Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

out of space

Мнения: 7 341
Тамън ще обменим повечко рецепти за салати на едно място.

Предлагам желаещите на напишат рецепта на най- предпочитаната от тях салата (нека бъде само една) и след седмица ще пуснем анкета да изберем най- добрата. Какво ще кажете? Very Happy
« Последна редакция: чт, 23 юни 2005, 10:02 от Erica »
Цитирай


Мнения: 1 798
САЛАТА "Delicate"
1 голяма глава зелената салата
2-3 стръка зелен лук, наряза на дребно
200 гр. малки пресни гъби
4 с.л. белени слънчогледови семки
2-3 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
2 скилидки чесън
Зехтин и лимонов сок, или на вкус
сол, черен пипер на вкус
Запечете слънчогледовите семки в сух тиган до златисто. Зелената салата нарежете на дребно или накъсайте. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган, добавете чесъна, нарязан на дребно и запържете до златисто и след това извадете. Добавете нарязаните на четири гъби и ги изпържете. Свалете от огъня, добавете магданоза, подправете със сол и черен пипер и лимонов сок на вкус и оставете да изстинат.






 
Цитирай
Казваме - браво за идеята Very Happy
Ето моята простичка салатка:

Салата в ананас
порция за 4-ма

1 ананас
300-400гр картофи
200гр шунка
200 гр пилешки гърдички (или месо)
1/2 кутия сладка царевица
ягоди
мандаринки
майонеза
магданоз
сол
черен пипер

Ананаса се нарязва на 4 парчета. Издълбават се и издълбаното после се нарежда в чинийката.
Картофите предварително се сваряват и нарязват на малки кубчета (аз ги варя в подсолена вода), пилешкото месо също. Шунката се нарязва на кубчета и тя. Прибавя се и царевицата, магданоза, сол и черен пипер (всичко това на вкус). Обърква се с майонезата. Този пълнеж се поставя в извълбаният ананас и се аранжира (в оригиналната рецепта) с парчета мандаринки и нарязани на филийки ягоди- Това от към листата на ананаса.
Представлява нещо такова, но на тази снимка не съм правила аранжировката с ягоди и мандарини Embarassed Very Happy .
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
 
Идеята много ми допада,не знам за вас,но аз мога да си ям само салатки Wink

 Макаронена салата

250гр. дребни макарони
една консерва риба тон
5с.л. майонеза
сол
Сварявам макароните,оцеждам водата и ги оставям да изстинат.Тона го намачквам с вилица и го слагам при макароните.Добавям майонезата и солта и разбърквам хубаво.


 
Цитирай


Мнения: 1 854
САЛАТА "ЦЕЗАР"
ПРОДУКТИ за 4 порции
3 средни глави салата, измити, подсушени, изчистени и накъсани на едро
8 пилешки филета/или аншоа,или скариди/
2-3 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
пресен лимонов сок на вкус
3 яйца /рохки-така е в официалната рецепта,но аз предпо4итам по-твьрдо сварени/
1 ч.л. горчица
5-6 с.л. настърган пармезан
1 ч.ч. крутони
прясно смлян черен пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
За да направите крутоните, нарежете хляб на кубчета и след това изпържете в голямо количество олио докато станат хрупкави, извадете с решетъчна лъжица и отцедете върху кухненска хартия или решетка. Ако не искате да пържите – наредете хлебните кубчета в намазана с олио тавичка и леко поръсете с олио и запечете във фурната.3-вариант:продават се готови по-магазините.
Обелете скилидките чесън, поставете ги в голяма дървена купа и с дървена лъжица ги смачкайте по стените на съда. Извадете по-голямата част от чесъна ( чесновото масло, останало по стените на дървената купа ще придаде аромат на салатата). Добавете филетата от пиле в купата и разтрийте с дървена лъжица. Добавете горчицата, лимоновият сок, настърганият пармезан и яйца/ако яйцата са рохки се бьркат,докато се полу4и кремообразна смес сьс гореспоменатите продукти/.
Добавете крутоните и парчетата зелена салата. Внимателно разбъркайте. Разпределете в чиниите за сервиране и поднесете, поръсена с прясно смлян черен пипер на вкус.

Цитирай


Мнения: 211
Една простичка, но по-различна от обичайния начин на приготвяне салата:

Салата с натрошен лед

Продукти:
краставица, домати, лук, босилек, доматен сок

Приготвяне:
В 100 мл. вода се разтваря бутилка доматен сок, посолява се и се добавя накълцан босилек. Разбърква се и се слага в камерата на хладилник. От време на време се разбърква с вилица, за да се натроши ледът. Така докато се получи хрупкав лед.

Нарязват се краставицата, доматите и лука, посолява се и се овкусява със зехтин.
Салатата се сервира с натрошения лед отгоре.



Цитирай

все тук

Мнения: 1 600
Не знам дали е за конкурс, но е апетитна, лесна за приготвяне и се радва на внимание и унищожение от всички.
Ето и продуктите /в произволни количества/: домати, краставици, маслини, стерилизирани гъби, кашкавал тип Гауда, сварено или пушено пилешко месо, сварени яйца, малко зехтин, сол и магданоз /по желание/.
Всички съставки се нарязват на кубчета и се объркват със зехтина и солта. Дано ви хареса  Laughing
Цитирай


Мнения: 1 629
          Салата Muriel 
-лека лятна салата, подходяща за консумиране в тандем с ракия Very Happy

  Продукти:
  1-2 зелени салатки
  1    авокадо
  1    консерва сладка царевица
  1    краставица
  1    връзка зелен лук
  зехтин, лимонов сок/оцет, сол на вкус

  Приготовление:
  Авокадото се обелва и разрязва на две половини като семката се отстранява. Нарязва се на малки парчета, които се прибавят към нарязаните салатки, краставица и лук. Разбърква се с царевицата и подправките и се консумира на момента. Добър апетит!
« Последна редакция: чт, 23 юни 2005, 09:53 от muriel »
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
"Морска салата"
рапани/може да се замени с калмари,миди,рулца от раци,,риба тон но ако е с рулца или тон трябва да се пюрира малко аншуа-1-2 парченца/
царевица
ситно нарязано 1 твърдо сварено яйце
нарязан на ситни кубчета 1 лимон с кората
кубчета малки кашкавал
девисил-желателно зелен
по желание може да се прибави и бялата част на 1 стръкче лук,ако се слага аншуа.
 Разбърква със смес от майонеза с кисело мляко в съотношение 2:1 и всичко гореописано се слага вътре и се разбърква добре.Сервира се със зелен девисил в/у лист от салата.
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Пролетна спаначена салата

1/4 кг спаначени листенца (тези от връхчето - по- мъничките и пресните)
1 - 2 домата
30 гр орехови ядки
150-200 гр изцедено кисело мляко
1 ск. чесън (по желание)
зехтин, сол, балсамов оцет

Листенцата спанак се накъсват на едро, домата се нарязва на кубчета. Всичко се овкусява със сол и зехтин.
Изцеденото кисело мляко се разбърква с малко сол и счуканата скилидка чесън. С лъжика се оформят нещо като топчета и с тях се гарнира салата. Най отгоре се поръсва с нарязаните орехови ядки.

« Последна редакция: чт, 23 юни 2005, 10:14 от Змей »
Цитирай

out of space

Мнения: 7 341
Айде и от мен една:

Свежа рибена салата "Ерика"

Всяка порция се приготвя в отделна, по- голяма и плоска чиния

1 кутийка разбит хайвер натюр
1 кутия маринована херинга
по 2 домата и половин краставица за порция
шайби стар лук
1 консерва маслини с аншуа
магданоз
лимон
сол
зехтин

В средата на чинията се слагат 2 лъжици от хайвера, около него в кръг се нареждат нарязаните на по- едро херинги. Около тях, отново в кръг се нареждат редувайки се доматите на кубчета и краставиците на кръгчета. Отгоре се нареждат десетина маслинки, няколко раздробени шайби лук и се поръсва със ситно нарязан магданоз за украса. От лимона, солта и зехтина се прави дресинг  и салатките се поливат с количество по вкус.
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Ето и една лесна салата от мен. Smile

Салата медитеран

500 гр. паста (Penne)
500 гр. черешови  домати, наряzани на половинки
300 гр. сирене на кубчета
200 гр. черни маслини
2 лука, наряzани на дребно
4 скилидки чесън, пресовани
4 с.л. наряzан магданоz
4 с.л. наряzан баzиликум
1/4 л. бульон
8 с.л. оцет
10 с.л. zехтин
малко zахар
сол, черен пипер

Пастата се сварява. Иzстиналият бульон се раzбърква с zехтина, оцета, подправките  и се прибавя към пастата. Добавят се и останалите съставки и салатата се оставя преz нощта в хладилника да поеме.
Преди да се сервира трябва да се опита, дали не е необходимо още малко zехтин или бульон (zависи от иzполzваната паста)

Да ви е сладко. Smile
Цитирай

Пловдив

Мнения: 782
Ето го и моета пролетно предложение:
1/2кг пресни картофи-варим ,нарязани на кубчета
3 тиквички-когато картофите са почти готови прибавяме и тях в тенджерата ,нарязани на кубчета
СОС:
3с.л.олио/зехтин
2с.л.лимонов сок
1с.л.винен оцет
1глава чесън
1зелена чушка
може и 1лута чушка
1/2ч.л.червен пипер
1/2ч.л.риган
10стр.магданоз
1/2ч.л.сол
2-3стр.копър
Пюрираме всичко с пасатора и заливаме сварените и прецедени ,но топли картофи и тиквички

Разбиваме 3с.л.майонеза и 3с.л.кис.мляко и заливаме.
Може да прибавим и 2 сухара -.натрошени
Цитирай

София

Мнения: 291
Здравейте, идеята е чудесна, ето и моята любима салата

1 голява салата
1 вр. пресен лук
царевица от консерва
русца от раци
синьо сирене
1-2 суп.л. кисело мляко
1 л. майонеза
Зеленчуците се нарязват, към тях се прибавя царевицата и нарязаните на кръгчета рулца от раци. Капва се съвсем малко зехтин и много малко  оцет /по желание/, след това се смесват киселото мляко и майонезата и се залива салатата с тази смес. Най-отгоре се настъргва синьото сирене.

Дано да ви хареса
Цитирай

Варна

Мнения: 2 168
Любимата салата на всички приятели е следната:
салата "Мама Пепи"/по името на свекървата на сестра ми Wink/
1 кг. сварени картофи
1 буркан кисели краставички нарязани като за руска салата/на малки кубчета/
1 щафета шпек салам също нарязан на кубчета
4-5 твърдо сварени яйца
400 гр. кашкавал
300гр.сирене
2 кут.майонеза
1 кисело мляко

От киселото мляко и майонезата се забърква сос в една купа. Вземате голяма салатна чиния едно /едро/ ренде и се почва
ред стъргани картофи, поръсвате с нарязан салам и кисели краставички, ред настъргани яйца, ред настъргано сирене, ред настърган кашкавал- заливате с част от соса и повтаряте докато свършите с продуктите. Най- отгоре се настъргва обилно кашкавал и се украсява по желание. Оставя се да престои чес- два и се хапва с хубава компания  Very Happy.
Редовно са оставали пържоли в полза на салатата  Whistling...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора