Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 47 отговора
Разбира се орентировъчно. Ясно, че всяко дете е различно, но все пак има някакъв интервал от време, през който е нормално това да се случи. Имам предвид да казва осъзнато думички, а не просто мама, тата, баба и т.н без да влага умисъл в тях!
За тези, които биха искали да ми кажат да пусна търсачката, недейте, просто не пишете в темата! Мерси!  Hug
Цитирай


Дъщеря ми е на 1,4 г. и вече казва и други думички освен мама, тати и баба. Но още неможе да ги свърже в изречение. Казва пъп, камък, боди, леля, кукла и др. Very Happy
Цитирай


Според мен детето почва да осъзнава света около себе си някъде към втората си годинка.Всяко дете проговаря на различна възраст,но това че казва определени думички не значи че разбира смисъла им.
Цитирай


Нямам си представа на колко е нормално, според мен е притеснително ако до 2г. не е започнало да казва думички.
Дъщеря ми е на 1.4 г. като питам показва как правят различни животни, казва: мама, тата, ам-ам, дай - не го считам за проговаряне, но и не се притеснявам.Дано съм ти била полезна
Цитирай


Детето на приятелката ми започна да говори с изречения към 2,5 год., синът ми започна с изреченията още към 1,5 год., и двете деца са със съвсем нормално развитие и да чукам на дърво без проблеми (е, моето дете вероятно ще има нужда от логопед, защото не казва буквата "ч"). Наистина е много относително и всяко детенце е различно, според мен до 2,6-3 год. е редно дечицата вече да говорят свободно, вече след три годишна възраст, ако детето не говори  е необходима консултация със специалист.
Цитирай


Мисля че около 1 год и 1-2 месеца е нормално да започне да казва съзнателно мама, тати, баба, но ако не го прави не значи че нещо му има на детето. На около 6 месеца започват срички ма-ма, ба-ба, но това е неосъзнато и не са истински думи.
По-богат речник и изречения се появява между 1.5 и 2.5 години, но има и изключения.
Цитирай


Има случаи на деца, които не говорят  дори след навършване на 3 години. Знам за 2 такива случая и в момента децата са говорят напълно нормално, но все пак си е доста притеснително за родителите.
Цитирай


Дъщеря ми на 2 г. казваше няколко думички само,по-късно започна да прави изречения .
Според мен късничко започна да говори свързано,но сега-почти на 6 г.-говори изключително много и има много богат речник.
Цитирай


С отделни думи започват около годинка. Ако имаш предвид съставянето на изречения с повече от две думи, използването на някои правила от граматиката и  добро произнасяне май беше между 2-2.5 години.
Цитирай


комшийчетата по градинка на 1.3г. нищо не говорят(само бият Laughing)
тия на 1.6г. казват по 1-2 думи:``Ачи бони``-``на мен бонбони``
Цитирай


Има случаи на деца, които не говорят  дори след навършване на 3 години. Знам за 2 такива случая и в момента децата са говорят напълно нормално, но все пак си е доста притеснително за родителите.
Ние май ще сме такъв случай......  Sad
Цитирай


уфф и аз малко се притеснявам 4естно казано за това проговаряне,мойта Стефания казва осъзнато само 2 думи (бау-бау и ало)  Thinking ,но до 2 години и нещо казват,4е не е проблем.
Цитирай


Хриси от скоро казва разни думички ,осъзнавайки какво означават,премерно се обръща към мен с мама , казва "бебе" и ми го показва на мокрите кърпички,опитва се да свърже две думи в изречения"нани тате" ,когато баща му спи "бип кола" ,когато чуе клаксона на някоя кола и т.н.Според мен също към 2 рата годинка започват да проговарят!
Цитирай


Индивидуално е. Точно както при поникването на първото зъбче и прохождането.
Цитирай


Синът ми си има негов речник, вече доста осъзнат, но повечето от нещата, които казва не му ги разбирам. Все пак има доста думички, които съвсем осъзнато произнася за глад, жажда, въобще при нужда или за помощ знае какво и как да си поиска.
Цитирай


1-14 от 47 отговора