Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 юли 2008, 13:48 ч.

Консултация за Детска церебрална парализа с д-р Чавдаров - тема 3

 • 276 037
 • 1 166
 •   1
Отговори
# 645
 • София
 • Мнения: 631
arma 76,

Давате ми откъслечна информация.... по която немога да Ви отговоря...!!!
Предпочита да лази защото се движи по-бързо, а пък ще опитва и да ходи по мебелите, защо хоризонта й се разширява и вижда същите неща по нов начин....  Party.
Оставете детето свободно и самостоятелно да се движи, не я насилвайти и не й помагайте !!

Успех

# 646
 • Мнения: 47
благодаря ви, оставили сме я, не ползва проходилка, не я държим на ръце, дано всичко е наред.
 Весели празници ви желая!

# 647
 • София
 • Мнения: 631
 newsm10 newsm10

# 648
 • Мнения: 6
Здравейте доц.Чавдаров

Имам бебе родено на 29,08,2012г.родено чрез спешно секцио поради спом и пролапс на пъпна връв,състояние след перинатална асфикция и апгар 1-5,5-8.
След преглед при един детски невролог на 3 месеца,резултата е следния:при оглед по гръб позиционни нарушения от главата,която е по-често ротирана надясно,по корем липсват опори и контрол на главата.Пасивни движения при физиологично повишен мускулен тонус,суспектна тонусова асиметрия.Рефлекси-оживени проприоцептивни,персистиращи примитивни в неонатална интензивност-стъпален екстензорен,аддукторен,асиметричен Галант.Постурална реактивност-главата изостава от линията на трупа при тракционна проба,аксиална хипотония при Войтаи Ландау.Препоръчва кинезитерапия по Войта.Започнахме и на 5-ия ден рехабилитатора забеляза видимо подобрение по отношение опората на главата по корем.Междувременно ни смениха лекуващата лекарка и тя назначи и магнитно поле,като каза че след 3 месеца ще включи и ел.стимулация на корем и крака,което мен ме плаши силно .
След преглед при втори детски невролог след 2-3 дни резултата е следния:лек конверг.страб,вляво,проследява,нормотония,норморефлексия без патологични р-си,несистемен контрол на главата,опора на цяло стъпало.Няма данни за пареза.Кинезитерапия по Войта по желание за 3 месеца.
Правена е трансфунтанелна ехография веднага след раждането и преди два дни,като всичко е абсолютно нормално,всичко пише б.о.,никакви мозъчни нарушения.

Много моля за вашето становище,защото съм силно притеснена

Благодаря предварително

Мая

# 649
 • София
 • Мнения: 631
Мая,

Всички гледаме едно и също, но виждаме различни неща в зависимост от познанията и опита ни.
Какво е състоянието на детето Ви и от каква рехабилитация има нужда, е персонално решение на всеки един лекар.
На дали двама различни лекари, ще споделят едно и също становищше, още повече че се касае за кърмаче, където състоянието му е доста "преходно".
Доверете се на един.  Confused
Успех.

# 650
 • Мнения: 6
Доц.Чавдаров,

Единия лекар казва ,че нещата са тежки и сложни,другия,съвсем не драматизира толкова,как да се доверя на когото искам???Негативно съм настроена към магнит и ел.стимулации и затова ви помолих за мнение Simple SmileНе казахте как ви се вижда и оценката по Апгар след раждането,доколкото знам е много важна

# 651
 • Мнения: 6
Всъщност кога и как може да дойдем при вас възможно най-скоро ?

# 652
 • Мнения: 6
Нали разбрахте всички,че тук въобще не отговаря доц.Чавдаров !!!!!В момента,в който поисках среща и координати/не че ги няма в нета/отговор няма ???Жалко е и доста грубо да се злоупотребява с нас,майките,които имаме подобни проблеми !!!!

# 653
 • София
 • Мнения: 631
В отпуск съм до 15 януари 2013 г.,  travel

# 654
 • Мнения: 6
Моля за среща с Вас тогава след 15-и януари,възможно най-скоро ,защото в клиниката казват,че има часове чак след средата на февруари Sad

Мая

# 655
 • София
 • Мнения: 631
zvannete na mobilnia mi tel.: 0889 634252 na 15 jan. sled 09,30 chasa.   typeuu

# 656
 • Мнения: 6
Благодаря !

# 657
 • Мнения: 113
Здравейте докторе, майка съм на 2 деца с голяма разлика - 13 години. Второто си детенце /момченце/ родих с планирано секцио 2 дни след датата на термина. Така се разбрахме с наблюдаващия гинеколог, тъй като бебчо се очертаваше да е едър, а с първото си дете имах тежко раждане. Тегло 3860, ръст 54 см, обиколка на глава 37 см. По Апгар дават 9 от 10. Това явно са отлични показатели, нямам идея, не съм медицинско лице. До 06.12 всичко се развиваше нормално, единствено GP забеляза по-широка фонтанела и мe попита дали се поти като суче и дали му пада косата по възглавничката. Да поти се, от деня на раждането си, да пада му косата, като се върти!!! Препоръча да увелича двойно вит Д3. Аз обаче преди да увелича какъвто и да било медикамент винаги събирам допълнително информация. На 05,12 имахме запазен час за профилактичен преглед на луксация и споделих с доктора опасенията си за витамина. Той прегледа обстойно бебчо и каза, че няма нищо стряскащо, няма данни за рахит, единствено по -широката фонтанела правила впечатление, но в никакъв случай да не увеличавам двойно дозата на вигантола. На следващия ден бебчо се оказа твърде сънлив, а когато се събуди забелязах симптом "залязващо слънце" в очите. Потърсих в интернет инфо и се изплаших. Хукнах към болницата и до 2 часа детето беше диагностицирано - ХИДРОЦЕФАЛИЯ. Започнаха едни разпити за раждането, за бременността, за други симптоми. НЕ!!!! 10 дни преди да  се случи това му беше поставена 2-рата ваксина Пентаксим. На скенера и трансфонтанелната ехография казаха - синдром на Dandy-Walker и вътрешна хидроцефалия. Това означава вродено?!?!?!?!?! Гинеколожката ми беше изумена. Този синдром се забелязвал на пренаталната диагностика. Според неврохирурзите -  Dandy-Walker е ориентировъчно, защото при толкова силно дилатирани вентрикули, всичко е можело да се предполага. Опериран е на 10.12 с клапа. Остава ни да изчакаме контролния скенер след 3 месеца. Друго обаче ме притеснява сега - от 2-3 дни отказва да стъпва на дясно краче /бебчо  е на 5 месеца/. До сега като го изправех на крачета /без да стъпва естествено/ той се оттласкваше с двете едновременно. Сега го прави само с лявото, дясното го държи свито в ембрионална поза, все едно го щади. Когато го пощипна леко, или масажирам, мърда пръсти, Когато виси в кенгуру рита с двете крачета. Нещо като понижен мускулен тонус. Четох, че Денди-Уокър провокира това състояние, но аз все се боря със себе си да отхвърлям каквито и да било тежки диагнози.

# 658
 • София
 • Мнения: 631
Sophia,

Не успях да разбера въпросът, който ми поставяте, но детето би трябвало да има симетрична двигателна активност.
Каква е двигателната активност на ръцете? посяга ли еднакво активно и с двете ръце (как е дясната??) както и еднакво бързо и насочено ли захваща предметите.
Какво е общото му двигателно развитие: симетрична лакътна опора, единична лакътна опора ??

# 659
 • Мнения: 113
    Здравейте докторе,
да май наистина не поставих ясен въпрос. Опасявам се, дали бебо няма първи признаци на ДЦП.  Не мога да кажа с коя ръка е по бърз, хваща  както с дясна ръка, така и с лява, разменя предмети. С крачетата обаче забелязвам, че при изправяне стъпва предимно на лявото. Дясното го държи присвито в коляно и ТБС /изнесено встрани/. Когато лежи или е в кенгуру рита и с двата крайника. Единствено при изправяне, оттласкването е само с лявото.
   Тепърва ни предстоят контролни прегледи и консултации със специалисти. Но аз да съм по-спокойна викнах детски рехабилитатор, тя ми показа масажи и упражнения. От 3 дни правим упражнения, струва ми се /или поне се надявам/, че има промяна. Дано всичко да е било във въображението ми. От непотвърдената диагноза синдром на Dandy-Walker, направо ме побиват тръпки.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт