Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 6 юни 2004, 16:40 ч.
  • Преглеждания  18 890  Мнения  49  Онлайн  1
Отговори
  • сред цветята
  • Мнения: 3 033
Интересува ме, дали ви харесва кухнята на други държави и ако е така, коя ви е любимата чуждестранна кухня? Съответно любимо ястие? Ако може напишете и рецептата.

Благодаря. Simple Smile  Simple Smile

Реклама
# 1
  • Turku, Finland
  • Мнения: 3 634
Уффф... да не почвам за финландската кухня... състояща се от риба, картофи, риба, картофи, картофи, риба, кайма, риба, картофи, макарони, картофи, риба, картофи, кайма, картофи, един такъв салам, картофи, риба, салама, картофи, макарони, риба... т.н.т... добихте представа, нали?

# 2
  • Шумен
  • Мнения: 241
Аз обожавам китайската кухня, но предпочитам да си я хапвам в китайски ресторант Grinning  а в нас използвам някои техни типични подправки и вид техен ориз...

# 3
  • София
  • Мнения: 1 770
Цитат на: Мама от Финландия
Уффф... да не почвам за финландската кухня... състояща се от риба, картофи, риба, картофи, картофи, риба, кайма, риба, картофи, макарони, картофи, риба, картофи, кайма, картофи, един такъв салам, картофи, риба, салама, картофи, макарони, риба... т.н.т... добихте представа, нали?


Предполагам и начина на приготвяне им е такъв разнообразен?   Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 4
  • сред цветята
  • Мнения: 3 033
Цитат на: Мама от Финландия
Уффф... да не почвам за финландската кухня... състояща се от риба, картофи, риба, картофи, картофи, риба, кайма, риба, картофи, макарони, картофи, риба, картофи, кайма, картофи, един такъв салам, картофи, риба, салама, картофи, макарони, риба... т.н.т... добихте представа, нали?


По отношение на рибата нямам нищо против Laughing  Wink

Напиши някаква рецепта, ако имаш желание. Simple Smile

# 5
  • Варна
  • Мнения: 4 261
Цитат на: ivelina
Аз обожавам китайската кухня, но предпочитам да си я хапвам в китайски ресторант Grinning  а в нас използвам някои техни типични подправки и вид техен ориз...



  202uu  

И аз като Ивелина много,много обичам китайска кухня,но не и да я приготвям в нас   341uu

# 6
  • София
  • Мнения: 3 632
Здравейте,
Аз обичам много всякаква чуждестранна кухня - имам впредвид всякакви нетрадиционни вкусове. Даже съм си направила и една традиция - от няколко години на рождения ми ден с мъжа ми ходим на някакъв чуждестранен ресторант и опитваме възможно най-много вкуснотийки Simple Smile Бяхме на ливански, индийски, мексикански, италиански. Е, естествено и китайската кухня обичаме, но нея я уважаваме по-честичко и без повод  Simple Smile  Ама за рецепти - много трудно. Вообще си нямам и представа какво слагат в разните му вкусотийки Embarassed Обаче ако някой даде интересна рецепта ще пробвам Simple Smile
Поздрави! Sunglasses

# 7
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Аз съм страстен почитател на средиземноморската кухня и още по-страстен колекционер на рецепти от региона. Ето две рецепти от гръцката кухня:
      Картофена салата с маслини:
4-5 млади картофа, 3 глави лук, черни маслини(броят по желание), 3л. зехтин Extra Virgin, лимон(може и оцет), сол.
 Във фолио се запичат картофите и лука цели за около 30 м, изваждат се, нарязват се на кубчета, в салатиера, добавят се маслините на половинки и се овкусяват със зехтина, сол и лимон.
         Пастицио
 1 пакет къси макарони, 1 кг. кайма(смес), 180гр. пармезан(вкусно е и собикновен кашкавал), 100гр. зехтин, 2 яйца, масло, чаша бяло вино, 500гр. домати (консерва белени или пюре), сос бешамел, сол , 1 ч.л. канела, бял пипер, 1 глава лук
 Макароните се сваряват, отцеждат, разбъркват с 2-та белтъка(жълтъците са за бешамела), и с част от пармезана, слагат се в съд за печене и се заливат с малко масло. В тиган се запържва каймата с лука, добавят се виното, доматите, 1 чаша вода, сол, бял пипер и 1 ч.л. канела и се задушава на тих огън.
 Приготвяте си бешамел (ако не знае някой ще пиша как) и редите в съда за печене - ред макарони, кайма, останалите макарони. Заливате с бешамел, отгоре пармезан и масло и печете 30 минути в загрята фурна на 200 градуса. Аз завивам с фолио, но не е задължително.
 Добър апетит!

# 8
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
И аз харесвам китайската кухня, но и идея си нямам как се готви по китайски  Sunglasses  Laughing
Правя едни задушени зеленчуци подобни на китайските, но едиственото китайско в тях е начина на нарязване на зеленчуците Rolling Eyes ........ боже колко пъти написах китайска/о

Продукти:
1бр тиквичка
2-3бр моркови
1бр картоф
500гр гъби /по-добре пресни/
1бр патладжан
1 глава червен лук
1 глава чесън
1бр гъбен бульон
олио

Картофите се нарязват на "лентички" или кубчета. Моркова също на дълги лентички /реже се на половина и после на ленти/. Тиквичката на половина /ако  е по дълга и на 3/, после на филии /по дължина/ и филията се разрязва по диагонал и се получава нещо като триъгълници.
Лука на филии /колелца/. Чесъна на 1/2 по дължина. Патладжана се обелва, и се реже както тиквичката.

Ох...незнам дали бях достатъчно образна  Confused  Confused:  Grinning  
Та...В дълбок тиган с малко олио - първо се запържват /леко,колкото да омекнат/картофа и патладжана по отделно. Изваждат се в чиния. В същата мазнина се запържват -гъбите, лука и чесъна. След това се прибавят морковите и тиквичките. Като се запържи всичко това, отново слагате в тигана  картофите и патладжата, наливате малко вода и натрошавате бульона.
Похлупвате с капак и разбъквате от време на време да не загорят зеленцучите.

Да Вие сладко Sign Exclamation

# 9
Aз сьщто сьм почитател на китайската кухня. Ето една от любимите ми рецепти :

Пиле с Кашу

 3 Пилешки филета
 500 гр. Зелен грах
 500 гр. Гьби
 2 ч. ч. Бамбукови стьбла (добре отцедени)
 4 стр. Пресен лук
 1 ч. ч. Пилешки бульон
 1/4 ч. ч. Соев сосс
 2  с. л. Нишесте
 1/2  ч. л. Сол
 1/2 ч. л.  Захар
 4 с. л. Олио
 1 пакетче Кашу (около 100 гр.)

В купичка се разбьркват добре соевия сос, захарта, солта и нишестето Може да прибавите и 1/2 - 1 ч. л.  кьри.

Пилешките филета се нарязват  хоризонтално на тьнки филийки, с размери около 3 на 3 см и се запьржват  в 1 с. л. сгорещено олио по 1 мин от всяка страна. Извадете от тигана и ги оставете на страна.

В 1. с. л. олио, на  не много силен огьн се пьржи кашуто около 1 мин.  като постояно се бьрка. Извадете от тигана и оставете сьщо на страна.

Зелената част на пресния лук, нарязаните на филийки гьби, изчистения грах се  задушават в малко мазнина, прибавяа се бульона и под капак варете около 2 – 3 минути. Прибавя се микса сьс соевия сос, бамбука и пилето, вари се на бавен огьн, като се бьрка често,  докато соса се сгьсти.

Сервира се с ориз, аз лично предпочитам Басмати, сварен в зеленчуков бульон.
Порьсва се сьс нарязания на ситно пресен лук и кашуто.

Естествено може да се използват и други зеленчуци – моркови, тиквички, соеви кьлнове и т. н.
 Grinning  Grinning  Grinning

# 10
  • Monaco di Baviera
  • Мнения: 545
Neutral Face госта с кашуто бях аз *grrrr...* Grinning  Grinning

# 11
  • сред цветята
  • Мнения: 3 033
Благодаря ви zа мненията и идеите. ще се радвам, ако се посъберат и още такива, zа да има какво ново да опитвам Wink  Wink  Wink

На мен лично китаиската кухня не ми е особено любима. Не я ям много често....Но и аz така обичам да опитвам много интересни, екzотични неща. Въобще не съм плашлива. Simple Smile
Обожавам кухнята на средиzемноморските държави, напр.  Италия (мнооого любима), Испания, но и на други държави. А дали има някои и рецепти от англииската кухня?

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Мога ли и аз да вметна между другото един въпрос  Confused:  Wink
Някой знае ли как се приготвя "пиле по ирландски"?
Много ми хареса, скоро си поръчах в едно заведение.....за рецептата само мога да предполагам Rolling Eyes :
Пилешка пържола на скара/или на тиган в млечен сос - може би сметана, с бекон и маслини, отгоре поръсено с орехи.
Беше невероятно вкусно.
Имате ли идея или да импровизирам Confused:  Grinning

# 13
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Пак се включвам, този път с испанска рецепта за картофена салата:
 500г. картофи(според сезона млади или стари), 1 ч.л. бял винен оцет, 1с.л. ситно нарязан магданоз, 3/4 ч.ч. майонеза (или просто на вкус), 3 твърдо сварени яйца - на парченца, малка консерва сардини в собствен сос, 4 филенца аншоа(накълцани), 6 черни маслини, 1 лимон.
 Картофите се сваряват, охлаждат се и се обелват(ако са млади не се белят), нарязват се на кубчета. Слагат се в салатиера и се заливат с оцета, престоявайки така 10-ина минути. Заливат се с майонезата, разбъркана предварително с аншоата и хубаво се смесват(малко като идиот обяснявам, ама толкова мога Laughing ) Отгоре се подреждат сардините , яйцата и маслините, всичко се поръсва с магаданоза и украсата за капак - лимонови резени.

# 14
  • сред цветята
  • Мнения: 3 033
Опитвали ли сте паниран Camembert, които се яде със сладко от червени боровинки? Тук доста често приготвяме това и много ни се услажда. (Неzнам обаче дали е типично немско ястие. Simple Smile )

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт