Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 28
Здравейте, майчета!

Публикувам тази тема с знанието и позволението на г-жа Марина Кузманова.

Аз съм Александър Миланов и работя във фондация "За Нашите Деца".

В края на юни започнахме кампанията "Не ме изоставяй" в столицата.

Повечето от родителите оставят децата си, но не се отказват от родителските си права с тайната надежда, че някога ще имат възможност да се грижат за тях отново. Статистиката показва, че 97 процента от децата, които са настанени в социални домове имат живи родители и по - голямата част от малчуганите поддържат връзка със своите семейства. Фондация „За Нашите Деца" активно работи от години за това да се спре изоставянето на деца веднага след раждането им. Само в едно родилно отделение в София за една година предотвратихме изоставянето на 12 деца.
Бихме искали да разширим дейността си и да обхванем всички родилни отделения в столицата. Предвиждаме в тях да назначим специално обучени социални работници, които да помагат на майките, които са декларирали желанието си да оставят децата си, да променят решението си, като получат цялостна подкрепа за това. Ако реализираме идеята си, ще помогнем в рамките на една година на 100 новородени да останат с родителите си.

Повече за кампанията ни можете да видите на www.detebg.org

За целите на кампанията ние искаме да издадем една малка книжка, по-скоро брошура, която да е полезна на родилките в първите дни след раждането и в първите дни с бебето у дома. Ще раздаваме тази книжка/брошурка на всички родилки като на последната страница ще сложим информация за майките в риск.

Ето и нещата, които искаме да ви попитаме:

1. Как да се нарича книжката?
2. Какво да съдържа?
3. Кои са най-ценните съвети за една родилка за първите и дни с бебето - в болницата и у дома?
4. Кои са най-големите притеснения за една родилка, за които може да получи подкрепа от книжката?

Марина ми каза, че често злоупотребяват с вашите съвети за комерсиална цел. Ние ще напишем, че тази книжка е с подкрепата на майките от този форум. За да не копира никой вашите идеи неправомерно, можете да пращате отговорите на въпросите си до 1 август на моята електронна поща: alexander@detebg.org. Разбира се, пишете и в тази тема.

Благодаря ви предварително за подкрепата!

Александър


# 1
 • Драгалевци
 • Мнения: 45
Здравейте!

1. "Книжка за родилки - съвети за млади майки" ми се струва доста добро заглавие
2. Според мен книжката трябва да съдържа коментар по всички теми, които могат да възникнат през първите три месеца от живота на бебето - какво ще е нужно за бебето, как се кърми, как се храни с АМ, как се къпе, какъв режим би могло да се спазва, кога би трябвало да отиде майката на преглед след раждането.
3. Освен гореспоменатите (в т.2) мисля, че е добре да бъдат описани всички процедури, които се следват, за да се издаде акт за раждане, ЕГН на детето, начинът за получаване на еднократна помощ за раждане, процедури за получаване на други помощи, ако е необходимо, към кого може майката да се обърне за помощ по тези въпроси.
4. Всичко, което бъде написано в книжката ще бъде от полза, защото различните майки се притесняват по различни поводи.

Със сигурност не съм била достатъчно изчерпателна, но другите майчета ще дадат своя принос, сигурна съм.

# 2
 • София
 • Мнения: 5 956
1. "Бебето - първите дни в болницата и вкъщи"

Нататък - като в поста преди моя.  Peace

# 3
 • Мнения: 3 574
Повечко снимки да има. Аз изпаднах в истерия когато видях пъпчето, реших че се е инфектирал, а то се оказа че всички изглеждали така.  Blush

Като видите кой са темите с най-много страници е ясно какво тормози най-често младата майка.

Предлагам да има инфо за генетични изследвания и др. през време на бремеността защото много потребителки ще се сдобият именно тогава с книжката.  Peace

# 4
 • Мнения: 1 745
1. "Бебето - първите дни в болницата и вкъщи"
Peace Допада ми!
-Според мен като за начало трябва да пише за кърменето. Peace Как точно става слизането на кърма,как се стимулира и т.н.Все по-често в ежедневието си срещам майки,които ми казват,че не са кърмили,защото не са имали кърма,а истината е,че просто никой не обръща внимание и не обяснява кое и как.Ако не беше Форума,може би и аз нямаше да кърмя. Hug
-Веднага след това обаче трябва да се опише и храненето с АМ и да се наблегне на момента,че не е престъпление да не кърмиш,а си храниш бебчо с АМ. Wink
-За вкъщи на мен ми беше притеснено за къпането. BlushДобре,че имаше кой да ми покаже първата вечер как се държи бебчето. Wink После се оправих сама. Peace
-За пъпчето също! Peace
-За секретчето при момиченцата!
-За беленето на кожичката и мазилата.
-За коликите!

Много са нещата!И както са писали и преди мен-всяка майка има различни притеснения и не знам дали ще успеете да съберете всичко в една брошура.
Успех от мен!  bouquet

# 5
 • София
 • Мнения: 1 517
тъй като има доста книги за отглеждането на бебето, мисля, че най-важното, коеот трябва да включите е
 
3. Освен гореспоменатите (в т.2) мисля, че е добре да бъдат описани всички процедури, които се следват, за да се издаде акт за раждане, ЕГН на детето, начинът за получаване на еднократна помощ за раждане, процедури за получаване на други помощи, ако е необходимо, към кого може майката да се обърне за помощ по тези въпроси.
Може да добавите и избора на личен лекар, първите прегледи и задължителни ваксини, по-скоро неща, свързани с нашата действителност, които трудно могат да се намерят в другите книги на тази тематика.
Естествено, добре е да напишете и най-важното за кърменето, храненето, смяната на пелени и къпането, ако може с повече картинки, по-практически насочено. Аз получих такава брошурка на Памперс в родилния дом, която ми беше от голяма полза, защото никой друг не ми показа как се кърми например Simple Smile

# 6
 • София
 • Мнения: 577
1. Как да се нарича книжката? - Гушни ме, целуни ме

За съдържанието - както повечето майки са написали за кърменето, хранене с АМ, къпане, пъпче и т.н.

Кои са най-големите притеснения за една родилка, за които може да получи подкрепа от книжката?
  - плачът на бебето. Мисля че, когато бебето плаче и майката не може да намери начин да го успокои тя се притеснява изнервя и започва да си задава въпроса дали е добра майка. Повече съвети за това какви може да са причините за плачат на бебето, ще са от голяма полза на майките в началото докато те сами започнат да различават плачат на бебето за всяка негова нужда (гладен съм, жаден съм,спи ми се, мокър съм, искам да ме гушнеш,боли ме корем, искам разходка и др.)
  -следродилната депресия. Докато бях в родилното се сблъсках с две майки които бях изпаднали в депресия. Едната не искаше да взема бебето си нито да го вижда.Не го беше показвала на близките си изпитваше ужас от него. Присъствах на разговор м/у нея ,съпругът и майка и. Те я умоляваха поне за 5мин да го вземе и да им го покаже. Майка и казваше, че тя ще го гледа докато тя се въстанови и мине този период.
Другата майка беше в стая до мен и я дразнеше плачат на бебето ми. Беше се оплакала на дежурната акушерка и ме помолиха да не си взимам бебето за през нощта за да може да и осигурим спокойствие да не изпадне в по тежка депресия. Тя също не си взимаше бебето при нея а и беше 2-ро дете.

Подкрепата на близките също е много важна.   Най-вече от бащата на детето

# 7
 • Мнения: 9 817
1. Описание на новороденото- как изглежда то. Доста майки се притесняват от вида на децата си- сплескан нос, подпухнали очички.
2. Съвети за кърменето, също много важно според мен. Отново доста майки се отказват рано или въобще не кърмят децата си просто от незнание.
3. Съвети за хранене с АМ- когато по обективни причини майката няма кърма, как кога и по колко да храни детето си.
4. Коликите- какво представляват и как се проявяват.
5. Как се къпе бебето- Т на водата, с или без сапун, след баня с какво се маже и т.н.
6. Какви сигнали дава бебето с плача си- дали плаче от глад, за сън, от колики....
7. Съвети за самите майки, за да могат да избегнат следродилната депресия и страховете, че няма да се справят с грижите около бебето.
8. Съвети за това как да приобщим бащата към грижите за бебето. Забелязала съм във форума доста подобни теми
9. Съвети за това на каква Т да спи и будува детето, как да се облича през различните сезони...
10. Всякакви други съвети, за да се избегнат въпроси от сорта на- "влезе му мигла в окото, какво да правя", или "по колко пъти на ден да преобличам новороденото си бебе"

# 8
 • Мнения: 583
Момичетата са написали достатъчно за съдържанието. Аз ще добавя само едно предложение за името на книжката " Здравей, мамо!" . В самото начало трябва време, за да се осъзнаеш, че малкият човек вече се е появил. Едно такава книжка с ако не същото, то поне подобно заглавие ще напомня на жената, че вече не е бременна и тепърва започва най-важната роля в живота й, да бъде майка.

# 9
# 10
 • Варна
 • Мнения: 3 944
1. "Аз и моето бебе"
2.  - съвети за кърменето;
     - състоянието на бебето след самото раждане;
     - състоянието на майката след раждането;
     - съвети за двамата родители и първото дете /деца/
     - първи дни у дома - хранене, плач, сън, колики,къпане, мазане и т.н.
      - малки хитринки  или споделен опит  за това и онова

Останалото май са го писали момичетата особено ми хареса това:

3. Освен гореспоменатите (в т.2) мисля, че е добре да бъдат описани всички процедури, които се следват, за да се издаде акт за раждане, ЕГН на детето, начинът за получаване на еднократна помощ за раждане, процедури за получаване на други помощи, ако е необходимо, към кого може майката да се обърне за помощ по тези въпроси.

И си мисля, че ще е много удобно да се побликуват телефони или връзки с асоциации и дружества които могат да се притекат на помощ при нужда.

# 11
 • Мнения: 336
Българския пазар отдавна има нужда от подобна книга, която да е съобразена с нашата действителност.

Предложение за заглавие: Да се запознаем, защото в действителност срещата на мама с малкото човече си е един вид запознанство, свикване един с друг. Подзаглавието може да уточни, че става дума, че това е книга за мама и бебе.

Съдържание: По възможност да се избегне формата : Първа глава - Първи месец, Втора глава - Втори месец и т.н. А като цяло както беше писала една мама форумите и в частност най - разглежданите теми са богат източник на информация за това какво вълнува майките.

Съвети за една родилка за първите и дни с бебето - в болницата и у дома
- Много важно е да се опише какво точно се случва след самото раждане, как протича болничния престой (аз лично не бях никак подготвена, дори не смеех да гушна бебето като ми го донесоха и го оставиха в креватчето).

И още едно предложение - би могло да се направи анкета, в която майките да дадат своя глас за оформлението на книжката.

# 12
 • ЯМБОЛ
 • Мнения: 79
Заглавие - "Моето бебе, как да се справя?"

Форума е пълен с практични съвети по всички теми, които тревожат майките затова няма да изброявам, но си мисля, че майките за които вие работите имат нужда от насърчение и увереност, че въпреки всички проблеми, които са толкова индивидуални има шанс да запазят децата си.
Те стоят на кантар и чакат да чуят нещо позитивно, насърчение  в, което да повярват и да запазят децата си.
Мисля, че в книгата те  биха търсили увереност, че е възможно да се справят с трудностите, дайте им това насърчение  Peace.
Радвам се, че в Бг има хора, които посвещават времето си да се борят за децата и се моля да имате огромен успех   bouquet .

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 857
1. Как да се нарича книжката?
Моето предложение за заглавие е "Ти и аз - едно сладко начало. Трудности и радости по пътя на майчинството".
2. Какво да съдържа?
Описание на физическото и душевното състояние на жената, след раждането. Подчертавам душевното, защото мисля, че именно следродилната депресия е една от основните причини майките да изоставят децата си. Тя е тази, която не позволя да се изживее майчинството пълноценно в първите му мигове. И още: какво да се очаква при първата среща с бебето; съвети за успешно кърменето; съвети за храненето на бебето; грижи за родилката и за бебето първите дни у дома; споделени съвети от майки с опит и нещо важно: подробно описание на законовите права, които има майката, нормативни документи, в които са уредени.
3. Кои са най-ценните съвети за една родилка за първите и дни с бебето - в болницата и у дома?
Съвети с които да й се вдъхне уверенност, че може да се справи сама.
4. Кои са най-големите притеснения за една родилка, за които може да получи подкрепа от книжката?
Всичко изброено по-горе.

# 14
 • Мнения: 2 820
Темите вече са ги изброили, като ще добавя и "Следродилна депресия" и влиянието на хормоните върху женската психика. Също така да се опише, че може да чувстваш бебето си непознато и чуждо, което при първескини се среща често (мисля че имаше такава тема с анкета).
Описанията на кърмене, къпане и тн да са обяснени с много и подробни картинки, най-добре снимки. Това е наистина важно, според мен.

Браво за инициативата ви!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт