Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 6 авг. 2008, 16:00 ч.

Туршия.

  • 43 660
  • 67
  •   1
Отговори
  • гр.София
  • Мнения: 190
Искам да направя парена туршия ,но никога не съм слагала.Кажете рецепта и кога трябва да я направя.В бидон колко да е голям ,колко кг.зеленчуци.Много благодаря момичета.

# 1
  • Мнения: 311
Аз преди правих такава, но не парена и това беше към края на август.
Нареждаш каквито искаш зеленчуци - зелени домати, динчета, чушки /от тези белите/, карфиол, моркови задължително. Затискаш с венец от лозови пръчки. Измерваш колко вода ще поеме, след това я изливаш обратно в кофата и я разделяш на две. В едната част слагаш сол и бъркаш за да се стопи. После пробваш с прясно яйце за соленост. То трябва да се показва колкото 5 стотинки. Изливаш обратно двете води и слагаш на тъмно /в маза/. От време на време се преточва или продухва.
Аз от тази туршия ядях сам динчетата, докато я правех де, вече не се занимавам, но и те бяха много вкусни.

# 2
  • Мнения: 14 970
В тази жега туршия в бидон няма да оцелее, освен ако не искаш да я наблъскаш с консерванти.
Или стерилизираш в буркани, или чакаш да захладнее.  Peace

# 3
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 525
О, парена туршия си правим често. Нямам никаква зависимост от сезоните или температурите навън. Така или иначе за в чужбина това е май единствената туршия, която винаги става  Grinning
Рецептата ни е:

За 8кг зеленчуци (слагаме карфиол, чушки, моркови, зеле, съвсем малко целина и чесън):

2л вода
1л оцет
200гр сол
500гр захар
400гр олио
черен пипер на зърна

Кипва се цялата смес и веднага се заливат зеленчуците, затискат се да са под течността с чиния, захлупва се с капак и се оставя така на стайна или хладна Т за 2 седмици.

# 4
  • Мнения: 11 240
 Блонди, а трайна ли е тая туршия или трябва веднага да се яде след двете седмици?

# 5
  • до езерото
  • Мнения: 134
В тази жега туршия в бидон няма да оцелее, освен ако не искаш да я наблъскаш с консерванти.
Или стерилизираш в буркани, или чакаш да захладнее.  Peace
Ето защо ми се скапаха краставичките. Вече ще имам едно наум.

# 6
  • гр.София
  • Мнения: 190
Момичета не ме разбрахте ,нямам намерение да слагам сега ,а есента .Питах кога точно се слага за зимата да не изпусна зеленчуците.Исках да ми кажете в малко бидонче колко зеленчуци се слага и колко марината.

# 7
  • гр. Козлодуй
  • Мнения: 203
Някой правил ли е туршия от малки червени доматки - т.н. "сливки". Като дете съм яла такава - само целите доматки и нищо друго, обаче не знам как се приготвя. В момента имам доста такива доматки и се чудя какво да им правя ... Ако някой знае рецептата моля да ми я каже Simple Smile

# 8
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 525
Блонди, а трайна ли е тая туршия или трябва веднага да се яде след двете седмици?

О, не, трайна е, особено ако я държиш на хладно - балкон, хладилник... може да стои около два месеца, след това започва леко да се лигави и става по-киселка, но пак става, де. Ние затова си правим по една тенджера, за да не стои голямо количество дълго време.  Simple Smile

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 1 949
Блонди, много благодаря   bouquet Точно някаква леснотия търсех Wink Ще се пробва задължително  Peace

# 10
  • гр.Варна
  • Мнения: 1 425
А знае ли някой как се прави туршийка, ама като купешката.....дето я продават насипно в торбички..... newsm78
Извинявам се за спама но да не отварям нова тема........ Praynig

# 11
  • Мнения: 311
А знае ли някой как се прави туршийка, ама като купешката.....дето я продават насипно в торбички..... newsm78
Извинявам се за спама но да не отварям нова тема........ Praynig

Ами точно както съм я описала по-горе, само мисля, че слагат копър и повече сол.

# 12
  • Мнения: 577
Цоп при вас.Миналата година правих,тази година ще се пробвам пак.Само да ви почета малко.   Hug

# 13
  • Мнения: 161
Миналата година ядох една туршийка, зеленчуците хрупкави.Мммм, чудна.
Мацката ми каза, че е царска туршия.
Като завирала марината, слагала аспирин, затваряла
и е готова. Без допълнително заваряване на бурканите.
Някой да има тази рецепта.
Моля, да споделите дали наистина зеленчуците стават хрупкави, рлс!

# 14
  • София
  • Мнения: 5 001
Миналата година ядох една туршийка, зеленчуците хрупкави.Мммм, чудна.
Мацката ми каза, че е царска туршия.
Като завирала марината, слагала аспирин, затваряла
и е готова. Без допълнително заваряване на бурканите.
Някой да има тази рецепта.
Моля, да споделите дали наистина зеленчуците стават хрупкави, рлс!
Писах ти в другата тема за царската туршия....Така става хрупкава.Гаранция!

# 15
Блонди, а трайна ли е тая туршия или трябва веднага да се яде след двете седмици?

О, не, трайна е, особено ако я държиш на хладно - балкон, хладилник... може да стои около два месеца, след това започва леко да се лигави и става по-киселка, но пак става, де. Ние затова си правим по една тенджера, за да не стои голямо количество дълго време.  Simple Smile

Аз също ще пробвам този вариант

# 16
  • варна
  • Мнения: 229
 Peace

# 17
  • София
  • Мнения: 3 435
Блонди, записвам си твоята рецепта. Peace До сега само сурова туршия съм слагала.

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 2 158
Блонди И аз записвам рецептата, но все пак тази туршия не може ли да се консервира в буркани.Нещо нямам условия да ми стои по съдове , та на студено , по бълкони ... Embarassed Embarassed Embarassed

# 19
  • София
  • Мнения: 3 435
Блонди, направих една тенджерка с туршия по твоята рецепта, ще видя какъв е резултата след две седмици. Peace
Само да те питам, разбърква ли се от време на време или се оставя така. Thinking

# 20
  • София
  • Мнения: 3 435
Блонди, благодаря за рецептата, туршията е готова вече и хапваме. Страхотна е!  bouquet

# 21
  • Мнения: 951
Парена трушия съм похапвала само на гости. Ние правим сурова. Сега след като Блонди   bouquet даде рецептата, мисля и аз да пробвам с малко количество. А като чета коментарите на geleva май не е нужно да се чакат двете седмици  Wink

# 22
  • София
  • Мнения: 3 435
При мен за пет дни, стана готова. Страхотна е, снощи на два пъти слагах, не можеш да спреш да я ядеш.  Блонди, благодарности и от мъжа ми.   bouquet
Днес взех още продукти, ще слагам пак.  Simple Smile

# 23
  • Мнения: 38
Вчера и аз правих парена туршия.Най-хубавото  е,че може да се хапва от нея на същия ден.
Направих я в 9л. пластмасова кофа.Снощи я опитахме и е много вкусна.
Продукти:
4кг.червени чушки,2кг. зеле,1кг. моркови(аз сложих и една глава карфиол)
За марината:
1 бут.оцет 700мл.(аз сложих 1л.),250гр.захар,250мл.олио,100гр.сол,ч.пипер,чесън,даф.лист

Марината се чака да заври и се потапят за малко чушките и морковите(може цели или вече нарязани).Зелето се реже наситно(като за салата) и после се омешва с вече попарените моркови и чушки(карфиол по желание).След като изстине марината, се добавят 6 аспирина (аз сложих 10 за по-сигурно) и се заливат обърканите зеленчуци.Ако обичате по-кисело или по- солено, не е проблем да добавите след това сол или оцет.
Да ви е сладко!

# 24
  • къде ли не
  • Мнения: 774
geleva, видях я твоята туршия по рецептата на Блонди. Много апетитно изглежда! Зариби ме и мене! Другата седмица ще я правя.  bouquet

Ти къде я държа и разбърква ли я?

# 25
  • София
  • Мнения: 3 435
yagodka , туршията я направих в една тенджера и я държах на кухненския шкаф, като стана готова в хладилника.  Hug Сега съм заредила и едно малко бидонче, което съм сложила до хладилника. Peace

# 26
  • къде ли не
  • Мнения: 774
geleva, благодаря ти, че сподели опит!  bouquet Следващата седмица ще я правя, но като за начало с половин доза, че нямам толкова голям съд. Ако стане ще се снабдя с по-голям. Grinning

# 27
  • София
  • Мнения: 3 435
Забравих да пиша, не съм я разбърквала, само от време на време отварях капака и притисках чинията надолу, да няма продукти на повърхността.  Peace И опитвах дали е готова.  Laughing

# 28
  • къде ли не
  • Мнения: 774
Да, и аз ще опитвам често-често... Нямам търпение... Laughing

# 29
  • БУРГАС
  • Мнения: 229
А моята туршия която правя рецептата я имам от вестник за дома и я правя всяка година
в 3 л буркан надъното се слагат;
25с.л..или1 ч.ч. оцет
3 с.л. сол
4 с.л.захар
5 аспирина
магданоз,керевиз,копър придават много добър вкус на туршията и зеленчуците,зелени доматчета ,моркови,цветно зеле,зелени и червени пиперки по дребни,обикновено зеле,краставички;чесън
Накрая се залива с гореща вода слага се капачката и се обръща буркана за 12 часа,следващите няколко дни  се обръща по 1-2 пъти много е трайна

# 30
  • Габрово
  • Мнения: 3 036
Моята туршия е подобна.
Единствената разлика е че не я затискам.
8 кг зеленчуци:
зеле,моркови,червени чушки,карфиол,всичко нарязано в бидонче.
Общото количество е 8 кг,но аз имам предпочитания към морков и карфиол,
затова слагам повече от тях ,а намалям зелето.
Чушките и карфиола не омекват ,а си остават хрупкави.
Следните продукти ги слагам в тенджера и като заври ,заливам продуктите.
Слагат се 4 чаени чаши оцет;
4 чаени чаши захар
1 чаена чаша олио;
8 чаени чаши вода(студена)
1 чаена чаша едра морска сол;
8 аспирина

# 31
  • София
  • Мнения: 299
Здравейте! Зарибихте ме и мен с тези туршии. Много ме изкушава тази, на Блонди, но имам въпрос към тези, които са я правили: може ли да стане без олио?

# 32
  • София
  • Мнения: 10 861
desi_minkova, geleva, Блонди понеже рецептите ви са подобни, искам да питам може ли да се сложи за съхранение в пластмасови кутии?
Нямам бидони или кофи за тази цел, мисля, че в кутии би трябвало да стане, нали?

# 33
  • къде ли не
  • Мнения: 774
Блонди, хиляди благодарности за рецептата за туршията. Стана много хубава!  bouquet

# 34
  • София
  • Мнения: 10 861
О, парена туршия си правим често. Нямам никаква зависимост от сезоните или температурите навън. Така или иначе за в чужбина това е май единствената туршия, която винаги става  Grinning
Рецептата ни е:

За 8кг зеленчуци (слагаме карфиол, чушки, моркови, зеле, съвсем малко целина и чесън):

2л вода
1л оцет
200гр сол
500гр захар
400гр олио
черен пипер на зърна

Кипва се цялата смес и веднага се заливат зеленчуците, затискат се да са под течността с чиния, захлупва се с капак и се оставя така на стайна или хладна Т за 2 седмици.



Да припомня страхотната туршийка на Блонди   bouquet
И да питам, ако я стерилизирам в буркани дали ще издържи през цялата зима?

# 35
  • Мнения: 577
Ехехехе   bouquet Възроди се темата точно след една година.
Аз ще направя туршията на Мастерче  Wink

ЦАРСКА ТУРШИЯ
Дозировката е за компотен буркан:
2 аспирина,2 с.л. захар,1 с.л. с връх морска сол,8 с.л. оцет.

В бурканите на дъното се слагат аспирина,захарта,солта,оцета.После се натъпкват колкото може по-плътно,камби(нарязани без семките),моркови,карфиол,обелени скилидки чесън,листа целина.
Слага се да заври вода и се налива през фуния(зада не се спука стъклото),затваря се с капачката и се обръща.За 24ч. се обръщат веднъж с капачката нагоре,веднъж надолу.Това се прави 1 седмица.После се прибират на хладно и това е.
 Туршията е трайна и остава хрупкава.

# 36
  • София
  • Мнения: 10 861
Хихихи, наистина е след точно една година, странно съвпадение  Heart Eyes

Аз я направих на Мастерче, много е хубава!!!   bouquet
Сега ще направя и от на Блонди, защото е малко по-различна и също страхотна  Peace

# 37
  • в чужда къща
  • Мнения: 767
И аз да благодаря на Мастерчето за страхотната рецепта!  bouquet
Правя вече два пъти от нея, а зарибих и квартала Mr. Green.

# 38
  • Мнения: 2 173
Моята туршия е подобна.
Единствената разлика е че не я затискам.
8 кг зеленчуци:
зеле,моркови,червени чушки,карфиол,всичко нарязано в бидонче.
Общото количество е 8 кг,но аз имам предпочитания към морков и карфиол,
затова слагам повече от тях ,а намалям зелето.
Чушките и карфиола не омекват ,а си остават хрупкави.
Следните продукти ги слагам в тенджера и като заври ,заливам продуктите.
Слагат се 4 чаени чаши оцет;
4 чаени чаши захар
1 чаена чаша олио;
8 чаени чаши вода(студена)
1 чаена чаша едра морска сол;
8 аспирина
desi,разликата с рецептата на  Блонди е в аспирините.Те за какво се слагат:за по-голяма трайност или за да бъдат по-хрупкави зеленчуците?

# 39
  • Мнения: 1 798
Днес направих тази на esy - http://vkusnoikrasivo.com/recepy/786/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0 … D1%88%D0%B8%D1%8F
Благодаря и за рецептата   bouquet

# 40
  • София
  • Мнения: 1 310
Благодаря и аз за доверието! Hug
Още утре можете да я пробвате, аз я започнах на другия ден и  беше супер, а вече почти свършва и трябва нова доза Embarassed

# 41
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 4 558
Запис да следя темата  bouquet

# 42
  • София
  • Мнения: 5 001
petu6ka63 , Вивиан ,Жу  Hug Hug Hug Hug
Благодаря ви момичета за доверието!  bowuu

# 43
  • в чужда къща
  • Мнения: 767
petu6ka63 , Вивиан ,Жу  Hug Hug Hug Hug
Благодаря ви момичета за доверието!  bowuu

Кво доверие, кви 5 лв, ние сме така пристрастени към твоята трушия, че въпреки 15 -те буркана, сме силно притеснени, че скоро ще свършат Sick! Утре ще правя още, но колкото и да са, няма да ни стигнат Mr. Green
Честно, TheNMaster, по-хубава трушийка не съм правила и яла newsm10. А от моят мъж  newsm20.

# 44
  • españa
  • Мнения: 157
аз също искам да благодаря на Блонди за 4удесната рецепта   bouquet  bouquetМиналата зима я правих през седмица,малко да захладнее и я по4вам пак 

# 45
  • София
  • Мнения: 10 861
petu6ka63 , Вивиан ,Жу  Hug Hug Hug Hug
Благодаря ви момичета за доверието!  bowuu

Кво доверие, кви 5 лв, ние сме така пристрастени към твоята трушия, че въпреки 15 -те буркана, сме силно притеснени, че скоро ще свършат Sick! Утре ще правя още, но колкото и да са, няма да ни стигнат Mr. Green
Честно, TheNMaster, по-хубава трушийка не съм правила и яла newsm10. А от моят мъж  newsm20.

Аз пък вече адаптирах рецептата, като я прилагам за изостанали в хладилника зеленчуци  Laughing
Например преди няколко дни сложих само карфиол, който ми беше заседял от няколко дни. Без аспирин, за краткослочно ядене  Heart Eyes  Наистина страхотна и лесна туршийка!!!
Местерче  Hug Hug Hug

# 46
  • София
  • Мнения: 367
Правя вече две тенджери по рецептата на Блонди. Изключително съм доволна - става за 1 ден, изяжда се за два дена, черпих и гости - всички са доволни.

# 47
Мариновани камби 1dating
 smile3523
5кг.-камби
1кг.-моркови
1-връзка магданоз
1-бутилка винен оцет
500гр.-вода
1ч.ч.-сол
1ч.ч.-захар
1ч.ч.-олио
4-глави лук
4-глави чесън
2-пакета черен пипер на зърна
15-аспирина
- Кабите се режат на четири
- Лукът се реже на кръгчета
- Чесъна на скилидки
- Морковът на кръгчета
Всичко се обърква заедно в по дълбока тенджера.До престои една вечер.След това се пълнят в буркани и със саламурата се долива.Запечатва се.Оставя се на Слънце (аз ги слагам на терасата).Ивсеки ден се обръщат с капачката на долу и на горе.Около една седмица.
Това е нашата семейна туршия.Останала от баба ми, newsm20и става много сполучлива.Страхотно мезе за ракийка ! Мисля,че ще Ви е от полза.Опитайте ! newsm10

# 48
  • Мнения: 577
Аз съм готова с първите шест  буркана   eat
Трябва да направя още. Колко е карфиола при вас?Тук в Пловдив най-евтиния го намерих на 1.50 /кг.

# 49
  • София
  • Мнения: 10 861
При нас е 1,20 лв. Ама преди няколко дни, събота и неделя - не съм минавала през пазара.

# 50
  • в чужда къща
  • Мнения: 767
При нас е 80 ст. Grinning

# 51
  • София
  • Мнения: 10 861
При нас е 1,20 лв. Ама преди няколко дни, събота и неделя - не съм минавала през пазара.

За няколко дни нещага доста са се променили при нас ....
2,50 е кг карфиол. Tired

# 52
  • Мнения: 182
Аз искам да ви предложа една туршия която е готова за 24 часа.Ние и казваме ''селска'' туршия, защото се прави с домашни чушки.Аз последния път я направих с купени и също стана много хубава.
Трябват ви зеле,моркови,чушки и чесън.Количеството е по преценка според тенджерата в която ще окисва туршийката.Чушките се напукват леко (ако са купени е по добре първо да се избушат преди да се напукат).И така в по голяма тенджера започва реденото на зеленчуците-нарязано зеле,моркови на кръгчета,чушки нарязани на по едро ако са от големите месести, ако са домашни се слагат цели и нарязани скилитки чесън.Така редите до изчерпване на продуктите.
Приготвя се саламура от оцет,сол и вода.Всичко е на око и според вкуса.Съотношението вода-оцет е 2:1.Всичко се кипва и се заливат зеленчуците след като изстине маринатата.Накрая препичаме хубаво оило-пак по преценка и изсипваме върху вече залятата туршя(олиото трябва да пръщи при заливането на зеленчуците).Притискаме така че маринатата да покрие всички продукти и оставяме на хладно.След 24 часа е готова за консумация.

# 53
  • гр Пещера
  • Мнения: 7
мога да ви предложа страхотна рецепта за царска туршия за един буркан:
-8с.л оцет;
1с.л.захар;
1с.л.сол
2аспирина;
камби;
моркови;
карфиол;
целина.
Става превъзходна newsm10                                                                                                     

# 54
  • Мнения: 72
някой знае ли  рецептата за ловджийска туршия ?

# 55
  • под сините скали
  • Мнения: 49
здравейте, направих от парената туршия и стана страхотна. Днес пак ще правя, но карфиола го купих преди 2 дни и забелязвам, че е започнал да начернява. Има ли някакъв трик да го изчистя?Моля помагайте Hug

# 56
  • Мнения: 72
ето моята рецепта за царска туршия    15кг камби,7кг карфиол,5кг моркови,3кг зеле,3 глави целина всичко се нарязва и нарежда в каче след това в една тенджера слагам 0,750л олио,4.200л оцет,1 пакетче чер пипер,1 Дафинов лист ,60 аспирина всичко това завира и се залива.след два дена започваме да ядем.

# 57
  • Мнения: 72
забравих още 1,200 сол и 4..800 захар

# 58
  • Мнения: 577
bgdesi ,развесели ме  Joy /не с лошо,нито се заяждам/
Ама много количество  ooooh! Ако го направя това и има да ядем туршия близките 3-4 години .

# 59
  • Мнения: 72
 туршия се яде от септември до март вечер с ракията

# 60
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Сигурно някой вече е писал рецептата,но аз ще споделя как я прави майка ми.Става много хубава.
5 кг зеле,2кг моркови,500гр камби червени и 300гр зелени чушки.Черен пиер на зърна -едно пакетче,листа целина,оцет,олио,сол,захар.
Зелето се нарязва много на ситно,морковите на колелца,чушките на дребно.Всичко се омесва добре.Залива се с гореща марината от оцета,солта,захарта и олиото,след което се поръсва с нарязаните листа от целина  и се разбърква добре.Така стои около 6-7 часа,като отвреме на време се бърка основно.Пълни се в буркани ,като се изцежда максимално течността.Затварят се и се варят 5 мин. за капак.

# 61
  • Мнения: 36
Здравейте!А някой знае ли сполучлива рецепта за зелено домати.Може и с нещо друго,но в рецептата да има зелени доматчета.....че имам доста.

# 62
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Баба ми правеше туршия в найлонови торбички.Първо се слагат в отделни буркани моркови,зелени домати,чорбаджийски чушки със сол и вода да станат кисели.Реже се зеле на големи резени.Като са втасали /като са станали кисели вече/ доматите,чушките и морковите,слагаш в торбичка по един резен зеле,един-два моркова,1-2 домата и няколко чушки.Връзваш торбичката с конец,дупчиш я с игла на няколко места и нареждаш в някакво бидонче.Като сложиш всички торбички заливаш със саламура /вода и сол/ и затваряш.След две седмици имаш страхотна туршия.Вадиш си торбичка,режеш си туршийката,слагаш и малко олио и става разкошна.Това е една от най-хубавите туршии,които съм яла.
А иначе можеш да си направиш само зелени доматки в саламура /сол и вода/ и да ги оставиш да втасват.

# 63
  • Навсякъде и никъде.
  • Мнения: 1 047
Баба ми правеше туршия в найлонови торбички...
Много разход на торбички, бе.

# 64
  • София
  • Мнения: 1 310
Здравейте!А някой знае ли сполучлива рецепта за зелено домати.Може и с нещо друго,но в рецептата да има зелени доматчета.....че имам доста.

Ето една, но не съм я пробвала. Peace

Често майка ми ги слага в зелето.

# 65
  • Навсякъде и никъде.
  • Мнения: 1 047
...Често майка ми ги слага в зелето.
Майка ми прави зелените домати по следната рецепта и стават много хубави.
4л. вода
0,7 л. оцет
0,3 кг. сол
0,4 кг. захар
Маринатата се заварява и след като изстине се прибавят 12 счукани аспирина, след което се заливат 4 три литрови буркана, в които предварително са  наредени зелените домати, комбинирани с целина и морковчета по желание.
Най-отгоре се слагат вишневи клонки с листата и се затиска с лозови или вишневи пръчици.
Най-много обичам леко порозовелите домати.
Да ви е вкусно!

# 66
  • DE
  • Мнения: 893
Записвам се да не ви иzгубя Mr. Green

# 67
  • Мнения: 4
Аз правя саламурена трушия.
Домати зелени,цветно зеле,обикновенно зеле, моркови и цилина.
Вбидонче 25 литра редите зеле на филии нарязано после моркови,чветното зеле разделено на розички,и доматите като  ги набождате с вилица да втаса всичко заедно.прависа саламура -на това бидонче се слагат 3-4 шепи едра сол,която може дасе сложи и между редовете със зеленчуци,покрива се всичко с чиния,която да може да ги покрие да не изплуват и се налива вода до горе затваря се добре и след ден два се преточва с маркуч в друг съд като преточеното се връща обратно така поне 20 дни.после се слага натриев бензоад да не вкисва повече.На това ние му казваме селска трушия.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт