Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора

гр.София

Мнения: 190
Искам да направя парена туршия ,но никога не съм слагала.Кажете рецепта и кога трябва да я направя.В бидон колко да е голям ,колко кг.зеленчуци.Много благодаря момичета.
Цитирай


Мнения: 310
Аз преди правих такава, но не парена и това беше към края на август.
Нареждаш каквито искаш зеленчуци - зелени домати, динчета, чушки /от тези белите/, карфиол, моркови задължително. Затискаш с венец от лозови пръчки. Измерваш колко вода ще поеме, след това я изливаш обратно в кофата и я разделяш на две. В едната част слагаш сол и бъркаш за да се стопи. После пробваш с прясно яйце за соленост. То трябва да се показва колкото 5 стотинки. Изливаш обратно двете води и слагаш на тъмно /в маза/. От време на време се преточва или продухва.
Аз от тази туршия ядях сам динчетата, докато я правех де, вече не се занимавам, но и те бяха много вкусни.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 477
В тази жега туршия в бидон няма да оцелее, освен ако не искаш да я наблъскаш с консерванти.
Или стерилизираш в буркани, или чакаш да захладнее.  Peace
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
О, парена туршия си правим често. Нямам никаква зависимост от сезоните или температурите навън. Така или иначе за в чужбина това е май единствената туршия, която винаги става  Very Happy
Рецептата ни е:

За 8кг зеленчуци (слагаме карфиол, чушки, моркови, зеле, съвсем малко целина и чесън):

2л вода
1л оцет
200гр сол
500гр захар
400гр олио
черен пипер на зърна

Кипва се цялата смес и веднага се заливат зеленчуците, затискат се да са под течността с чиния, захлупва се с капак и се оставя така на стайна или хладна Т за 2 седмици.
Цитирай


Мнения: 8 581
 Блонди, а трайна ли е тая туршия или трябва веднага да се яде след двете седмици?
Цитирай

до езерото

Мнения: 134
В тази жега туршия в бидон няма да оцелее, освен ако не искаш да я наблъскаш с консерванти.
Или стерилизираш в буркани, или чакаш да захладнее.  Peace
Ето защо ми се скапаха краставичките. Вече ще имам едно наум.
Цитирай

гр.София

Мнения: 190
Момичета не ме разбрахте ,нямам намерение да слагам сега ,а есента .Питах кога точно се слага за зимата да не изпусна зеленчуците.Исках да ми кажете в малко бидонче колко зеленчуци се слага и колко марината.
Цитирай

гр. Козлодуй

Мнения: 203
Някой правил ли е туршия от малки червени доматки - т.н. "сливки". Като дете съм яла такава - само целите доматки и нищо друго, обаче не знам как се приготвя. В момента имам доста такива доматки и се чудя какво да им правя ... Ако някой знае рецептата моля да ми я каже Smile
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Блонди, а трайна ли е тая туршия или трябва веднага да се яде след двете седмици?

О, не, трайна е, особено ако я държиш на хладно - балкон, хладилник... може да стои около два месеца, след това започва леко да се лигави и става по-киселка, но пак става, де. Ние затова си правим по една тенджера, за да не стои голямо количество дълго време.  Smile
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 949
Блонди, много благодаря   bouquet Точно някаква леснотия търсех Wink Ще се пробва задължително  Peace
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
А знае ли някой как се прави туршийка, ама като купешката.....дето я продават насипно в торбички..... newsm78
Извинявам се за спама но да не отварям нова тема........ Praynig
Цитирай


Мнения: 310
А знае ли някой как се прави туршийка, ама като купешката.....дето я продават насипно в торбички..... newsm78
Извинявам се за спама но да не отварям нова тема........ Praynig

Ами точно както съм я описала по-горе, само мисля, че слагат копър и повече сол.
Цитирай


Мнения: 577
Цоп при вас.Миналата година правих,тази година ще се пробвам пак.Само да ви почета малко.   Hug
Цитирай


Мнения: 161
Миналата година ядох една туршийка, зеленчуците хрупкави.Мммм, чудна.
Мацката ми каза, че е царска туршия.
Като завирала марината, слагала аспирин, затваряла
и е готова. Без допълнително заваряване на бурканите.
Някой да има тази рецепта.
Моля, да споделите дали наистина зеленчуците стават хрупкави, рлс!
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Миналата година ядох една туршийка, зеленчуците хрупкави.Мммм, чудна.
Мацката ми каза, че е царска туршия.
Като завирала марината, слагала аспирин, затваряла
и е готова. Без допълнително заваряване на бурканите.
Някой да има тази рецепта.
Моля, да споделите дали наистина зеленчуците стават хрупкави, рлс!
Писах ти в другата тема за царската туршия....Така става хрупкава.Гаранция!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора