Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • в нечие сърце
 • Мнения: 340
Любопитно ми е има ли мами, които са раждали в такова положение и могат ли да споделят опита си?  Peace

А гинеколозите и от ЖК обърнаха ли внимание на ситуацията, какво ви казаха, подготвиха ли ви в очакванията за раждането?

# 1
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 655
Ако е това за което аз се сещам, тук се практикува секцио при такива случай  Peace!

Дано да питаш от любопитство  Praynig!

# 2
 • Мнения: 34 766
София беше всякак, включитено напречно, накрая се обърна надолу, но лицево. Казаха, че ще чакат да тръгне раждането и ще ме следят на ехограф, ако се обърне по време на раждането - нормално, ако не успее - секцио в хода на раждането.
В крайна сметка ме срязаха, за мое облекчение, яд ме е, защото можеха да го наравят планово и да мине всичко без болките от контракциите Close

Ако бебето ти е над 3 кг., направо си уреди секцио, това е моят съвет  Peace

Успех!

# 3
Бебето може да се обырне преди самото раждане, както и по време на раждането. Ето няколко неща, които са с доказана ефективност:
1. Никога не лежете по грыб, особено по време на раждането. По този начин пречите на матката си да се повдига с контракциите, а на опашните прешлени да се изместят назад, за да направят пыт за бебето. Лежането по грыб по време на разждане предизвиква много силни болки.

2. Стойте на 4 крака и подвивайте таза си леко напред и назад, по този начин помагате на бебето да се обырне с лице кым грыбначния Ви стылб, коеот е идеална позиция за раждане. Това упражнение може да правите по 40-50 пыти преди лягане. То значително облекчава болките в крыста в кысните месеци на бременността.

3. Ходете! Ходете по време на вашата бременност пеша, както и по време на самото раждане (фазата на контракциите). Ходенето е доказан метод за ускоряване на раждането и помага на бебето да намери идеалната позиция за изход Simple Smile

Секциото е изключително рискова операция, естевственото раждане е най-добрия вариант за Вас и за бебето Ви.

Мина

# 4
 • Мнения: 7 494
Мина, може и да са ти добри съветите, не мога да преценя особено, но тука е България. Обикновено в предродилна зала, до пълно разкритие лежиш и никой не те пита дали ти е удобно или не. Ако започнеш да си изявяваш претенциите пред персонала, най-много да си навредиш откъм отношение. А на авторката не мога да отговоря. Но ще следя темата, защото при мен положението на бебето е напречно и леко по диагонал с дупето надолу Sad.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Ако питаш за себе си, все още имаш много време да "нагласиш" бебето в правилна позиция. По време на раждането това ще ти е по-трудно поради споменатите от polin_a причини, т.е. ще изисква спорове с медицинския персонал и прочее (не само за лежането, а и да не ти ускоряват раждането, което може да заклещи бебето и т.н.). Но доста упражнения може да правиш по време на бременността и евентуално ако не се завърти бебето, тогава да го мислиш. Ето тези две статии са много хубави, може и да си ги виждала, но ги слагам:

Техники и упражнения по време на бременността и раждането
Релаксация, гравитация, движение - нашите съюзници по време на раждането - макар че се говори за раждането, прочети я, със сигурност ще ти е от полза.

Също така, можеш да отидеш (ако си в София и не си ходила) на някоя от срещите на Естествено.

Иначе първото ми раждане беше "нормално" със задно тилно предлежание на бебето (което е май една идея по-добър вариант от лицевото), не бях подготвена, персоналът пък още по-малко и беше кошмар, от който още не мога да се отърся. Ако не успееш да завъртиш бебето, бих била предпазлива какво да ти препоръчам, предвид трагедията, която е из нашите болници.......... Confused

# 6
 • в нечие сърце
 • Мнения: 340
Момичета, благодаря ви за отговорите Hug

Нека има и една такава тема, може да е полезна и за други бъдещи мамчета. Питам за себе си, но е вярно, че е още рано. То както е рано, тъй и се опитвам да правя нещо по въпроса, тъй като коремът ми не е високо (или поне аз си мисля така) и се чудя доколко навътре е главичката на иначе много шавливото ми бебе.  Laughing

Сега се светнах, че имам какво да направя по време на раждането, за което ви благодаря много. Хубаво е, че няма да раждам в България. И веднага се сетих за първото ми раждане, което беше много болезнено и то точно кръста и гърба понесоха най-големия гърч. Болки в корема не помня никакви.  Дали пък не е било отново такова постериорно положението на бебето? Thinking В крайна сметка се роди без проблеми, но мен през цялото време на контракциите ме бяха оставили сама и никой не ме е напътствал. Не съм лежала по гръб, защото беше ужасно болезнено, а и нямах никакви води повече, така че идеята беше И да не ходя.

Засега съм се настроила за нормално раждане, макар леко да се притеснявам за размерите, тъй като първият ми син се роди 3 350 с 2 седмици по-рано, а по статистика следващите бебета се раждали по-едри. А и не мога да се похваля с традиционно женствен ханш.  Мисля да приложа разни техники, за да спомогна да родя отново по-раничко.

Проблемът ми е, че напоследък правя само кратки разходки много късно вечер, защото с хемоглобина и кръвното положението не е розово и през деня ще колабирам сигурно(а става дума за Холандия).  За първи път това лято чакам с нетърпение да захлади и се радвам на дъжд. Пък в някои дни подготвителните контракции не ме оставят и направо ме боли корема.

Е, аз все пак съм се настроила позитивно. Че даже искам да раждам в къщи, ако ме огрее. Тези дни случайно попаднах на разказ от една прясна мама на детенце, родено лицево в къщи... ами нормално се е получило, ама на нея и е било 4то дете. Искам да кажа, че се е родило така - с лице нагоре.

Досега като мерки или просто по навик правя следните неща:
- спя по описания начин настрани с корем надолу и възглавница между краката (по гръб не, а и не обичам)
- като седя на стол, се опитвам да държа коленете по-ниско от положението на таза, краката разтворени, избягвам да ги кръстосвам един върху друг
- и любимото ми напоследък упражнение  Joy върша това-онова в къщи на 4 крака - прословутото миене на пода
- като усетя бебето да е много шавливо, постоявам известно време на 4 крака

 Wink

# 7
 • София
 • Мнения: 374
Моята бебка на последната ехография беше лицево,но тя много се движеше.Както и да е , по-време на раждането (5 дни по-късно) никой не му и хрумна да гледа на ехограф положението на бебето,а тя се роди доста бързо,та предполагам,че се е наместила правилно.

# 8
 • Насред мъглата...
 • Мнения: 273
Родих първото си дете с такова предлежание - никой не ми беше казал предварително за това, раждането беше много трудно, продължително и болезнено, придружено с много гадна епизиотомия (дано не бъркам правописа), няма да лъжа. Но родих естествено и не съжалявам. При второто раждане зверчето пак беше тръгнало така, но наистина, с ходене нещата се оправиха този път, и процесът беше в пъти по-лек (не, че не боли) и по-кратък без нито един шев. Но мисля, че от основно значение е този, който води раждането - и няма да има проблеми.
Желая щастие, леко раждане и здраво, хубаво бебе   bouquet!

# 9
 • в нечие сърце
 • Мнения: 340
Мерси  Hug е това исках да чуя, че може да се роди нормално!  Peace А че е трудно, продължително и болезнено, знам...

# 10
 • гр Варна
 • Мнения: 585
Мина отговора ти е адекватен само за Америка , потвърждавам думите на една мама по нагоре от личен опит в България по болниците е трагедия дори когато добре си си платил , не са подготвени за по- специфични и рискови ситуации при раждане , детето ми едва не умря при раждане ,и слава богу е здраво по чудо. Много неща не се доглеждат преди и по време на раждане , много пъти ако не е планово секцио в момента нямат екип или залите им били заети и се получава фатално за бебето забавяне , така че имайки предвид собствения си опит и това че се нагледах на деца пострадали от лекарски сакътлъци докато водех дъщеря си на комтролни прегледи да ми потвърдят че е здрава и се развива нормално без трайни последствия от раждането , бих посъветвала авторката на темата ако детето не заеме най-подходящата за раждане поза , а остане така лицево или пък заеме друга рискова поза да роди със секцио .Най- безопасно е за бебето

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Puh golqm, много се радвам да прочета колко позитивно си настроена към естественото раждане, а още повече се радвам да прочета, че си в Холандия - знам, че там имат една от най-добрите системи за грижи за бременността, раждането и бебето, така че имаш всички шансове да сбъднеш мечтата си. Пожелавам ти бебето да се обърне (все още имаш много време), но и да не се обърне, вярвам, че в Холандия има шансове да се роди естествено и дори да се завърти по време на раждането Hug

# 12
 • София
 • Мнения: 1 807
Моето бебе беше с такова предлежание. На деня на термина ми още не беше слезло надолу и не се беше позиционирало, което за първо раждане е нормално да стане около 3 седмици преди термина. Лекарите ми казаха, че именно това предлежание е причина бебето да не слиза надолу и нямало как да стане нормално раждане. Родих секцио. Когато извадиха бебето ми казаха, че е нямало да стане по никакъв начин нормално с нейната поза и, че ако съм почнала да раждам нормално, раждането е щяло да премине в секцио по спешност. Все пак тук е БГ (въпреки, че раждах в частна болница), а и всеки случаи си е различен. А и ти имаш много време още, за да се притесняваш излишно.

# 13
 • Мнения: 2 660
Има пози, които помагат да се обърне бебето от лицево в нормално положение, но къде ги четох....  newsm78 Ще потърся линк. Иначе се практикува секцио, до колкото знам.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
puh golqm, сега като каза Patishonka за линкове, се сещам - много хубав сайт, ако ползваш английски, е също така www.spinningbabies.com.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт