Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юли 2008, 11:45 ч.

Приемната грижа в България

 • 2 782
 • 24
 •   1
Отговори
Здравейте, работя в не правителствена организация, която си е поставила за цел да подобри живота на децата останали без семейства по различни причини. В момента работим по информиране на общността за това какво е приемната грижа и колко полезна е тя за тези деца. Притеснява ме обаче факта, че колкото и да приемам тази грижа за важна, вече хората са информирани относно нейната същност и какво трябва да направят ако са решили да стават приемни родители. Притесняваме това, че трябва да се обаждам на различни места и да искам организирането на информационни срещи за нещо, което вече е получило гласност и може би е било достатъчно коментирано по медиите. Мисля, че хората по скоро не я приемат и отговарят с досада на тези предложения за срещи. В тази тема се обръщам към вас, за да разбера дали има интерес към приемната грижа и какво смятате още е полезно да се включи в провежданите срещи с общността.

# 1
 • Мнения: 884
Поназнайвам нещо, но не мисля, че информацията ще дойде в повече на когото и да било.

# 2
За съжаление може би найстина сте права в предположението си.Аз съм приемен родител и ще кажа някои мои виждания.Че българинът не е готов да приеме в домът си чуждо дете и да се грижи като за свое е така,но има и такива,които биха го направили.Спира ги според мен бюрокращината и формалностите.Прекалено много се набляга на документите ,а не на мотива да се стане приемен родител.Дългият проучвателен период също е причина-имам познати,които за да съкратят срока се съгласяват детето да бъде настанено като при "близки и роднини".Законът за приемната грижа е един,но в различните области се прилага различно.Не мисля,че се гледа с добро око на отчетите,които се изискват в края на всеки месец.Знам,че контрол трябва да има и той може да бъде осъществен с периодично посещение  и лично наблюдение.В моя край само ние сме такова семейство и аз очаквах,че ще ни използват за популязиране на идеята,но никой не прави нищо.В един от разговорите ни в отдел "Социално подпомагане" на въпросът ми как се популяризира приемната грижа ми отговориха,че преди 2 години е имало клип в местната телевизия.За какво говорим?

# 3
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 641
Аз също съм в неправителствена организация  и мога да кажа, че интереса към приемната грижа е почти нулев. До голяма степен се дължи на неинформираност или на зле представена информация. Дългия срок на проучване и обучение според мен, също убива ентусиазма. Проучване е задължително да има, но да не бъде обременявано с допълнителни бюрократични спънки и процедури.
Относно отчетността- аз съм ЗА! Peace Само с периодични посещения и лично наблюдение на социалните работници не би могъл да се осъществи достатъчно ефективен контрол, относно изразходването на средствата. Посещенията е нужно да има , за да се добие представа за качеството на полаганите грижи.
Относно популяризирането на приемната грижа трябва да се търсят други НПО-та, както и да се иска съдействие от общините. По различните региони би могло да се подхожда по различни начини, стига да бъдат ефективни. Не малка роля биха изиграли и съществуващите вече Приемни семейства. Могат да споделят техни впечатления,трудности, което е много по-въздействащо от една суха информация.
 Успех !
  Ако искате на ЛС може да разменим координати за сътрудничество! Peace

# 4
 • Мнения: 1 770
Аз също съм в НПО, ще се радвам да обменим координати и информация  Peace

# 5
 • Мнения: 82
Не мисля, че обществото е достатъчно запознато с този вид грижа, така че има нужда според мен от повече популяризиране.
Лично аз не смятам, че съм достатъчно запозната.

# 6
Радвам се на всички, които са писали, това ме кара да мисля, че все пак темата за приемната грижа все още вълнува хората. Бях започнала да се съмнявам, защото, когато отидем на различни срещи, за да се уговорим за организирането на информационна среща обикновено ни гледат, така сякаш правим нещо безсмислено и нещо, което не вълнува никого.Вашите коментари, а и факта че темата е разгледана от 80 човека ме ентусиазира, защото се оказва, че все някой има интерес към приемната грижа, която според мен наистина е добра алтернатива за отглеждане на деца извън техните семейства.

# 7
Също така съм съгласна с  вас, че трябва да се поддържа връзка между различните организации, които се занимават с приемната грижа. Това, което  коментираме с колегите е, че е необходимо да си партнираме повече със различни сдружения, организации и съюзи. Мога да дам повече информация, ако ми пишете на ЛС, а също така ще пусна и съкратена информация, за това какво е приемна грижа и как можеш да станеш приемен родител.

# 8
 • Мнения: 21
привет, може ли да ми изпратите инфо.за приемен родител на личния ми е-mail: ekyuchukova@hotmail.com, живо ме интересува

# 9
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 641
Silvia45, тъй като сте гост, не можем да ви пишем ЛС. Ако се регистрирате, тогава да. С мен можете да се свържете miti91@abv.bg.

# 10
 • Мнения: 884
Ами и на мен ми стана интересно-уж темата е "за " популяризирането на приемната грижа, а някой пишат като гости...включително и "гост", който имал очакванията, че ще го използват да се знае повече за този вид грижа...Аз лично нямам намерение да ставам приемен родител, но имам позната, която се интересува.
силвия45, понеже пишеш, че в момента работата ти е свързана с информиране на обществото, би ли разказала, в какво точно се изрязава това-семинари, брошури, къде може да ви намери човек, който се интересува...

# 11
 • Мнения: 4
Не мисля, че обществото е достатъчно запознато с този вид грижа, така че има нужда според мен от повече популяризиране.
Лично аз не смятам, че съм достатъчно запозната.
Можеш ли да ме насочиш, къде да прочета за условията за кандидатстване и към кого да се обърна в случай че отговарям на изискванията?

# 12
 • Мнения: 11
Здравейте, темата е доста наболяла и буди доста въпроси. Какво например става с "приемното" дете след напускане на приемното семейство? Какво се случва в следният хипотетичен пример: Аз съм приемен родител. Отглеждам дете, подложено на физическо и психическо насилие и изведено от семейството си. След примерно 2 години се появява майката, която се е сдобила по неведоми начини с всякакъв вид документи удостоверяващи влизането й в "правия път" и си иска детето. Каква е гаранцията, че то отново няма да е подложено на тормоз? И съгласете се, след такъв период се създават връзки и чувства между нас и детето, мога ли аз да се "откажа" от него и едва ли не да не ме интересува какво се случва  с него?

# 13
По принцип, за приемната грижа можеш да получиш информация в отделите за закрила на детето, има такива във всички квартали на София, или по един във по-малките градове. Това е тяхна дейност, защото самата приемна грижа е мярка за закрила на децата.Там те информират проявяващите интерес да станат приемни родители и им дават да попълнят молба. След, което започва един период на събиране на различен вид документи, които да бъдат прекрепени към молбата, а също трябва да посочиш двама поръчители, които да гарантират за теб, че си подходяща за тази дейност. Цялата процедура по оценка и обучение отнема от 4 до 6 месеца и след това отдела одобрява или не кандидатите.
Освен отдела и много неправителствени организации се занимават с приемната грижа като доставчици на социална услуга. Можеш да се обърнеш към някои от тях, за повече информация и за да ти помогнат да разбереш дали в действително си готова да станеш приемен родител. Мога да дам телефона на нашия център
02/9204238
По никакъв начин не искам да го приемаш като самореклама, телефоните на подобни центрове можеш да получиш като влезеш в търсачката и напишеш приемна грижа. Ако не си от София можеш да ползваш услугите на Комплекс за социални услуги, вече ги има в повечето градове. Искам да кажа, че тези услуги са напълно безплатни.
 

# 14
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 641
силвия45, все още не откривам смисъла на пуснатата тема? newsm78 Липсва и желание за регистрация, поради което заинтересованите не могат да поддържат контакти с вас и организацията, която представлявате.  Само сондирате мнение или търсите някаква по-широка подкрепа?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт