Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Това ми е въпроса. Не съм компетентна, не мога да дам определение за "култура"; имам си мое виждане, но май се явявам силно некултурна според това, което прочетох в една друга тема, та ако има компетентни, моля да отговорят.
За мен култура е това, да бъдеш толерантен към другите и да уважаваш начина има на мислене/поведение - за мен, много важен елемент от човешката култура;
Да се интересуваш най-общо от музикални, театрални и др. прояви, да посещаваш музеи и архитектурни забележителности, защото ти доставят удоволствие (по-скоро елитарна култура или култура в тесен смисъл);
Да четеш книги и да можеш да разговаряш на абстрактни теми;

Все пак, културата не е жизнено необходима (справка - Maslow's Hierarchy of Needs & Grade 1 в канадските училища) и човек си позволява "култура", когато си е задоволил основните нужди.

# 1
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Всичко изброено правим редовно при нас, в Америка. Отдъхнах си. Културна съм.

Между другото, именно в САЩ съм посещавала лекции на Пол Бремер и Салман Рушди и концерт на Уинтън Мерсалис за по 10-15 долара.

# 2
 • на кея до телевизионната кула
 • Мнения: 2 093
За мен култура тук има много. Проблема е че аз не мога да си намеря редовна компания да посещавам културни мероприятия. Предлагала сьм няколко пьти на бьлгари да отидем тук или там, но не сьм попаднала на някой които да е проявил подобен интерес. За това и използвам тази тема да поканя живеещ сьфоромец в Торонто да ми пише на личи и може да си организираме месечни/ тримесечни мероприятия.

Според мен тази тема ще се превьрне в бойно поле, защото веднага ще се появат няколко човека и ще ти обеснят как Северна Америка е място на простаците. Разбира се, както винаги, под култура ще се разбира само културата на белите хора и цитираните произведения и автори ще са само европейски. Сьс сигрност няма да става и дума за азиатско, африканско или арабско творчество, защото то едва ли сьществува в техните представи.

В заключение се надявам че някой ще прояви интерес кьм мойто преложение.
 

# 3
 • Мнения: 879
Мисля, че авторката е формулирала добре темата.

По-въпроса за що е култура: Няма най-добра и единствена дефиниция на термина!  Доколкото си спомням от далечен клас по антропология като undergrad, културните антрополози (тези, които изучават що е култура) дефинират култура не като понятия на изкуство, литература, или музика, но я базират във всекидненивните прояви на познание за обществото, норми на поведение, възгледи, и виждания по ежедневни проблеми. 

Нито една нация няма монолитна култура. По-скоро, има съб-култури във всяко общество, и тези съб-култури са формирани от социално-икономически статус, възраст, професия, и дори пол.  В моята работна среда, нормите за поведение са различни от тези в църквата, където ходя, и т.н.

Елитарната култура или изкуството е друг вид на "висока" култура. Всеки един от нас е участник в култура. Не всеки един от нас участва във форми на изкуството.   Да, разбира се, че в Северна Америка има култура и изкуство. Така поставен, въпросът няма друг отговор. Достъпа до изкуството за различните хора е различен, но това е така във всяка държава. 

# 4
 • Journeys end in lovers meeting.
 • Мнения: 3 036
що така анонимно?  Thinking коя Северна Америка? Ню Йорк, Бостън, Фриско, ЕЛ ЕЙ, Лас Вегас, Маями, Ванкувър, Калгари, Монтреал, Оттава, Торонто? малките градчета или типичните забутани селца из вътрешността? нали разбираш, че общо между тези места няма кой знае колко.
пък за това кой колко култури и видове изкуства познава... ами не е ли малко в стил "детската градина"? а ако знам много за арабската култура, но не понасям да ми противоречат, тогава културна ли съм? ако ходя по концерти в Канада, а в същото време лъжа по форумите и укривам данъци, културна ли съм? защото и двете версии са актуални.
а ако мога да ходя всеки уикенд на Бродуей, но се уригвам и прозявам със зейнала уста в лицето на събеседника, м?
а ако много искам да ходя по културни мероприятия, но не мога да се изразявам грамотно?

и така нататък, до следващата тема.

п.п. тези, които цитираме не-бели и не-европейски автори, печелим ли точки за култура?

# 5
 • USA
 • Мнения: 559
В моята Северна Америка, разбирай Ел Ей има много култура.  Laughing Както и да я дефинирам все ще си е много. Просто тук има от всичко за всеки.
Не се чувствам културно изолирана от света в никакъв случай, напротив имам чувството, че много малко се възползвам от културните мероприятия, които ме заобикалят отвсякъде, защото не мога да им насмогна, пък и човек има нужда и от чисто битова култура така да се каже.  Whistling
Допирът със звезди на изкуството от световна величина тук е много по-реалистичен ми се струва.
Но много ми липсва повече свободно време да се замисля културна ли съм или не?  Crazy

# 6
 • без обхват
 • Мнения: 5 746
Имаме приятели, които са за 2г. в Арканзас и наскоро се похвалиха ( с картичка), че са посетили музикален фестивал в друг щат.
Бяха много щастливи да разнообразят битието.  Те не са религиозни и е предизвикателство да намерят среда и събития извън случващото се в/чрез църквата.  Сигурно зависи къде си, с две думи.

# 7
 • Мнения: 1 783
Сигурно зависи къде си, с две думи.

Точно. Същото, както някой беше казал за Каспичан. От град до град има разлика и е излишно да се сравнява опита на някой от малък град в България отишъл в голям град в Северна Америка или обратното. Вариации по темата - бол.

# 8
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
Това ми е въпроса. Не съм компетентна, не мога да дам определение за "култура"; имам си мое виждане, но май се явявам силно некултурна според това, което прочетох в една друга тема, та ако има компетентни, моля да отговорят.
За мен култура е това, да бъдеш толерантен към другите и да уважаваш начина има на мислене/поведение - за мен, много важен елемент от човешката култура;
Да се интересуваш най-общо от музикални, театрални и др. прояви, да посещаваш музеи и архитектурни забележителности, защото ти доставят удоволствие (по-скоро елитарна култура или култура в тесен смисъл);
Да четеш книги и да можеш да разговаряш на абстрактни теми;

Все пак, културата не е жизнено необходима (справка - Maslow's Hierarchy of Needs & Grade 1 в канадските училища) и човек си позволява "култура", когато си е задоволил основните нужди.

хареса ми това , което си написала Peace

но толерантността според мен е преди културата и или я имаш, или я нямаш...е разбира се, може и да я изимитираш за пред някой си там, подобно на културата....
но мисля, че в постинга ти е леко премесено възпитанието като култура с придобитата култура, а те са две различни неща Peace

пп защо си анонимна и зашо питаш само за Северна Америка... останалите континенти застраховани с култура ли са? Thinking

# 9
 • Мнения: 3 452
За това бягам аз от некултурната пустиня, дето само някой концерт на Роби Уилямс или Аеросмит можеш да посетиш, преди или след изложението на фараонското изкуство и се засилвам поне през почивката на някоя постановка на Бродуей.  Mr. Green Разбивате ме с подобни теми, защо и какво си доказваме с тях?  Grinning

# 10
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
........ Разбивате ме с подобни теми, защо и какво си доказваме с тях?  Grinning

културата дееееееееееееееееее Crazy...как какво Mr. Green

 Wink

# 11
 • Journeys end in lovers meeting.
 • Мнения: 3 036
не е културно да се ходи в Куба в сезона на ураганите, когато цените са намалени  bowuu

# 12
 • Мнения: 871
хм, да не са почнали да раздават на затворничските надзирателки заплати от над сто хиляди  Mr. Green
Поне според сайта на Трезора, заплатата е шестнадесет долара и нещо на час, което е не повече от тридесет хиляди годишно  bowuu

А пък тези, които вземат сто и осемдесет хиляди, половината им отиват за данъци, а с другите пари едва ли ходят на почивка в Куба, където е всеизвестно, че е най-евтино, особено през лятото  Peace От една седмица дават по тукашната телевизия унищожителния ураган Fay в Куба  #2gunfire - 15 000 eвакуирани в Хавана само до сега и т.н.

Новините са от последните дни. Ти как изкара в Куба с този ураган  Crazy


http://www.euronews.net/en/article/18/08/2008/tropical-storm-fay-hits-cuba-coast/

http://www.foxnews.com/story/0,2933,405162,00.html

http://www.lefigaro.fr/international/2008/08/18/01003-20080818AR … tat-d-alerte-.php

http://www.ledevoir.com/2008/08/18/201910.html

Последна редакция: вт, 19 авг 2008, 19:07 от greendream

# 13
 • Мнения: 871
Да обобщим темата - в Америка култура няма!
Хайде всички на ваканцията в Куба  Joy Joy, упс, пардон, на Карибите  Peace

# 14
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 441
Я заровете малко томахавките....
темата е интересна.....За да си създадеш някакво мнение за това дали има или няма култура, трябва да посетиш Северна Америка.
Там нещата във всяко едно отношение са коренно различно и си мисля, че понеже ние сме израстнали с европейска култура,затова някои от нас отричат северноамериканската или просто не я разбират (като мен). Аз съм по традиционните неща и експериментите,които се правят в Америка не ми допадат, но те бавно навлизат и тук ( преди години майка ми беше преводачка на една група за театър-танц. Беше нещо невиждано тук в далечната 1991 и публиката ги отрече. Днес някои групи в България, представят абсолютно същото и ги аплодират).

п.с. Не съм от фен клуба на М.К., но доста често разсъжденията са й доста добри и интелигентни. Темпераментният начин на изразяване идва в повече, но всеки си има по нещо.....

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт