Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 574
Здравейте, мами!

За нашия сайт преведох една статия за кърменето на тризнаци. Ще ви помоля да я прегледате и редактирате където е необходимо, че аз съм компетентна с формулата. Ако прецените може да я включите в Библиотеката или на друго място.  Peace

Кърмене на тризнаци: Съвети от една успяла майка

   Шери Ингълс от Сейнт Луси, Флорида кърмила своето първо дете почти две години. Три години по-късно когато открила, че е отново бременна тя нямала никакви съмнения за избора на хранене за следващото си дете. По-късно разбрала, че е бременна с тризнаци.
Част от специалистите в местните здравните заведения били дота скептични за възможността да се кърмят тризнаци. Все пак Шери била твърдо решена да кърми своите бебета и с помощта на генеколога се свързала с организацията Triplet Connection (www.tripletconnection.com). Въпреки трудното начало, тъй като тризнаците прекарали две нощи в болницата на адаптирано мляко и получили стомашно разтройство когато се прибрали у дома, Шери кърмила успешно като ги отбивала постепенно между първата и третата им година.

   Шери Ингълс и други майки на тризнаци смятат, че най-важни за успешно кърмене са информираността преди раждането за сложността на процеса и подкрепата на други майки, които вече са успели да кърмят своите тризнаци. Важно е да се помни, че е възможно кърменето на тризнаци да се окаже по-лесно от това на едно дете.

   В крайна сметка кърменето се основава на теорията за търсенето и предлагането. Колкото повече кърмите, толкова повече кърма произвеждате. В този смисъл, ако кърмите трите бебета наведнъж, ще произвеждате достатъчно мляко за три бебета при следващото хранене. Изцеждането след кърмене е чудесен начин да се запасите с известно количество за допълнително хранене от шише. Някои майки на тризнаци открили, че чрез този метод успяват да изцедят близо 500мл за 15 минути!

   Ако кърмите едновременно две от бебетата, а третото с бутилка ще са ви необходими някои допълнителни  принадлежности. Подпряно шишето с кърпа или чрез специално приспособление за придържане не е препоръчително, тъй като постоянния приток на струя може да обърка бебето.

   Много майки препоръчват употребата на възглавници за кърмене, подобни на тези на  Double Blessings company (http://www.doubleblessings.com/servlet/Page?template=testimonials). За да откриете най-удобната поза за вас и бебетата ще се наложи да опитате различни варианти. Може да използвате варианта, в който бебетата се намират под всяка от ръцете ви и само главичите им са до гърдите. Също така може едното бебе да е в тази поза, а другото в класическата поза с тяло срещу гърдите ви. В тази поза трябва да се уверите, че коремчето на бебето е обърнато срещу гърдите ви, а не в посока към тавана.  Може да опитате и класическата поза с двете бебета като крачетата им са едни срещу други.
   
   Възможността да спите заедно с тризнаците би ви спестила доста енергия. Шери Райф от Мичиган установила, че само когато подреди бебета до нея на спалнята успява да поспи. “Когато някое бебе се събудеше аз просто го притеглях към гърдата и продължавах да спя. Когато следващото се събудеше аз премествах нахраненото по-назад и приближавах следващото към другата гърда, след което заспивах отново.” Други семейства предпочитат да събудят всички бебета когато се събуди едно, за да бъдат нахранени едновременно.

   Ако с кърменето се справяте сама, добре е другите членове на семейството да помагат в домашните задължения и приготвянето на храна за вас.  Свекървата на Шери Райф й помагала с почистването на къщата. Други майки на тризнаци не са отказвали помощ от приятели при отглеждането на по-големите деца – от откарване на тренировка до приготвяне на вечеря за цялото семейство. Шери Ингълс казва “Ще се нуждаете от цялата си енергия, за да кърмите и да се грижите за своите бебета. Сънят е важен, а прането не! Нека някой друг го свърши вместо вас!” 

   Почивката и чувството за хумор ще ви помогнат да преминте през първите дни от кърменето на тризнаци. Шери Райф ви съветва “Никой няма да прегладнее, ако се наложи да ви изчака няколко минути, за да се подготвите за кърменето.” Информираност, постоянство и психическа нагласа са ключът към организацията на живот с тризнаци. Връщайки се назад Шери Ингълс споделя “Трябва да призная, че ми беше трудно, но си заслушаваше!”
Статията е взета от: http://www.mothering.com/articles/new_baby/breastfeeding/triplets.html[/b][/color]

# 1
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Михалко, благодаря ти много   bouquet. Прегледах статията и нямам забележки. Нали може да помоля и Креми да я добави в нашата библиотека за кърменето в близнашкия подфорум. Което ми напомни, че отдавна се каня да довърша една друга статия за кърменето на близнаци  Embarassed.
   Само ето с това не съм съгласна от статията  Wink
Цитат
Важно е да се помни, че е възможно кърменето на тризнаци да се окаже по-лесно от това на едно дете.
   Но пък в това съм убедена, че е истина -
Цитат
Шери Ингълс и други майки на тризнаци смятат, че най-важни за успешно кърмене са информираността преди раждането за сложността на процеса и подкрепата на други майки, които вече са успели да кърмят своите тризнаци.
   В крайна сметка кърменето се основава на теорията за търсенето и предлагането. Колкото повече кърмите, толкова повече кърма произвеждате. В този смисъл, ако кърмите трите бебета наведнъж, ще произвеждате достатъчно мляко за три бебета при следващото хранене
   Ако искаш аз също с удоволствие бих се включила с превод на други статии за кърмене на многознаци, което и по принцип се опитвам да направя, така също и със съвети и помощ, ако някои от вашите мами с тризнаци искат по отношение на кърменето.

# 2
 • Мнения: 3 574
Ок, ти ще си нашият консултант по кърмене. Ще сложа линк към твоя профил, ако нямаш против.  Wink

На мен пък ми е странно, че след кърмене на 3 деца остава нещо за цедене.  Laughing

Сега превеждам много статии за отглеждането на тризнаци, ще ги подавам и за близнашкия, нали сте ни домакини.  Hug Hug Hug

# 3
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Да нямам нищо против, май все пак трябва да се видим някои път с теб и да поговорим.
  А за статиите е супер, вярвам че всички от близнашкия ще са много доволни.
  А за цеденето след кърмене, замисли се за дойките някога. Наистина при прекалено често стимулиране гърдите могат да произвеждат доста мляко, но определено не всичко е толкова лесно и прекрасно както донякъде е описано в тази статия.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 16 429
В някакъв смисъл кърменето в тандем е като кърмене на близнаци или тризнаци, особено ако по-голямото дете е активно кърмаче и живо се интересува от кърмата. Малкото си суче по малко, ама като дойде голямото изсуква и двете гърди за отицателно време и накрая пак има какво да се изцеди.

# 5
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Янтра права си, но основния проблем при повече от едно бебе е първите месеци. Тогава обикновенно на майките това е първо раждане или за пръв път се сблъскват с повече от едно кърмаче наведнъж. Бебетата често са недоносени, в резултат на което не сучат достатъчно ефективно, бързо се изморяват и заспиват. Искат да сучат буквално постоянно, което е изключително натоварващо и именно това е причината майките да не могат да издържат на темпото. Постепонно нещата към 3-тия месец, както и с едно бебе се регулират и става по-лесно, но голям брой майки за съжаление не успяват да издържат дотогава, най-вече разбира се заради страха, че децата остават гладни, умората и недостатъчните и правилни съвети от страна на педиатрите и подкрепа от тяхна страна и от семеиството.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 16 429
Е, казвам "в някакъв смисъл", не е еквивалентно. Ако се устискат 2-3 месеца даже и с даване на добавка после нещата стават по-лесни и свикваш.
Обаче аз разглеждах картинките за едновременно кърмене - не го разбирам. Значи двете/трите деца огладняват и се събуждат по едно време...... Или майката се чувства задължена, ако едното се е събудило да яде да събуди и другото. Лично за мен това е уморително. Чисто субективно бих накърмила едното, другото да си спи докато свърши първото. Така ще държа една бебе само и в промеждутъка ще имам време да притичам до тоалетната и да хапна нещо набързо. Бебетата са различни индивиди и ще огладняват по различно време.
Вчера гледах конкретно една майка на близнаци - момченце и момиченце, на около 4-5 месеца. Ами на момченцето му се спеше, а момиченцето се закачаше с мен (седях на съседната пейка) и ми се смееше и махаше с ръчички. Обаче майката свали надолу количката и на двете да спят. Защото на едното му се спи. Такъв бил режима, не го разбирам това.

# 7
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Значи винаги  е по-добре да се кърмят и да спят едновременно, защото иначе буквално не ти остава и една минута свободно време. Докато едното спи, се занимаваш с другото и после обратното и това при две бебета. Аз също винаги съм гледала да ги кърмя едновременно и тъй като и така ги приспивах успявах почти винаги да ги приспя едновременно, така ти остава малко време за къщната работа или дори за хапване и почивка, иначе наистина може да капнеш на втората седмица.
 
Цитат
Лично за мен това е уморително. Чисто субективно бих накърмила едното, другото да си спи докато свърши първото. Така ще държа една бебе само и в промеждутъка ще имам време да притичам до тоалетната и да хапна нещо набързо.,
Едновременното кърмене когато са две е почти задължително, в твоето описание за теб бебчетата сучат по пет минути и имаш време да обърнеш цялото си внимание на едното, после на другото, но това изобщо не е така, често са недоносени и сучат по един час, просто ако ги кърмиш едно след друго докато свършиш с второто трябва отново да кърмиш първото, а варианта едното да спи през това време е добър, но рядко се случва, защото често се събужда десетина минути след първото и това означава другото или другите да реват докато кърмиш едното, което е ужасно изнервящо. Тук изключвам, че трябва и да смениш памперси, да ги преобечеш и тн. На мен лично първите месеци ми преминаха основно в кърмене и то легнала с тях на спалнята почти по цял ден, незнам ако не бях успяла да открия подходящия начин за кърмене едновременно дали щях да издържа и успея.
 
Цитат
Ако се устискат 2-3 месеца даже и с даване на добавка после нещата стават по-лесни и свикваш.
  Лошото на започването на добавката е че после особено при повече от едно дете е невъзможно да се махне и от наблюденията ми 90 процента от бебетата към четвърти, пети месец почват да отказват гърдата и да предпочитат по лесното, тоест шишето и се отбиват и така приключва кърменето.

# 8
 • BiGi
 • Мнения: 3 638
  Значи винаги  е по-добре да се кърмят и да спят едновременно, защото иначе буквално не ти остава и една минута свободно време. Докато едното спи, се занимаваш с другото и после обратното и това при две бебета. Аз също винаги съм гледала да ги кърмя едновременно и тъй като и така ги приспивах успявах почти винаги да ги приспя едновременно, така ти остава малко време за къщната работа или дори за хапване и почивка, иначе наистина може да капнеш на втората седмица.
Подкрепям напълно! Аз ги кърмих поотделно само първите дни и наистина само си кърмех... Tired Бебетата още не могат да сучат добре, хранят се по около половин час, че и повече и така денят си минава само в кърмене и сменяне на памперси, а психическото и физическо здраве на майката също е от първостепенна важност за бебетата  Naughty В момента, в който започнах да ги кърмя заедно направо се родих. Е, малко беше трудничко при скоковете в растежа, но се преживяваше  Simple Smile

Вчера гледах конкретно една майка на близнаци - момченце и момиченце, на около 4-5 месеца. Ами на момченцето му се спеше, а момиченцето се закачаше с мен (седях на съседната пейка) и ми се смееше и махаше с ръчички. Обаче майката свали надолу количката и на двете да спят. Защото на едното му се спи. Такъв бил режима, не го разбирам това.
Аз пък напълно разбирам  Grinning За малките деца е важно да имат някакъв изграден режим и рутина през деня. При близнаци необходимостта е двойна  Wink Имаше един период, в който Джордана отказваше да спи следобед. Така Мариза спеше от 14 до 16 часа например, а тя будуваше и й се приспиваше чак като сестричката й се събудеше. В един момент реших просто да слагам и нея да спи заедно със сестричката й и така след няколко дни и тя започна да спи следобед, а аз започнах да имам по около 2 часа, за да посвърша нещо и да си почина от грижите около бебетата. Не смятам, че е неправилно и че някой страда от това  Simple Smile

Иначе по темичката: за мами, кърмили тризнаци и аз съм чела тук в Холандия. Всъщност е съвсем възможно, както и кърменето на близнаци, едно време дойките са кърмили до 6 деца, това всъщност е била нормата  Simple Smile Та доколкото си спомням едната майка на тризнаци беше успяла да ги кърми и трите всеки път, а другата ги беше кърмила доста дълго като на всяко хранене кърми 2 от близначетата, а третото пие АМ от шише.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 16 429
Хм, колко време отнема едно кърмене на недоносено новородено?
При мен отнема 15-20 мин и изхождайки от тази продължителност си мислех, че и двойно по-продължително да е, пак има време за две.
Новороденото суче 20 мин, брат му се справя за по-малко от 5 Simple Smile

# 10
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Янтра, моето доносено новородено сучеше по 40 минути, и огладняваше на 2 часа най-много. Т.е. като включиш и смяната на памперс ми отнемаше около час да го накърмя и имах максимум още час до следващото кърмене. Т.е. ако бяха 2 нямаше да стане да ги кърмя едно след друго Simple Smile

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 16 429
Храненето ок, ама за колко време сменяте памперс?! Shocked Повече от 3 минути? newsm78 Че аз го къпя за 10мин и после за още 5-6 обличам цялото.
На мен основния проблем с новородено ми е да го накарам да спи през ноща, щото през деня е образцово бебе и спи като пън, ама нощем иска да го гушкаш и да си играеш с него ooooh!

# 12
 • София/ Плевен
 • Мнения: 352
Аз започнах да кърмя близнаците си едновременно едва сега, когато станаха на годинка. Като новородени въобще не се получаваше- постоянно изпускаха гърдата (имам голям и тежък бюст), избутваха се един друг, повръщаха... абе ужас. Винаги съм ги кърмела един след друг и наистина дните минаваха в постоянно кърмене и сменяне на пелени. Първите 2- 3 месеца бях ужасно депресирана, но благодарение на подкрепата на мъжа ми все още кърмя.
   Относно режима и аз не им позволявам да имат разминавания- ако някой иска да спи или спят и двамата или будуват. Когато нещата се разминат настава ужасен хаос, особено ако не могат да заспиват самички, а се налага приспиване (както е при нас), тогава е невъзможно да приспиш единия, ако другият току що се е наспал. Но истината е, че това могат да го разберат само близнашките майки.
Храненето ок, ама за колко време сменяте памперс?! Shocked Повече от 3 минути? newsm78 Че аз го къпя за 10мин и после за още 5-6 обличам цялото.
На мен основния проблем с новородено ми е да го накарам да спи през ноща, щото през деня е образцово бебе и спи като пън, ама нощем иска да го гушкаш и да си играеш с него ooooh!
Памперсите са лесни, но ако децата ти имат рефлукс, както става често при недоносените, и повръщат през 10 мин следва и преобличане. А и не знам как е било при вас, но на мен ми се е случвало да държа децата по 10-15 минути докато се оригнат. Както и да е. Темата не е за това колко време отнема кърменето на многознаци. Важното е, че това съвсем не е "Мисията невъзможна".

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт