Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 авг. 2008, 16:52 ч.

мързеливо сучене

 • 402
 • 6
 •   1
Отговори
 • Юпитер- Сатурн
 • Мнения: 536
Синът ми е почти на три месеца. Всяко едно кърмене продължава минимум 30 минути. Винаги след това проверявам дали имам кърма. Отговорът е да, а той много трудно наддава. През последните 3 седмици около 400 грама. Гърдите ми са големи и нищо не помага, нито помпа нито изцеждане с ръка. Какво да правя?

# 1
 • Мнения: 518
Питай в "кърмене и захранване" - там са по-компетентни! Wink

# 2
 • у дома
 • Мнения: 396
Значи за месец ще рече 500?
Не мисля, че е зле. Но моята като заспиваше /тя по прнцип ми сучеше по малко и аз имах много кърма/
я побутвах постоянно или изстисквах малко кърма в устичката. Като усети вкуса дръпне два три пъти и пак се отпуска...
Но този период си мина и като порасна стомахчето сама започна да иска да го пълни.
Да те питам, колко често се кърмите?

# 3
 • Юпитер- Сатурн
 • Мнения: 536
Цяла нощ спим от 9-10 часа до 7-8 часа. После зависи. По принцип през 2 часа, но днес е ял само 3 пъти.

# 4
 • на странно място ......
 • Мнения: 491
Според моето скромно мнение няма нищо притеснително, ако заспива го побутвай, но мисля че наддава нормално. Замисляла ли си се че може да не е достатъчно огладнял през 2 часа хранене  newsm78, а същевременно да стимулираш производството на кърма с толкова често сукане. Защо не опиташ на поискване, а до изцеждането на гърдите май не е много добра идея, стига да не са напрегнати не мисля че има смисъл, най-много да си докараш свръхпроизводство.

# 5
 • Мнения: 9 817
Някой бебета са по-лакоми, други не.
Дъщеря ми беше от тези вяло сучещи бебета, понякога кърменето продължаваше и по 40 мин.
Не съм се притеснявала, качваше нормално.
Между 3 и 4 месец качи 550 гр., но това по принцип е нормално за бебе, което е само на кърма.
Напълно съм съгласна и с мнението на  Sbruny

# 6
 • София
 • Мнения: 1 056
Имаш две теми, писах в другата, но гледам, че тази е активната, затова копирам отговора си и тук.


Здрасти, това много пъти съм го писала, ама хайде и на теб. Копирам ти стар пост:


..."Най-вероятно мита за нехранителната кърма идва от там, че кърмата  има различен състав по време на едно кърмене. По-точно може да се каже, че кърменето протича на два етапа, които в началото почти не се различават. Но постепенно, ако майката се вслушва и вглежда внимателно в бебето си докато суче (т.е. да е "потънала" в кърменето, а не да се занимава с нещо през това време) ще види леките разлики. След 4-тия месец аз ясно различавах кога ми слиза и задното мляко, при някои не се усеща много ясно. (при мен беше така, на два пъти усещах "игличките" на слизащо мляко на едно кърмене)

ПРЕДНОТО МЛЯКО и ЗАДНОТО МЛЯКО.

Първо потича Предното мляко. След минута-две-три-пет откакто бебето е започнало да суче, майката (по принцип) усеща как слиза млякото(леки побоцвания, като изтръпване) и бебето започва да гълта с бързи и ритмични глътки. Ако струята е много силна е възможно дори да се дави. Това Предно мляко може да се характеризира така - воднисто, синкаво даже, нискокалорично и утолява жаждата на бебето. Ако изцедим и оставим изцедено количество в прозрачна чаша, след известно време то ще изглежда точно като синкаво-белезникава вода с тъъъничък слой масълце отгоре.

Ако бебето е гладно, то продължава да суче след като струята вече е свършила, като по този начин то стимулира потичането на Задното мляко. Значи, след бързите ритмични глътки на предното мляко идва един период в който бебето ту суче-суче-суче, ту поспре с гърдата в уста, ту суче-суче, ту я държи в устата си...(изглежда че няма мляко и то "дърпа" напразно, някои бебета след 3-4 мес. започват да удрят с юмруче, да ръмжат...) Така след няколко минути "труд" от страна на бебето потича Задното мляко. Бебето започва да гълта с дъълги глътки(сякаш пие нещо гъсто), моя син дори смукваше по два-три пъти и чак тогава глътваше. Това е задното мляко. То може да се охарактеризира така - по-гъсто, по-бяло, висококалорично. Служи за засищане на глада. Ако изцедим от него и оставим в прозрачна чаша, след известно време то също леко ще синее, а отгоре ще има доста по-дебел слой мазнина.

Всяка майка може да опита да направи това и ще види разликата. Да изцеди мляко от пълна гърда преди сукане(предно мляко) и в друга чашка да доизцеди кърма след сукане(задно мляко) от същата гърда. (ако е останало Mr. Green)
Оставяте ги една до друга един ден и ще видите разликата.

В заключение - нехранителна кърма няма! Ако майката не изчака потичането на това Задно мляко и прехвърля бебето на другата гърда, то бебето изпива все от нескокалоричното Предно мляко и затова и огладнява по-често и на хората им се струва, че кърмата е нехранителна... ooooh! ooooh! ooooh!
Това най-често се случва когато майката има свръхлактация и бебето като изпие предното мляко и му се напълва коремчето, спира да си почине 15-тина минути, но отново му се предлага от предното мляко. Решението е, ако бебето не е изпило цялата гърда, да му се предложи пак същата гърда следващия път когато му се суче. Целта е по-често бебето да изпразва гърдата докрай. А не да изпива рядичкото предно мляко, а майката да доизцежда неизпитото задно по-ценно мляко."...Между другото, отговори ми на някои въпроси - след кърмене само няколко капчици ли имаш или изцеждаш по 20-30 млл? Редовно ли се доизцеждаш след кърмене, изобщо, изцеждаш ли се допълнително понякога, малко не разбирам от поста ти? И на едно кърмене само от едната гърда ли суче или и от двете? И от втората ли ти остава още в гърдата или от първата?(дано разбра) И на поискване ли кърмиш или под час?

Ако цедиш, ето какво мисля според това, което си описала - може би имаш свръхлактация и вероятно наддава малко защото стомахчето му се напълва с предното мляко. Щом като е пуснало гърдата (или е заспало), а в гърдата ти има още мляко, значи, че сина ти не достига до мазното, гъсто и висококалорично мляко. Просто имаш прекалено много количество мляко в едната гърда, което той не може да изпие всичкото.


Какво можеш да направиш:
1.
Единия вариант(и по-удачен според мен) е да изцеждаш силната струя на предното мляко преди да дадеш да суче. Значи, като се размрънка бебо, започваш да цедиш, цедиш докато спре силната струя на предното мляко. Гърдата ти да омекне, дори да ти се стори празна. Тогава даваш да суче. Така то ще засуче направо задното мляко. То слиза малко по-трудно, така че ако бебето нещо сумти и се нерви не се притеснявай. Щом търси да суче, все тази гърда му давай. След като го усетиш че суче с едни такива дълги глътки, значи всичко е наред. Когато само пусне, чак тогава му предлагаш втората гърда. Ти сама прецени дали да поизцедиш и нея (според това дали е препълнена или не много).
След кърменето не доизцеждаш нищо.
На следващото кърмене започваш с последно питата гърда, като също я изцедиш преди кърмене.
2.
Втория вариант е да даваш да суче няколко поредни пъти от една и съща гърда. Другата я цедиш за облекчение само, не докрай през това време.
Значи, да речем кърмиш от дясната. То си пуска само или заспива. На следващото кърмене даваш пак дясната. Лявата я поизцеждаш колкото да не е твърда, не докрай. На следващото кърмене пак дясната. Лявата само облекчаваш. Следващото кърмене пък нека да е лявата, дясната облекчаваш ако се препълни и стане твърда. После пак лявата даваш да суче...и т.н.
3.
И при двата варианта не давай вода, сокчета или чайчета на бебето. При условие че кърмиш на поискване, а не под час. Ако кърмиш под час и му тикаш биберон докато стане време за кърмене, то трябва да спреш, а да даваш вместо биберон-цица.

Целта на всичките тия техники е да се помогне на бебето да достига до задното мляко. Аз знам тези два начина, другите ще ти напишат ако знаят още нещо.

А, колко време да кърмиш - 30 мин ми се виждат нормално. Моя син към 4-тия месец започна да суче по 8-10 мин, когато заякна. И вашето време на бързо сукане ще дойде, няма страшно.
Имай предвид, че както сме различни ние възрастните, така са различни и бебетата. Аз, например се моткам по цял час на масата, мъжа ми за 10 мин е готов.
Така е и с бебетата, някои по-бързо, някои по-бавно. Твоя син явно е ценител...пък и кърменето не е само едно ядене, нали! То е гушкане, то е обич, то е топлината на мама, то е любов!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт