Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 юли 2008, 08:02 ч.

Как точно занимавате децата у дома с чужд език

 • 6 037
 • 85
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 404
Преди време имаше много подобни теми във форума,но тогава само бегло ги погледнах,защото не се чуствах достатъчно подготвена точно аз да занимавам Ния с език,все си мислех,че ще ходи на градина или пък учител някакъв,а не беше наложително това обучение,та малко несериозно се отнесохме.Сега обаче изникна реална възможност след година-две да се преместим в немскоговоряща страна и се замислих как ще се чуства дете на 6години(живот и здраве) ако не може да общува пълноценно и тепърва трябва да започва от а и б.Живеем в малък град и се оказа,че учител не мога да намеря,а частната градина,на която възлагах надежди,също ме разочарова.Оставам единствено аз като алтернатива ConfusedКупих някакви песнички и игри,но на нея невинаги и се занимава,страх ме е да не я насилвам и да я откажа още в началото,изобщо не мога да преценя кога да спра,кога да съм по-настоятелна.Ако говоря само на немски на моменти....ама тя нищо не разбира,не виждам смисъла...може би това е добре само за по-малки дечица newsm78Изобщо моля за идеи всякакви,време имаме,ентусиазъм май само аз,но ще стигне и за двете ни Mr. Green

# 1
 • Мнения: 9 052
купи и любми филмчета, книжки, дискове с песнички на съответния еzик и когато се zанимава снещо друго пускай и песничките или като гледа филмчетата или ако четете книжките давай на английски дори и да не раzбира и нека повтаря след теб като на игра .
Мъпетшоу на английски има филмчета като Дора или Каю и други , които смесват еzиците ...
като и обясняваш нещо и го обяснявай на 2 та еzика , като и каzваш. НАпример моя чете номера на една кола и пита мама това и аz му викам на немски е ... на български ... на английски ... Кой какво раzбрал раzбрал , но той пак ще попита и пак така ще му кажа и един ден щ? раzбере  Wink

# 2
 • Мнения: 5 255
Препоръчвам  Peace  Arrow и  Arrow ,

както и поредица книжки-карти като тези, закупени от тук и

# 3
 • Мнения: 3 367
Dyщеря ни ходи на испански,1/седмица от 3 и половина.
Събраха ни на една род.сгляда и обясниха че 15 мин занимание на ден прави голяма разлика,че трябва да е игра и че не бива да се месят езиците (виж една биг жаба).
Слушаме само исп.дискове в колата;гледат исп.детски ако пожелаят,но не насилвам,когато сваря играем на карти, тип
http://www.learningresources.com/images/en_US/local/products/det … l/prod1562_dt.jpg
раздаваме,повтаряме,син ни учи бг,тя уж испански,забава да има
играе и на пс игри понякога на исп.
За мен е важно да загреят идеята че има и друго и различно и да не се дърпат,другото си идва на мястото постепенно
*
Ако заминете детето ще проговори за макс 3м,аз не бих се тревожила за това

# 4
 • Мнения: 9 052
на биг жаба не и каzват така. Каzват и , чЕ детето е способно да раzличи еzиците  Hug на биг жаба и прави впечатление същото  Wink
Както си прикаzва с мен на български веднага обръща на немски като го zаговори някой на немски ... а когато му хрумне вика Тенк ю тенк ю това от КЕрмит  Wink на детския лекар каzа гуд бай , а в гърция на морето zа 5 дена ги поzдравяваше наред с калимера и калиспера . В Испания им викаше хола ... с 2 думи мисля, че всяко нещо е полеzно. Няма да го правя филолог  Wink

# 5
 • Мнения: 3 367
jabata_dil ,мисля че говорим за различни неща; аз думах за усилието насочено към учене на 1 конкретен чужд език,и споделих съвета даден от педагозите в школата; описаното от теб,мисля,е част от ученето на света като цяло,което е не по-малко важно и интересно,но друго.

# 6
 • Мнения: 9 052
може би си права , аz искам да покажа , чЕ има много еzици и не е трудно да се прикаzва на раzлични еzици и да се раzбира човек с хората. от малък няма да го уча на конкретен еzик усилено. Български и немски (основни) и английския в яслата и на всякъде около нас ... му е достатъчно .

# 7
 • Мнения: 200
Аз пък съм против ученето на чужд език на толкова ранна възраст освен ако детето не е поставено в среда в която се говори този език.
Била съм свидетел на деца които толкова им се играе и рита топка насилени от родителите да понасят занимания по англииски. Учителката колкото и да се старае то детето е съвсем другаде духом и нищо не запомня ( не че е глупаво) просто си е дете.
Единственото което бих опитала след като моето детенце порасне още малко е да слуша песнички и стихчета на чужд език без да насилвам нещата. Има време за курсове училища и езици.

# 8
 • Мнения: 3 268
Аз мисля,че да се подготвя детето само в къщи и да учи чужд език без учител с нужната квалификация може да му навреди и да го накара да запамети неща,които са грешни.След това много трудно ще се отучи от тях.Ще ви дам пресен пример с едно познато момиченце,на което баща му работи в Германия и те с майка й решили сами да "изучават" немски у дома.Завършила съм Немска гимназия и смело мога да заявя,че това е един от най-трудните в граматично отношение езици,да не говорим за определителния член на думите.Или както се шегувахме като ученици:"Der,die,das не са за нас".Та питам аз онзи ден момиченцето какво е научило и то започва:"Schule,Haus,Kind....."В превод тези думи са училище,къща,дете.От кой род е думата,питам я аз.Ами като в българския ,каза тя,защото ги беше научила без определителния член пред думата,който показва от кой род е тя.В немския език schule,т.е училище е от женски род,а haus ,т.е къща е от мъжки и никак не е като в българския език.Та всичко това го написах,защото наистина самоучението често не е удачно.

# 9
 • Мнения: 5 255
Аз пък съм против ученето на чужд език на толкова ранна възраст...

"При малките деца, особено при 3-4 годишните, първоначалното “учене” е пасивно, т.е. децата запомнят (и то несравнимо по-лесно от по-големите), но дълго време не са способни активно да покажат знанията си"

Източник   Grinning

"Бих искала да Ви окуража да се възползвате максимално добре от възможностите, които имате да запознаете детето с чужд език колкото може по-рано - дайте му добър старт, подкрепяйте го практически или просто с поощряване и проявяване на интерес към заниманията му и бъдете сигурни, че по този начин правите наистина ценен залог за неговото бъдеще"

# 10
 • София
 • Мнения: 1 861
ние се занимаваме и е запомнила гледам някои думи, но е трудно в бг среда, а ние с татко й говорим свободно езика /англ/ и се шегуваме с разни фрази често, и пак ще научи много малко така...

# 11
 • Мнения: 4 630
Щом ти знаеш немски говори при всяка възможност, която имаш. Детето ще започне да разбира първоначално - проговарянето идва по-късно. Също пускаш многоп песнички и четете детски книжки. Децта учат езици бързо, особено като ще се местите в немскоговоряща среда. Ти сега като поставиш основите после проговарянето ще стане бързо  Peace

# 12
 • Мнения: 625
Не е необходимо да учите детето още в Бг на немски,децата възприемат бързо и за нула време ще го научи езика.Ние от 1 година живеем в Монреал,детето започна да ходи на градина и там за 1-ви път се сблъска с френския.Въпреки ,че много трудно се адаптира,след 6 месеца знаеше много песнички,говореше и се оправяше по своему.Сега 1 година по-късно езика съвсем не му е проблем,включва на секундата и знае с кой на какъв език да говори.За всеки случай можете да нучите елементарни неща като броене до 10 или някои основни изрази като "искам вода' или "ходи ми се до тоалетна".Може и някои филмчета да гледате на немски и да му ги обсъждате заедно.Успех!!!

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Не е необходимо да учите детето още в Бг на немски,децата възприемат бързо и за нула време ще го научи езика.Ние от 1 година живеем в Монреал,детето започна да ходи на градина и там за 1-ви път се сблъска с френския.Въпреки ,че много трудно се адаптира,след 6 месеца знаеше много песнички,говореше и се оправяше по своему.Сега 1 година по-късно езика съвсем не му е проблем,включва на секундата и знае с кой на какъв език да говори.
Е на нас не ни се очертава скоро да се установим в чужбина, но английски детето учи и с татко си в нас си хвърлят по някоя реплика. Съгласна съм, че между  англоговорящи ще е по добре и по бързо ще научи езика, но...за сега такива изгледи няма.

# 14
 • Мнения: 9 817
Започнах да уча Кати на английски на 1 г. и 11 м. Показвам кучето например и казвам как се изговаря на английски. На две години знаеше около 5-6 думички и една песничка. Английски учи в ДГ вече 10 м., знае доста неща, понякога ме заговаря директно на английски.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт