош вкус. Ако искат да видят как реагирам в екстремни ситуации - има си начини (центрове за оценка, ролеви игри и други подобни). И изобщо, има си коректни и щадящи достойнството и на двете страни начини да оценят каквото смятат, че е важно.

В държавите с нормално и действащо законодателство работодателите са изключително прецизни в изказа си когато задават въпроси и съм виждала цели наръчници кое може и кое не може да се казва. Излезеш ли от правилата - рискуваш кандидатът да те съди и да те осъди. Така че те не си играят на приложна психология. Конкретно по последния въпрос - бих се измъкнала от неловка ситуация като прехвърля неловкото усещане към интервюиращия. Поне така се надявам де...

# 13
 • in the boulevard of broken dreams
 • Мнения: 1 517
Тези лични въпроси - за баба ти и прочие ги задават не от нездраво любопитство, а с конкретна цел  (каква точно не знам). Не мога да си представя работодател, който наистина се интересува от личните проблеми на 20 свои кандидати примерно.

# 14
 • София
 • Мнения: 697
Знам, че се поставят конкретни цели с подобни въпроси - далеч съм от мисълта, че някой ще седне да привиква хора, за да им рови в личните проблеми. Затова писах, че си има начини търсената информация да се събере и без да се залита в неловки разговори.

Етиката изисква интервюиращият да задава единствено въпроси, пряко свързани с естеството на работата ми. Никой не може да ме убеди, че собствеността върху жилището ми или пък това къде съм родена могат да имат значение. Освен в някои частни случаи, за които обаче не се сещам сега...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт