Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 51 отговора

Journeys end in lovers meeting.

Мнения: 3 036
здравейте, момичета. искаме да си направим лютеница и кьопоолу в буркани, защото няма откъде да си купим. ще съм благодарна да ми дадете рецепти за лютеница, по възможност по-лесни, нямаме кой знае колко време, а и не сме правили никога. вадила съм си няколко рецепти, но са с някакви подправки странни  newsm78 искаме да си направим от най-традиционната домашна лютеница, която е малко по-едра като консистенция. иска ми се да разбера и от конкретните количества зеленчуци колко буркана горе-долу излизат, защото в рецептите, които имам не пише, а пък да знаем колко зеленчуци да купим.
също и за кьопоолу - аз знам как се прави и правя често, но за буркани готово ли се затваря или само зеленчуците печени и овкусени?
предварително ви благодаря   bouquet
Цитирай


Мнения: 8 592
Аз правя тази ЛЮТЕНИЦА ПО СТУДЕН НАЧИН /от нета е, но много я харесахме вкъщи/

Ивелина Станчева, 41 г., Шумен | 2007-09-25

Текста е на авторката:

Цитат
Рецептата е много сполучлива. Преди 2-3 год. един колега донесе в службата едно бурканче лютеница по тази рецепта. На всички много ни хареса. Оттогава лютеница приготвям само по този начин. Отървах се от досадното бъркане и висене до огъня.

Продукти:
5 кг червени капии – печени, обелени
2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
2, 5 кг моркови – сварени
1 пакетче смлян черен пипер
1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
1/2 л сгорещено олио
сол около 50 г

Приготвяне:
Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин
.


Не е гладка на консистенция, но през зимата като пъхнеш пасатора в бурканчето и става като купешките на вид . А на вкус е чудесна.

Другата рецепта е на Вела, също много вкусна:

ЛЮТЕНИЦА / ВЕЛА/
10 кг. червени чушки
5 бур. от старата лютеница с доматено пюре
1 ч.ч. оцет
1 ч.ч. захар или мед
1 гл. чесън- може и повече
1 литър олио
сол на вкус
Чушките се изчистват от семките, пекат, белят се и после се смилат с машинка за кайма. Разбъркват се с останалите продукти на огън, докато поеме олиото. Пасирам с пасатор. Черен пипер и кимион не слагам заради децата. Преобладава чушката и на нас затова тази рецепта ни харесва.

Бурканите се варят 10 мин.
Цитирай

Journeys end in lovers meeting.

Мнения: 3 036
много ти благодаря!   bouquet тази студената май е точно като за нас... ти правила ли си я, да ми кажеш горе-долу колко буркана излизат от една доза? ако са малко, да правим две-три дози  newsm78

а, и за стерилизацията да питам, защото сме пълни лаици  Embarassed бурканите как се варят, обръщат ли се с капачката надолу или това е след като се извадят от тенджерата?
Цитирай


Мнения: 8 592
За броя бурканчета не съм много сигурна, нещо 18 ми се върти в главата, признавам си не помня точно. Използвам старите бурканчета за сладко и лютеница, ако ги помниш, не тези малките от по 330 гр. в които сега я продават по магазините. Миналата година направих една доза за проба и сега сме решили, че ще правим повече. Така че, ако искаш пробвай една доза, виж дали ще ви хареса, пък после още може да направиш - бърза е. Бурканите ги редя на два реда, майка ми има един котел за тая цел, с капачките нагоре, водата ги залива,  и като ги извадим, ги обръщам надолу с капачките докато изстинат.
Цитирай

Journeys end in lovers meeting.

Мнения: 3 036
пак благодаря  Very Happy ще пробвам още другия уикенд. ако ни хареса, ще направим повече, докато е по-топло и можем на двора да свършим работата. сещам се за бурканите, ама тук са все големи - около 730-750 мл, та явно две-три дози ще извъртим.  Laughing
Цитирай

Journeys end in lovers meeting.

Мнения: 3 036
моля, някой ако знае за кьопоолуто - как се затваря, да помага, благодаря   bouquet
Цитирай


Мнения: 8 592
моля, някой ако знае за кьопоолуто - как се затваря, да помага, благодаря   bouquet

simplyaven, виж тоя пост, така го правеха и вкъщи. Не си спомням да е затваряно готово в буркани. Което не значи, че някъде не го затварят в готов вид. newsm78.
Цитирай

Въпрос на гледна точка...

Мнения: 865
labrex ,

И аз ще се възползвам от рецептата.

Благодаря  bouquet
Цитирай


Мнения: 8 592
labrex ,

И аз ще се възползвам от рецептата.

Благодаря  bouquet

ГрАдАцИя, предполагам, става въпрос за  лютеницата без пържене? Опитай с една доза, за да видиш дали ще ви хареса, има хора си харесват добре изпържената лютеница. Вкусове разни, въпреки че аз не намирам някаква разлика.
Цитирай

Въпрос на гледна точка...

Мнения: 865
Да ти кажа, от години не съм правила. Купуваме.

Имам желание да направя, но с тези малки деца..., пък пържене, пък незнам какво Tired

Точно това ми допада, че е бърза и няма много туткане.

Щом и ти казваш, че няма и голяма разлика във вкуса.

По постовете ти съм останала с впечатление, че си голям кулинар  chef и сме останали очаровани от доста твои рецепти, така че Hug
Цитирай


Мнения: 8 592
ГрАдАцИя, бБлагодаря ти, далече съм от големите кулинари, по скоро имам усет към нещата, които се получават - според една моя приятелка. Very Happy Аз също доста години купувах, но понеже попадах и на разни боклучиви, реших да си направя малко домашна. И толкова я харесаха вкъщи и родата също, че тая година ще я правят всички. Случайно попаднах на рецептата, и чушки хубави нямаше вече на пазара, правихме я в един дъжд, но пък страшно я харесахме. Та затова тая година ще правя повече като количество.
Цитирай

Journeys end in lovers meeting.

Мнения: 3 036
labrex , винаги отзивчива   bouquet нагласила съм домочадието да правим лютеницата този уикенд - първа доза за проба  Very Happy бебето ще го центрирам да бели чушки  Laughing сега отивам да чета за кьопоолуто, много благодаря  Hug

вече ми се дояде и кьопоолу, това ще е, ще затваряме  Mr. Green рецептата е супер, ще стерилизирам само и дано се получи.
Цитирай

София

Мнения: 1 075
 Аз правя студената лютеница без патладжани и моркови,само с печени чушки и доматено пюре.


 Кьопоолу
В буркани редя парчета от изпечени и обелени патладфани,печена чушка и дебел резен домат,прибавям сол и магданоз.Варя 20 мин. и при отваряне пасирам.


 Мързелива лютеница.


 В тенджера варя криви и дребни чушки. Смилам. Прибавям доматено пюре,отделно сварено или готово от магазина,сол,магданоз. Насипвам в буркани ,каквито има и варя пак 20 мин.Тази лютеница е малко люспеста,но ака при консумация се пасира не се усеща.  chef
Цитирай

Journeys end in lovers meeting.

Мнения: 3 036
благодаря, Шпунц   bouquet и твоето кьопоолу ще се пробва  Hug виж, за лютеницата май ще си сложа аз и патладжан, и морков, че сме откачили на тема "бабината лютеница". кой каквото си няма...  Laughing
Цитирай


Мнения: 951
simplyaven - рецептата за лютеница не я помня, но ще потърся. Аз се включвам заради кьопоолуто. Миналата зима реших да пробвам като замразя във фризера. В торбичка слагах 2-3 изпечени и обелени патладжана, почистени от дръжката, няколко опечени и обелени чушки и 1-2 почистени и обелени домата - срязани на половина. Зимата си вадех торбичка с кьопоолу и като се размразеше само пасирах, добавях счукан чесън и подправки на вкус. Все едно току що си го приготвил.
Тази година пак ще заредя фризера.  Laughing
« Последна редакция: пт, 08 авг 2008, 03:11 от Ralfieta »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 51 отговора