Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 юли 2008, 21:20 ч.

Без мая! Възможно ли е?

  • 13 765
  • 25
  •   1
Отговори
  • USA
  • Мнения: 7 091
Искам да изключа изцяло маята от нашият начин на хранене и се чудя възможно ли е? Не купуваме хляб, правим си в къщи, но в машината досега не съм правила хляб без мая, който да става за ядене.  Confused
Някакви предложения за тестени изделия без мая, които биха могли да заменят хляба?  newsm78

# 1
  • Мнения: 7 474
Содени питки биха заменили хляба добре Rolling Eyes http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=210985.msg4598917

# 2
  • Мнения: 10 195
Аз често си правя бъркана пита. Бърза е, не се меси, става много вкусна с типово брашно.

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 701
да, с кисела закваска.
става мнооого вкусен, но се чака много.

за машината незнам  newsm78,
и аз имам, но с кисела закваска правя във фурната, заради дългото втасване...

Joel, преди беше дала рецепта, ама сега нещо не я намирам  newsm78

# 4
  • USA
  • Мнения: 7 091
Ася, каква е тази кисела закваска? newsm78

Лабрекс, Лео, мерси много за рецептите, запазвам и ще пробвам! Искам само да попитам...по принцип тези неща като изстинат не стават ли много корави? Повечето содени неща са така като че ли...
От друга страна, искам и да е нещо практично, което да мога да направя в голямо количество, така че по не 2-3 дни да можем да ядем, а не да меся всеки ден, защото не разполагам с толкова време.  Или пък да се забърква много бързо и опича пак бързо, за да мога преди храна прмерно докато стане другото ядене да ги опека.  newsm78

# 5
  • Мнения: 7 474
Виж и тази, има добри отзиви http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=218308.0

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 701
Ася, каква е тази кисела закваска? newsm78


ето тук е обяснено на английски.

в Германия това е най-вкусния хляб  Crazy
ако е и в пещ печен, тогава е и доста скъп  Crazy
вкусът е леко киселяв, но много леко, ароматът е невероятен,
хлябът не става дунапренен, но не е и тикляв.
коричката е дебела и хрупкава.

тук го правят от ръж или пълнозърнесто брашно, обикновено хлябът е тъмен.

този е ръжен с кисела закваска


# 7
  • USA
  • Мнения: 7 091
Aaa, Ася, знам го това, просто не зацепих първонавално какво е кисела закваска Simple Smile Embarassed Разликата при това не е ли, че просто ти си отглеждаш "гъбите" за маята, а не ги купуваш готови? Тоесто дори и да се спра на такъв вариант, пак ще ядем мая, но домашна, или греша? newsm78

# 8
  • Мнения: 10 195
Като си разрових рецептите, намерих и тази за:

Ирландски соден хляб
6 ч.ч. пълнозърнесто брашно
2 ч.л сол
3 ч.л сода за хляб
4 с.л. захар
4 с.л краве масло
2 ч.ч суроватка или вода

От продуктите се замесва тесто, правят се топчета, слагат се в намазана с мазнина тава. Отгоре се прави надрез на кръст. Пекат се в добре загрята фурна от 45 до 60 мин в зависимост от фурната докато покафенеят и при почукване да се звучи като на кухо. Изваждат се и се намазват с краве масло.

Не съм го правила, дори не помня откъде ми е рецептата, но може и да го забъркам в скоро време.

Tandoori, не знам защо ти съхнат содените тестени неща, аз содените питки точно затова ги харесвам, защото и на другия ден, студени  са си мекички.

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 701

Тоесто дори и да се спра на такъв вариант, пак ще ядем мая, но домашна, или греша? newsm78

ами доколкото знам, маята е "култивирана", докато киселата закваска е "дива" и съответно по-издръжлива.
ама май пак си е мая  newsm78

иначе съм пробвала пепелява вода за набухвател (за дебели кори и за един турски сладкиш от маслено тесто). доволна съм
тестото става по-крехко.
ползвах пепел от дъб май newsm78

а ти защо искаш да не ползвате мая?
просто ми е интересно, напоследък много хора искат да я избегнат и се чудя защо.
содените питки не ми харесват Crossing Arms

# 10
  • в резерват
  • Мнения: 3 189
Според Гугъл май наистина не е добре да се използва мая.  Thinking

http://www.lavashbg.com/index.php

а ето и рецептата, която успях да намеря...
 
   ЛАВАШ   
 
 240 мл вода
400 гр брашно

Омесва се много гладко и еднородно тесто. Оставя се да почине около 30 мин до 1 час.Разточва се много тънко и се пече на сух тиган от двете страни по 2 мин, като първите 20 секунди- открит, а останалите под капак. Това е арменски хляб без сол, който се прави до 1 метър, т.е голям кръгъл тънък хляб, но в домашни условия големината се ограничава до диаметъра на тигана. В качеството на закваска се използва отделено тесто от предното месене.Има голяма трайност по принцип.
От лаваш стават чудесни предястия, като той се завива на руло с различни плънки. Например майонеза, настърган кашкавал, рулца от раци .

А в София мисля, че се продава и готов в определени магазини......

# 11
  • Мнения: 326
аз съм правила това:
Плосък хляб Роти
http://www.receptite.com/recepta.php?r=4191
много ни хареса

# 12
  • USA
  • Мнения: 7 091
Благодаря ви момичета, страхотни идеи сте ми дали! Ще прочета и опитам много нови рецепти!
За това защо- защото за съжаление не е полезна и може да се отразява по много начини на здравословното състояние. Аз страдам от хронична мигрена и много тежък ПМС и последното предложение на доктора ми е да опитам да бъда на диета без мая + да избягвам всякакви храни, които подпомагат растежа на тези микроорганизми.
Има много информация в нета, ако ви е интересно може да се разровите, и тук страшно много хора започнаха да говорят за това. Аз обожавам питки и разни други неща, които са с мая. По принцип няма нужда да си цял живот на такава диета, но от време на време ( 3-4 месеца) е много положително.

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 701
аууу сега, ако кажа на половинката, че маята не е полезна и ще откачи.
той с такъв кеф ползва машината за хляб и прави какви ли не смеси  ooooh!

ама да меси и точи не може Wink

Тандури,
аз правя често мексикански тортили.
хубавото е, че можеш да направиш повече и да ги ползваш след няколко дена.
като се затоплят и омекват.
рецепта съм дала в любими...
потърси и индийски рецепти за Chappati, Parathas

Piadina Romagnola

1 кг     брашно
2 ч.л.       сода за хляб или
1 пак.    бакпулвер
20 гр.    сол
200 гр.    разтопено масло или мас
     топла вода.

от всички продукти се замесва тесто, което не лепи.
оставя се да почине 50 мин.
после се разточва много тънко (може да се ползва и уреда за разточване на паста).
пече се на сух тиган до готовност.
пълни се с домати, рукола и шунка



П.П. някой да даде линк да прочета защо не е полезна.
до сега намерих как се ползва против пъпки, против мухъл...
до сега не намерих нещо против маята...

# 14
  • в резерват
  • Мнения: 3 189
"......неприятните последствия за здравето на човека при консумацията на хляб се дължат на маята за хляб и най-вече на дрождите, които се съдържат в нея. Те предизвикват разграждане на въглехидратите не в направление млечна киселина, което е естествено за човешкия организъм, а в посока образуване на спирт. С други думи процесът на ферментация продължава и след поглъщането на хляба, което възпрепятства и забавя преработването на погълнатата храна. "

цитата е от линка, който съм дала по-горе,   а после се обяснява и за лаваша Hug

http://www.lavashbg.com/index.php

Последна редакция: сб, 26 юли 2008, 11:14 от Дани_

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт