Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 174
Здравейте! Момчето ми е на 1г. 10м. много е активен, всичко разбира, но не може да говори все още, не казва никаква ясна дума( Ъ-ка) . Проблемът обаче е, че от 2-3 седмици започна да се нахвърля върху някоу деца(не всички, а избирателно) да ги щипе или драще. Това става на детската полощадка и е много неприятно за мен. Той всъщност иска да си играе, да ги закачи, но реагира така( може би защото не може да имкаже каквото иска). Някои се разплакват, родителете се сърдят ( с право), но не мога всеки път да го предотвратя. Вкъщи налита така на сестра си и пак търси закачка, а не за да я нарани целенасочено. Започнах да му се карам, да го щипя също, да му казвам, че така не се прави- сигурно разбира все пак, но продължава, даже в такива случаи и на мен посяга. Какво да правя, как да се справя с този момент? Имате ли опит с такива палавници?

# 1
  • Върху лъчите на Слънцето.
  • Мнения: 1 671
Предполагам, че го прави, защото не може да се изрази по друг начин. Моето юначе не спира да говори, но когато е много сърдито и не му угодя на нещо, което много, много желае, се опита да ме хапе и удря на 2-3 пъти. Даже се научи да казва моля те, защото видя, че не обръщам внимание на реакциите му. Но аз го научих. Опитай да го научиш да се изразява доколкото му е възможно по друг начин, с жест или сричка, но трябва ти да му покажеш значението, за да разбере за какво става въпрос. Опитайте с каката - когато я удари. Питай го дали това означава, че иска да играе с нея и му покажи жест -  примерно да я хване за ръка. Но подготви и нея, доколкото е възможно, да му откликне. Но ти го направи и изговори, за да види какво да прави. Стимулирай го да говори, защото предполагам, че това го тормози.

Последна редакция: сб, 02 авг 2008, 16:38 от Гневна

# 2
  • София
  • Мнения: 3 929
Синът ми хапеше - когато искаше да се защити, когато някой му се кара, когато някой се опитва да му отнеме нещо, котаго се радваше като на игра. Вероятно има много причини за поведението му. Моят съвет е да не му показваш колко боли, като го щипеш и ти. Агресията ражда агресия. Когато щипе, хвани ръчичката му и погали с нея, за да му покажеш, че така е редно. На отрицателното реагирай с положително. Обяснявай му, че така не бива, защото...На тази възраст, бъди сигурна, че те разбира, като му говориш.

# 3
  • Мнения: 9 817
Може наистина да е от това, че не може да се изрази с думи.
Забелязала ли си дали тези избирателни деца, които щипе и дращи по някакъв начин не са го предизвикали?
Защото, трябва да се прави разлика м/у гняв и агресия.
В случая не е важно да наказваш детето си, опитай се да го разбереш преди всичко и потърси причината, кое предизвиква това поведение у него.
Дали не е имало някаква дори наглед  дребна случка, която да е предизвикала сегашното му поведение.

# 4
  • Мнения: 174

Защото, трябва да се прави разлика м/у гняв и агресия.
В случая не е важно да наказваш детето си, опитай се да го разбереш преди всичко и потърси причината, кое предизвиква това поведение у него.
Дали не е имало някаква дори наглед  дребна случка, която да е предизвикала сегашното му поведение.
Сигурна съм, че не е гняв и/или агресия, по- скоро е желание за общуване, търсене на взаимност, не знае как да я изрази,да потърси  контакта по подходящия начин.
. Моят съвет е да не му показваш колко боли, като го щипеш и ти. Агресията ражда агресия. Когато щипе, хвани ръчичката му и погали с нея, за да му покажеш, че така е редно. На отрицателното реагирай с положително. Обяснявай му, че така не бива, защото...На тази възраст, бъди сигурна, че те разбира, като му говориш.
Да, ще пробвам и така. Наистина реагира по- остро на цапване, щипване и т.н.
 Благодаря за мненията!

# 5
  • Между гори и планини
  • Мнения: 4 263
До скоро се радвах, че моят син не хапе, скубе или щипе.
Педиатърката дори ме пита, дали го прави. каза, че това е реакцията на превъзбуденото 2 годишно дете.
И наистина забелязах, че ако в парка се съберем с повече от 1 негово приятелче, той се превъзбужда, щастлив от компанията и отива да оскубе или ощипе. У дома е добър и послушен (с малки изключения), но когато започнем да се боричкаме, целуваме и гушкаме, в смеха си, пак започва опитите да скубе, хапе или ощипе. Обяснявам му, че боли и прекратявам играта.
Дано този период отмине бързо.

# 6
дъщеря ми  1 и 5 го прави когато е ядосана и не става на неиното

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт