Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте, майки!
Живея в чужбина от 10-тина години и все се чудя да се връщаме ли със съпруга ми, кога да го направим? Сега, след като си родихме една малка и невероятна принцеса, се замислям все по-често дали не е грешка да я отглеждам тук, а не в Б-я? Какво мислите за условията, здравеопазването, безопасността и училищната система в Б-я в деншно време?
Благодаря ви!

# 1
 • Мнения: 2 675
Аз мисля,че всяка една жена   отглеждаща  си детето в България трябва да получава  златен медал-24 карата  и в никакъв случай по-малко.

# 2
 • Мнения: 1 671
Здравей.

Направо уби змея с тези въпроси   Laughing
Колкото потребители, толкова и мнения ще чуеш.

Ако не можеш да вземеш решение окончателно,
грабвайте транспорта и си елате временно.
За шест мецеса, година...

Пък ако не ви хареса, бегом обратно.

# 3
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 479
зависи от доходите които бихте получавали и стандарта на който сте свикнали в щатите.

Последна редакция: вт, 05 авг 2008, 08:01 от Labrador

# 4
 • ...au bord de la mer
 • Мнения: 1 156
След акто обмисляте завърщане,значи сте си направили сметка и се предполага, че стандартът на живот,който сте имали в Америка ще е еднакъв на този в България. Общо взето това е рашаващото в случая. Ако имате нормални доходи ще може да си позволите и хубаво жилище в сравнително спокоен квартал,и хубава детска градинна и качествено здравеоопазване.

# 5
 • Ямбол
 • Мнения: 22 924
Какво мислите за условията, здравеопазването, безопасността и училищната система в Б-я в деншно време?

-  условията - до голяма степен си ги определяме ние, в такъв случай - няма значение дали в България(колко по-добре изглежда името на родината ми изписано цялото) или другаде.
 -  здравеопазването - късмет, ако попаднете на добър личен лекар като нашия, а той е в България(пак не ме домързя да го напиша цялото име), значи все още има и други като нея(лекаря).
 -  безопасността - тук в провинцията е малко по-добра, но предполагам, че не е по-зле от САЩ, само предполагам.
 -  училищната система - тук вече е зле и няма изгледи скоро да се подобри.

# 6
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Като живяла и на двете места - моето мнение е - стой си там където си и хич не мърдай.
Специално по отношение на отглеждането на децата.
Условията - искам да ти снимам една детска площадка или зоологическа градина или парк, дори най-хубавия, за да онагледя как точно са условията.
Здравеопазването - нямам много спомен, защото не съм имала здравословни проблеми в щатите, но по спомен като съм придружвала родители при педиатри, до ден днешен ми се е запаметила в главата една чакалня, която беше по-голяма и по-оборудвана от собствения ми детски център. Това за чакалнята на обикновено джипи, искам да видиш на нашето. А, и отношението - това е съвсем друга тема. Като качество не мога да твърдя.
Безопасността и училищната система - ходила съм на училище и в двете държави - 10 години тук и около 2 в САЩ. Мога много да напиша, но ще кажа само, че всичко, което съм учила там го помня много по-добре от 10 години, изсипвана ми с кофи информация тук. После нека са тъпи американците. Докато нашето образование е от всичко по много и накрая нищо.

Разбира се, моето мнение е пристрастно, очевадно е.
И наблюденията ми от САЩ от преди повече от 10 години, говорила със си с хора, които си отиват и идват постоянно, освен повечето чужденци не знам друго да се е променило.
Лично ако зависеше от мен - бих си живяла там и гледала спокойно децата в някоя къща с голям и хубав двор, на спокойно място. Само че не мога да убедя мъжа ми, затова си седя тука и се опитвам да променя нещо, точно за децата, и не само моите.

# 7
 • Мнения: 18 788
Направо не знам от къде да започна...най- добре си стой там, по отношение на децата България няма никакво предимство . Не знам какво би те накарало да се върнеш, освен носталгията.

# 8
 • София
 • Мнения: 9 006
Нямам база за сравнение, защото не съм отглеждала деца в чужбина. Сигурно има и по-добри места от България, но аз си се чувствам добре тук.

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 227
И аз нямам база за сравнение,но що се отнася до грижата за децата,доколкото съм чувала-там е много по-добре от тук. Tired

# 10
 • Мнения: 1 568
Здравейте, майки!
Живея в чужбина от 10-тина години и все се чудя да се връщаме ли със съпруга ми, кога да го направим? Сега, след като си родихме една малка и невероятна принцеса, се замислям все по-често дали не е грешка да я отглеждам тук, а не в Б-я? Какво мислите за условията, здравеопазването, безопасността и училищната система в Б-я в деншно време?
Благодаря ви!


Не се връщайте!В името на децата! Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 15 234
Много е просто - върни се за малко и обиколи институциите и разпитай - детска градина, поликлиника и т.н.
И града и квартала, където мислите да се заселите.
Ако ти понесе - връщай се.
Ако не - бегом обратно.

# 12
 • Мнения: 8 389
Не, че нещо, ама аз не бих се върнала. Стандарт, стандарт - изровени пътища, некадърни лекари, които не носят отговорност за действията си, образователна система пред абсолютния срив. Каквито и доходи да имаш, в каквато и къща да живееш тези неща са еднакви за всички, за съжаление. Това биха били моите доводи... Но най-добре елате временно и се убедете сами в това, но обективно, не под влиянието на носталгия или излишен патриотизъм.

# 13
 • Мнения: 7 604
Какво мислите за условията, здравеопазването, безопасността и училищната система в Б-я в деншно време?

Като се появят ще ти кажа какво ми е мнението

# 14
 • Мнения: 184
Близо 7 000 души годишно умират поради ниско качество на здравното обслужване в България, а 26% от изписаните от болниците пациенти се връщат в тях след месец. Това сочат данните от проучване по проект "Подобряване на практиките, свързани с насочвания от извънболничната помощ за болнично лечение", представено във вторник. От общо 21 095 смъртни случаи през 2007 г., 6954 или 33 процента от тях са били предотвратими, сочи проучването. През миналата година средно един от всеки пет българи е влязъл в болница, а 104 851 хоспитализации са били предотвратими, което е 8.4% от общия им брой. Данните сочат, че хоспитализациите са нараснали до над средния брой за ЕС през 2004 година и днес са значително повече от броя в страните от Централна и Източна Европа.

Според проучването, българите масово заобикалят джипита и специалисти и директно влизат в болница през спешнте отделения. Със заобикалянето на опбщопрактикуващите лекари се спестява време и такса за посещение и през миналата година 14.6% от пациентите са приети в болница именно през спешните отделения. През 2007 г. 22.4 на сто от посетилите общопрактикуващи лекари пациенти са били насочени към специалист, в т.ч. в доболничния сектор, и 2 % към болничния сектор.

През миналата година 93 % от пациентите са изписани възстановени или напускат напълно здрави болниците, но по някаква причина 26 на сто от тях са се върнали обратно в 30-дневен срок. В същото време много малко от болничните приеми са планови. През 2007 г. едва около половината от общия брой приеми са планови, а 49.3% са по спешност. За сравнение във Великобритания около 80% от приемите са планови.

Болничните разходи от 2001 г. до 2007 г. се увеличават, превишавайки ръста на БВП с около 9:1, сочи още изследването. Има тенденция на нарастване на средния разход за хоспитализация от около 106 лв. през 2000 г. до близо 443 лв през 2007 г. В същото време половината от бюджета на НЗОК се използва само за 5% от пациентите в България.


http://www.mediapool.bg/show/?storyid=139576

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт