Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 юли 2008, 17:08 ч.

1500 стипендии за даровити деца

 • 6 536
 • 37
 •   1
Отговори
 • Мнения: 86
Здравейте,
За втора поредна година фондация " Комунитас" ще раздава стипендии на 1500 даровити деца. Интересно ми е има ли майки на деца, които ще участват или са участвали в проекта. Моята дъщеря спечели една от стипендиите миналата година и ще се пробва и този път. За майките, които искат да разберат повече ето сайта http://1000stipendii.org/. За съжаление се сетих тмърде късно да направя темата-срока за изпращане на документите тази година е 31 юли. И така какво мислят децата и майките им, които ще участват тази година. Трудни ли им се струват темите? Притеснени ли са? ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА ВСИЧКИ ДЕЧИЦА!!!

# 1
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
Прочетох сайта.
Видя ми се много общо написано...
Може ли да дадеш малко конкретика?
Да ни разкажеш, с какво точно есе (или друго), щеркат ти е спечелила?

# 2
 • Мнения: 86
Разбира се! Grinning
Миналата година темата за есето беше обща - Коя е областта, в която са моите интереси? Какво ме привлича в нея? Какво в нея ме интересува най-силно и с какво бих искал да се занимавам? Защо? Как ще използвам своите знания и умения, за да имам успешно бъдеще? С какво участието в “1000 стипендии” ще ми помогне по този път?
Тя просто описа себе си, своите интереси и мечти. Вторият кръг беше интервю, което се състоеше в задаването на въпроси свързани с есето, например тя писа, че се интересува от египтология и те и зададоха няколко  въпроса свързани с този неин интерес - например как са били разчетени египетските йероглифи. Питаха я как се вижда в бъдеще и как смята да се развива, като цяло миналата година беше по-лесно. Тя спечели стипендията, която се състои от 500лв. които и изплатиха на карта и 100лв. за книги, която тя си поръчваше през сайта им. Тази година има дадени теми, които според мен са по-трудно, но това е необходимо, за да се отсеят наистина даровитите деца. Ето ги и тях:
• „Всяка наука започва като философия и завършва като изкуство.” Уил Дюран, от „Историята на философията”, 1926
• „Фактите не са наука, така както речникът не е литература.” Мартин Х. Фишер
• „Науката не знае колко много дължи на въображението” Ралф Уолдо Емерсън
• „Колкото и форми на държавно управление да има, в науката винаги е имало и ще има само една – формата на свободата” Ф. Бейкън
• Човек вижда толкова, колкото знае.
• Където думите не могат...
• „Чистата математика е по свой начин поезия на логическите идеи” Алберт Айнщайн
• „В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото.” Евангелие от Йоан 1:1
• „Човек смята, че листата на дърветата са пожълтели от есента, и едва после, когато поразмисли, разбира, че огънят и страстите на лятото са направили това.” Атанас Далчев
• Минало и бъдеще: има ли смисъл историческото познание?
• „Да знаеш много езици значи да имаш много ключове за една врата” Волтер
• Свобода и ограничения в изкуството
• „Всеки стил е едни компромис между индивидуални и общоприети форми на израз. Изграден само от първите, той рискува да остане недостъпен. Ограничен само във вторите, той е вече шаблон, не стил.” Атанас Далчев


 

# 3
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
о, много интересно ми се вижда.
Но моята дъщеря е все още извън таргет групата. Ако се запази конкурса, може да се пробва догодина.

Иначе поздравления   bouquet за спечелването на твоята дъщеря. Все такива резултати  Grinning

# 4
 • София
 • Мнения: 36 901
Не е за нас, но не бих ги поощрила да участват в подобен конкурс, независимо от размера на стипендията. Ей така, на първо четене темите ми се струват много хлъзгави, да не кажа, че някои са направо абстрактни. Според мен това е загуба на време, защото организаторите очакват да прочетат определени неща като на кандидат-студентски изпит.

Какво ще стане например, ако на темата " Минало и бъдеще: има ли смисъл историческото познание?" даденият отговор бъде от вида "не, няма смисъл, защото историята е субективна"? Мислите ли, че това дете ще вземе стипендия, пък ако ще съчинението му да е гениално?

И не на последно място, какво общо има даровитостта с писането на есета по зададена тема? А какво ще направят даровитите деца в спорта или в изкуството или в науката, но неможещи или неискащи да пишат такива есета? Те не са ли даровити?

Предпочитам през това време да напишат по един разказ, стих или да нарисуват една картина по свой вкус.

# 5
 • Мнения: 86
RadostinaHZ напълно права си. Точно за това има и опция  за  децата, които имат талант в сферата на  науката и литературата. За тях има специална стипендия, за която могат да се борят и за която трябва да изпратят своя авторска творческа или научна разработка или авторско изследване.   Децата в сферата на изкуствата и информационните технологии също се борят за такава стипендия, като трябва да изпратят свое портфолио и допълнителни материали. Стипендията не е предназначена за ученици, занимаващи се със спорт. 
Какво ще стане например, ако на темата " Минало и бъдеще: има ли смисъл историческото познание?" даденият отговор бъде от вида "не, няма смисъл, защото историята е субективна"? Мислите ли, че това дете ще вземе стипендия, пък ако ще съчинението му да е гениално? По този въпрос не мога да отговоря, защото теми по които децата да пишат се дават за първи път. За мен лично, ако аз решавах, щях да оценя оригиналността на есето, което всъщност е и най-важното при писането му.
Шани мерси, надяваме се да продължава да се развива.

# 6
 • София
 • Мнения: 36 901
И това с авторските изследвания е спорно. Какво авторско изследване на такава възраст като още не са изследвали себе си? Кой плаща за тези изследвания, родителите ли?
 За мен нещата са много прости. Ако детето ми е чак толкова даровито то няма да разчита на точно такъв вид стипендии, а ще бъде поканено да учи някъде. Ако е добре с информационните технологии на 16 години вече ще го вземат да стажува някъде и пари ще изкарва. Накратко, който е толкова талантлив не разчита на точно този вид стипендии. Най-голямата стипендия е 500 лева на година за книги. И какво, ще разработва проект (който може да струва и повече), за 500 лева? Ако детето ми има интерес в някоя област и трябва да се срещне с някой учен просто ще се обадя на въпросния човек и ще се опитам да уредя среща без да ползвам посредници. И какво ще каже ученият - ще потупа детето по рамото и ще му каже да се върне като завърши университет.
На мен за суми от дива 50-500 лева не си заслужава труда. Аз като родител ще пръсна много повече пари по подготовката и обучението на детето, допълнително за разработката на проекта. Неефективно е.

# 7
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
RadostinaHZ - твурде насериозно се вземаш.

Тук не става въпрос за някакви косм. хонорари или главозамайващи суми.
Тук става въпрос да се пробва дадено дете, какво може и мисли по дадена тематика. Целта едва ли са парите.
Поне за мен и моето дете няма да бъдат. Но все пак е добре да знае какво може и иска да напише и сподели с преподавателите и комисията. Ето, аз знам, че моята дъщеря я бива в писането, но дали не се лъжа. Един такъв конкурс може да ми даде все някаква оценка...

Ааааа, и сега не почвай да ми разтягаш теория в милион редове. Няма смисъл.

# 8
 • София
 • Мнения: 36 901
Няма никаква теория. Всеки труд има цена. На надарените трудът струва много. Нещата СА сериозни. Ако едно дете си е хванало пътя на развитие  учителите му като специалисти знаят какви конкурси има за съответното ниво, как се организират, че и какви награди има. Не бих разчитала на някаква фондация да ми оцени детето при положение, че дори не са ясни критериите за оценка. какви са тези хора, коитоще решават кое есе е хубаво, секретарката и счетоводителката или шефката на фондацията, че да си вдигне самочувствието ли? Хайде, моля ти се, не е толкова трудно да се оформи картинката.

# 9
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
... кое есе е хубаво, секретарката и счетоводителката или шефката на фондацията, че да си вдигне самочувствието ли? .

същото съмнение можеш да извадиш по отношение на всеки изпит за ВУЗ или за където и да било.
Всяка оценка от човешки фактор е субективна. Но ако степеннта на оценката е еднаква (или почти) от 2-3-4- 10 различни институции, явно детето ти го бива.

# 10
 • София
 • Мнения: 36 901
Добре, но ти сама казваш за оценяване от няколко институции. Например, детето се явява на конкурси за рисунка по няколко пъти в годината или праща есета на няколко места и оценките се припокриват в някаква степен. Това е съвсем различна супа. Тези деца вече имат СV, което не се нуждае от стипендия на някаква никому неизвестна фондацийка.

# 11
 • Мнения: 2 538
Звучи ми интересно, но и двете ми деца са много под  минималната възраст за участие. Иначе, ако желаеха, бих ги подкрепила да се включат и да опитат силите  и възможностите си. Grinning

kristinka,   успех на дъщеря ти и тази година! Hug

# 12
 • Мнения: 86
 RadostinaHZ не мога да разбера какво толкова се дразниш от този проект. Аз смятам, че той е направен за да се поощрят децата, които искат да се развиват. Разбирам, че това не е някаква огромна стипендия, за която децата трябва да се борят със всички сили, това е просто опит за тях самите, път и какво ще им коства да напишат едно есе-все пак за едно умно дете това не трябва да е проблем. Ако спечели добре, ако не успее-нищо не губи, важен е опита.  Какво като фондацията не е известна, това не я прави по-лоша от останалите само защото наскоро е започнала този проект и не е добила известност?  Освен това аз не съм чувала за друга организация, която дава стипендии за деца с различни интереси и от различни възрастови групи.Ако ти знаеш напиши я, за да ги сравним.
"Ако е добре с информационните технологии на 16 години вече ще го вземат да стажува някъде и пари ще изкарва" Ок, това нито ще му попречи нито нищо.

# 13
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
kristinka, kristinka ... ти нищо не разбираш.
Трябва да има далаверка и от запетайка, макар тя да е написана от ученик. Twisted Evil

# 14
 • София
 • Мнения: 36 901
Не. Става въпрос за възпитаване на самоуважение. Децата имат право да знаят, че се трудът има ценност, макар че не е задължително да е в пари. Може да е в авторитет, контакти, награди или каквото щеш друго. Трябва да се научат, че не може да се впускат във всяко нещо и за каквито и да е пари и облаги, а да си избират предизвикателствата. И най-важното - приказката "залудо работи, залудо не стой" си е изпяла песента. Трудът на едно дете не е по-малко ценен от този на възрастния и заслужава да се заплати както подобава. А подобни конкурси с есета са чиста гаргара. Нямаш никакъв контрол кой, как и защо оценяван едно или друго нещо. Може да се прави нещо от чист алтруизъм или желание да се помогне на някого, но тук не става въпрос за благотворителност от страна на детето.

Написала съм го ясно - ако става въпрос за моите деца не бих ги поощрявала да се занимават с подобни неща, особено ако трябва да похарчат много време и средства, особено ако темите са такива, каквито прочетох. Има олимпиади, има състезания, има какви ли не още конкурси, на които могат да се явят и ще спечелят повече, макар и да не са пари.
На всичко отгоре ясно си пише, че програмата е със социална насоченост и към деца в неравностойно положение. Мерси, все още не сме закъсали за 500 лева на година за книги.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт