Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 юли 2008, 21:57 ч.

Детските градини

 • 3 371
 • 23
 •   1
Отговори
Не знам дали тази тема е разисквана досега. Нова съм и не съм изчела всичко, но я считам за много важна.
Много хора осиновяват децата си на възраст 2, 3, 4 и повече години. А това в големите градове води до проблем с настаняване в детските градини. Например, ако сега осиновя 3-годишно дете (живея в София) означава, че нямам никакви шансове да го дам на детска градина до навършването му на 6 години. Не всички осиновители имат на разположение баби, много от тях не могат да си позволят детегледачки или напускане на работа за 2 - 3 години.
Хайде заедно да помислим към коя институция да се обърнем, за да разрешим този голям проблем.

# 1
 • космополитно
 • Мнения: 940
Не знам дали тази тема е разисквана досега. Нова съм и не съм изчела всичко, но я считам за много важна.
Много хора осиновяват децата си на възраст 2, 3, 4 и повече години. А това в големите градове води до проблем с настаняване в детските градини. Например, ако сега осиновя 3-годишно дете (живея в София) означава, че нямам никакви шансове да го дам на детска градина до навършването му на 6 години.

Темата е обсъждана! Отдавна и в малко по- различен контекст!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=57651.0

Не знам дали е толкова безнадеждно записването на по-голями деца!? При нас се случи без усилие, още по-малко пък през връзки!

Мисля, че по-скоро е въпрос на конкретни фактори: капацтет на детската градина и комуникация между родител и отговорен представител на институцията!

Детето ми дойде у дома на 2г, 3 м.-почти в края на Януари. Отидох в градината да попитам каква е ситуацията- принципно (бях изпуснала обявения срок за подаване на документите), а и имах намерение да си го гледам година-две за да се адаптира и да не се почуства отново изоставено.
Директорката ме насърчи: " да си депозирам документите, макар, че не бързам  с даването на градина"...

Юли се оказахме в списъка на приетите.
Градината се  очерта като неочаквано добър вариант за мен, а най- вече за детето - да е всред обкръжение от връстници!

Тук пишат и други родители осиновили по-големи деца... Те биха могли да бъдат полезни със своя опит по постъпването на детето в д. градина! Надявам се, че ще се включат!?

# 2
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Аз имам предвид големите градове, където "изпускане на срока" за подаване на документите касае часове, дори минути. Пример: в нашия квартал и околните има 7 детски градини и 2 ясли. Дъщеря ми бе осиновена в началото на годината. За яслите закъсняхме с 3 дена от началото на обявения срок, резултат: бяхме над 100 номер при прием 25 - 30 деца. Никакъв шанс!. За детските градини условието беше: кой има късмет да влезе по-бьрзо в системата. При начален час 9 часа влязох в 12. Резултат: навсякъде сме след 150 номер, при положение, че се приемат 20 - 30 и само на едно място 70 деца. Тези списъци си остават и за догодина, евентуално накой може да се закачи за "опашката" (сега вървят номера между 400 и 500). При положение, че на година се отписват по 5 - 10 деца от детската градина, то ако сега осиновя дете на 3 години, то НИКОГА няма да се класира за детска градина по редовен път на подаване на документите. Директорките вече нямат думата при класиране. То става по централизиран начин - по реда на подаване на документите. А ако сега ги подам, ще бъдем 480 номер например и за три години е изключено някъде да ни приемат, т.е. който сега осиновява голямо дете в София, ако няма връзки, да си прави сметката какво ще работи.

# 3
 • Мнения: 3 672
ПРеди два месеца и аз мислех, че съм онеправдана по отношение на детските градини. Ама в крайна сметка, както ми каза една директорка на ОДЗ, всеки си прави сметката. Моето дете също изпусна сроковете тази година, защото го осиновихме през май, ще опитаме догодина, но в крайна сметка разбрах, че никой не ми е длъжен с нещо, само защото детето ми е осиновено. Не разчитаме на държавните детски градини, просто мъжът ми започна работа нощно време и през деня гледа детето. Ако не тръгне догодина в държавна детска градина, ще ходи на частна или ще го гледа баща му. Не мисля, че положението ми е по-различно от положението на родителите с родени от тях деца и вече не искам привилегии в  това отношение. В крайна сметка има много хора, които не са успяли да регистрират децата си навреме по много причини.

# 4
 • Мнения: 262
аз също съм дала като възраст 1-3 год демек за детска ясла. не се притеснявам за места понеже майка ми работи в ясла  Simple Smile и ще ми го гледа дори да няма места, но не на всички майкете им са на такава работа така че си е проблем

# 5
 • София
 • Мнения: 143
Здравейте,
 Hugс въпроса за детската градина се сблъсках и аз наскоро.
Директорката на най-близката до нас  ми каза , че до миналата година е имало квота всяка община да може да настани по5 деца / осиновени или от приемно семейство/
Каза да и донеса препоръка от соц. служба , за да може да оправдае присъствието ни в яслата.
В социалната служба - аха и да получа мечтаната бележка, но една от служителките каза - не. Посъветваха ме да отида  при кметицата на общината , с молба и тя да я парафира. Също така майките от SOS , помагали и нещо съдействали.
Аз написах молба до кметицата на нашата община и сега чакам.
Ако искате нека да направим една подписка с която да се върне старата квота за осиновени и деца в приемни семейства.
За нас е късно, но поне догодина други ще са по-спокойни.

# 6
 • Мнения: 3 672
Аз съм една от тези, които също искаха да има някаква преференция за осиновените деца по отношение на детската градина, обаче след няколко месеца вече не мисля така. Не искам специални правила за моето осиновено дете. Не смятам, че е по-различно от другите, родени от майките си деца.
Логиката ми е, че не може да искаме да приемат децата ни нормално, а ние самите да ги смятаме за различни. Тук не визирам рани и други специфични преживявания, те са лични неща, които се решават в семейството.
По-важно е да се определи някакъв отпуск от няколко месеца, в който родителят да получава майчинство, без значение възрастта на детето, за да може както детето, така и родителите да се адаптират.

# 7
 • Мнения: 1 669
Подкрепям ku[d]ku[d]yaka с шест ръце. Така и трябва да бъде. Осиновените деца не се по-различни от останалите.  Виждала съм  баба реститутка да иска помощи за отопление. Същото е...

# 8
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Осиновените деца не се по-различни от останалите.  Виждала съм  баба реститутка да иска помощи за отопление. Същото е...
Ами не е същото. Ако аз имах акт за раждане на сина ми когато се е родил, щеше да съм подала документи навреме в детската градина, като знам че не мога да разчитам на никого да го гледа. Така или иначе трябваше да се обясняваме с директорката и да се молим да направят изключение за нас, защото бяхме деветдесет и някой номер, като приеха 30 деца. (в 6 детски градини ми обясниха, че родителите са подавали документите докато децата им са били няколкомесечни бебета)
Ако имах документите на дъщеря ми на 1, а не на 10 януари, тя сега щеше да тръгва на ясла. (Защото щеше да съм спала пред яслата, както са го направили тези, които са приети)
Е, ще си стоя още една година в къщи и догодина вече сме с предимство като дете, което има по-голям брат в същата ЦДГ.
Ако се запазят списъците от тази година - централизираното класиране - без преференции или подкуп никой няма да запише дете над 2 години в ОДЗ или ясла (или над 3 в ЦДГ) на територията на кварталите Борово, Гоце Делчев, Хиподрума, Иван Вазов, Красно село, Белите брези и Стрелбище в София, в това съм 100 % сигурна, защото лично съм обиколила ВСИЧКИ детски заведения в тези райони. За по-далечните райони не знам, а не ме и интересува, защото и без това имаме проблеми с трафика за ходене на работа. (Мъжът ми тръгва в 7,30 и пристига понякога в 9,30 на 10 км с кола!)

Последна редакция: пт, 12 сеп 2008, 20:24 от Gankata

# 9
 • Мнения: 7 585
bobkas , наистина не е същото, като при бабите-реститутки.Осинових дете  на повече от две години, почти на три, но когато ми го "обявиха"бяха преминали всякакви срокове и конкурси за детски градини.В годината, когато негови връстници тръгват на градина или поне имат шанс за конкурс, той няма никакъв избор.По една случайност имам неизползван годишен отпуск от предходна година, както и от тази, а след това ще ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете.Което неминуемо ще се отрази и на материалното обезпечаване на детето ми,защото дълго време ще съм без материални средства, но още по-лошото е неизвестността след този срок.

За следващата година пак не зная какъв ни е шансът за прием в ДГ, в случая имам лошият късмет да живея в голям град и в центъра, което значително стеснява шанс за прием в ДГ.Не ми се мисли, но отсега съм готова за вариант да дам сина си на каквато и да е гледачка по простата причина, че все пак в един момент трябва да се върна на работа.Няма да съм аз потърпевшата от ситуацията ,единственият потърпевш ще е той.

И още нещо- законодателните неуредици с отпуск за осиновяване, липсата на привилегии за детска градина и изобщо неразбирането на редица проблеми води до уродливи явления като продажба на деца.Ние  тук, във форума сме шепа жени тръгнали по законния път, но именно заради посочените неуредици много жени търсят начини за заобикаляне на закона с цел на осиновяване на невръстно бебе, желателно на възраст на дни.Не само защото са с противоправно съзнание, а защото съзнават трудностите , вкл. от най- елементарен характер при осиновяване на по-голямо дете.

Аз съм "за" платен отпуск от датата на осиновяване, независимо от възрастта на детето, но също и "за "предимство при прием в ДГ на осиновено дете, особено когато приемът е в годината на осиновяването му.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2008, 21:23 от Светкавица

# 10
 • София
 • Мнения: 2 722
Темата е доста интересна, дано не излезнем от добрия тон все пак.
Аз съм "за" платено майчинство без значение на възрастта, но никакви други привилегии по отношение настаняването в детски заведения.
Ще се опитам да се мотивирам.
Дете, престояло 3 години в институция има нужда от сигурността на семейния уют много повече от дете на 1 или дори 2 години.
Да, вярно, че те са свикнали да са сред деца, но нашия проблем е, че не са свикнали да са с родителите си.
Мисля, че всеки родител, решаващ да осинови дете над две-три годишна възраст трябва да е наясно с това.
Като цяло подкрепям мнението на Куку.

# 11
 • Мнения: 3 672
Нашето дете дойде в нас 20 дни преди да стане на 2 години, в началото на май. Сроковете ги бяхме изпуснали, така че картинката ми е ясна. Само че и преди това да беше той у дома пак нямаше гаранция, че щяхме да успеем да го запишем на детска градина. Говорим си с вероятности, което е несериозно, специално по този въпрос, където нещата се определят изключително от субективни факти, като това кой е щял да стане по-рано, пък да седне на компютъра или да висне пред детската градина. При положение, че в София децата, неуспели да бъдат записани са около 7 000, смятам, че е абсурдно да говорим за преференции за осиновените деца. А изход се намира. В крайна сметка всеки си преценява колко голяма диня може да носи.
Липсата на майчинство за осиновилите по-големи деца според мен е основният проблем, защото ако аз имах платено майчинство поне шест месеца, нямаше да се юркам да търся място в детската градина за сина ми и нямаше той да пътува по 30 километра до и от детската градина, която е в друг град, а мъжът ми нямаше да трябва да започне да работи нощно време, за да има кой да гледа детето през деня.
Да не говорим, че адаптацията на детето ми щеше да протече много по-безболезнено, защото аз стоях в нас да го гледам точно 30 дни, изгърмях си годишната отпуска и се върнах на работа. За дълъг болничен ми искаха по 10 лева на ден и прецених, че е по-добре тези пари да отидат за детето ми, вместо да пълнят джобовете на алчни и подкупни доктори.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2008, 22:39 от ku[d]ku[d]yaka

# 12
 • София
 • Мнения: 9 408
Ми кво да кажа аз, като Дара се роди на 7 януари, а не през декември и тази година нямаме право изобщо да кандидатстваме за ясла, така че ще тръгне най-рано септември 2009.
Но иначе мисля, че трябва да има и отпуск за осиновителите - това ми показват трите месеца, изкарани изцяло със сина ми, в които той все пак ме прие за майка, както и предимство за детските градини - там са децата, там той се научи да му се четат книжки.
Така че, не виждам защо да не са важни и двете.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2008, 07:46 от Фоксче

# 13
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Всеки сам си решава проблемите и си прави сметка преди да осинови, съгласна съм. Аз на 40 години напуснах работа и останах без заплата и осигуровки, за да си гледам детето поне една година в къщи, защото така счетох, че трябва да направя, за да свикнем един с друг. След това осинових още едно дете пак с ясното съзнание, че нямам право на майчинство. Вече 3 и половина години сме на пълна издръжка от таткото.
Но в подписка за платено майчинство след двегодишна възраст за осиновени деца бих се подписала, защото чета за чуждите проблеми и чудесно разбирам, че не всички могат да си позволят да загубят работата си, а да бъдеш с детето си по цял ден в първите месеци наистина е много важно.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2008, 14:30 от Gankata

# 14
 • Мнения: 3 672
Вижте сега, аз не съм против преференциите, ако ги има, ще се възползвам, естествено, просто смятам, че усилията трябва да се насочат в друга посока. Общините и в частност детските градини не могат и не трябва да компенсират това, което държавата не ни дава, а именно време и средства за адаптиране на децата и на нас самите. Защото ако имахме платено майчинство, коя от нас щеше да бърза да си дава децата на третия месец да го гледат чужди хора.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт